Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Από τα 372 δις που δανειστήκαμε τα 170 δεν έφτασαν στην χώρα

“Την πλήρη κατανόησή του για τη δυσθυμία των Ελλήνων, οι οποίοι, όπως αναφέρει, καλούνται τώρα να πληρώσουν για κάτι που δεν προκάλεσαν, εκφράζει ο Αυστριακός πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων (1970-1983) του ιστορικού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι και σήμερα κορυφαίος οικονομικός παράγοντας της χώρας, Χάνες Αντρος, σε σημερινή συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας, αυστριακή εφημερίδα “Εστεραιχ”.Σημειώνοντας πως, όταν ένας δανειστής δανείζει σε μία χώρα 372 δισεκατομμύρια Ευρώ, τότε ο δανειστής είναι εξίσου υπεύθυνος εάν ο δανειολήπτης δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια, ο κ. Αντρος επισημαίνει ότι 170 δισεκατομμύρια Ευρώ δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα, αλλά κατέληξαν στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.
Στη συνέντευξή του, ο θεωρούμενος ως ένας από τους σημαντικότερους υπουργούς Οικονομικών της μεταπολεμικής Αυστρίας, προειδοποιεί ότι, όπως η υπερβολική χρήση ενός φαρμάκου — “επειδή ένα φάρμακο είναι καλό, δεν σημαίνει ότι το χορηγούμε δέκα φορές την ημέρα ” — μπορεί να εξελιχθεί σε δηλητήριο, ακριβώς αυτό μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της υπερβολικής λιτότητας, προσθέτοντας πως χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση.Ο ίδιος τονίζει την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στάσης, προπάντων από τους Γερμανούς και αυτοί να επιδείξουν, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, ενώ επισημαίνει πως, αν η Ευρώπη είχε συμπεριφερθεί κατά την επανένωση της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας, όπως οι Γερμανοί κατά την κρίση του Ευρώ, τότε ποτέ δεν θα είχε πραγματοποιηθεί η επανένωση.Οπως λέει, την γερμανική επανένωση πλήρωσαν όλοι και όταν η ισοτιμία του ανατολικογερμανικού μάρκου έγινε “ένα προς ένα” με το δυτικογερμανικό, προκάλεσε σε ολόκληρη την Ευρώπη υψηλότερα επιτόκια.Κατά την άποψή του, το Ευρώ δεν επιτρέπεται να παραμείνει μόνον ένα μέσο πληρωμών, αλλά απαιτείται ένα ενιαίο δημοσιονομικό σχέδιο και ένα ενιαίο τραπεζικό σύστημα, καθώς δεν γίνεται για τις τράπεζες της Ευρώπης να υπάρχουν 17 διαφορετικές εποπτείες, αλλά χρειάζεται μια Τραπεζική Ενωση με μια πανευρωπαική τραπεζική εποπτεία.Αναφερόμενος στην άσχημη κατάσταση των δημοσιονομικών και του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη, ο κ. Αντρος παραπέμπει στην επίσης άσχημη κατάσταση στις ΗΠΑ, για να επισημάνει συγχρόνως πως η διαφορά έγκειται στο ό, τι εκεί υπάρχει μια από κοινού αντιμετώπιση της κατάστασης και ακριβώς αυτό διαφοροποιεί το δολάριο από το Ευρώ.Πρόσφατα, σε άλλη συνέντευξή του, ο Αυστριακός πρώην υπουργός Οικονομικών είχε καταγγείλει πως “η σωτηρία της Ελλάδας είναι μια σωτηρία των τραπεζών και μέχρι σήμερα στους ίδιους τους Ελληνες δεν έφθασε ούτε ένα λεπτό του Ευρώ”, ενώ είχε χαρακτηρίσει το “πακέτο σωτηρίας” για την Ελλάδα ως “απερίσκεπτη θεραπεία”που θα μπορούσε να στείλει τον ασθενή ακόμη και στο θάνατο, καθώς, χωρίς θεραπεία των αιτίων, η “επιβληθείσα, υπερβολική, εξαναγκαστική λιτότητα” δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.Σύμφωνα με τον κ. Αντρος, η οικονομία στην Ελλάδα συρρικνώνεται και το κράτος πρέπει να πληρώνει ολοένα και υψηλότερα επιτόκια, κάτι που μπορεί να συγκριθεί με έναν γιατρό ο οποίος γράφει στον ασθενή ένα δραστικό φάρμακο σε δεκαπλάσια δόση, χωρίς να λάβει υπόψη του τις παρενέργειες, ωστόσο, κατά την άποψή του, μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εξαιτίας του κινδύνου μετάδοσης σε άλλες χώρες της, είναι πολύ πιο ακριβή απ΄ ότι η προσπάθεια σωτηρίας.

3 σχόλια:

  1. Ν. Χανιάς: Έστω και μία ώρα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταστροφή...

    Web only

    12/06/2012 13:229

    Tweet


    Σε νέους... μπελάδες βάζει τον ΣΥΡΙΖΑ η επιστολή που έστειλε στέλεχος και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, δηλώνοντας ότι αποχωρεί από την παράταξη, καθώς, όπως εξηγεί, ακόμα και μία ώρα κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι καταστροφική για τη χώρα.

    Ειδικότερα, στην επιστολή που δημοσιεύει την Τρίτη η εφημερίδα «Τα Νέα», το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χανιάς, υποψήφιος στην Κορινθία και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του κόμματος, γράφει, απευθυνόμενος στο γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα. «Φίλε Δημήτρη, είμαι πλέον σίγουρος ότι έστω και μία ώρα κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και το μέλλον των παιδιών μας»

    Ο Νίκος Χανιάς γράφει ότι «τρέμει» στην προοπτική να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, καθώς, όπως υποστηρίζει, αν πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ «θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι»!

    Και συνεχίζει: «Είναι αισχρό και ανέντιμο, εκμεταλλευόμενοι τη δίκαιη οργή της κοινωνίας, να τζογάρετε το μέλλον μας, ποντάροντας στην ανύπαρκτη πιθανότητα ότι οι δανειστές μας μπλοφάρουν, χωρίς να προτείνετε κάτι για την αντίθετη περίπτωση, όταν μάλιστα γνωρίζετε ότι οι μαξιμαλιστικές και σουρεαλιστικές θέσεις σας δεν ακουμπάνε καν στην πραγματικότητα».

    Και καταλήγει, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει σε ένα κόμμα, του οποίου η κυβερνητική προοπτική «είναι άκρως επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό και το μέλλον του».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 12 Ιουνίου 2012 2:12 μ.μ.

    Μεγάλε αυτό πρέπει να αποδειχθεί.

    Επειδή στο διαδίκτυο οργιάζει η γαλαζόμαυρη προπαγάνδα, με εμφυλιοπολεμικούς όρους, διαχέεται η κινδυνολογία ότι έρχονται οι κόκκινοι που θα μας κάνουν Κούβα της Μεσογείου.

    και εγώ σου επικολλώ μήνυμα του Παντελή Φραγκούλη που λέει για πράγματα που έχουν γίνει: http://thiva-press.blogspot.gr/2012/06/blog-post_4433.html

    ..... Η 17η Ιουνίου θα αποτελέσει μείζονα σταθμό σε αυτή τη νέα πορεία που αντικαθιστά το τέλος της μεταπολίτευσης. Αποτελεί για όλους ψήφο αξιοπρέπειας, αντίστασης, ανατροπής ενάντια στον εκβιασμό, στην πολιτική γύμνια, την πολιτική τρομοκρατία, την κατευθυνόμενη «ενημέρωση», το ψεύδος και την παραπληροφόρηση.

    Οι πολίτες δικαιολογημένα αναρωτιούνται, γιατί ποτέ κανείς από την Νέα Δημοκρατία δεν τους μίλησε μέχρι σήμερα για τον αμύθητο ορυκτό πλούτο που διαθέτει η πατρίδα μας; Γιατί κανείς δεν τους μίλησε για την ΑΟΣ (αποκλειστική οικονομική ζώνη); Γιατί οι Ευρωπαίοι νοιάζονται τόσο πολύ για την Ελλάδα αφού μας θεωρούν μία χρεοκοπημένη χώρα; Άραγε είναι τόσος ο Εθνικός μας πλούτος που πέρα από τους «φονιάδες των λαών» έχουμε και τους Ευρωπαίους κατακτητές;

    Δυστυχώς ο Πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς μιλούσε για σφουγγάρι στο παρελθόν, αλλά έβαλε υποψήφιους Βουλευτές αυτούς που μιλούσαν κατά την εκλογή του για προδότες, έβαλε υποψηφίους Βουλευτές αυτούς που κατέθεσαν την κομματική τους ταυτότητα επειδή δεν ήταν υποψήφιοι Περιφερειάρχες και στρατεύθηκαν με το ΠΑΣΟΚ, έβαλε υποψήφιους αυτούς που είναι επαγγελματίες άνεργοι – τεμπέληδες.

    Τώρα είναι η σειρά μας σεβόμενοι την πατρίδα να βάλουμε εμείς σφουγγάρι σε όλες αυτές τις άστοχες επιλογές του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας, που δυστυχώς δεν έγιναν μόνο στη Βοιωτία αλλά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και να στηρίξουμε με την ψήφο μας τη σωτηρία της πατρίδος. Έχουμε υποχρέωση ως Έλληνες να το κάνουμε για το μέλλον των επερχόμενων γενεών.

    Φίλες και φίλοι,

    Την 17η Ιουνίου διεξάγονται οι κρισιμότερες εκλογές στη σύγχρονη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Στις εκλογές αυτές κρίνεται η δυνατότητα επιβίωσης της χώρας και η προκοπή της πατρίδος μας.
    Όλοι πρέπει να στρατευθούμε για την εθνική υπερηφάνεια, την αποκατάσταση της τάξης, την ασφάλεια, την αξιοπιστία, την οικονομική και κοινωνική ευημερία της πατρίδος μας.
    Στοίχημά μας πρέπει να είναι η Διαφάνεια και η Αξιοκρατία για μία Ελλάδα που θα πιστεύει στους ανθρώπους της, στον πλούτο της και στις αστείρευτες δυνάμεις του Έλληνα.
    Όλοι πρέπει να δώσουμε με την ψήφο μας την κατάλληλη απάντηση σε όσους τα τελευταία χρόνια μας πρόσβαλαν υπηρετώντας προσωπικά αλλά κυρίως ξένα συμφέροντα.


    Παντελής Γ. Φραγκούλης
    Πολιτευτής Ν.Δ. Βοιωτίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To ΠΑΣΟΚ, η παράταξη που όσο καμία άλλη έφερε πρόοδο και μεγάλες αλλαγές στη χώρα αλλά και που βαρύνεται και αυτή με τα λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, είναι η πολιτική δύναμη που όσο καμία άλλη εγγυάται την υπέρβαση των σφαλμάτων που κάναμε τις προηγούμενες δεκαετίες, υποστηρίζει σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου .

    Πιο αναλυτικά, μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα, κατηγορεί τους επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ότι αποτελούν δύο όψεις του ίδιου, συντηρητικού, νομίσματος καθώς θεωρούν ότι το πρόβλημα της χώρας «δεν ήταν η κατάντια του 2009» αλλά το Μνημόνιο του 2010.

    Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί παρά άλλη μια καμουφλαρισμένη εκδοχή των νοσηρών φαινομένων καιροσκοπισμού και δημαγωγίας που ζήσαμε κατά κόρον τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Δε θέλει το μνημόνιο, αλλά θέλει τα λεφτά του μνημονίου, γιατί γνωρίζει ότι χωρίς αυτά η χώρα μας κινδυνεύει. Δε θέλει το μνημόνιο, αλλά θέλει τη μείωση του χρέους του μνημονίου -και μάλιστα μεγαλύτερη.

    Διατείνεται ότι μπορούμε να «εκβιάσουμε» τους εταίρους μας διότι είμαστε πια κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα και δεν έχουμε πια τόσο μεγάλη ανάγκη τα χρήματά τους. Μόνο που είμαστε πια κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα χάρη στην πολιτική που ασκήθηκε μέχρι τώρα την οποία καταγγέλλει και θέλει να ακυρώσει».

    Αναφερόμενος στον Πρόεδρο της ΝΔ τονίζει ότι «οι ευθύνες του είναι τεράστιες και ιστορικών διαστάσεων». Ειδικότερα του καταλογίζει ότι: «Αρνήθηκε και αρνείται μέχρι και σήμερα την αναγνώριση και ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης αναλογεί στη ΝΔ, για το ότι φτάσαμε στην κρίση».

    Ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίζεται την υπογραφή του Μνημονίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν ήταν και δεν είναι πανάκεια αλλά μια σωτήρια λύση ανάγκης και ένα βήμα πριν το γκρεμό.

    Προσθέτει ότι το Μνημόνιο θα μπορούσε να είναι καλύτερο αν υπήρχε άλλος συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη.

    «Ήθελα μέσα σε μία τετραετία να αλλάξω συθέμελα την Ελλάδα, αλλά η ιστορία μου επιφύλαξε έναν άλλο ρόλο, να παλέψω ώστε η χώρα μας να αποφύγει τη χρεοκοπία. Και αυτή την ευθύνη την ανέλαβα με όποιο προσωπικό ή πολιτικό κόστος», αναφέρει.

    Αρνείται ότι το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε ποτέ «λαγούς με πετραχήλια, όπως κάνουν άλλοι σήμερα» ενώ χαρακτηρίζει «παρεξηγημένη» ή και «επίτηδες διαστρεβλωμένη» τη φράση του «λεφτά υπάρχουν».

    Εξηγεί ότι κατέστησε σαφές στους εταίρους μας στην ΕΕ, ότι πρέπει να μας δώσουν χρόνο και την απαραίτητη προστασία από τις αγορές κάτι που όμως δεν έγινε.

    Τέλος επισημαίνει ότι από τις εκλογές πρέπει να προκύψει κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας, κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greekglish δεν θα δημοσιεύονται