Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

Διεθνές πρόβλημα ο σχολικός εκφοβισμός

Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα σύγχρονο, διεθνές πρόβλημα, με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες, τόσο για τους θύτες όσο και για τα θύματα.

Όπως έχει αποδειχτεί, το φαινόμενο αυτό υφίσταται και στα κυπριακά σχολεία, αφού σε σχετικές έρευνες έχουν αναγνωριστεί παιδιά που εμπίπτουν, είτε στην κατηγορία των θυτών, είτε των θυμάτων...

ή ακόμα και στην ομάδα των μαθητών με διπλή ταυτότητα, που άλλοτε εκδηλώνουν εκφοβιστική συμπεριφορά, και άλλοτε γίνονται οι ίδιοι στόχοι.

Συνολικά, εκτιμάται ότι το ποσοστό των μαθητών με συστηματική εμπλοκή σε μια από τις πιο πάνω κατηγορίες ανέρχεται στο 17%, ενώ οι αριθμοί διαφοροποιούνται ανάλογα με την επαρχία, το φύλο και την ηλικία.

Δίνοντας τον ορισμό του σχολικού εκφοβισμού, ο λέκτορας Αναπτυξιακής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Παναγιώτης Σταυρινίδης, εξήγησε ότι είναι η συστηματική και επαναλαμβανόμενη άσκηση βίας, παρενόχληση και εκφοβισμός, που εκφράζεται είτε από ένα μαθητή προς κάποιον άλλο, είτε από ομάδες μαθητών προς κάποιο άλλο μαθητή. Μπορεί να είναι σωματική, ψυχική ή κοινωνική βία και κατ' επέκταση να περιλαμβάνει: Πρόκληση σωματικής βλάβης, προσβολές, γελοιοποίηση, ταπείνωση του θύματος, μείωση της προσωπικότητάς του, απειλές και εκφοβισμό, εκβιασμό ή κλοπή χρημάτων και αντικειμένων που ανήκουν στο θύμα, καθώς και αποκλεισμό από ομάδες συνομηλίκων. 

http://apolitistosteki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: