Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ερχονται τα δύσκολα για την τοπική αυτοδιοίκηση


Το μπάχαλο του "Καλλικράτη" καλά κρατεί και ο καιρός περνάει με τους δήμους σε κατάσταση αμηχανίας. Η συσσώρευση προβλημάτων συνεχίζεται και η απουσία συλλογικής εκπροσώπησης κάνει τα πράγματα ακόμη περισσότερο δύσκολα. Οι δήμοι προς το παρόν διαχειρίζονται εύκολες υποθέσεις καθημερινότητας και οι δημοτικοί παράγοντες οχυρώνονται πίσω από τη θέση ότι "δεν μας δίνουν λεφτά". Επιχείρημα αρκούντως πειστικό αφού και βάσιμο είναι, αλλά και ο κόσμος με τέτοιες φοροεπιδρομές που δέχεται, έχει πεισθεί πως… δεν υπάρχουν λεφτά.
Ενώ έτσι εμφανίζεται σήμερα η κατάσταση και το πράγμα κυλάει μόνο του, κάποια στιγμή στο επόμενο διάστημα θα έρθουν τα δύσκολα. Και τότε θα αποκαλυφθούν τα προβλήματα σε όλη τους την έκταση, η προχειρότητα με την οποία έγινε η μετάβαση στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο, η ανικανότητα του πολιτικού προσωπικού να διαχειριστεί μια δύσκολη ιστορία και η συνέχιση καταστροφικών πολιτικών.
Η νομοθετική προχειρότητα γίνεται εμφανής σε διάφορες πλευρές της δημοτικής δραστηριότητας που μπορεί να ξεκινούν από τις αρμοδιότητες και να φθάνουν σε αναντιστοιχία προθέσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων. Η υπόθεση της μεταφοράς των μαθητών είναι απολύτως χαρακτηριστική της προβληματικής εφαρμογής μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων. Και όπως φαίνεται τα αλλεπάλληλα μπαλώματα είναι αμφίβολο αν θα οδηγήσουν σε αποτέλεσμα. Σε αυτό όμως συμβάλλει και η αδιαφορία του πολιτικού προσωπικού που περιμένει με τα χέρια σταυρωμένα όταν είναι ορατός ο κίνδυνος να ξεκινήσουν τα σχολεία και να μην έχει λυθεί το πρόβλημα. Το συγκεκριμένο ζήτημα υφίσταται εξ αρχής, αλλά δεν εντοπίστηκε ούτε από το υπουργείο Εσωτερικών, ούτε από τους αιρετούς. Με αποτέλεσμα να φθάσουμε στο παραπέντε και ο ένας να προσπαθεί να χρεώσει τον άλλον με "θύμα" τους μαθητές. Είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα "σκάσουν" και άλλα τέτοια θέματα που ανακύπτουν στην πράξη.
Από την άλλη πλευρά έχουν κλείσει πλέον για τα καλά οι κάννουλες των χρηματοδοτήσεων, τα ευρώ δίνονται με το σταγονόμετρο και από ίδιους πόρους εξαιρετικά δύσκολα μπορεί να παραχθεί έργο. Ετσι επιστρέφουμε σε μια παραλλαγή των σχέσεων εξάρτησης, αυτή τη φορά μεταξύ των βαθμίδων αυτοδιοίκησης. Με τη διαχείριση του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες γίνεται ένα προφανές παιχνίδι πολιτικής μέσα από δηλώσεις και παραδηλώσεις με εντάξεις-απεντάξεις, που έχει σκοπό να ευθυγραμμίσει τους δημάρχους πίσω από τις επιδιώξεις της Περιφέρειας. Την ίδια ώρα ορισμένοι δήμαρχοι κάνουν ανοικτό παιχνίδι με τα λίγα χρήματα που διαθέτουν, σπάζοντας τα έργα σε μικρότερα έτσι ώστε να μπορούν να προχωρούν σε απ’ ευθείας αναθέσεις σε ημέτερους.
Όλα αυτά καλύπτονται πίσω από την… καλοκαιρινή ραστώνη και το πανηγυριώτικο κλίμα στο οποίο πρωταγωνιστούν πολλοί δημοτικοί παράγοντες, άλλοτε από κεκτημένη ταχύτητα και άλλοτε από σκοπιμότητα.
Περιορισμένα τα ευρώ αλλά και αυτά μοιράζονται με βασικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση του πολιτικού οφέλους και την ενίσχυση των "δικών μας ανθρώπων".
Μέσα σε αυτό το κλίμα ήδη οι δήμαρχοι καλούνται να διαχειριστούν την υπόθεση των σκουπιδιών με την απειλή των προστίμων. Εκείνοι που βολεύτηκαν με τις εξαγγελίες των παραγόντων της Περιφέρειας για… μεγαλοφυές σχέδιο, καλούνται τώρα να βάλουν με το ζόρι δεματοποιητές και οι πρώτες καμπάνες έπεσαν. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με άλλου είδους… πανηγύρια, καθώς ουδείς θέλει στη γειτονιά του -και δικαιολογημένα- σκουπίδια σε… δεμάτια.
Αργότερα θα εμφανιστούν και άλλα σοβαρά θέματα (σκεφθείτε τι μπορεί να γίνει σε ένα ορεινό δήμο μετά από μια κακοκαιρία το χειμώνα), για τα οποία όπως όλα δείχνουν δεν υπάρχει καμία προετοιμασία. Ολα αυτά δείχνουν ότι οι δημοτικοί άρχοντες θα πρέπει να σκεφθούν και πάλι ορισμένα πράγματα και να αντιληφθούν ότι η περίοδος χάριτος τελειώνει. Τα δύσκολα είναι πίσω και χρειάζονται σχέδιο, ευρεία συναίνεση των τοπικών δυνάμεων, συλλογικές, οργανωμένες και αποφασιστικές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα.
http://www.eleftheriaonline.gr

9 σχόλια:

Αλμπανης Χαρης είπε...

ΤΣΟΠΑΝΕ... Το κειμενο που εκανες αναρτιση ειναι πραγματικα παρα πολυ ωραιο και εχει παρα πολλα σημεια που μπορει να αναφερθει καποιος... Εγω θα αναφερθω στο πολυ σοβαρο θεμα ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ... Επειδη, οπως γραφεις, ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΖΗΤΗΜΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΕΞ ΑΡΧΗΣ και δεν εντοπιστηκε ουτε απο το υπουργειο Εσωτερικων, ουτε απο τους ερετους με αποτελεσμα να φτασουμε στο παρα πεντε και ο ενας να προσπαθει να χρεωσει τον αλλο με θυμα τους μαθητες και τους γονεις τους, ΕΧΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΗΜΟ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ και μαλιστα με αφορμη τον προυπολογισμο, στην δευτερη συνεδριαση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ, το Μαιο του 2011 εχει γινει προταση για προβλεψη στον προυπολογισμο η μεταφορα των μαθητων, γιατι οπως ξεραμε ολοι αυτη η αρμοδιοτητα θα μεταφεροταν στους δημους... ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΙΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ... Ας βγαλειο καθενας το δικο του συμπερασμα...

Δ.Υ είπε...

ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΙ ΚΙ ΟΧΙ ΜΕ Ε ΚΥΡΙΕ ΑΛΜΠΑΝΗ.ΜΕ Ε ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΗΣΜΟΝΕΣ.ΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΖΩ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΧΕΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΚΤΕΛ.ΕΚΤΙΘΕΣΤΕ ΚΥΡΙΕ ΑΛΜΠΑΝΗ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΤΕ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΡΗ ΜΑΣ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΘΕΤΕΙΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ,ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ?
ΠΟΥ ΣΑΙ ΚΥΡΑ ΔΑΣΚΑΛΑ!!!!!!!

Δ.Σ. 2 είπε...

Φίλε Χάρη, τα συμβούλια κρατάνε μια- δυό ώρες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Δήμαρχος και οι σύμβουλοι τις υπόλοιπες μέρες δεν δουλεύουν! Τα συμβούλια είναι η τυπική διαδικασία εκτόνωσης της κ. Φούντα και του κ. ………. Γιαννέλου (ένας είναι ο Πρόεδρος), επομένως μάλλον λάθος στοιχεία χρησιμοποιείς για τα συμπεράσματά σου.

ΑΗΓΙΩΡΓΙΤΗΣ είπε...

ΔΣ 2 ΕΣΥ ΜΕ ΤΙ ΕΚΤΟΝΩΝΕΣΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.ΓΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΟΥ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΑΛΜΠΑΝΗ Ο ΛΥΚΟΣ ΤΡΙΧΩΜΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΜΑΡΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ.ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΓΑ ΔΗΜΑΡΧΕ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΕ ΕΓΩ

Ανώνυμος είπε...

Να διωξουμε την φουντα που ναι επιστημονας γιατρος,τον γιαννελο που ναι οικονομολογος ,τον αρχηγο της αεροποριας και να φερουμε εσας αριστεριστικα απολιθωματα .π α λα ν τ ζ ε ς.οπου φυσαει ο ανεμος

Αλμπανης Χαρης είπε...

Συνηθως εντεταλμενη υπηρεσια εκτελουν αυτοι που ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ... Επειδη ομως εγω εχω μαθει να εχω το θαρος της γνωμης μου και αυτα που γραφω ειναι αυτα που πιστευω ( αν θυμασαι καλα φιλε Δ.Υ με το ονομα μου ειχα γραψει παλι πριν τις εκλογες υπερ του κ.Πατσανταρα και του συνδιασμου του), εχω να σου πω οτι στη τελευταια συγκληση της επιτροπης διαβουλευσης, που εγινε την Τεταρτη 29 Ιουνιου 2011 και δεν ειχε απαρτια, αναφερθηκε παλι το θεμα της μεταφορας των μαθητων και τοτε ο Δημαρχος, οπως ειπε και ο ιδιος, δεν ειχε ασχοληθει με το θεμα γιατι δεν γνωριζε τι θα γινει με την περιφερεια... Αν απο τοτε εχει ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ 20 ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ, δεν μπορω να το γνωριζω και μακαρι να το εχει κανει γιατι τοτε δεν υπαρχει κανενας λογος να το αναφερουμε... Αν ομως φιλε Δ.Υ δεν το εχει κανει τοτε που θα μπορεσω να σε βρω για να τα ξαναπουμε;;; Και κατι τελευταιο... Το να αναφερθει καποιο θεμα στο Δ.Σ δεν ειναι μονο δουλεια της συμπολιτευσης αλλα και των υπολοιπων, γιαυτο μην βιαζεστε να κρεμασετε κανενα... Οσο για την διορθωση του ορθογραφικου λαθους θελω να σου πω ενα μεγαλο ευχαριστω και να σου πω οτι και η λεξη ΕΡΠΕΤΟ παλι με Ε γραφετε...

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΤΙ ΠΛΑΚΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ. ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΙ ΑΝΑΠΟΔΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΦΑΝΕ. ΡΕ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΣΑΣΤΕ. ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΝ ΣΑΣ ΕΒΓΑΛΑΝ. ΑΛΛΑ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΣΕ ΟΤΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΘΙΣΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ. ΑΡΠΑΞΕ ΧΑΡΟΥΛΗ ΤΩΡΑ ΤΑ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΜΗ ΜΙΛΑΣ.

Κακομοίρης είπε...

Ανώνυμε 23 Αυγούστου 2011 7:09 μ.μ.
Ενώ εάν έβγαιναν οι άλλοι Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ .... ΘΑ ΑΝΘΙΖΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ και θα έκανε κολοτούμπες.