Και μετά ψάχνουμε να βρούμε γιατί τα τιμολόγια στο ρεύμα αυξάνονται διαρκώς και γιατί η διοίκηση της ΔΕΗ ζητά συνεχώς αυξήσεις.
Ένας από τους βασικούς λόγους ακούει στο όνομα «Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους».
Πρόκειται για ένα… εφεύρημα, που βοηθάει τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο να πουλάνε στη ΔΕΗ το ρεύμα πανάκριβα, ζημιώνοντας την επιχείρηση και – στο τέλος της ημέρας – τους καταναλωτές.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ήταν σαφής στη χθεσινή γενική συνέλευση: «Στην περίπτωση που δεν θεσπιστεί μηχανισμός διασύνδεσης των τιμών, που διαμορφώνονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τις λιανικές τιμές, η αγορά δεν θα απελευθερωθεί και η ΔΕΗ θα παραμείνει μονοπώλιο επί ζημία».
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Πριν από έξι χρόνια, θεσπίστηκε η στήριξη των ιδιωτών παραγωγών με φυσικό αέριο, μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού, ο οποίος τους εξασφάλιζε ότι θα λειτουργούσαν τις περισσότερες ώρες του χρόνου ασχέτως αναγκών και θα αμείβονται επιπλέον και με ένα +5% επί του κόστους τους. Προσωρινά, είπαν τότε. Αλλά, στη χώρα που ζούμε, ουδέν μονιμότερο…
Τα χρόνια πέρασαν και ο συγκεκριμένος μηχανισμός, όχι απλά διατηρήθηκε, αλλά πριν από ενάμιση χρόνο, στα τέλη του 2010, η προσαύξηση 5% διπλασιάστηκε στο 10% !
Έτσι, οι μονάδες φυσικού αερίου λειτουργούν σχεδόν μονίμως στο ρελαντί (στο 60% της ονομαστικής ισχύος τους), για να «χωράνε» και να κερδίζουν όλες, παρά το ότι αυτός ο τρόπος λειτουργίας είναι αντιοικονομικός, και πληρώνονται από τον Λειτουργό της Αγοράς και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με τα αυξημένα κόστη, που έχουν δώσει, συν ένα κέρδος 10%. Στην ουσία, πληρώνονται από όλους εμάς, τους τελικούς καταναλωτές. Γιατί;
Σκεφτείτε μόνο ότι αυτή η διαδικασία θα στοιχίσει φέτος στη ΔΕΗ 270 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα, ενώ πέρυσι στοίχισε 130 και το 2010, επιπλέον 29 εκατομμύρια ευρώ !
Σκεφτείτε ακόμα πόσο κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των συγκεκριμένων μονάδων είναι αυτή η διαδικασία, που – για να λειτουργήσουν όλες και να έχουν λαμβάνειν από την πίτα – τις νυχτερινές ώρες υπολειτουργούν για χάρη τους οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Άρα, λειτουργούν χωρίς να χρειάζονται όλες, κοστίζοντας στη ΔΕΗ μια περιουσία και καταλύοντας κάθε έννοια ανταγωνισμού.
Μήπως ο κύριος Ζερβός πρέπει να απευθυνθεί στον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου, για να επιληφθεί του θέματος;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια σε greekglish δεν θα δημοσιεύονται