Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

«Δεν αντέγραψε με θράσος, αλλά…»

Το πανεπιστήμιο της Βόννης αποφάσισε να αφαιρέσει τον τίτλο του διδάκτορος από τον Γ. Χατζημαρκάκη καθώς το πόνημά του δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια επιστημονικής εργασίας. Πικρή απόφαση, θα γράψω δεύτερη, λέει ο ίδιος

Μέχρι πρότινος ο ευρωβουλευτής των γερμανών φιλελευθέρων υποστήριζε ότι είναι αθώος. «Δεν υπάρχει σημείο της εργασίας χωρίς να αναφέρεται η πηγή», είχε πει για τη διατριβή που συνέγραψε το 2000, παραδεχόμενος ωστόσο ότι παρουσιάζει «μεθοδολογικές αδυναμίες», οι οποίες εξάλλου και δεν επέτρεψαν να αξιολογηθεί με άριστα. Τι γίνεται όμως με τα πολλά σημεία λογοκλοπής που έχει συγκεντρώσει η διαδικτυακή πλατφόρμα VroniPlag; Ο ίδιος τα είχε αποδόσει σε έναν ιδιαίτερο τρόπο αναφοράς, τον οποίο έμαθε σε διάρκεια παραμονής του στην Οξφόρδη.
 
Η απόφαση του πανεπιστημίου
 
Προσανατολίζεται στη συγγραφή δεύτερης διατριβήςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Προσανατολίζεται στη συγγραφή δεύτερης διατριβήςΤο πανεπιστήμιο της Βόννης όμως είχε διαφορετική άποψη. Ανακοίνωσε λοιπόν χθες ότι αποφάσισε να αφαιρέσει τον τίτλο του διδάκτορος από τον Γιώργο Χατζημαρκάκη καθώς το πόνημά του δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια επιστημονικής εργασίας. Όπως αναφέρει και η VroniPlag ωστόσο, η διατριβή του δεν παρουσιάζει τη θρασύτητα που έχει διαπιστωθεί σε κραυγαλέες περιπτώσεις λογοκλοπής, όπως εκείνη του πρώην υπ. Άμυνας της Γερμανίας τσου Γκούτενμπεργκ. Παρόλα αυτά όμως τμήματα της εισαγωγής φέρονται να είναι αντιγραφή σχεδόν κατά λέξη, σε ορισμένα σημεία λείπουν τα απαραίτητα εισαγωγικά ενώ ο Γ. Χατζημαρκάκης παραπέμπει στη συγκεκριμένη πηγή αργότερα. Πολλά σημεία της εργασίας δημιουργούν την εντύπωση ότι έχει υιοθετηθεί από άλλη πηγή μόνο η τελευταία ιδέα και όχι όλο το εδάφιο και μάλιστα μόνον όσον αφορά το περιεχόμενο και όχι αυτολεξεί. «Αυτό δεν αρκεί και παραβιάζει τις αρχές επιστημονικής συγγραφής μιας εργασίας», δήλωσε ο κοσμήτορας του πανεπιστημίου της Βόννης Γκίντερ Σουλτς. Το πανεπιστήμιο διαπίστωσε εξάλλου ότι περισσότερο από το μισό της εργασίας αποτελείται από ξένα κείμενα, «αυτό δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας διδακτορικής διατριβής, η οποία επιβάλλει αυτόνομες επιδόσεις».
 
Αντίδραση Χατζημαρκάκη
 
Ο ίδιος ο ευρωβουλευτής έκανε λόγο για μια πικρή απόφαση. Δήλωσε όμως ανακουφισμένος για το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο δεν διαπίστωσε «εσκεμμένη παραπλάνηση» και το ότι δεν εκφράζεται καμία αμφιβολία για την εγκυρότητα των παραπομπών και της βιβλιογραφίας. «Η διατριβή μου είναι μια οριακή περίπτωση. Το γεγονός ότι ο τότε τρόπος αναφοράς θεωρείται σήμερα ανεπαρκής, προκαλεί μεγαλύτερη λύπη σε μένα παρά σε οποιονδήποτε άλλο». Ο ίδιος αποκλείει προφανώς το ενδεχόμενο παραίτησής του ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο συγγραφής μιας δεύτερης διατριβής.
 
Χιονοστιβάδα μετά τον Γκούτενμπεργκ
 
Η υπόθεση τσου Γκούτενμπεργκ είχε απασχολήσει επί μήνες την κοινή γνώμηBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Η υπόθεση τσου Γκούτενμπεργκ είχε απασχολήσει επί μήνες την κοινή γνώμηΗ περίπτωση του πρώην υπ. Άμυνας της Γερμανίας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ έχει προκαλέσει χιονοστιβάδα αφού έκτοτε έχουν μπει στο μικροσκόπιο τα διδακτορικά πολλών πολιτικών. Αρκετοί έχουν χάσει στο μεταξύ τον τίτλο τους. Μεταξύ αυτών η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σιλβάνα Κοχ Μερίν, η Βερόνικα Ζας, κόρη του πρώην βαυαρού πρωθυπουργού Στόιμπερ αλλά και ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Ούβε Μπρίνκμαν. Και η λίστα αναμένεται να μεγαλώσει αφού το διάστημα αυτό επανεξετάζεται μια σειρά διατριβών, όπως του υπουργού Παιδείας της Κάτω Σαξονίας Μπερντ Αλτχούσμαν αλλά και της πολιτειολόγου Μαργαρίτας Μαθιοπούλου, η εργασία της οποίας είχε βρεθεί ήδη πριν από 20 χρόνια στο στόχαστρο της κριτικής.
 
 
Κώστας Συμεωνίδης / Süddeutsche Zeitung / DPA
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
 
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
DW-WORLD.DE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια σε greekglish δεν θα δημοσιεύονται