Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Αράχωβα το μεγαλείο σου

Αυτή τη φορά σας πιάσαμε επ' αυτοφόρω.  Αράχωβα 7/4/2012, 08:00 πμ. Το σκουπιδιάρικο του δήμου αδειάζει τον μπλε κάδο της ανακύκλωσης μαζί με τα άλλα σκουπίδια. Καλά τα μεγαλεπήβολα σχέδια για τα απορρίμματα κ. Οικονομάκη άλλα στην υλοποίηση δεν βλέπουμε φως.
Τεράστια ευθύνη φυσικά έχουν και οι κάτοικοι που πετάνε στους κάδους ανακύκλωσης κοινά απορρίμματα.
Η φωτογραφία είναι απο δημοσίευση στο facebook του Χρήστου Δημοσθένους.

 Και η ανακύκλωση έχει τους κανόνες της!

Διαβάστε τα παρακάτω για να μην πείτε ότι δεν τα ξέρετε

 Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι στον μπλε κάδο μπαίνουν αλουμινένιες, πλαστικές, γυάλινες και χάρτινες συσκευασίες. Τι γίνεται όμως όταν...

 

..το γυαλί είναι σπασμένο ή το χαρτί λερωμένο; Διαβάστε τι δεν κάνουμε σωστά όταν ρίχνουμε τα σκουπίδια μας στους μπλε κάδους.
Καθώς η ανακύκλωση οικιακών αποβλήτων κάνει σημαντικά βήματα και όλο και περισσότεροι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγονται ορισμένα λάθη, που ενδέχεται αντί να λύσουν, να δημιουργήσουν προβλήματα...

Συγκεντρώσαμε 15 «περίεργα υλικά» που φαίνονται κατάλληλα για ανακύκλωση, αλλά δεν είναι.

1. Σπασμένα γυαλιά.
Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Ο λόγος είναι ότι, καθώς η διαλογή στα κέντρα γίνεται συνήθως με τα χέρια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι, αν σπάσει ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι, δεν το πετάμε στους μπλε κάδους, αλλά στους κοινούς.

2. Κουτιά από πίτσα, συσκευασίες έτοιμου φαγητού.
Τα κουτιά της πίτσας είναι από χαρτόνι, οπότε μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι είναι ανακυκλώσιμα. Όταν τα πετάμε όμως είναι γεμάτα λάδια και λίπη. Μάλιστα, όσο κι αν προσπαθήσουμε να τα καθαρίσουμε, αυτό δεν γίνεται ολοκληρωτικά, καθώς πάντα μένουν υπολείμματα, ενώ και το ίδιο το χαρτόνι μοιάζει να έχει «ποτίσει». Επομένως, όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού (διαμορφώνεται μια λερωμένη μάζα). Αυτό σημαίνει ότι δεν τα πετάμε στους μπλε κάδους, αλλά στους κοινούς. Το ίδιο κάνουμε και με τις συσκευασίες έτοιμου φαγητού.

3. Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες.
Μοιάζουν με τις απλές πλαστικές σακούλες, αλλά δεν είναι ίδιες. Ενώ οι απλές πλαστικές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν πλαστικό φιλμ, οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες, που διατίθενται κυρίως από τα σούπερ μάρκετ, έχουν ημερομηνία λήξης και από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να αποσυντίθενται. Επομένως, δεν ανακυκλώνονται. Επίσης, υπάρχει περίπτωση η διαδικασία αποσύνθεσής τους να ξεκινήσει ενώ βρίσκονται στους μπλε κάδους ή στο κέντρο διαλογής της ανακύκλωσης, δημιουργώντας πολλά μικροσκοπικά κομματάκια, που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πολτού σκουπιδιών, ο οποίος δυσχεραίνει την ανακύκλωση.

4. Κομματάκια χαρτί.
Το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού, που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4. Αυτό σημαίνει ότι σχισμένες σελίδες, εισιτήρια και άλλα χαρτάκια δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί δημιουργούν ένα χάρτινο κατακάθι που κάνει την όλη διαδικασία πιο χρονοβόρο.

5. Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί.
Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι και το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού «μαζεύουν» όταν βρέχονται. Στους μπλε κάδους καλό είναι να μη ρίχνουμε χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας, ακόμα κι αν είναι καθαρά.

6. Υλικά από πηλό.
Αρκετά είδη καθημερινής χρήσης είναι κεραμικά, δηλαδή προέρχονται από ψημένο πηλό, όπως οι παλιές κούπες του καφέ, τις οποίες αντικαθιστούμε. Δεν πρέπει όμως να πεταχτούν στον μπλε κάδο, γιατί η ανακύκλωσή τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

7. Αφρολέξ και φελιζόλ
. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, καθώς μπορούν να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο της πορείας της ανακύκλωσης. Συνεπώς, η ρίψη τους στους μπλε κάδους δημιουργεί προβλήματα.

8. Συσκευασίες τοξικών υλικών.
Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες, που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά., δεν πρέπει με τίποτα να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δύσκολα απομακρύνονται.

9. Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες.
Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια ή οι παλιές μας κασέτες περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις βιντεοκασέτες (όσες έχουν απομείνει), καθότι, εκτός από το πλαστικό περίβλημα, περιέχουν και την ταινία, η οποία δεν ανακυκλώνεται.

10. Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα.
Παρότι πλαστικά, τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν διαχειρίζονται και δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης.

11. Πλαστικά έπιπλα.
Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, παρά μόνο για υλικά συσκευασίας. Τα ογκώδη πλαστικά αντικείμενα, τα οποία συχνά περιέχουν και άλλα υλικά, πρέπει να κατευθύνονται στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων που οφείλει να διαθέτει κάθε δήμος.

12. Συρμάτινες κρεμάστρες.
Οι περισσότερες έχουν και πλαστικά μέρη με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανάμειξης των δύο υλικών. Για να μη δυσχεραίνουμε τη διαδικασία ανακύκλωσης, είτε διαχωρίζουμε το σύρμα από το πλαστικό είτε τις ρίχνουμε στους κοινούς κάδους σκουπιδιών.

13. Τηλεκάρτες.
Δεν θεωρούνται συσκευασίες γι’ αυτό και δεν πρέπει να μπαίνουν στους μπλε κάδους. Άλλωστε, το κόστος ανακύκλωσής τους είναι μεγαλύτερο από το κόστος παραγωγής, γι’ αυτό και η μόνη λύση είναι η επαναχρησιμοποίηση (π.χ. διακοσμητικά υλικά και παιχνίδια).

14. Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια.
Ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Άρα πρέπει να τα αφαιρούμε και να τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε κάδο.

15. Κουτιά χυμών.
Υπάρχουν ορισμένα κουτιά χυμών που δεν ανακυκλώνονται, λόγω του συνδυασμού πλαστικού και χαρτονιού. Πριν το πετάξουμε στον μπλε κάδο, πρέπει να ελέγξουμε αν φέρει την ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση.

Δεν ξεχνάμε


  1. Να διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα.
  2. Να αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα και, αν χρειάζεται, να τις ξεπλένουμε.
  3. Να διπλώνουμε - συμπιέζουμε τα χαρτοκιβώτια.
  4. Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά τα ρίχνουμε χύμα.
  5. Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
  6. Κλείνουμε τους κάδους, για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή.

8 σχόλια:

  1. Αυτό το είχα δει και εγώ πριν κάποιους μήνες , ρώτησα τον οδηγό του αποριμματοφόρου και μου είπε τι να κάνουμε δεν βγαίνει αλλιώς, δεν υπάρχει ανακύκλωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παλι καλα που το λεει και μονος του ο Χρηστος Δημοσθενους οτι μαζι με τα αποριμματα της ανακυκλωσης ριχνουνε και αλλα απορημματα στους μπλε καδους.Αμα τον επερνε η μποχα δεν θα εκανε τετοια σχολια.Ασχημο πραγμα βεβαια να μην μπορει να λειτουργηση η ανακυκλωση ΑΛΛΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εχει βγει και κανενας απο την δημαρχεια να τσεκαρει τι γινεται...αλλα αυτο που ξερουν βεβαια καλυτερα ειναι να ζητανε ψηφους μονο.οι δημοτες πρεπει να το κανουν και αυτο?ελεος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε/η ανωνημος 6΄19 στις επομενες εκλογες θα κανονισουμε να βγαλουμε ενα δημοτικο συμβουλιο πολυ μεγαλυτερο για να τους εχουμε 24 ωρες το 24ωρο μπαστακες στους σκαδους για να βλεπουνε αν ριχνει ο καθε συνδημοτης μας τα σκουπιδια στον σωστο καδο.Το ελεος πια πρεπει να το πουμε στον εαυτο μας πρωτα και να μην καταδηκαζουμε ασχετους ετσι χωρις λογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το οτι αποκτησαμε μπλε καδους δεν σημαινει οτι αποκτησαμε και παιδεια περι ανακυκλωσης.
    ας δουμε λιγο και τι περιεχουν μεσα
    πριν κρινουμε την εικονα.επεδη βλεπουμε κλειστα παντα τα καπακια δεν σημαινει κατι.ασ αναζητησουμε τινος ευθυνη ειναι γιατι δεν ειναι της δημαρχιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν ξερω ποιος εισαι απο την δημαρχεια αλλα απο την συμπερηφορα σου σιγουρα εισαι δημοσιος υπαλληλος.μαθε πρωτα πως γινεται ο διαλογος και πως μιλανε.δεν πειραζει ερχται το savoir vivre για δημοσιες υπηρεσιες.θα σου κοπει και εσενα και αρκετων που εισαστε λες και σας σκοτωσαν τον πατερα.ο δημαρχος και ο κ.Οικονομακης ειναι κυριοι.δεν μιλαω για αυτους.για κατι κοπρητες σαν και εσενα που ουτε καλημερα δεν λενε...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μάλλον δεν κατανοήσατε το νόημα της φωτογραφίας. Οι μπλε κάδοι έχουν ανακυκλώσιμα υλικά και παρά το γεγονός αυτά πέφτουν μαζί με τα άλλα στην ίδια χωματερή. Οι Αραχωβίτες δεν φταίνε σε κάτι παρά οι άνθρωποι που συντονίζουν την 'ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ' η οποία αρχίζει και σταματάει στους κάδους.!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κοπρητης εισαι και φαινεσε ανωνυμε 4.42 και δεν ειμαι του δημου.Ειμαι ανεργος ενα χρονο και ενας απο αυτους που εκανα πολες φορες σε ΑΛΒΑΝΟΥ΅που ριχνουν σκουπιδια σε μπλε καδους και κατι κοπρητες σαν εσενα με ειπαν και ρατσιστη γιατι τους ειπα οτι οι καδοι αυτοι ειναι για ανακυκλωση και με κοιταγανε σαν χαζοι λες και τους εβριζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greekglish δεν θα δημοσιεύονται