Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Κυβέρνηση στο ρελαντί

 Οι Α. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης έχουν αποφασίσει ότι θέλουν να μακροημερεύσει αυτή η κυβέρνηση και στο σημείο αυτό ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός τους. Τίποτα δεν δείχνει ότι υπάρχει επεξεργασμένη πολιτική, ολοκληρωμένη στρατηγική, μεταρρυθμιστικό όραμα ή, έστω, στοιχειώδης διαχειριστική ικανότητα, ώστε να εφαρμοστεί το νέο σκληρό μνημόνιο χωρίς ανεξέλεγκτες κοινωνικές εντάσεις.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από το τελικό σχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου, παρόλο που θα πληγούν ακόμα περισσότερο μισθωτοί και συνταξιούχοι και ενώ ήδη τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία κινούνται σε απίθανα ύψη. Άλλωστε όλα όσα προηγήθηκαν ανέδειξαν, πέρα από το επικοινωνιακό μπάχαλο, την απουσία ισχυρής βούλησης και ικανότητας για την αντιμετώπιση της ρίζας του ελληνικού προβλήματος, που είναι η θηριώδης φοροδιαφυγή. Στα τρία κομματικά επιτελεία υπάρχει, παρ’ όλα αυτά, ανακούφιση, γιατί θεωρούν ότι έγινε επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας με τις παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής, ότι το ανάθεμα πήγε στους τεχνοκράτες που συνέταξαν το αρχικό σχέδιο και, το σημαντικότερο, ότι αυτό το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή χωρίς παρατράγουδα.


Κάτω από τον πήχη
Με άλλα λόγια, οτιδήποτε δεν ρίχνει την κυβέρνηση θεωρείται μια μικρή επιτυχία, αφού δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για μια κανονική κυβερνητική λειτουργία, για απρόσκοπτη εφαρμογή του προγράμματος που συμφωνήθηκε, για μεταρρυθμιστική πρόοδο. Η τακτική που ακολουθείται συνοψίζεται στο μπάλωμα όποιας τρύπας είναι εφικτό να κλείσει όπως όπως. Παράδειγμα εργασίας, η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των δικαστικών. Επισήμως δεν προέκυψε κάποια είδηση, ανεπισήμως, ωστόσο, υπάρχει η πληροφορία ότι θα δοθούν 150 ευρώ στους κατώτερους δικαστικούς, ώστε να σταματήσει η απεργία. Προηγήθηκε η δικαστική απόφαση που απελευθερώνει την πληρωμή του λογαριασμού της ΔΕΗ από την καταβολή του τέλους ακινήτων και μία ακόμη, που απονομιμοποιεί τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όποιος αντέξει
Ως προς την εφαρμογή της νέου τύπου εφεδρείας, γίνεται πραγματική πολιτική μάχη, αφού οι μόνοι δήμαρχοι που δεν έχουν βγει στο αντάρτικο είναι ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ και εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στις κινητοποιήσεις τους.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, μετά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, έστειλε εγκύκλιο με την οποία καλεί τις υπηρεσίες του Δημοσίου να στείλουν μέσα σε μία μέρα τις λίστες με τα στοιχεία των εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ή θα απολυθούν. Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, προειδοποιεί ότι θα θέσει σε διαθεσιμότητα όλους τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Από εμπλοκή σε εμπλοκή
Για την ώρα δεν έχει βρεθεί λύση ούτε για το πρόβλημα σχετικά με την καταβολή του τέλους ακινήτων. Η δικαστική απόφαση απελευθερώνει τους καταναλωτές, το Δημόσιο θα ζητήσει από τον Άρειο Πάγο την αναίρεσή της και το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι το χαράτσι πρέπει να πληρώνεται κανονικά μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Το βέβαιο είναι ότι η σύγχυση θα ενθαρρύνει μαζική στάση πληρωμών από τους καταναλωτές, μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκεται ήδη στα όριά του, με όποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει.
Σαν να μην έφταναν αυτά, την Παρασκευή το μεσημέρι όλα τα συνδικάτα των συγκοινωνιών στα μέσα σταθερής και κινητής τροχιάς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας από τις 17 Δεκεμβρίου, αν δεν αλλάξει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου και δεν εξαιρεθούν από τις περικοπές που φέρνει η ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Φαίνεται ότι είχαν λάβει ατύπως κάποιες διαβεβαιώσεις που στην πράξη αθετούνται, με αποτέλεσμα να ανοίγει ένας νέος κύκλος αναστάτωσης στο χώρο των συγκοινωνιών, με βαριές επιπτώσεις για την καθημερινότητα των πολιτών και για την οικονομική λειτουργία. Άλλωστε στις 19 Δεκεμβρίου η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει πανελλαδική 24ωρη απεργία σε όλο τον δημόσιο τομέα και, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει συνέχεια.

Περιμένοντας τη δόση
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Κύπρο για το ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου, την Κυριακή θα συναντηθεί στη Βαυαρία με τον πρωθυπουργό του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου Χ. Ζεεχόφερ και τη Δευτέρα θα μεταβεί στη Νορβηγία για την απονομή του Νόμπελ στην Ε.Ε., την οποία θα παρακολουθήσουν και άλλοι ξένοι ηγέτες. Φιλοδοξεί να επισκεφθεί στην πορεία τη Μόσχα, το Πεκίνο, την Ντόχα του Κατάρ και την Ουάσινγκτον, για να υλοποιήσει τη δέσμευσή του ότι «θα κυνηγήσει προσωπικά» τις επενδύσεις.
Ο ανασχηματισμός, όπως όλα δείχνουν, μετατίθεται για μετά τα Χριστούγεννα, χωρίς να έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις που απλώς αναβάλλονται χρονικά. Και όλη η επένδυση της κυβέρνησης είναι για την αξιοποίηση της δόσης που αναμένεται να εκταμιευτεί στη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Γίνονται σχέδια επί σχεδίων για τη σειρά με την οποία θα εξοφληθούν κρατικά χρέη προς τους ιδιώτες, ενώ την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το παζάρι για τις αλλαγές διοικήσεων σε ΔΕΚΟ και οργανισμούς του Δημοσίου που παραμένουν στο status quo ante.

Αδιέξοδο στο αδιέξοδο
Ο εκνευρισμός της ΝΔ εκδηλώθηκε με απωθητικό τρόπο σε μια εμφυλιοπολεμικής αισθητικής ανακοίνωση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς δυναμική πολιτικής κυριαρχίας, παρόλο που ενισχύεται η πρωθυπουργική εικόνα του Αλέξη Τσίπρα. Το διαρκές αίτημα για «εκλογές τώρα» που προβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζεται από πολλές πλευρές περισσότερο ως επικοινωνιακή επιλογή και ως τακτική συσπείρωσης δυνάμεων. Παρ’ όλα αυτά, είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επενδύσει στη λαϊκή αντίδραση απέναντι στα μέτρα, θα ενθαρρύνει όλες τις επαγγελματικές ομάδες που διεκδικούν οτιδήποτε και θα καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που βυθίζονται ασταμάτητα.
Οι μεγάλες πρεσβείες και οι μεγάλες πρωτεύουσες παρακολουθούν προσεκτικά τη ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διαπιστώνεται, οπωσδήποτε, κάποια διάθεση προσαρμογής στο ευρωπαϊκό mainstream, και αυτό προκύπτει κυρίως απ’ όσα λέει σε διεθνή ακροατήρια ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά τα άλλα, ως προς το κρίσιμο θέμα των επενδύσεων, έχει γίνει μια στροφή από την απόλυτη άρνηση στη συνεργασία κράτους και ιδιωτών, κάτι που, ωστόσο, δεν θεωρείται ρεαλιστικό με όρους πραγματικής οικονομίας.
Ο συνδυασμός κυβερνητικής ανεπάρκειας και αντιπολιτευτικής ανεδαφικότητας αποκτά θανατηφόρες ιδιότητες για την ελληνική οικονομία, από την πορεία της οποίας εξαρτάται η πλήρης διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.


 http://www.citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: