Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

Θεσπίζεται Ειδικό Τέλος για τους τοπικούς Δήμους από την ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.

Ενισχύονται στην περιοχή μας Δήμοι σε  Φωκίδα  και  Βοιωτία.

http://2.bp.blogspot.com/_xXKB40jPBIQ/SEj9BuMJF2I/AAAAAAAAADQ/pm2JtQ4tTjk/s320/Bariani-View3d4m.jpgΓια πρώτη φορά  στα χρονικά της μεταλλευτικής νομοθεσίας δρομολογούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις με όφελος τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για τις τοπικές κοινωνίες σε περιοχές όπου υπάρχει μεταλλευτική δραστηριότητα- για την περιοχή μας αυτό αφορά Φωκίδα και  Βοιωτία.Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο η βουλευτής Φωκίδας του ΠΑΣΟΚ κ. Αφροδίτη Παπαθανάση,που από το παρελθόν είχε προωθήσει σχετικές προτάσεις στα αρμόδιασ καρατικά και κυβρρνητικά όργανα. Τώρα ο αγώνας δικαιώνεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά πρόσθετους πόρους.  
Στο νομοσχέδιο που συζητήθηκε σ'ημερα και χθές  (01 και 02 Φεβρουαρίου 2012) , για την Ποινική Προστασία του Περιβάλλοντος , η βουλευτής κ Παπαθανάση μας πληροφορεί οτι προστέθηκαν τροπολογίες με τις οποίες :

  1. Αναπροσαρμόζονται με σημαντική ποσοστιαία αύξηση , με περίοδο προσαρμογής για τις επιχειρήσεις του κλάδου , τα μισθώματα που καταβάλλουν  οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε δημόσια μεταλλεία ,
  2. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Οικονομικών & Περιβάλλοντος καθορίζεται τέλος καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια με αυτό για ενεργές, αποθεματικές και αργούσες παραχωρήσεις μεταλλείων και για άδειες μεταλλευτικών ερευνών.
  3. Από τα μισθώματα που βεβαιώνονται και εισπράττονται ετησίως από το Ελληνικό Δημόσιο για την εκμίσθωση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας του Δημοσίου σε Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους , ποσοστό 20% διατίθεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Οικονομικών & Περιβάλλοντος στους Δήμους εντός των ορίων των οποίων διενεργείται η μεταλλευτική δραστηριότητα.

Με την εξειδίκευση των αποφάσεων αυτών τόσο τα ιδιωτικά , όπως  ήδη ισχύει και τα δημόσια μεταλλεία,  θα καταβάλλουν μισθώματα στο Ελληνικό Δημόσιο , ενώ οι τοπικές κοινωνίες θα ωφεληθούν με την μεταφορά πόρων από το κράτος προς τους ΟΤΑ ως περιβαλλοντικό αντιστάθμισμα.

Τα ζητήματα των αλλαγών στο Μεταλλευτικό Κώδικα  του ανταποδοτικού τέλους από την μεταλλευτική δραστηριότητα προς τις τοπικές κοινωνίες το θέτουμε , με παραστάσεις , κατάθεση θέσεων και κοινοβουλευτικό έλεγχο  στο ΥΠΕΚΑ  ,  με συνέπεια τα τελευταία δύο χρόνια.

Για το θέμα αυτό , όπως και για τα ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας και των αποκαταστάσεων των μεταλλευτικών εκμεταλλεύσεων , υπάρχει συστηματική και ουσιαστική συνεργασία μας με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , αναφέρει η κ. Αφροδίτη Παπαθανάση.

Από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει   για το σύνολο της Χώρας , ότι η εκτίμηση για την αύξηση των δημόσιων εσόδων , από την αναπροσαρμογή / αύξηση του ανώτατου θεμιτού μισθώματος θα είναι περίπου 1.000.000 ευρώ ετησίως , σήμερα το ύψος αυτό είναι 2.000.000 ευρώ. Από τα έσοδα αυτά οι ΟΤΑ θα ωφεληθούν με ποσοστό 20% , ήτοι 600.000 ευρώ ετησίως, αναφέρει η κ. Παπαθανάση.

4 σχόλια:

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ είπε...

Η ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΕΠΑΞΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ.ΜΠΡΑΒΟ ΤΗΣ

ΑΠΟ ΔΙΣΤΟΜΟ είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ!!!!
ΚΑΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΑΝΦΑΡΕΣ ΚΑΙ ΤΥΜΠΑΝΟΚΡΟΥΣΙΕΣ.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΛΦΟΙ είπε...

Ευγε Αφροδιτη!!!!!

διστομίτης αθηνων είπε...

Πολλές φορες εχει δρασει η Παπαθανάση ΚΑΙ ως βουλευτής Βοιωτίας. Πολύ μπροστα είναι. ας τα βλέπουν οι4 κυριοι και κυρίες 0 εθνοπατέρες και εθνομητερες της Βοιωτίας και των δυο κομμάτων. Μπράβο Αφροδίτη και ας μην σε ξέρω!Μέχρι που μεταδημοτευω για να σε ψηφίσω, ανεξαρτήτως κόμματος!