Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

"Δεν ξεχνάμε, θα πληρώσετε"- Ο δήμαρχος Διστόμου γράφει για τις γερμανικές αποζημιώσεις

 
Γράφει ο  ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ

Το θέμα της διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι μια θλιβερή ιστορία. Συχνά-πυκνά έρχεται τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο δημιουργείται κάποιος θόρυβος που γρήγορα καταλαγιάζει, χωρίς να γίνεται επί της ουσίας κάτι ουσιαστικό απ’ την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας. 

Θα σταθώ σε τρεις χρονολογίες ορόσημο, οι οποίες ήταν ισχυρό όπλο στην φαρέτρα της Ελληνικής πλευράς για την θετική έκβαση του αγώνα καταβολής των αποζημιώσεων. Το 1946 στο Παρίσι, η Διασυμμαχική Επιτροπή 19 χωρών της Ευρώπης καταλόγισε να πληρώσει η Γερμανία για τις καταστροφές στην οικονομία της Ελλάδας, 7.100 δις. δολ. αγοραστικής αξίας 1938, (η Ελλάδα είχε τότε ζητήσει 14.500 δις. δολ.). Σημερινή αξία, άνευ τόκων, 108 δις. Το 1953 στο Λονδίνο στην συμμαχική συνδιάσκεψη ειρήνης, η Γερμανία δεσμεύτηκε ότι θα αποζημιώσει την Ελλάδα, όταν υπογραφεί η τελική συνθήκη ειρήνης. Η συνθήκη αυτή υπεγράφη στην Μόσχα το 1990 αφού γκρεμίστηκε το «τείχος του αίσχους» και συνενώθηκαν η ανατολική και η δυτική Γερμανία. Τότε η Γερμανία ζήτησε ένα να της δοθεί περιθώριο 5 χρόνων για να αρχίσει να καταβάλει τις αποζημιώσεις. Βεβαίως το Ελληνικό Δημόσιο ουδέποτε επίσημα ασχολήθηκε με το θέμα αυτό, αν εξαιρέσουμε το 1995 τη ρηματική δήλωση περί διεκδίκησης του τότε υπουργού εξωτερικών και νυν Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια.



Ο δικαστικός αγώνας διεκδίκησης αποζημιώσεων για την Σφαγή του Διστόμου, ξεκίνησε το 1997 με πρωτοβουλία του Γιάννη Σταμούλη Δικηγόρου και τότε Νομάρχη Βοιωτίας, μαζί με τους συνδημότες μου Διστομίτες. Το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς είχε επιδικάσει ως αποζημίωση από την Γερμανία το ποσό των 28 δις. ευρώ. Μετά είχαμε την ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου (11/2000) η οποία επικύρωσε την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς και όριζε ότι για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Διστομιτών μπορούσαν να προχωρήσουν σε εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στην Ελλάδα. Τότε η Γερμανία προσέφυγε εκ νέου στα ελληνικά δικαστήρια και κατάφερε να κερδίσει στον Άρειο Πάγο την απόφαση με την οποία ήταν αναγκαία και η συγκατάθεση του υπουργού Δικαιοσύνης για να προωθηθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους. Μια υπογραφή, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, που δεν έβαλε κανένας υπουργός Δικαιοσύνης. Για την ιστορία αναφέρω ότι την σχετική εισήγηση -που έβαζε ταφόπλακα στο θέμα των αποζημιώσεων- ήταν του αντιεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δ. Κατσιρέα.

Οι Διστομίτες όμως δεν παραιτήθηκαν του αγώνα κάνοντας προσφυγή στη δικαιοσύνη άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. όπου δεν χρειάζεται η έγκριση του υπουργού Δικαιοσύνης για να γίνουν οι κατασχέσεις. Έτσι προσέφυγαν στο Εφετείο της Φλωρεντίας που έκρινε ότι πρέπει να εκτελεστεί η απόφαση του Αρείου Πάγου (11/2000). Φτάσαμε στην Χάγη με την αντιδικία Γερμανίας κατά Ιταλίας. Θυμίζω ότι η απόφαση Νο 6 του 2002 του ανώτατου δικαστηρίου στην Ελλάδα παρέπεμψε το θέμα να εκδικάζεται στην Χάγη και έδωσε το δικαίωμα ετεροδικίας-ασυλίας στην Γερμανία.

Είχαμε ως Δήμος αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής και τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου ζητώντας να συζητήσουν το θέμα στην βουλή. Πρόσφατα βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο Διστομίτης Βουλευτής έφεραν το θέμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτης δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό και θα φέρει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τώρα γνωρίζουμε ότι με εντολή του κ.Πρωθυπουργού συγκεντρώθηκαν στο λογιστήριο του κράτους τα στοιχεία που αφορούν συνολικά το θέμα των αποζημιώσεων κατοχικό δάνειο, καταστροφές, σφαγές κ.λ.π. Βεβαίως και χαιρετίζουμε την εξέλιξη αυτή καθώς και τις δημόσιες δηλώσεις των Υπουργών της κυβέρνησης, αλλά κρατάμε και κάποιες επιφυλάξεις μετά απ’ την διαδρομή που είχε η υπόθεση των αποζημιώσεων της Σφαγής του Διστόμου. Θυμίζω δε, ότι το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών έχει καταγράψει επακριβώς τι οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα κι έχει ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής καταθέτοντας αναλυτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η οφειλή ανέρχεται στο ποσό των 160 δις ευρώ.

Μέχρι πρόσφατα και πριν τις τελευταίες επερωτήσεις στη βουλή, κόμματα και βουλευτές, να παρουσίαζαν, όψιμο, ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα και να ζητούσαν παρεμβάσεις, συζητήσεις στη Βουλή, τοποθετήσεις, διεκδικήσεις, όταν, η πλειοψηφία τους, μάλλον αδιαφορούσε, όλο, το προηγούμενο διάστημα.

Σήμερα απαιτείται ουσία η κυβέρνηση, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές οφείλουν να ξεκαθαρίσουν, επιτέλους, τη θέση τους και να προσδιορίσουν σαφώς και χωρίς φοβικά σύνδρομα τη στάση τους, μετά και την ολοκλήρωση της έρευνας της ορισθείσας Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τη σύνταξη του πορίσματός της.

Να αναλάβουν συγκεκριμένες, απτές, πρωτοβουλίες, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να διεκδικήσουν αυτά που η χώρα και οι πολίτες της δικαιούνται.

Οι πολίτες και ειδικά όσοι προέρχονται από περιοχές που έζησαν στο πετσί τους τη ναζιστική θηριωδία, όπως είναι οι μαρτυρικές πόλεις και χωριά μας, δεν ξεχνούν, δεν λησμονούν, αλλά ζητούν δικαίωση.

Εμείς Διστομίτες και Δημοτική Αρχή δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα, όσο κι αν η απόφαση (02/2012) της Χάγης είχε πολιτική χροιά. Είμαστε εδώ για να τροφοδοτούμε, να στηρίζουμε με ζωντανές αναμνήσεις ,στοιχεία, δύναμη κάθε προσπάθεια για διεκδίκηση των εύλογων, δίκαιων και πλήρων, ηθικών και υλικών, αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν, και οι άλλες μαρτυρικές πόλεις και χωριά μας ,90 τον αριθμό, σε ανθρώπους, υποδομές και περιουσίες, κατά τη διάρκεια της κατοχής, από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής, μέχρι την τελική δικαίωση. Το απαιτεί το καθήκον προς την Πατρίδα και ιδιαίτερα προς αυτούς που εκτελέστηκαν - σφαγιάστηκαν.

 http://www.onalert.gr

17 σχόλια:

Ο Τσοπάνος της Αράχωβας είπε...

Με μεγάλη μου χαρά είδα τον Δήμαρχο μας να μιλά επιτέλους στα μέσα ενημέρωσης ειδικά για ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Φυσικά όπως είναι αυτονόητο διάλεξε μεγάλο ιστότοπο και αγνόησε για μια ακόμα φορά τα τοπικά μέσα στα οποία κατά την πάγια τακτική του δεν στέλνει δελτία τύπου, (παγκόσμια πρωτοτυπία και αυτό). Δεν πειράζει ας μιλά για τα σημαντικά και ας είναι όπου θέλει εκείνος.

εκ ΔΙΣΤΟΜΟΥ είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ!!!

Υ.Γ ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΔΙΚΙΟ Ο ΤΣΟΠΑΝΟΣ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Τσοπάνε

Υπάρχει δήμος Διστόμου στους Καλλικρατικούς δήμους της Ελλάδας ;

Ο Τσοπάνος της Αράχωβας είπε...

Γιατί ρωτάς εμένα και όχι το onalert στο οποίο έδωσε την συνέντευξη ο δήμαρχος; Εγώ απλώς αναδημοσίευσα το άρθρο και τον τίτλο και έχω και ενεργό link όπως πάντα για του λόγου το αληθές.
Μήπως θα ήταν καλύτερα να ρωτήσεις τους διαχειριστές της ιστοσελίδας του δήμου που αναφέρουν ακριβώς τα ίδια;
Εκεί ξέρουν καλύτερα από εμένα τον αμαθή τσοπάνο πως λέγεται ο δήμος.

ΑΠΟ ΔΙΣΤΟΜΟ είπε...


Ευχαριστουμε τον κυριο Δημαρχο για την συνεπη σταση του στο θεμα του Διστομου.
Η αφετηρια του αγωνα της διεκδικησης των αποζημιωσεων οπως σωστα γραφει και ο σημερινος Δημαρχος ξεκινησε με πρωτοβουλια του αειμνηστου Γιαννη Σταμουλη και της τοτε Δημοτικης αρχης.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ

Ανώνυμος είπε...

ΟΣΟ ΚΙΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΟΝΙΑ .ΑΧ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑ .ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ

Ανώνυμος είπε...

Τσοπανε σε τετοιες στιγμες ειναι κριμα που το μαρτυρικο διστομο εκπροσωπειται στο δημο απο 3 σταγονιδια.οσο για το λεξη διστομο μην αγχωνεστε.για χαρη του θεματος μπηκε.εμαθα για την επιστολη.εδω στο διστομο φωναζουμε απο καιρο οτι τ δημαρχια τη διοικουν κλικες .δεν μας ακουγατε ομως βορειοι πατριωτες.καμαρωνατε για το δημαρχο σας.

ΔΣ2012 είπε...

Εχει δικιο ο σχολιαστης.τουτες τις κρισιμες ωρες το διστομο το εκπροσωπουν 2 αεργοι κι ενας αστα να πανε.η αντιπολιτευση μουγγη,ο τεως αηδιασμενος κανει τη ζωη του στην αθηνα,κι ετσι θριαμβευουν οι παρατρεχαμενοι ενος δημαρχου που οπως ελεγε και κεινος ο γραφικος οικονομολογος της χωματερης εζυγιθη,εμετρηθη και ευρεθη ελλιπης.στο στειρι αι ο τεως και νυν αντιδημαρχος δηλωνουν δημοσια οτι μπηκαν μονο για το μισθο,στην αντικυρα σφαζονται για την κοινωφελη και την αντιδημαρχια,και στην αραχωβα εχουν γινει ανθοκηπος της κυριας και του υποτακτικου.Απο τις στηλες του ντελαλη καποτε ειχα επισημανει προεδρε οτι επειδη δεν βρισκατε ατομα βαλατε περιθωριακα στοιχεια μεσα.μου χες πει οτι θα τους απομονωσουμε.μαλλον το αντιθετο εγινε.

στειριωτισσα είπε...

ΕΙΧΕ??????????ΕΧΕΙ????ΤΟ ΣΤΕΙΡΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΙ ΣΤΕΙΡΙΩΤΕΣ????????????Η ΜΟΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

στειριωτισσα, στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουμε εσένα και θα γράφουν οι νυν αντιδήμαρχοι για σένα... τα ίδια.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, κάνουν ακριβώς τα ίδια που έκαναν και οι προηγούμενοι καποδιστριακοί αντιδήμαρχοι και πρόεδροι του Δ.Σ.

στειραιος είπε...

στειριωτισσα εμεις τους ψηφισαμε, πηραν τους περισσοτερους σταυρους και βγηκαν στο δημοτικο συμβουλιο.στο ψηφοδελτιο της ΑΕΠ ειχε και αλλους υποψηφιους, αλλά..., τωρα τους τρωμε στην μαπα

στειριωτισσα είπε...

ο ενας για να παρει το μισθο εγλειφε τον τεως και τον δημαρχο,μολις τον πηρε μονο τον δευτερο.η αλλη εβριζε δυο χρονια τον δημαρχο μεσα στα καφενεια με τις χειροτερες κουβεντες αλλα μολις πηρε το μισθο μελι γαλα ολα .οχι φιλτατε οι προηγουμενοι δικοι μας δεν ειχαν πεσει τοσο χαμηλα.οχιιιιιιιιιιιιιιιιιιι

15 Απριλίου 2013 - 5:27 μ.μ. είπε...

στειριωτισσα συμφωνώ ότι δεν είχαν πέσει τόσα χαμηλά ( οι κύριοι δεν έλεγαν τίποτα για τους κυρίους Παπαχρήστο και Πανουργιά στα καφενεία)

Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε για τους προηγούμενους, μιλούν τα έργα που έχουν γίνει και η ανιδιοτελής προσφορά τους στο χωριό.

υγ. Επειδή δεν έχω επιλεκτική μνήμη σαν και εσένα φίλτατε ,άσχετα εάν χρησιμοποιείς γυναικίσιο ψευδώνυμο, σου υπενθυμίζω ότι πολλοί δικοί σου, για να κατέβουν υποψήφιοι είχαν « συνδιαλλαγεί » για τις έμμισθες θέσεις της δήμου Διστόμου.

Ανώνυμος είπε...

να σου θυμησω ''στειριοτισσα' οτι οι προηγουμενοι χαρισαν τα λεφτα του ποληδυναμου στον δημο.τα λεφτα των συλλογων μας.και κατι αλλο. ξερεις ποσοι πρωην δημοτικοι συμβουλοι και αντιδημαρχοι στειριωτες γραφτηκαν στον πολιτιστικο συλλογο διστομου για να καλοπιασουν τους πρωην δημαρχους.

Ανώνυμος είπε...

και κατι αλλο που ξεχασα,θυμασαι στειριωτισσα που σφαχτηκανε του πανουργια για την αντιδημαρχια στο στειρι, ακομη να μιληθουνε οι αγνοι φιλοι σου.κανενας του πανουργια δεν ψηφισε τους τωρινους δημ. συμβουλους.να το θυμουνται αυτο οι φιλοι σου στις επομενες εκλογες

Ανώνυμος είπε...

στις επομενες δημοτικες εκλογες οι δυο νυν αντιδημαρχοι θα ναι με το πατσανταρα τριτο κομμα.γραψτο αυτο..γκεγκε

ΓΙΑ ΣΕΝΑ είπε...


Αρχεικωλοτουμπας no comment !!!
Λαδι μπολικο τηγανιτα τιποτα...
Ανθρακας ο θησαυρος...
Σκυλι που γαυγιζει οχι μονο δεν δαγκωνει αλλα ειναι ...κοπροσκυλο.