Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ρακιντζής: Η κακοδιαχείριση των ΟΤΑ οδηγεί στη διαφθορά

   Οι ΟΤΑ εμπλέκονται σε πολλές περιπτώσεις κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης που οδηγούν στη διαφθορά ή ευνοούν την ανάπτυξή της, σημείωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής κατά τη χθεσινή ημερίδα της ΚΕΔΕ για την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σχολιάζοντας τους παράγοντες που ευνοούν την κακοδιοίκηση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε στη λειτουργία αρκετών αιρετών στα όρια της νομιμότητας, την απότομη και χωρίς προηγούμενη οργάνωση μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και τους ανεπαρκείς ελέγχους από την κεντρική διοίκηση.

Ειδικά για το θέμα της «συστηματικής παράλειψης άσκησης ελέγχου των αιρετών από τους εκάστοτε γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης», ο κ. Ρακιντζής υποστήριξε ότι μεγάλη ευθύνη για το φαινόμενο φέρει και η κεντρική διοίκηση, η οποία «λόγω εσωτερικών προβλημάτων, αλλά και στο όνομα της διατήρησης πολιτικών ισορροπιών, ανάμεσα στην κεντρική και την τοπική αυτοδιοίκηση, ασκεί ελλιπώς και πλημμελώς τον προβλεπόμενο έλεγχο ή την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων πειθαρχικών ενεργειών».
Σε ό,τι αφορά στους τομείς, όπου επικεντρώνεται η κακοδιοίκηση στους ΟΤΑ, ανέφερε τον τομέα αστικού και φυσικού περιβάλλοντος και τον τομέα των σχέσεων ΟΤΑ – διοικουμένων, ενώ ακολουθούν τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας και αστικής – δημοτικής κατάστασης. Τα προβλήματα εκφράζονται κυρίως με μη εφαρμογή της νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης και της μη εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων.
«Επιπρόσθετα», σημείωσε, «παρουσιάζονται φαινόμενα αδιαφανών διαδικασιών σε προσλήψεις, συμβάσεις έργου και απευθείας αναθέσεις έργων κατά παράβαση των οικείων διατάξεων».
Ο μεγάλος αριθμός των ΟΤΑ α” βαθμού και των επιχειρήσεών τους ήταν παράγοντας υποβοήθησης της κατασπατάλησης και σε ορισμένες περιπτώσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, είπε ο κ. Ρακιντζής και πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση κατέστησε επιτακτική τη συνένωσή τους και τη θέσπιση του θεσμού του Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.
Σε ό,τι αφορά στον έλεγχο για πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, ο κ. Ρακιντζής σημείωσε ότι «κάθε αιρετός, υπεύθυνος πολίτης, πρέπει όχι απλώς να δέχεται, αλλά να καλοδέχεται τον έλεγχο και να μη διαμαρτύρεται». Σαφώς, πρόσθεσε, οι κατηγορίες δεν αφορούν τους πάντες γιατί υπάρχουν εξαιρετικοί δήμαρχοι που παράγουν σπουδαίο έργο αλλά οι εξαιρέσεις και μάλιστα προβεβλημένων αιρετών αμαυρώνουν όλη την εικόνα των ΟΤΑ».
Ειδικά σε ό,τι αφορά στον πειθαρχικό έλεγχο, σημείωσε ότι εκεί υπάρχει σωρεία απαλλαγών, για πολλούς λόγους. «Συνήθως μέχρι να παραπεμφθούν, έχει λήξει η θητεία τους, οπότε σταματά η πειθαρχική ευθύνη. Αλλά και εν ενεργεία να είναι, η Ιστορία δείχνει ότι συνήθως αθωώνονται. Ακόμη και από το Ελεγκτικό Συνέδριο συνήθως απαλλάσσονται με τη δικαιολογία ότι ενήργησαν καλή τη πίστη», υπογράμμισε.
Ευθύνες για την κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επιρρίπτει ο κ. Ρακιντζής στην Πολιτεία, η οποία «τέσσερις φορές, με νομοθετικές ρυθμίσεις νομιμοποίησε παράτυπες δαπάνες, ατασθαλίες και σπατάλες που έκαναν οι δήμαρχοι, στέλνοντας παράλληλα όποιες σχετικές υποθέσεις ερευνούσαμε στο αρχείο».
Σε ό,τι αφορά στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τον κατασταλτικό έλεγχο, σημείωσε ότι μπορεί να αργήσει μέχρι και επτά έτη. «Σε επτά χρόνια δεν μπορείς να βρεις άκρη, ούτε καν εάν ένα έργο έχει εκτελεσθεί, αφού τις περισσότερες φορές σε ένα τέτοιο χρονικό διάστημα τα ίδια έργα γκρεμίζονται και ξαναφτιάχνονται».
Καταλήγοντας είπε ότι θα πρέπει να ενθαρρύνουμε την είσοδο και την παραμονή στην Τ.Α. αξιόλογων προσώπων και όχι εκείνων που ασχολούνται ενδεχομένως για να έχουν ένα επάγγελμα. «Παραδοσιακά, πάντως, τα προβλήματα στους δήμους αποτελούσαν οι δημοτικές επιχειρήσεις. Αυτές δημιούργησαν και τα μεγάλα ελλείμματα των δήμων, τα οποία δεν γνωρίζω ποιος πλέον θα τα επωμισθεί», συμπλήρωσε.

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κανε καμια βολτα κατα το διστομο ειδικα για τις εταιρειες

εγω..... είπε...

ποτε θα ελθει ο ρακιτζης στο δημο μας;
ολοι οι δημοτικοι συμβουλοι που ψήφησαν τον προυπολογισμο με τις μαιμου δαπανες εικονικων εργων για αποπληρωμη παλαιων χρεων της αραχωβας
τι θα κανουν;

..ΟΛΑ ΣΕ ΘΥΜΙΖΟΥΝ είπε...

«παρουσιάζονται φαινόμενα αδιαφανών διαδικασιών σε προσλήψεις, συμβάσεις έργου και απευθείας αναθέσεις έργων κατά παράβαση των οικείων διατάξεων».

«Παραδοσιακά, πάντως, τα προβλήματα στους δήμους αποτελούσαν οι δημοτικές επιχειρήσεις. Αυτές δημιούργησαν και τα μεγάλα ελλείμματα των δήμων, τα οποία δεν γνωρίζω ποιος πλέον θα τα επωμισθεί»

Σε ό,τι αφορά στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τον κατασταλτικό έλεγχο, σημείωσε ότι μπορεί να αργήσει μέχρι και επτά έτη. «Σε επτά χρόνια δεν μπορείς να βρεις άκρη, ούτε καν εάν ένα έργο έχει εκτελεσθεί, αφού τις περισσότερες φορές σε ένα τέτοιο χρονικό διάστημα τα ίδια έργα γκρεμίζονται και ξαναφτιάχνονται»

κε ρακιντζηηηηηη είπε...

1)Στην ανωνυμη εταιρεια τα μελη της διοικησης παιρνουν 100 ευρω καθε συνεδριαση με τιμολογια βενζινης για να μη φαινονται
2)στην κοινωφελη αντικυρας οι ορκωτοι ερχονται και φευγουν πανικοβλητοι.ορισθηκε απο το δημαρχο επιτροπη ελεγχου αποτελουμενη απο τον αντιδημαρχο αντικυρας δηλαδη τον ελεγχομενο.
3)οι συγγενεις παιρνουν αναθεσεις με τη γνωστη διαδικασια του σπασιματος
4)τα χρεη της αραχωβας χαριζονται στα δικα μας παιδια αλλα τους αλλους τους εχουν θεωρησει κρυφα στην εφορια
5)τραπεζωματα συνεχεια και τα καθαριζει η ανωνυμη εταιρεια
6)ο γνωστος υπαλληλος παιρνει 3 χιλιαρικακια παρ οτι το ελεγκτικο εχει κρινει παρανομη την μονιμοποιηση του.το χαρτι που εχει σταλει γραφει με ευθυνη δημαρχου πληρωνεται
7)οι ημετεροι συμβουλοι παιρνουν επισης βενζινες με τιμολογια
8)ο νομος ειναι σαφης.οταν συνταξιουχος παιρνρει μισθο αντιδημαρχου χανει την συνταξη.ισχυει στο δημο μας βορεια και παραλιακα αραγε

Oυτε ενας; είπε...

Αντι να κανουν αντιπολιτευση οι Δημοτικοι Συμβουλοι σε θεματα διαφανειας κανουν τον....Αλεκο σε βαθμο που η αδρανεια και η ανοχη ειναι οριστικα συννενοχη.
Δεν εχει ουτε ενας τα κοτσια να φυγει γιατι κανενας δεν θελει να γινει παραδειγμα ηθους.
Θελουν να ειναι παραδειγμα φυτικης και θερμοκηπιου...λαμογιας και σιωπης.

Ανώνυμος είπε...

ουτε ενα εχεις αδικο.ο τεως εφυγε ενω μπεζεντες,κομνας απεχουν επιδεικτικα.δεν ειναι ολοι ιδιοι.οι αλλοι μειναν για το μισθουλακο η τα τιμολογια βενζινης

Ουτε εναςςςς είπε...

Φιλε μην προσπαθεις να βρεις αλλοθι γιατι ποιο κακο τους κανεις...τι εκαναν αυτοι για τους κοκκινους κωδικους του προυπολογισμου με τα μαιμου εργα ;
Απλα απο τα σοβαρα συμβουλια ηταν παντα ¨δικαιολογημενοι αποντες¨.
Δεν εχουν τα κοτσια να γινουν παραδειγμα ηθους αλλα με την σιωπη τους καταντουν ανθρωπακια και αυτο ειναι χειροτερο και κριμα γιατι εναν απο αυτους ψηφισα και εγω.
Για αυτό σου λεω ξανα ΟΥΤΕ ΕΝΑΣΣΣΣ…

ΑΠΟ ΔΙΣΤΟΜΟ είπε...


Παραπανω φιλε σχολιαστη εχεις απολυτο δικιο.
Αυτοι που αναφερει ο φιλος σχολιαστης και που προσπαθει ακομψα να τους διαφοροποιηση ειναι αυτοι που απο αδυναμια και μικροπαραταξιακες λογικες δεν εκαναν ουτε τα αυτονοητα...
Δεν θα σου πω για την συμβαση εργασιας του παντος καιρου υπαλληλου που θα τελειωσει η θητεια τους στο Δημο και ακομα δεν θα εχουν διαβασει, ουτε για τους πλασματικους προυπολογισμους με τους κωδικους αποπληρωμης παρελθοντων ετων, ουτε για τα χρηματα που επιβαρυναν τον Δημο απο την ανεπαρκεια τους , ουτε για τα ποιο σοβαρα που ολοι ξερουμε.
Ενα θα σου πω και γραψτω.
Μετα το Πασχα θα εχουμε μεγαλα μαντατα και θα ειναι ολοι το ιδιο υπευθυνοι.
Και αυτοι που διοικουν τον Δημο και αυτοι που ψηφιζουν ναι σε ολα, αλλα και αυτοι που κανουν αντιπολιτευση για τα ματια του κοσμου και συνεργαζονται τηλεφωνικα για το πως θα τα περασουν τα θεματα χωρις να παρουν χαμπαρι οι τοπικες κοινωνιες .
Ο Δημος εχει μπει σε καραντινα και μακαρι να βγω ψευτης.... θα εχουμε κλαματα.

Ι Ρ είπε...

ΑΠΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ Η ΜΑΓΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΤΕ.ΑΝΩΝΥΜΑ ΚΙ ΕΓΩ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΡΙΧΝΩ ΛΑΣΠΗ.ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΑΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΡΙΤΙΚΑΡΩ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΩ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΜΩΣ ΟΣΟ ΕΜΠΑΘΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΩ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ 2-3 ΑΛΛΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΗΣ.Ε ΟΣΟ ΝΑ ΝΑΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ.ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΩ ΚΑΙ Σ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΥ.Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΑΘΗΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑΙ ΜΕΝ ΘΑ ΤΣΑΚΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΑΦΟΥ ΤΟ ΧΕΙ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΑΝΤΑ.ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑ ΤΟΝ ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑ ΛΛΑ ΜΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕ.ΑΒΟΥΛΟΣ.ΚΡΙΜΑ.ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ.ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ

ΑΠΟ ΔΙΣΤΟΜΟ είπε...


Αγαπητε φιλε ΙP αν ειχες IQ θα ειχες καταλαβει πως η λασπη στους καθαρους δεν κολαει….
αλλα....υπαρχει ενα μεγαλο ΑΛΛΑ....
Κανεις δεν ειναι στα κοινα εκτος κριτικης, και κανεις δεν μπορει Καλλικρατικα να μονοπωλει την εντιμοτητα.
Κανεις ενα μοιραιο λαθος....
Δεν γραφω ανωνυμα η για να ειμαι ποιο σαφης γραφω ανωνυμα αλλα δειχνω τον Καλλικρατικο τοπο ,γιατι υπαρχει μια διαφορετικη κουλτουρα απο τοπο σε τοπο για την διαφανεια και την ενασχοληση με τα κοινα.
Καλη ανασταση πατριωτη ,αλλα δεν εχουμε αναγκη να τα λενε οι Δημοτες στα Δημοτικα Συμβουλια αλλα οι Δημοτικοι Συμβουλοι.
Και κατι ακομα πανω σε αυτα που γραφεις… μαγκια ειναι να κανουν ελεγχο για να μην γινουν παρατυπιες λεω εγω, λαμογιες γραφεις εσυ, και οχι οταν γινονται να απεχουμε και να λεμε οχι εγω αλλα οι αλλοι και να τους κρεμαμε στις IP ενω εκει που πρεπει κανουμε τον ...Αλεκο οπως γραφει παραπανω καποιος φιλος.

ΙP είπε...

ΑΠΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΦΕΞΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΛΙΣΤΡΗΣΑ.ΕΓΩ ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΤΟΠΙΚΙΣΤΙΚΑ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΟΠΩΣ ΕΣΥ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΛΛΑ ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΣΤΙ ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ Σ,ΜΠΕΖΕΝΤΕΣ,ΚΟΜΝΑΣ, ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ,ΜΠΕΖΕΝΤΕΣΓ,ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ Θ,ΠΡΑΓΙΑΣ,ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ,ΚΟΚΚΟΒΟΣ,ΔΕΣΦΙΝΙΩΤΗ.ΑΥΤΟΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΤΑΝ,ΑΠΛΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΥΠΟΧΕΙΡΙΑ.ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΜΑΠΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ είπε...

μην τσακωνεστε παιδια.ο αρχηγος ωσει παρων υπακουει τα του οικου του.ο αντιδημαρχος κοιταει να βολεψει το υιο οποτε μοκο.η αλλη βολευτηκε στο χιονοδρομικο,οι τρεις δεν μιλανε ποτε,η προεδρος -γυμναστρια κανενα τιμολογιο,στο τοπικο μουγγα γιατι υπαρχουν συμφεροντα συζυγων,κι ο τεως περιπατει τη νυκτερινη αθηνα μπας και ξεχασει πως τους διαλεξε,γιατι κακα τα ψεμματα φιλαρακι προεδρε ουτε η μανα τους δεν τους ηξερε.μας τους φορτωσες και τωρα που σε πουλησαν στη κυρια ----και τωρα---τους τρωμε στη μαπα

ΑΠΟ ΔΙΣΤΟΜΟ είπε...


ΙP η λεπτομερεια κανει την διαφορα αλλα...εσυ δεν ξερεις....
Δεν εισαι τοπικιστης, αλλα μονο για αραχωβιτες γραφεις...
Καλη ανασταση και σε σενα και σε ολους μα πανω απο ολα στην Δημοτικη μας αρχη, αν και δεν το βλεπω...γιατι πεθανε και ο Χριστος σταματησαν και τα θαυματα.
Ας ελπισουμε να το κανει το θαυμα ο ΑΙ ΓΙΩΡΓΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΦΕΝΤΗ ΜΠΑΧΑΛΟ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ.ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΡΕΕΙ-30.000 EΥΡΩ- ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΚΑΒΑΡΑΠΕΣ

Ανώνυμος είπε...

θα τα φανε οι απευθειας αναθεσεις

Ανώνυμος είπε...

5χιλιαρικα για τον αθλητικο συλλογο δεν ειχαν.περυσι το πανηγυρι ειχε κοστισει 8 χιλιαρικα .με τα 30 τι θα κανουνε τωρα αραγε.το μεγαλο φαγοποτι.ο βουδας και το καλο παιδι.ντροπη ωρε δεν υπαρχει.και μια ερωτηση.η επιστολη της κυριας κινια που κατηγορουσε τα παιδια του λαογραφικου αληθευει οτι σταλθηκε με εξοδα του δημου.εχει ενας τ αντερα να απαντησει

Ανώνυμος είπε...

στειρι...οβερ..μας ακουει κανειςςς;;;;;;;ooooλοι γαργαρες....

Ανώνυμος είπε...

Τα τρια χιλιαρικα που παιρνει ο υπαλληλος ειναι μεγαλη προκληση για την εποχη την οποια βιωνουμε.Ειμαστε ομως κοτες ενω ολοι στο χωριο γνωριζουμε με πιο τροπο μαγειρευτηκε η μονιμοποιηση του,κανενας μα κανενας δεν παει να κανει μια καταγγελια στο γραφειο του Ρακιντζη.Εχω την εντυπωση οτι κατι εχει κινηθει προς αυτη την κατευθυνση και το καλο ειναι οτι θα του σκασει ξαφνικα .

Ανώνυμος είπε...

και εσυ κοτα εισαι γιατι ετσι ειστε ολοι