Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ο Γιαννης Σταθάς ζήτησε απο τον Υπουργό δικαιοσυνης να να υπογράψει τις αποφάσεις οι οποίες δικαιώνουν τους ενάγοντες Διστομίτες σχετικα με την σφαγή του Διστόμου



Το πρωί της Παρασκευής 8 Φεβρουαρίου 2013, στην ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Βοιωτίας και δημότη Διστόμου Γιάννη Σταθά, με θέμα τα γερμανικές αποζημιώσεις των κατοίκων του Διστόμου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αντώνης Ρουπακιώτης κλήθηκε να απαντήσει ως προς το αν προτίθεται να υπογράψει τις αποφάσεις τόσο του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, όσο και του Αρείου Πάγου οι οποίες δικαιώνουν τους ενάγοντες Διστομίτες σχετικα με την σφαγή, ώστε να καταστούν εκτελεστές.
Ο υπουργός δήλωσε ότι...
θεωρεί αναγκαίο και δίκαιο οι αποφάσεις αυτές, οι οποίες αφορούν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας, να εκτελεστούν. Ωστόσο, συνέχισε λέγοντας ότι προκειμένου να βάλει την υπογραφή του, απαραίτητη είναι και η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων μελών της κυβέρνησης. Δεσμεύτηκε πως μόλις ο κ. Σαμαράς επιστρέψει από ταξίδι του στο εξωτερικό, θα τον ενημερώσει προσωπικά ο ίδιος και θα του εκθέσει την άποψή του ότι δηλαδή οι αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων οι οποίες δικαιώνουν τα θύματα του Διστόμου οφείλουν να εκτελεστούν.
Ο κ. Γιάννης Σταθάς ανέπτυξε τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα σχετικά με την αναγκαιότητα της εκτέλεσης των αποφάσεων των Ελληνικών Δικαστηρίων ενώ μετέφερε και την προσωπική του θεώρηση αφού, όπως είπε, έχει μεγαλώσει ο ίδιος με τις αφηγήσεις των επιζόντων της σφαγής. Κάλεσε τον κ. Ρουπακιώτη να υπογράψει την απόφαση της δικαίωσης, χρησιμοποιώντας ως μελάνι το αίμα των 218 σφαγιασθέντων, εκ των οποίων το ¼ ήταν από αβάπτιστα βρέφη έως νέοι 18 ετών. Διευκρίνισε δε πως το ζήτημα δεν είναι οικονομικό, αλλά πρωτίστως ηθικό και πρόσθεσε: «Όλα τα πλούτη του κόσμου δεν μπορείς να τα συμψηφίσεις με μια ανθρώπινη ζωή.».
Από τα θεωρεία της Βουλής παρακολούθησαν τη συζήτηση επιζώντες της σφαγής του Διστόμου και άλλοι κάτοικοι της μαρτυρικής κωμόπολης της Βοιωτίας.
Μετά τις σημερινές εξελίξεις ο κ. Σταθάς και οι κάτοικοι του Διστόμου έχουν τα μάτια στραμμένα προς τη στάση που θα κρατήσει ο Πρωθυπουργός της χώρας ύστερα από την επικείμενη ενημέρωσή του από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: