Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ


Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας  Στ. Ελλάδας, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους και τους πολίτες της Περιφέρειας ότι, από τους ελέγχους που διενεργούν οι κτηνίατροι της Περιφέρειας δεν έχει διαγνωστεί κρούσμα ευλογιάς σε πρόβατα της Περιφέρειας μας.
Επειδή όμως σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόκειται για μια επιθετική επιζωοτία η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταδοτικότητα και διεισδυτικότητα, είναι αναγκαία η προσοχή όλων στη λήψη  αυξημένων μέτρων επιφυλακής ώστε να γίνεται άμεσα διερεύνηση κάθε περιστατικού το οποίο θα μπορούσε να γεννήσει κλινική υπόνοια ευλογιάς.
Γι αυτό το λόγο πληροφορούμε τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας μας προκειμένου να  προφυλάξουν τα κοπάδια τους πρέπει:
1.      Να παρακολουθούν τα ζώα τους καθημερινά για την εμφάνιση τυχόν συμπτωμάτων, όπως δερματικές αλλοιώσεις (κοκκινίλες, σπυράκια, έκκριμα και οζίδια, στην επιφάνεια του θώρακα και της κοιλιάς, στις μασχάλες και κάτω από την ουρά, καθώς και στο πρόσωπο, γύρω από το στόμα) ή επιδείνωση της γενικής κατάστασης υγείας τους. Αν παρατηρηθεί  κάτι από τα παραπάνω, ο κτηνοτρόφος να επικοινωνήσει  άμεσα, με την Κτηνιατρική υπηρεσία της περιοχής του και ενημερώσει τον υπεύθυνο κτηνίατρο.
2.      Να μην επιτρέπει την είσοδο στην εκτροφή του σε άτομα που δεν έχουν δουλειά σ’ αυτήν, παρά μόνο στο προσωπικό που εργάζεται εκεί και στους Κτηνιάτρους.

3.      Να μη φέρνει το κοπάδι του σε επαφή με άλλα κοπάδια και προπαντός μην ανταλλάζει και μη δανείζει αρσενικά ζώα για ζευγάρωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μετάδοση του ιού της Ευλογιάς είναι άμεση.
4.      Να απαιτεί από το όχημα-βυτίο παραλαβής γάλακτος, την υποχρεωτική απολύμανσή του κατά την είσοδο και έξοδο από την εκτροφή του, με ψεκαστήρα, τον οποίο είναι υποχρεωμένο να μεταφέρει μαζί του, στα δρομολόγια που εκτελεί.
5.      Να μην επιτρέπεται σε οχήματα και ειδικά σε αυτά που μεταφέρουν ζώντα ζώα να εισέρχονται στο χώρο της εκμετάλλευσης και όταν χρειαστεί για τους εμπόρους ζώντων ζώων να υπάρχουν μπότες  τις οποίες θα χορηγεί  ο κτηνοτρόφος .Ιδιαίτερα  εν όψει των εορτών  των Χριστουγέννων όπου η διακίνηση ζώντων ζώων θα είναι αυξημένη .  
6.      Να φροντίζει  να μην κάνει  άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά αν είναι κοντά σε περιοχή με κρούσματα Ευλογιάς. Κάθε περιττή μετακίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία διασποράς και μετάδοσης της ασθένειας.
7.      Να μη δανείζεται και μη δανείζει αυτόν τον καιρό, γεωργικά μηχανήματα, ζωοτροφές, ζώα ή οποιοδήποτε άλλο κτηνοτροφικό εξοπλισμό, από συνάδελφο κτηνοτρόφο που διατηρεί αιγοπρόβατα.
8.      Να προμηθευτεί κάποιο εγκεκριμένο απολυμαντικό και να το χρησιμοποιεί στην είσοδο-έξοδο της εκτροφής του, στα ρούχα εργασίας, στο όχημα μεταφοράς του και οπουδήποτε αλλού κρίνει απαραίτητο, πάντα ακολουθώντας σχολαστικά τις οδηγίες χρήσης του.
Επίσης σας γνωρίζουμε ότι:
1. Η Ευλογιά των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται  στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων.
2. Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (γάλα , κρέας κλπ) είναι απολύτως ασφαλή, εφόσον υφίστανται την συνηθισμένη θερμική επεξεργασία (παστερίωση, βρασμό, καλό ψήσιμο κλπ)  όχι για την προστασία από την ευλογιά ,  αλλά από νοσήματα όπως ο Μελιταίος, η Φυματίωση, η Λιστερίαση κ.λ.π, που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο (ζωοανθρωπονόσοι)

3. Η θανάτωση των υγιών ζώων των προσβεβλημένων ή ύποπτων εκτροφών, η υγειονομική ταφή τους και η απαγόρευση διάθεσής τους στην κατανάλωση είναι μέτρο που στοχεύει:
 στην αποτροπή εξάπλωσης της νόσου
• στην προστασία του κτηνοτροφικού μας κεφαλαίου(αιγοπρόβατα)
• στην προστασία της περιουσίας των κτηνοτρόφων
• στην προστασία της κτηνοτροφικής παραγωγής, της οικονομίας της περιοχής και της χώρας


4. Το προσωπικό που συμμετέχει στην μεταφορά, θανάτωση καθαρισμό και απολυμάνσεις δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο προσβολής από τη νόσο

Δεν υπάρχουν σχόλια: