Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Επιστρέφουν και επίσημα από Δεκέμβρη τα τασάκια.

Ας αποφασίσουν επιτέλους, μας έχουν μπλέξει την μια έτσι την άλλη αλλιώς. Τελικα στην χώρα αυτή οι νόμοι υπάρχουν γιά να μην εφαρμόζωνται και να αλλάζουν.

Οι αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο

Τροποποιήσεις στον αντικαπνιστικό νόμο, και μάλιστα πολύ σύντομα, αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα το υπουργείο Υγείας, όπως επιβεβαιώνει και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αντώνης Δημόπουλος.

Οι αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν και επίσημα μετά τις 3 Δεκεμβρίου, αφού ήδη επί της ουσίας ο νόμος έχει καταργηθεί. Τότε αναμένεται να γνωστοποιηθούν τα συμπεράσματα μεγάλου συνεδρίου το οποίο θα γίνει για το κάπνισμα στην Αθήνα, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Όπως δηλώνει ο κ. Δημόπουλος «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα. Δεν περιμέναμε αυτή την τρομερή πίεση από τους καταστηματάρχες», σημειώνοντας πως σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης κινδυνεύουν ακόμα και να κλείσουν μπαρ και εστιατόρια καθώς η πελατεία τους μειώθηκε σημαντικά όταν έβγαλαν τα τασάκια από τα καταστήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Υγείας έχουν προταθεί οι ακόλουθες λύσεις:
- Να επιτρέπεται το κάπνισμα μετά τις 21.00 το βράδυ σε μπαρ.
- Να υπάρξει άδεια που θα επιτρέπει τη χρήση καπνού μόνο για τα καφέ, μέτρο που εφαρμόστηκε πρόσφατα και στην Ολλανδία, όταν και εκεί φάνηκε ότι η καθολική απαγόρευση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
- Να εφαρμοστεί πλήρης απαγόρευση στα εστιατόρια, όπου όμως θα είναι αυστηρή και θα τηρηθεί αφήνοντας εκτός τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ.
- Να μην επιτρέπεται σε νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος σε μπαρ όπου επιτρέπεται το κάπνισμα.
- Σε μικρά μπαρ όπου δεν υπάρχουν υπάλληλοι και την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία τους έχουν οι ιδιοκτήτες τους, θα μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι αν θέλουν οι πελάτες τους να καπνίζουν στο μπαρ ή όχι, καθώς δεν θα μπορούν να κατηγορηθούν ότι εξαναγκάζουν τους υπαλλήλους τους ενώ αυτοί δεν είναι καπνιστές, να καπνίζουν παθητικά στο χώρο εργασίας τους.

Μέχρι στιγμής, έχουν επιβληθεί πάνω από 400 πρόστιμα, ενώ έχουν γίνει 6.000 καταγγελίες για καταπάτηση του αντικαπνιστικού νόμου.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: