Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Η άποψη της Ακαδημίας Αθηνών για τα Greeklish

"" Τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να εκδηλώνεται μία τάση να αντικατασταθεί το ελληνικό αλφάβητο από το λατινικό. Η τάση αυτή γίνεται φανερή κυρίως σε κείμενα παραγόμενα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές – με χρήστες κρατικές υπηρεσίες ακόμη και Α.Ε.Ι. – σε κείμενα προβαλλόμενα από την τηλεόραση αλλά και από σχετικές προτροπές ξένων ραδιοφωνικών... σταθμών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσπάθεια αυτή, η οποία θα καταφέρει καίριο πλήγμα κατά της ελληνικής σκέψης και όλων των πτυχών του ελληνικού πολιτισμού που εκφράζονται με γραπτά κείμενα, αλλά και των γένει ανθρωπιστικών σπουδών, έφτασε μέχρι ν’ απασχολήση τον Τύπο και ν’ αποτελέση αντικείμενο ερωτήσεων βουλευτών προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.Η γλώσσα μας η αρχαιότατη αλλά πάντα σύγχρονη και ζώσα, αυτή η γλώσσα που εμπλούτισε όχι μόνο τη λατινική, αλλά και τις κυριώτερες ευρωπαϊκές γλώσσες, που έχει και οπτικά συνδεθή άρρηκτα με το αλφάβητό της, δεν είναι δυνατό να υποστή μείωση με την κατάργησή του από εμάς τους ίδιους. Είναι αδιανόητο να δεχθούμε ως Έλληνες την μεταμφίεση της γραφής μας με την κατάργηση πολλών γραμμάτων της, που δεν πέρασαν στο λατινικό αλφάβητο, και με την αντικατάστασή τους από άλλα υποτίθεται ηχητικώς παραπλήσια γράμματά του.
Όταν άλλοι λαοί, όπως π.χ. Γάλλοι και Ισπανοί μάχονται ως σήμερα να διατηρήσουν μέχρι τη τελευταία τους λεπτομέρεια τον τρόπο γραφής των κειμένων τους με το δικό τους αλφάβητο, εδώ, με την δικαιολογία της δήθεν διευκόλυνσής μας στην παγκόσμια επικοινωνία, επιχειρείται η αντικατάσταση του ελληνικού αλφαβήτου των 2.500 και πλέον χρόνων με το λατινικό. Ως λαός, που μέσα από το ίδιο αλφάβητο της γλώσσας του μετέδωσε τον πολιτισμό σε όλο των κόσμο, εμείς οι Έλληνες δεν είναι δυνατόν παρά να αρνούμεθα να εγκαταλείψουμε την ιστορική μας γραφή. Όχι μόνο γιατί αχρηστεύεται ένα από τα θεμελιακά στοιχεία του πολιτισμού μας, αποκόβοντάς μας από τις μέχρι σήμερα εκδηλώσεις του, αλλά και γιατί έτσι αγνοείται η σχέση αλφαβήτου και γλώσσας. Μιας γλώσσας, που ο τρόπος της γραπτής της απόδοσης έμεινε αναλλοίωτος επί ολόκληρες χιλιετίες ως σήμερα.


Θεωρούμε α ν ό σ ι α αλλά και α ν ό η τ η κάθε προσπάθεια να αντικατασταθή η ελληνική γραφή στο λίκνο της, εφ’ όσον μάλιστα σε άλλες χώρες ανάλογες απόπειρες μεταβολής του τρόπου γραφής – σε μερικές περιπτώσεις πολύ δυσχερέστερης της ελληνικής – προσέκρουσαν στην καθολική και οργισμένη αντίδραση των λαών των χωρών αυτών. Όπως και επί Ενετών, όταν αυτοί στα μέρη που κυριαρχούσαν προσπάθησαν να αντικαταστήσουν στα ελληνικά κείμενα τους ελληνικούς χαρακτήρες με λατινικούς, έτσι και τώρα θα αντισταθούμε, καλώντας όλους τους συνέλληνες ν’ αντιδράσουν για την πρόρριζα εξαφάνιση των ανίερων αυτών σχεδίων.


Οι υπογράφοντες:
1. Αθανασιάδης Τάσος
2. Αλεξόπουλος Καίσαρ
3. Αρτεμιάδης Νικόλαος
4. Βλάχος Άγγελος
5. Βοκοτόπουλος Παναγιώτης
6. Γεωργιάδης Απόστολος
7. Γρόλλιος Κωνσταντίνος
8. Δεσποτόπουλος Κωνσταντίνος
9. Δρακάτος Κωνσταντίνος
10. Ζηζιούλας Ιωάννης Μητροπολίτης Περγάμου
11. Ιακωβίδης Σπυρίδων
12. Καμπανέλλης Ιάκωβος
13. Καμπίτογλου Αλέξανδρος
14. Καμπύλης Αθανάσιος
15. Κονομής Νικόλαος
16. Κοντόπουλος Γεώργιος
17. Κουνάδης Αντώνιος
18. Λαΐου Αγγελική
19. Λιγομενίδης Πάνος
20. Μανούσος Μανούσακας
21. Ματσανιώτης Νικόλος
22. Μητσόπουλος Γεώργιος
23. Μουτσόπουλος Ευάγγελος
24. Μυλωνάς Παύλος
25. Νανόπουλος Δημήτριος
26. Παλλάντιος Μενέλαος
27. Παππάς Ιωάννης
28. Παρισάκης Γεώργιος
29. Πεσαμαζόγλου Ιωάννης
30. Πετράκος Βασίλειο
31. Ρούκουνας Εμμανουήλ
32. Σακελλαρίου Μιχαήλ
33. Σαράντη Γαλάτεια
34. Σκαλκέας Γρηγόριος
35. Στεφανής Κωνσταντίνος
36. Τέτσης Παναγιώτης
37. Τούντας Κωνσταντίνος
38. Τριχόπουλος Δημήτριος
39. Χατζηϊωάννου Θεμιστοκλής
40. Χρήστου Χρύσανθος""

Ακαδημία Αθηνών


Πριν από 13 μήνες, η Ακαδημία Αθηνών, είχε εκδώσει τη σχετική ανακοίνωση την θεωρώ ακόμα επίκαιρη και την ξαναβάζω για να μην την ξεχνάμε.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την εν λόγω άποψη. Επιδοκιμάζω τη στάση του ακαδημαϊκού κόσμου και εύχομαι να πρωτοστατήσει και πρωταγωνηστήσει στη συνέχεια σε φλέγοντα και επίκαιρα ζητήματα που άπτονται της πολιτισμικής μας ταυτότητας.

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Κι εγώ χαίρομαι, αλλά και ανησυχώ βαθύτατα. Ποιος τους ακούει και τους σέβετε τους ακαδημαϊκούς πια; Εδώ μιλάμε για πλήρη ισοπέδωση των αξιών μας. Αν πουν τα αφεντικά μας οι Αμερικονοευρωπαίοι να γίνει έτσι..ΘΑ ΓΙΝΕΙ..Δυστυχώς παιδιά!!

Γιάννης ΛΟΥΚΑΣ είπε...

Αγαπητέ Τσοπάνο,
Συγχαρητήρια για την ανάδειξη του θέματος.
Το μεγαλύτερο κατάντημα της γλώσσας (ως προς τα greeklish) παρατηρείται στα μηνύματα των κινητών και, στη συνέχεια, στα σχόλια των blogs.
Υπάρχουν όμως και τα ... προφορικά greeklish σε χώρους επίσημους (πανεπιστημιακούς, επιχειρηματικούς, καλλιτεχνικούς κλπ), όπου, αν στις τρείς λέξεις που χρησιμοποιείς η μία δεν είναι αγγλικούρα, τότε θεωρείσαι λίγο χωριάτης ή τσοπάνος σαν και του λόγου σου!
ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ λοιπόν(μέχρι γλωσσικού σωβινισμού)!
Μόνο να μου επιτρέψεις μια μικρή διόρθωση. Το κείμενο δημοσιεύθηκε πολύ νωρίτερα και, για τούτο, είναι και λίγο προφητικό, στις 2/1/2001, όπως συνάγεται από τους υπογράφοντες ακαδημαϊκούς, αλλά και από τον επίσημο ιστοχώρο της Ακαδημίας Αθηνών, στην ενότητα ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ.
Βλέπετε οι κρίσεις πολιτισμού και ταυτότητας προηγούνται κατά πολύ των οικονομικών, αλλά μέσα στο γενικό φαγοπότι και ξεσάλωμα ποιός τους δίνει σημασία...

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά...είδα την διακήρυξη της Ακαδημίας Αθηνών για τα greeklish
και έχω σοκαριστεί...
Ξέρετε πόσες φορές έχω σκεφτεί με το φτωχό, μόλις
21 ετών μυαλό μου ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ; Αυτή την ερώτηση την
κάνω συχνά στον εαυτό μου. Την έκανα όταν οι Σκοπιανοί έκαναν τεστ δνα
και έβγαλαν τους εαυτούς τους Μακεδόνες και εμάς Αιθίοπες, όταν είδα
τα βιβλία των παιδιών της Φυρομ που μαθαίνουν ψεύτικη ιστορία, την
έκανα όταν σήκωσαν τεράστια αγάλματα με τους μεγάλους μακεδόνες μας
στα Σκόπια, την έκανα όταν είδα ότι διεκδικούν δήθεν κλεμμένες
περιουσίες στην Ελλάδα. Την έκανα όταν διαπίστωσα ότι οι Αλβανοί
διεκδικούν επίσης τον Μέγα Αλέξανδρο επειδή η μητέρα του ήταν
πριγκίπισσα της Ηπείρου, παρουσιάζουν τους ήρωες μας σαν Αλβανούς,
διεκδικούν ελληνικό έδαφος που δήθεν ήταν δικό τους κάποτε. Την έκανα
όταν είδα ότι οι καλοί μας γείτονες προσπαθούσαν να φορτώσουν την
ομοφυλοφιλία σε όλους τους μεγάλους αρχαίους Έλληνες και την έκανα
όταν είδα ότι το κόλπο πιάνει και ότι οι Έλληνες έχουμε δεχθεί ότι
εμείς φέραμε την ομοφυλοφιλία στον κόσμο..Επίσης την έκανα βλέποντας
το τρισάθλιο 1821 στο σκαι, την έκανα όταν είδα Τούρκους πολιτικούς να
λένε ότι το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι η ιστορία μας δεν
παρουσιάζει τις πράξεις τους όπως αυτές έγιναν, την έκανα όταν είδα να
αλλάζουν τα σχολικά μας βιβλία της ιστορίας...Την έκανα, την έκανα.
την έκανα 1,000,000 φορές.
Οπότε χαίρομαι και νιώθω περήφανη σαν Ελληνίδα που η Ακαδημία Αθηνών
παίρνει θέση για τα greeklish.

Άραγε ποιος είναι ο σκοπός τις ακαδημίας Αθηνών..αναρωτιέμαι.Φυσικά και δεν είναι να απαντάει σε οποια οργανωμένη προπαγάνδα γίνεται κατά τις Ελλάδας..Αλλα τίποτα?Ποτε?Ούτε μια φορα να μην δω κάτι σχετικό με τα θέματα που με απασχολούν να δημοσιεύεται από την ακαδημία Αθηνών?Τελοσπαντων αφού αποφασίσθηκε να υπάρξει επίσημη θέση γι αυτό το θέμα, ο αγώνας κατά των greeklish πρέπει να αρχίσει άμεσα..μας λένε που μας λένε Αιθίοπες..e ας γράφουμε ελληνικά για ξεκάρφωμα.

Γιάννης ΛΟΥΚΑΣ είπε...

Αγαπητή φίλη των 21 ετών,
Σίγουρα ούτε το μυαλό σου είναι φτωχό, αλλά ούτε και η αγάπη σου για την Πατρίδα είναι λειψή. Φοβάμαι όμως ότι ανήκεις στη μειοψηφία των συνομηλίκων σου και μακάρι να κάνω λάθος.
Έχεις δίκιο στην αγανάκτησή σου όχι μόνο για την Ακαδημία Αθηνών αλλά και για όλο σχεδόν τον πνευματικό κόσμο και σίγουρα για όλη την ελληνική κοινωνία.
Δεν θα έγραφα βέβαια, αν δεν υπήρχε ο λόγος μιας επανόρθωσης. Η Ακαδημία Αθηνών λοιπόν έχει πάρει δημόσια θέση για το Μακεδονικό, στις 28-03-2008 (www.academyofathens.gr- αρχική σελίδα).Επίσης στις Δημόσιες Τοποθετήσεις μπορείς να δεις και μερικές άλλες κατά καιρούς δημόσιες παρεμβάσεις. Όπως όμως θα καταλάβεις και στο μέλλον η κατευθυνόμενη και τρομοκρτούσα δημοσιογραφία δεν προβάλλει τέτοια θέματα. Σου εύχομαι να μπορείς να ξεχωρίζεις, με πολύ ψάξιμο, τα ψήγματα χρυσσού μέσα στους σωρούς των σκουπιδιών της ενημέρωσης.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΝΕΚΡΩΝ
(πηγή: PROTAGON.GR 26/1/2011)

Η Ακαδημία Αθηνών είναι απλά αόρατη. Ενώ η ελληνική κοινωνία χάσκει χρεωκοπημένη, σπασμωδικά μόνο αναζητώντας διέξοδο, εκείνη είναι απούσα. Η έννοια του public intellectual, του διανοούμενου που παρεμβαίνει στη δημόσια ζωή, που τόσο μας λείπει, της είναι άγνωστη έννοια. Όταν παρεμβαίνει, με λίγες αράδες μόνο, και πολύ σπάνια, είναι με ένα παλαιοδεξιό, αρτηριοσκληρωτικό στυλ, που αντανακλά και την ηλικία και τις αντιλήψεις των υπερηλίκων μελών της. Στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας της πχ, έχουν ξεμείνει δύο ανακοινώσεις του 2008! Η μία είναι η δημόσια τοποθέτηση της Ακαδημίας για το Μακεδονικό Ζήτημα, στην οποία μιλάει για «ακραία πρόκληση» των Σκοπίων, «εθνικιστικό παροξυσμό» και κατηγορεί την γείτονα πως «εκτρέφει βλέψεις εξακολουθητικά επεκτατικές», τοποθετώντας ιδελογικά τους «Αθανάτους» μας ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ.
Στη δεύτερη, επιτίθεται (ως σύνολο!) στη συγγραφέα Μαρία Γεωργιάδου για τη βιογραφία του μεγάλου μαθηματικού Καραθεοδωρή επειδή διαφωνεί με τα συμπεράσματα της έρευνας της για τον Έλληνα ακαδημαϊκό. Τέτοιος φαίνεται πως είναι ο σεβασμός της στη διαφορετική απόψη, απλά ανύπαρκτος.
Προφανώς και δεν προκάλεσε η Ακαδημία Αθηνών όλα τα δεινά μας, και στην εκπαίδευση, και στη γλώσσα, και στο Δημόσιο και στη διαφθορά. Οι σοφοί μας ακαδημαϊκοί όμως, δεν κάνουν και σχεδόν τίποτα για να βοηθήσουν να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν έχουν σχεδόν καμία παρουσία στα κοινά, δεν έχουν καμία επαφή με τους νέους, δεν καταπιάνονται με άλλα ζητήματα παρά μόνο με εκείνα του χτες.
Αν έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζει, και την τηλεόραση που μας αξίζει, ίσως έχουμε και τους διανοούμενους που μας αξίζει. Όχι αθάνατους. Ζωντανούς νεκρούς.