Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Η αλαζονεία της εξουσίας.

http://4.bp.blogspot.com/_ZsT9qT7EICA/TSpdCyp6API/AAAAAAAAAVw/xWpW1s1PPGI/s1600/arrogant.jpg


Η αλαζονεία είναι εξουσιαστική συμπεριφορά. Αυτό είναι γνωστό και δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε περισσότερο. Οπότε, θα πρέπει να θεωρηθεί τουλάχιστον πλεονασμός η διατύπωση: «αλαζονεία της εξουσίας». Εκτός κι αν (κάτι πολύ πιθανό) επιχειρείται να καθιερωθεί πως η εξουσία μπορεί και να μην είναι αλαζονική. Όμως, μέσα απ' αυτή τη λογική, προβάλλει η σκοπιμότητα ωραιοποίησης της εξουσίας, διαχωρίζοντάς την από ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της, μέσω του οποίου εκφράζεται.
Αυτή, λοιπόν, η έκφραση μπορεί να έχει πολλές αποχρώσεις και εντάσεις,  χωρίς να σημαίνει πως αυτό της αφαιρεί την εξουσιαστική της διάσταση. Παρά τις όποιες αντιρρήσεις, που ενδεχομένως μπορούν να  προβληθούν, η έκφραση: «αλαζονεία της εξουσίας» έρχεται περισσότερο να τονίσει την ταυτότητα παρά μια  διαχωρισμένη κατάσταση που έρχεται να συμπορευτεί συγκυριακά.
Αλαζόνας είναι ο υπερόπτης, αυτός ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από τους άλλους με αποτέλεσμα να συμπεριφέρεται ανάλογα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα αυτού που «καταλαμβάνει» ένα εξουσιαστικό αξίωμα και νομίζει πως η δύναμη των ψήφων τον έχει μετατρέψει σε κάτι το ανυπέρβλητο.
Η αλαζονεία αφορά τόσο μεμονωμένα άτομα -όσο και μικρά κοινωνικά κομμάτια-, που έχοντας αποκτήσει με διάφορους τρόπους κάποιες δυνατότητες τις μετατρέπουν, εν μέρει πραγματικά και εν μέρει φαντασιακά, σε δύναμη. Αυτή η κατάσταση κάνει άτομα και κοινωνικές ομάδες να συμπεριφέρονται με έπαρση. Έτσι, φτάνει κάποιος να νομίζει πως τα μηδαμινά είναι μεγάλα και υποτιμά ό,τι στην πραγματικότητα είναι πολύτιμο.
Πολλές φορές ο αδύναμος, που θα αποκτήσει κάποιες δυνατότητες,  παραγνωρίζει το γεγονός πως αυτές είναι προϋποθέσεις για να αποτρέψει την αναπαραγωγή και το άπλωμα εξουσιαστικών θέσεων, στάσεων, συμπεριφορών και πρακτικών. Αναζητά πολιτικά στηρίγματα, μικρής ή μεγάλης εμβέλειας και «μετασχηματίζει»τις δυνατότητες που έχει σε ένα είδος δύναμης με την οποία επιβάλλεται. Έτσι, στην ουσία μετατρέπεται σε έναν εξουσιαστή ανάλογης ή και μεγαλύτερης έντασης από αυτόν που κάποτε ξεκίνησε να πολεμήσει. Έτσι, η αρχική εξουσιαστική ίωση γίνεται βαθμιαία αρρώστια μη αναστρέψιμη.
Η αλήθεια του αλαζόνα στηρίζεται στη δύναμη κι όχι στην άποψη, την θεώρηση των πραγμάτων και την ανάλυση των συνθηκών. Σ' αυτήν τηνπερίπτωση αρέσκεται, πλέον, να χρησιμοποιεί  τη μέθοδο επιβολής δια της ισχύος. Στηρίζεται, ως εκ τούτου, σε λαθεμένη εικόνα (πλάνη) που έχει αποδεχθεί ή έχει καλλιεργήσει ο ίδιος για διάφορα ζητήματα. Μία πλάνη την οποίαν όμως διασπείρει αποσκοπώντας σε ακόμη μεγαλύτερη ισχύ και καταξίωσή του και δείχνοντας αδιανόητη αδιαφορία για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή του η συμπεριφορά.
Ο αλαζόνας είναι συνήθως και λογάς. Προσπαθεί να εντυπωσιάσει με παχιά λόγια (αλλά κούφια από περιεχόμενο) όσους μπορούν ακόμα και στέκονται έκθαμβοι μπροστά στην κενότητα. Κλεισμένος στον περίγυρο που τον αποδέχεται, (θες από άγνοια, θες επειδή αποσκοπεί στο να αποκομίσει κάποια οφέλη), ουσιαστικά κόβει τους δεσμούς του από κάθε τί λειτουργικό και δημιουργικό το οποίο τον περιβάλλει και που κάτω από πολλές συνθήκες θα τον στήριζε σε δύσκολες περιστάσεις. Όταν θα ανακαλύψει πως μ' όλη αυτή τη συμπεριφορά του έχτιζε ένα παλάτι στην άμμο θα είναι πολύ αργά.
Με πολύ απλά λόγια, ο αλαζόνας είναι ίδιος με τον Φαέθοντα: ο υπερφίαλος ενθουσιασμός του τον οδηγεί αργά ή γρήγορα στην καταστροφή. Το κακό είναι πως θα συμπαρασύρει στην πορεία του ανθρώπους και καταστάσεις, που κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα για την καλυτέρευση των όρων ζωής και για την προοπτική της αποδέσμευσης από καταπιεστικές κι εκμεταλλευτικές καταστάσεις ...;

http://dikaiopolis.pblogs.gr

14 σχόλια:

anentaxtidistomitissa είπε...

Αγαπητέ Τσοπάνε, θέλω να σε συγχαρώ για τις συνεχώs αυξανόμενεs καλές αναρτήσεις σου, οι οποίες δείχνουν άνθρωπο σκεπτόμενο, που αφουγκράζεται τα προβλήματα γύρω του και ευαισθητοποιείται γι αυτά, εκφράζοντας τη γνώμη του με τον δικό του τρόπο. Σχετικά με την παραπάνω περιγραφή της αλαζονείας της εξουσίας, ο Ηράκλειτος θα συμβούλευε: « Καλύτερα να σβήνει κανείς πρώτα την αλαζονεία παρά την πυρκαγιά». Η μεγάλη ιδέα που έχουν για τον εαυτό τους κάποιοι, τους κάνει να μοιάζουν με αυτοκίνητο χωρίς φρένα, με θλιβερά αποτελέσματα ειδικά όταν ο πάσχων από αλαζονεία κατέχει και ασκεί δημόσια αξιώματα. Έως τώρα έχουμε όλοι μας διαπιστώσει, ότι ο νέος μας Δήμος, εκτός όλων των άλλων δεινών που έχει να αντιμετωπίσει (τοπικισμός, οικονομική δυσχέρεια, άγνοια του Καλλικρατικού νόμου κτλπ), έχει και να παλέψει με το μεγάλο δείγμα αλαζονείας που έχουν δείξει οι Δημοτικοί μας «άρχοντες »(εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν όμως τον κανόνα)καθώs και ο άμεσα κοντινόs τουs κύκλοs...


ΥΓ. Κάθε διάψευση θα γίνει δεκτή με ανακούφιση...

ΗΛΙΟΣ είπε...

Τσοπάνε Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο άρθρο!!
Ο Γιάννης, ο Στάθης, ο Γιάννης, η Λένα, η Σοφία, ο Νίκος και λοιποί της συμπολίτευσης, ΠΡΕΠΕΙ το κείμενο αυτό να το βάλουν πάνω από τα κρεβάτια τους και κάθε φορά που είναι να βγουν έξω ή έχουν ΔΣ, να το διαβάζουν φωναχτά 3 φορές, για να το εμπεδώνουν!
Το δε παρακάτω εδάφιο είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ αφιερωμένο στον δήμαρχο και τον πρόεδρο του ΔΣ του ΔΑΑ.
" Ο αλαζόνας είναι συνήθως και λογάς. Προσπαθεί να εντυπωσιάσει με παχιά λόγια (αλλά κούφια από περιεχόμενο) όσους μπορούν ακόμα και στέκονται έκθαμβοι μπροστά στην κενότητα. Κλεισμένος στον περίγυρο που τον αποδέχεται, (θες από άγνοια, θες επειδή αποσκοπεί στο να αποκομίσει κάποια οφέλη), ουσιαστικά κόβει τους δεσμούς του από κάθε τί λειτουργικό και δημιουργικό το οποίο τον περιβάλλει και που κάτω από πολλές συνθήκες θα τον στήριζε σε δύσκολες περιστάσεις. Όταν θα ανακαλύψει πως μ' όλη αυτή τη συμπεριφορά του έχτιζε ένα παλάτι στην άμμο θα είναι πολύ αργά".

ουστ είπε...

Λοιπον κυριοι και κυριες,πολυ ωραια.αλλαζονες ειναι ο δημαρχος που παει καθε μερα στις 8 στην δημαρχια για να συμμαζεψει τα κατορθωματα των πρωην.που οποιον κι αν ρωτησεις στην αεροπορια θα σου πουν οτι ηταν ακεραιος.αλλαζονας ειναι ο προεδρος του δ.σ που αντι να καθεται στην καρεκλα του γραφειου του τρεχει οπως προχθες ολη μερα για το στειρι(αληθεια που ησασταν διστομιτες συμβουλοι)και δεν εχει παρει ευρω ποτε και στην δουλεια του θεωρειται ακεραιος.το ιδιο η λενα συρου.δεν θελουμε τετοιους λοιπον.θελουμε λαμογια και ηλιους ανενταχτες ανωνυμες να βριζουν.τσοπανε λυπαμαι αλλα εχεις μετατραπει σε οργανο 2 με 3 φανατισμενων διστομιτων.λυπαμαι.τα κομματοσκυλα πεθαναν.παρτε το χαμπαρι

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΡΩ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΑΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΤΙ ΒΛΑΚΕΙΑ ΤΟΥς ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ;

Ο Τσοπάνος της Αράχωβας είπε...

Προς ΟΥΣΤ.
Ο τσοπάνος δεν είναι οργανο κανενός και το έχει αποδείξει. Οπως κάποιοι γραφουν τις απόψεις τους έτσι και εσύ μπορείς να απαντήσεις.
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΤΣΟΠΑΝΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΣΑΣ. Εγω απλώς φιλοξενώ τα ΔΙΚΑ σας σχόλια.

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΟΥΣΤ. Η ΑΛΑΖΩΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΩΡΑ ΞΥΠΝΑΣ, ΑΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΙΜΙΟΣ, Η ΑΝ ΤΡΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΜΠΛΕΞΕΙ ΝΟΜΙΖΩ

βοσκος είπε...

ανενταχτη διστομιτισσα δεν μπορει καποτε θασνα καψουρα με το γιανελο και σε παρατσε.τοσο γινατι.θα φταρνιζετ ο ανθρωπος/ρεεεεεεεε ψωριαραιοι γινοσαστε εσισ ανθροποι..δεν γινοσαστ

Ανώνυμος είπε...

ΗΛΙΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΠΕΣ ΑΛΕΥΡΙ!!!!!!!!!!!!!!!

u2 είπε...

τσοπανε την ωρα που οι ψωριαραιοι μη εχοντας καταπιει ακομα το...στραγαλι της 14 νοεμβρη βριζουν εσυ ανεβαζεις αναρτηση με θεμα αλλαζονεια της εξουσιας.το οτι δεν εκλεχθηκες σε πειραξε τοσο.μισος αραχωβιτης εισαι βρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

Ανώνυμος είπε...

παιδια δεν ξερω τι λετε εσεις, αλλα αυτοι οι τυποι απο το διστομο εχουν μεγαλη πλακα. τσοπανε δωστους οτι ζητησουν αρκει να γραφουν.

Ο Τσοπάνος της Αράχωβας είπε...

Το τί ανεβάζω είναι δική μου επιλογή. Σε όποιον δεν αρέσει δεν με διαβάζει. Ποιός σου είπε ότι η ανάρτηση αφορούσε τοπικά προσωπά; Αν αυτό βολεύει κάποιους για να λένε τα δικά τους να είσαι σίγουρος ότι και για τα έλατα να βγάλω ανάρτηση κάποιοι θα βρούν κάτι να γράψουν.
Δεν θα μου στερήσει κανείς το δικαίωμα να γράφω ότι θέλω.

ΕΔΑ είπε...

RE U2 ΜΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΣΠΑΣ.ΑΦΗΣΕ ΤΟΥΣ ΔΙΣΤΟΜΙΤΕΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ.ΕΧΕΙΣ ΠΑΕΙ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ.ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥΣ.ΓΡΑΨΕ ΡΕ ΑΝΕΝΤΑΧΤΗ ΓΡΑΦΕ.ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΙΠΑΝ.ΕΣΥ ΧΥΛΟΠΙΤΤΑ ΕΧΕΙΣ ΦΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ.ΝΤΟΠΕΡΜΑΝ ΕΙΜΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΨΑ ΣΤΗΝ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ ΓΙΑΤΙ Ο Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο Σ ΣΤΑΘΗΣ Μ ΕΒΑΛΕ.ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΛΕΣ ΓΙΑΝΕΛΟΣΚΥΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΕΡΩΤΗΣΩ ΕΣΕΝΑ.ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ Ο ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΟΙΑ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ.ΓΡΑΨΤΕ ΤΩΡΑ.Α ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ.ΠΕΣ ΤΕ ΜΟΥ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ,ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΧΩΝΕΥΕΙ ΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ..Ε Ν Α

ΟΥΣΤ!!!... είπε...

αμπελοφιλοσοφιες και φυκια για μεταξωτες κορδελες-ολοι σας. αλλα οσο πατε λιγοστευετε ετσι κι αλλιως. αρεα-αρεα να φαινοσαστε καμια σαρανταρεα!!! ουστ!!!...( ο original )

Φαέθων!!! είπε...

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους αυτούς που στο πιο κάτω κείμενο, που προέρχεται από την προμετωπίδα του http://distomo.blogspot.com/, αναγνωρίζουν τον εαυτό τους.
Περί κομματόσκυλων
Τα θρασύδειλα κομματόσκυλα, οι άχρηστοι βολεμένοι κομματικοί υποτελείς και υπόδουλοι του χατζηαβατισμού,αυτή η νεόπλουτη ράτσα της ρουφιανιάς και της κατηγορίας, είναι ό,τι πιο αισχρό έχει γεννήσει τούτη η χώρα.
Χειρότεροι από τους ξενικούς ζυγούς και τους θεωρητικά εχθρούς μας.
Δεν έχουν φωνή, γιατί μιλούν με την κακή φωνή του αφεντικού τους.
Δεν έχουν ήθος και αξιοπρέπεια.
Ευτυχώς τους γνωρίζουμε και τους έχουμε κάνει πέρα.
Προσοχή: Δεν υπονοώ κανένα Γιάννη, κανένα Ηλιάτορα , καμιά που δεν εντάσετε!!!!!!!!!!!! Από όπου και αν κατάγονται!!!!