Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

2010.... Ας πάει στο καλό και να μην ξαναέλθει ποτέ.

...κι αυτό που έρχεται, όπως μας λένε, θα είναι… χειρότερο!

Το 2010 ήταν σίγουρα μια περίεργη χρονιά. Ήταν η πρώτη χρονιά της κρίσης για την Ελλάδα ή, αλλιώς, η χρονιά «0» μ.Μ. - δηλαδή «μετά Μνημονίου». Τα γεγονότα εξελίχθηκαν με γοργούς ρυθμούς και άλλαξαν όλα όσα τα προηγούμενα χρόνια θεωρούσαμε δεδομένα.

Ο (πολιτικός) χρόνος έτρεξε με τέτοια ταχύτητα και έφερε τόσες πολλές αλλαγές, ώστε οι μήνες που πέρασαν από τον Ιανουάριο του 2010 μοιάζουν… μακρινές εποχές. Θα σας θυμίσουμε τι ζήσαμε μέσα στη χρονιά που φεύγει, χωρίς να μπορεί να σας… εγγυηθεί για όσα έρχονται με το 2011, δηλαδή στη χρονιά «1» μ.Μ.
Ακολουθεί ένας πολύ καλός απολογισμός που έκανε το newsbeast.gr

Τον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει στο ΔΝΤ ή να βγει από την Ευρωζώνη, παρότι οι πιέσεις στις αγορές έχουν ήδη δυσκολέψει το δανεισμό της χώρας και το Πρόγραμμα Σταθερότητας που παρουσιάζεται στις 14 του μήνα χαρακτηρίζεται «φιλόδοξο».

Η πρώτη αύξηση

Την ίδια στιγμή, έρχεται η πρώτη αύξηση φόρων σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα, ενώ οι… κακές γλώσσες λένε πως ο πρωθυπουργός αρχίζει να συνειδητοποιεί τη ζοφερή εικόνα της ελληνικής οικονομίας στο Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός.

Τα δύσκολα, όμως, έρχονται από Φεβρουάριο. Μετά την πανηγυρική επανεκλογή του Κ. Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ανακοινώνεται επισήμως με την εισοδηματική πολιτική το πάγωμα μισθών και συντάξεων - ακόμη ήταν στα πάνω από 2.000 ευρώ, γεγονός που είχε προκαλέσει την έκρηξη του Χρ. Παπουτσή κατά του οικονομικού επιτελείου.

Το νέο φορολογικό σύστημα



Παράλληλα, παρουσιάζεται το νέο φορολογικό σύστημα και οι… αποδείξεις (ξανα)μπαίνουν στη ζωή μας, ενώ οι πιέσεις από την Ευρώπη για έκτακτα μέτρα αυξάνουν. Η απάντηση; Το περίφημο… πιστόλι του ΔΝΤ, που βγαίνει στο τραπέζι - αλλά όχι για καλό, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, καθώς… εκπυρσοκρότησε.

Ψυχρολουσία



Στις 3 Μαρτίου έρχεται η… ψυχρολουσία. Το πρώτο πακέτο περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, δώρα και επιδόματα έρχεται με διαδικασίες-εξπρές στη Βουλή. Περιλαμβάνει (σε αρχικό στάδιο τότε) την περικοπή των επιδομάτων κατά 10% και την περικοπή των δώρων στο Δημόσιο κατά 30%. Ο ΦΠΑ αυξάνεται κατά δύο μονάδες και οι φόροι σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα τραβούν και πάλι την ανηφόρα. Ο πρωθυπουργός μιλά για «κατάσταση πολέμου» και ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναλαμβάνει να πείσει τους συναδέλφους του και την κοινωνία πως «νέα μέτρα δεν είναι απαραίτητα».
Στις 25 Μαρτίου, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. αποφασίζει τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης. Η κυβέρνηση θριαμβολογεί και το… πιστόλι ξαναμπαίνει στη θήκη του. Τότε, όμως, βρίσκουν ευκαιρία να «πυροβολήσουν» οι αγορές. Τα spreads ξεπερνούν τις 1.000 μονάδες και όλοι εκτιμούν πως η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι θέμα χρόνου.

Εποχή ΔΝΤ



Έτσι, ήταν 23 Απριλίου όταν ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε σε δραματικούς τόνους από το Καστελλόριζο την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης και αμέσως η περίφημη πια «τρόικα» μπαίνει στη ζωή μας.

Σοκ… χωρίς δέος

Έμελλε, μάλιστα, να ανακοινώσει τη «λυπητερή» στις 2 Μαΐου, ημέρα Κυριακή και επομένη της Πρωτομαγιάς. Το σοκ από τις περικοπές και τα μέτρα είναι τόσο μεγάλο, που κανείς αρχικά δεν συνειδητοποιεί τι μας περιμένει. Ουσιαστικά καταργούνται τα δώρα για δημοσίους υπαλλήλους και όλους τους συνταξιούχους και περικόπτονται ακόμη περισσότερο τα επιδόματα, αυξάνονται και πάλι οι έμμεσοι φόροι και προετοιμάζεται το «μαχαίρι» στο Δημόσιο και το… «μακρύ χέρι» στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Χρειάστηκε να περάσουν μόλις τρεις μέρες για να γίνει μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών, η οποία, ωστόσο, βάφτηκε με αίμα και πάγωσε την Ελλάδα. Τρεις εργαζόμενοι της «Μαρφίν» στην οδό Σταδίου (η μία έγκυος) εγκλωβίζονται στο φλεγόμενο κτίριο. Ο ξένος τύπος προβλέπει ακόμη και εμφύλιο στην Ελλάδα, ενώ στη Βουλή το Μνημόνιο ψηφίζεται πάλι με διαδικασίες-εξπρές και σε βαρύ κλίμα Γ. Δημαράς, Β. Οικονόμου και Σοφία Σακοράφα δηλώνουν «παρών» και αυτομάτως βλέπουν την έξοδο από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.



Λίγες μέρες αργότερα, εκτός Ν.Δ. τίθεται και η Ντόρα Μπακογιάννη.
Σχεδόν ταυτόχρονα, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. εγκρίνει τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης, στον οποίο μπήκε στα τέλη του έτους η Ιρλανδία, και η Ελλάδα εκταμιεύει την πρώτη δόση του δανείου των 110 δις ευρώ.

Αλλαγές στο ασφαλιστικό



Ο Ιούνιος περιλαμβάνει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό - που περνούν και αυτές με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Τρία ταμεία για όλους, μείωση συντάξεων, αύξηση εισφορών, κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων περιλαμβάνει το… μενού. Στο πολιτικό σκηνικό, οι συνεχείς ανακατατάξεις φέρνουν τον Φ. Κουβέλη και τρεις «συντρόφους» του εκτός Συνασπισμού, ερχόμενοι σε ρήξη με τον Αλ. Τσίπρα, και δημιουργούν τη «Δημοκρατική Αριστερά».

Τρομοκρατία



Οδυνηρή έκπληξη, η δυναμική επανεμφάνιση της εγχώριας τρομοκρατίας με τρόπο άγνωστο ως σήμερα για τα ελληνικά δεδομένα. Ο υπασπιστής του (τότε) υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη χάνει τη ζωή του από έκρηξη παγιδευμένου δέματος (με τελικό παραλήπτη τον υπουργό) στο γραφείο του στην Κατεχάκη. Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο ο θάνατος 15χρονου Αφγανού στα Πατήσια, όταν η βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμμάτων έσκασε στα χέρια του.

Η Ελλάδα στο Μουντιάλ



Μοναδική καλή είδηση, η συμμετοχή της Ελλάδας στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής και η πρώτη της νίκη στη διοργάνωση, απέναντι στη Νιγηρία (2-1).
Στα τέλη Ιουλίου, η Ελλάδα περνά την πρώτη αξιολόγηση της τρόικας και αναθεωρείται το Μνημόνιο. Γίνονται οι πρώτες επαφές για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και οι δανειστές αποδίδουν τα εύσημα στην Ελλάδα, αλλά στρέφουν τα βέλη τους κατά των φοροφυγάδων και των πλουσίων. Την ίδια στιγμή, οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν για τη «διάσωση» του 13ου και 14ου μισθού και για αυξήσεις στα όρια του ευρωπαϊκού πληθωρισμού, αλλά φαίνεται ότι λογαριάζουν χωρίς τον… ξενοδόχο.

Η δολοφονία του Γκιόλια




Στις μαύρες σελίδες της χρονιάς καταγράφεται η δολοφονία δημοσιογράφου από τρομοκράτες: ο Σ. Γκιόλιας πέφτει νεκρός από τις σφαίρες της «Σέχτας Επαναστατών», έξω από το σπίτι του.

Οι κινητοποιήσεις των φορτηγατζήδων



Ο Αύγουστος, όπως έχει (χιλιο)πει και ο Έκο, δεν έχει ειδήσεις -εκτός από τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών και την επίταξή τους από την κυβέρνηση- και έτσι ο Σεπτέμβριος ξεκινά με έναν πρωτότυπο ανασχηματισμό. Μεταμεσονύχτιο γαρ, καθώς το νέο κυβερνητικό σχήμα --μεγαλύτερο, παρότι «ευέλικτο», κατά τον πρωθυπουργό – ανακοινώνεται στις 2 μετά τα μεσάνυχτα.

Το παπούτσι στον πρωθυπουργό



Η ΔΕΘ διεξάγεται σε μουντό κλίμα και ο πρωθυπουργός παρ’ ολίγον να βγει τραυματίας από ένα… παπούτσι που πέταξε διαδηλωτής - συνοδεία της κάμερας του BBC, παρακαλώ. Τυχαίο; Δε νομίζω…
Τον Οκτώβριο, «γενέθλιο» μήνα της κυβέρνησης, παρουσιάζεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, το οποίο περιλαμβάνει και νέες περικοπές και αρκετές «γκρίζες ζώνες». Αναλαμβάνει να τις ερμηνεύσει η τρόικα, που καταφθάνει στην Αθήνα για τη δεύτερη αξιολόγηση το Νοέμβριο. Ήδη έχει επιστρατευθεί σε ειδικό ρόλο στο κυβερνητικό επιτελείο ο Λ. Παπαδήμος, καθώς τα πράγματα δυσκολεύουν εν όψει και της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου και των σκληρών γερμανικών θέσεων που απειλούν να σπρώξουν την Ελλάδα στο γκρεμό της «ελεγχόμενης πτώχευσης».

Το δίλημμα



Η προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του «Καλλικράτη» συνεχίζεται κανονικά, ενώ ο Γ. Παπανδρέου καλεί επτά τηλε-δημοσιογράφους στο Μαξίμου (με συντονιστή τον… Γ. Πεταλωτή!), για να ανακοινώσει στο λαό το εκλογικό του δίλημμα: εάν το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν είναι καλό για την κυβέρνηση, θα προσφύγει σε εθνικές εκλογές.

Αυτοδιοικητικές εκλογές



Οι (αυτοδιοικητικές) εκλογές διεξάγονται στις 7 και 14 Νοεμβρίου και ο Γ. Σγουρός κλέβει τη δόξα του Γ. Καμίνη και του Γ. Μπουτάρη, αφού η νίκη του στην Περιφέρεια Αττικής είναι βαρόμετρο για να… αποσύρει ο κ. Παπανδρέου το εκλογικό δίλημμα. Το ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με δυνάμεις της Αριστεράς – ή, καλύτερα, δυνάμεις της Αριστεράς σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ – κερδίζουν μετά από σχεδόν 30 χρόνια τους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ ο Πειραιάς καταλήγει στον «γαλάζιο» Β. Μιχαλολιάκο. Ρεκόρ σημειώνει η αποχή, η οποία από πολλούς ερμηνεύεται ως πολιτική στάση, ενώ μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, ανακοινώνει τη δημιουργία της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Από την ΝΔ έχουν ήδη διαγραφεί οι κ.Μαρκογιαννάκης, Κιλτίδης, Αυγενάκης

Πακέτα-βόμβες



Στα τέλη του μήνα, την Αθήνα αναστατώνει μπαράζ από βομβιστικές επιθέσεις με πακέτα-βόμβες σε ξένες πρεσβείες. Την ευθύνη αναλαμβάνει η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και ακολουθεί εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση, στην οποία συλλαμβάνονται αρκετά άτομα που φέρονται ως μέλη της οργάνωσης.
Αρχές Δεκεμβρίου, αυτό που προκαλεί σοκ στην ελληνική κοινωνία είναι οι βίαιες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κατ’ εντολή της τρόικας, η οποία προειδοποιεί την Ελλάδα ότι η τέταρτη δόση του Φεβρουαρίου του 2011 δεν είναι δεδομένη.

Μειώσεις, μειώσεις, μειώσεις... και διαγραφή!



Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών χωρίς όριο, με την επικράτηση των επιχειρηματικών συμβάσεων, και ελεύθερες απολύσεις και το νομοσχέδιο -στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί και παρεμβάσεις με μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ- ψηφίζεται με τη… συνήθη διαδικασία-εξπρές στη Βουλή, λίγες μέρες πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού και εν μέσω των επισκέψεων του Ντ. Στρος-Καν και του Όλι Ρεν στην Αθήνα. Η έκπληξη είναι άλλη μία απώλεια για το ΠΑΣΟΚ: ο Β. Παπαχρήστος καταψηφίζει και η κοινοβουλευτική δύναμη του κυβερνώντος κόμματος περιορίζεται στους 156 βουλευτές.

Προϋπολογισμός



Ο προϋπολογισμός ψηφίζεται στις 22 Δεκεμβρίου χωρίς νέες απώλειες, αλλά με νέες γκρίνιες, που πυκνώνουν τα σύννεφα εκλογών, ενώ οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά μεταθέτουν τις κρίσιμες αποφάσεις για μηχανισμό στήριξης και τις κυρώσεις κατά των απείθαρχων δημοσιονομικά χωρών στο απώτερο μέλλον, την ώρα που και η Πορτογαλία συζητά το ενδεχόμενο προσφυγής της σε ΕΚΤ και ΔΝΤ.


Το ξύλο στον Χατζηδάκη



Το πολιτικό σύστημα ολόκληρο τρομοκρατείται από την επίθεση διαδηλωτών-νοικοκυραίων στον Κ.Χατζηδάκη.΄Ολα τα πολιτικά κόμματα καταδικάζουν, η Ν.Δ. μιλά για «προβοκάτσια» και οι φωτογραφίες με τον αιμόφυρτο πρώην υπουργό κάνουν το γύρο του κόσμου.

Η βόμβα στο Πρωτοδικείο



Η Αθήνα… αναστενάζει από τις συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς και το Διοικητικό Πρωτοδικείο τινάζεται στον αέρα από μία ακόμη εντυπωσιακή και γεμάτη συμβολισμούς τρομοκρατική επίθεση.

Κάπως έτσι, ζήσαμε εμείς καλά (;) το 2010 και αυτοί (σίγουρα…) καλύτερα!
Και του χρόνου…
www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια σε greekglish δεν θα δημοσιεύονται