Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Φώτης Κόντογλου (1896-1965)

Μαυρόπουλος Χρίστος

Με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από το θάνατό του, δυο λόγια γι' αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο.
Τον αγιογράφο και συγγραφέα.
Τον ταπεινό δουλευτάρη στους αρσανάδες του Αγίου Όρους μαζί με τους πατέρες της εκκλησίας, λαϊκούς, ψαράδες, παραγυιούς, γεμιτζήδες...(ΝΕΑ ΕΣΙΑ, 1963, καλοκαίρι στο Όρος, σελ.253).

Το ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ που ξεχώρισε με το ιδιόμορφο, λαϊκό ιδίωμά του στη ζωγραφική και στην αγιογραφία και δεν ορδινιάστηκε με το ύφος της κοσμικής στάσης της εποχής του, αλλά παράμεινε στην αλήθεια και στην ελληνικότητα της τέχνης του και το ίδιο δασκάλεψε και τους μαθητές του. Γ. ΤΣΑΡΟΥΧΗ και Ν. ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟ.
Γι' αυτόν που αγάπησε τη θάλασσα και κάποτες ονειρευότανε να γίνει πλοίαρχος σε μπάρκο με πανιά, που τόσο πολύ του άρεσαν τα φουσκωμένα πανιά στο αφρισμένο πέλαγο, μα περιμάζεψε με τον καιρό το νου του και γένηκε αγιογράφος και συγγραφέας, μεγαλώνοντας μέσα στην ποίηση της θρησκείας μας.

Γι' αυτόν που ως "κεκοπιακώς και πεφωτισμένος" αγιογράφος, "μάστορας", όπως του άρεσε να τόνε λένε, ένιωσε στα μέσα του πως μια στορισμένη εκκλησιά με την βυζαντινή μας παράδοση, θα ήτανε ένα Βαγγέλιο όπου ο πάσα ένας Χριστιανός, θα μπορούσε να διαβάσει, να σπουδάσει την Ιερή Ιστορία και γι' αυτό σ' ολάκερη τη ζήση του ξανάντιαζε τη βυζαντινή τεχνοτροπία μονάχα και τίποτ' άλλο κι αγωνίστηκε γι' αυτήν με πάθος, το ίδιο και πιότερο θα έλεγα και για την πίστη του.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ ΑΡΑΧΩΒΑΣ 2015

                               Πρόγραμμα Εορτασμού

22 – 25 Απριλίου 2015


22/4 – ΠΑΡΑΜΟΝΗ

18.00 Έναρξη του Πανηγυριού, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες
18.45
Χορός γερόντων στο προαύλιο του Ιστορικού Ναού
19.00
Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου
20.15 Περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, συνοδευόμενη από Αραχωβίτες και Αραχωβίτισσες με τοπικές ενδυμασίες 22.15 Χοροί στην πλατεία Παπαϊωάννου

23/4 – ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ

07.00 Εωθινό, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες.
07.05
Όρθρος, Θεία Λειτουργία.
11.00
Αγωνιστικά έθιμα: Aνηφορικός δρόμος νέων, ανδρών και γερόντων με τοπική ενδυμασία στο πεδίο της μάχης του Καραϊσκάκη.
11.30
Το δρώμενο στη βρύση του Αγίου Γεωργίου.
11.45
Τοπικοί χοροί στο προαύλιο του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου με Αραχωβίτικες ενδυμασίες.
19.30
Τερματισμός δρόμου 5000μ. στο Λαογραφικό Μουσείο. Παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου Αράχωβας.


24/4 – ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ

07.30 Εωθινό, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες.
07.35
Όρθρος. Θεία Λειτουργία.
11.00
Αγωνιστικά έθιμα: Άλμα απλούν χωρίς φόρα, άλμα απλούν, τριπλούν, σήκωμα πέτρας με τοπική ενδυμασία, άλμα εις ύψος (στο προαύλιο του Ι. Ναού)
18.00
Εσπερινός και Παράκληση στον Άγιο Γεώργιο.
18.00 Παραδοσιακή ορχήστρα δημοτικής μουσικής (πλατεία Παπαϊωάννου).

25/4 – ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ

07.00 Εωθινό, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες.
07.05
Όρθρος, Θεία Λειτουργία.
10.30
Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Γ. Καραϊσκάκη.
10.45
Αγωνιστικά έθιμα: σφαιροβολία, λιθοβολία με τοπική ενδυμασία, πάλη, διελκυστίνδα, (στο προαύλιο του Ι. Ναού).
15.00
«Χάλασμα του Πανηγυριού». Κοινό τραπέζι – Αραχωβίτικο γλέντι στο προαύλιο του Ιερού Ναού με τοπικές ενδυμασίες. Μετέχουν Αραχωβίτες και επισκέπτες.
17.30
Τέλος γλεντιού. Εθνικοί χοροί στο προαύλιο του Ιερού Ναού και στην κεντρική πλατεία.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Η μορφή Του

 


 
Μαυρόπουλος Χρίστος

Η μορφή Του
 
"Άκουσα Καίσαρ ότι επιθυμείς να μάθεις για κάποιο άνθρωπο, πολύ ενάρετο, που λέγεται Ιησούς Χριστός και ο λαός Τον θεωρεί προφήτη και οι μαθητές Του Θεό, λέγοντας πως είναι γυιός Του Θεού, του Πλάστη του Ουρανού και της Γης.
...Είναι άντρας με μέτριο ανάστημα, ωραίος στην όψη, και όλος μεγαλοπρέπεια...
Τα μαλλιά Του, που έχουν χρώμα ώριμου καρυδιού, φθάνουν ως τ' αυτιά κι από κει κατεβαίνουν στις ωμοπλάτες. Φαίνονται μεταξένια, μάλλον στιλπνά κι είναι χωρισμένα στη μέση κατά το σύστημα των Ναζαρηνών.

Το μέτωπό Του είναι λείο και γαλήνιο, το πρόσωπό Του χωρίς ρυτίδα ή κηλίδα.
Τα χείλη Του και η μύτη κανονικότατα.
Τα γένεια Του είναι πυκνά κι έχουν το ίδιο χρώμα των μαλλιών. Δεν είναι μακρυά κι είναι χωρισμένα στη μέση.
Το βλέμμα Του είναι σοβαρό κι εμπνέει φόβο, έχει δύναμη όσο και μια ηλιαχτίδα.
...Λένε ότι ποτέ δεν Τον είδανε να γελάει αλλά πολλές φορές Τον είδανε να κλαίει..."

Νίκος Λαάρης: Μεταπασχαλινός εορτασμός στο Pierce


 «Το piano στα forte του» έχει την τιμή να παρουσιάσει τον διεθνή Νίκο Λαάρη σε ρεσιτάλ πιάνου στο Θέατρο Pierce του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος το Σάββατο 18 Απριλίου 2015, στις 8:30μμ.

Ο  πιανίστας , έχοντας σπουδάσει σε ονομαστές μουσικές σχολές του εξωτερικού, διάγει ακαδημαϊκή και σολιστική καριέρα, δίνοντας μεγάλη βάση και στην διεύθυνση ορχήστρας. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Στις 18 Απριλίου ο Λαάρης θα παρουσιάσει τα ακόλουθα έργα: την Υπακοή του Tavener, τις 15 μικρές παραλλαγές του Σκαλκώτα, την σουίτα In the mists του Janáček και τις Μπαγκατέλλες op. 126 του Beethoven.

Αναλυτικό πρόγραμμα

John Tavener (1944-2013): Υπακοή (1997)
Leoš Janáček (1854-1928): In the mists
Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949): 15 μικρές παραλλαγές
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Μπαγκατέλλες, op. 126

Βιογραφικό

Ο Νίκος Λαάρης έχει χαρακτηριστεί από τον Stephen Pettit των Times του Λονδίνου ως «ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, που δεν μπορεί να παράγει ούτε έναν άσχημο ήχο». Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και στο Royal College of Music του Λονδίνου. Του απoνεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα από το Manhattan School of Music της Νέας Υόρκης, όπου υπήρξε επί έτη καθηγητής πιάνου, θεωρητικών, παιδαγωγίας και διετέλεσε συντονιστής του τμήματος ακουστικών, ενώ δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο Columbia. Είναι επίσης

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Τελικά παράγουμε τίποτα;


laxanikaΜέσα στο ευρώ, έξω απ’ το ευρώ, κι εμείς… οι αδαείς… παρακολουθούμε και ακολουθούμε. Μια μέσα, μια έξω, σάμπως και μπαινοβγαίνουμε τα σύνορα; Αλλά, έτσι το λέει ο αγαπημένος μας που ψηφίσαμε. Οικονομολόγοι της Κωλοπάντζας όλοι και κάνουμε θεωρίες και πλάθουμε σενάρια. Τα προσωπικά μας πενιχρά οικονομικά δεν είμαστε ικανοί να τιθασεύσουμε λύνουμε τα εθνικά.
Μια βόλτα προσεκτική στην ετικέτα και θα μείνουμε όλοι χωρίς μαλλιά. Καρότα Πολωνίας, Κρεμμύδια άσπρα Ισπανίας, κρεμμύδια κόκκινα Ιταλίας, κρεμμύδια… Θήβας; Μαϊντανός εισαγωγής; Ρε που πάμε, πούλεγε κι ο μακαρίτης ο Αυλωνίτης. Πάμε ντουγρού για ομαδική παράκρουση. Τελικά τι εισάγουμε; Το 99% από ότι καταναλώνουμε; Πώς να πας έτσι στην δραχμή. Πως! Το ευρώ θα γίνει συνάλλαγμα.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Μια ράμπα είναι όλα...




 Μαυρόπουλος Χρίστος

Ποτάμι οι διαβάτες κάτω από το παραθύρι του.
Κι όλοι τους βιαστικοί.
"Γοργά σαλεύουνε για τις δουλειές τους", συλλογιζόταν κάθε πρωϊνό ο Δημητρός χαζεύοντας τ' ανθρώπινο λεφούσι.
Αυτοί και οι δουλειές τους.
Εκείνος ο χοντρός με το πουκάμισο το κρεμεζί...ο άλλος, ο κοντακιανός που έφερνε σε δασκαλάκο κακοπαθημένο... η κοπελιά, η δροσερή, με το λουλουδιαστό φουστάνι... ο γαβριάς με το ποδήλατο και τις εφημερίδες στη μασκάλη...
Όλοι, μα όλοι τους πορίζαν με πρεμούρα.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Άνοιξη!



            

«Έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη /και η φύσις ηύρε την καλή και την γλυκειά της ώρα, / Και  μες  στη  σκιά  που  φούντωσε  και  κλει  δροσιές  και  μόσχους/
Ανάκουστος  κιλαϊδισμός  και  λιποθυμισμένος.»
θα γράψει ο Δ. Σολωμός και θα τολμήσει να τραγουδήσει ο Ξυλούρης.
Μυρωδιές και χρώματα  αναδεύονται με τον πόνο και το στεναγμό της Μ. Παρασκευής που κοντοζυγώνει και γίνονται προσωπική υπόθεση για τον καθένα ξεχωριστά. Ο υπερθετικός βαθμός του «γλυκός»  απογειώνει το βαθύ πόνο του χαμού και τη ζωογόνο ελπίδα που γεννά η άνοιξη  στον αντίστοιχο στοίχο των Εγκωμίων του  σπαρακτικού Επιταφίου Θρήνου : «Ω γλυκύ μου έαρ,/ γλυκύτατόν μου τέκνον,/ που έδυ σου το κάλλος;», για να απογειώσει αισθήσεις και συναισθήματα, φέρνοντας στις  ψυχές μας εξαγνιστικά αποτελέσματα.
Είναι η στιγμή που ο χειμώνας αντιλαμβάνεται ότι ήρθε ή ώρα να αποχωρήσει  τραυματισμένος  και λιγωμένος  από τα χαμόγελα και τα χάδια του πρώτου  ανοιξιάτικου ηλιάτορα.