Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Νεποτισμός , ένα φαινόμενο που απαντάται στις καθυστερημένες κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά κοινωνίες

Νεποτισμός


[ΝΕΠΟΤΙΣΜΟΣ.jpg]Ο νεποτισμός είναι η οικογενειοκρατία, η οποία εκδηλώνεται με την παραχώρηση θέσεων και αξιωμάτων σε συγγενείς και φίλους. Είναι η εκμετάλλευση από κάποιον του αξιώματος ή της θέσης που κατέχει, για να προωθήσει συγγενικά ή άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του σε θέσεις κι αξιώματα χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια. Η πρακτική αυτή εμφανίζεται συνήθως στην πολιτική και τη θρησκεία.

Ο όρος νεποτισμός προέρχεται από τη λατινική λέξη νέπος (nepos, γεν. nepotis) που σημαίνει «ανεψιός» ή «εγγονός».

 

 

  Ο Νεποτισμός στην Ελλάδα!




Μια από τις σημαντικότερες  πληγές της σημερινής Ελληνικής κοινωνίας είναι το έντονο φαινόμενο του νεποτισμού. Η συνήθεια, δηλαδή, εκείνη κατά την οποία σημαντικές και ανώτερες θέσεις και αξιώματα του κοινωνικού και κρατικού μηχανισμού μεταβιβάζονται, κληροδοτούνται στην ουσία, από τους, κατέχοντες των θέσεων, γονείς στα παιδιά τους ή σε πρόσωπα του στενού οικογενειακού τους κύκλου. Ο νεποτισμός είναι φαινόμενο παλαιότατο και απαντάται συνήθως στις καθυστερημένες κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά κοινωνίες. Δεν είναι καθόλου περίεργο, λοιπόν, που στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο έχει γίνει κανόνας και αυτοσκοπός. Σε όποιο πόστο όποιου δημόσιου, κρατικού ή δημοτικού αξιώματος και αν ψάξουμε θα δούμε ότι τις σημαντικές και υψηλόβαθμες θέσεις δεν τις κατέχουν (σε ανησυχητικό ποσοστό) άνθρωποι, γνώστες του είδους της δουλειάς τους, με όρεξη να προσφέρουν, αλλά άτομα που έτυχε να είναι συγγενείς με τον προηγούμενο που κατείχε την θέση και που χρησιμοποιώντας την δύναμη που του προσφέρει ένα τέτοιο αξίωμα αλλά και των γνωριμιών που είχε δημιουργήσει, έδωσε τα ινία στον κοντινότερο συγγενή του. Ποια μπορεί, όμως, να είναι τα αίτια διατήρησης αυτού του αναχρονιστικού φαινομένου ακόμα και σήμερα στη χώρα μας;
Πιθανότατα οι οπισθοδρομικές δομές της κοινωνικής οργάνωσης με την έντονη επιρροή της ορθόδοξης εκκλησίας και ο σχεδόν φεουδαρχικός χαρακτήρας της κοινωνικής συμπεριφοράς, αλλά και η διαφθορά του συστήματος αξιολόγησης να είναι οι ποιο σημαντικοί λόγοι. Αν παρατηρήσουμε με μια πιο λεπτομερή ματιά την δομή της ελληνικής κοινωνίας θα δούμε ότι σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού επικρατεί μια αναχρονιστική νοοτροπία και παλαιωμένες αντιλήψεις. Ο λαός εύκολα πιστεύει στις μεταφυσικές ή θεόσταλτες ικανότητες κάποιων προσώπων που δήθεν η ευθύνη και αποστολή τους στην κοινωνία και το έθνος είναι σπουδαία και απαραίτητη. Πολλές φορές ακόμα και η απλά μεγάλη πίστη στη θρησκεία, κάποιων, είναι ένα στοιχείο που τους κάνει να ανέβουν στην υπόληψη και θαυμασμό της κοινωνίας. Έτσι πλανάται ένας μύθος γύρω από το όνομα ορισμένων ατόμων που κάνει την παρουσία τους στο δημόσιο βίο απαραίτητη και τον λαό να παραπλανάται από μια τέτοια απαράδεκτη κατάσταση. Ένα άλλο σημαντικό αίτιο του νεποτισμού είναι το χαμηλό μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο, η έλλειψη παιδείας και τα αρκετά μεγάλα ποσοστά αγραμματοσύνης που εξακολουθούν να υπάρχουν στη χώρα μας. Επίσης το έντονο προσωπικό στοιχείο που εξακολουθεί να πρυτανεύει στις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες καθώς και η παράδοση και το όνομα της οικογενείας είναι κάποια από τα αίτια που διαιωνίζουν το φαινόμενο. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που θεωρούν προνόμιό τους, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις υποχρέωση, την διατήρηση ορισμένων θέσεων και αξιωμάτων στον συγγενικό τους κύκλο. Η συνήθεια αυτή συναντάται κυρίως μεταξύ των οικογενειών της πνευματικής και πολιτικής ηγεσίας. Βλέπουμε ότι στη χώρα μας συμβαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό, τόσο ώστε να έχει πάρει διαστάσεις κοινωνικής νόσου και σκανδάλων. Στους πανεπιστημιακούς χώρους, λοιπόν, αλλά και στον τομέα της πολιτικής θεωρείται συνηθισμένο φαινόμενο η διαδοχή από τον πατέρα σε γιο ή ανιψιό. Τέλος, οι κοινωνικές και κυρίως οικονομικές ανισότητες που επικρατούν, καθώς και η αδυναμία του κράτους να βοηθήσει τους οικονομικά ασθενέστερους να λάβουν τις απαραίτητες σπουδές, δίνουν τη δυνατότητα στους γόνους των "καλών" λεγόμενων οικογενειών να αποκτούν ανώτερα προσόντα και να κατακτούν έτσι αυτές τις θέσεις. Στην επόμενη ανάρτηση θα προσπαθήσω να εξετάσω τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από ένα τέτοιο φαινόμενο. Είμαι σίγουρος ότι μέχρι τότε θα υπάρχουν και ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου αλλά και πολλοί άλλοι πανεπιστημιακοί, σταθεροί πάντα στις θέσεις τους! 
http://thessalotipota.blogspot.com

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιούχου σοφίααααα

σοφια 2 είπε...

ρε τσοπανε για πες μας αν ο γαμπρος ειναι υφυπουργος και παραμονες εκλογων ερχεται στην αραχωβα και ταζει πως λεγεται?μιλανε και τα κομματοσκυλα.ου ρε

3o mati είπε...

Πολιτικόs άντραs με...αδυναμίεs-αδυναμίεs πολιτικέs-αδύναμοs άντραs...

Οταν εναs πολιτικόs άρχονταs αδυνατεί να απαλλαγή από τα βαρύδια του, είναι καταδικασμένοs να βυθιστεί στην μετριότητα, στην αποτυχία...και να καταλήξει σε συμπεριφορέs αλλαζονικέs και απογοητευτικέs για τουs πολίτεs.

3o mati είπε...

χθεs στο δημοτικό συμβούλιο έγινε ΠΑΤΑΤΡΑΚ!!!!!!

Καλή ανάσταση με υγεία σε ΟΛΟΥΣ!

gr είπε...

re trito mati i patatrak kai vlakeies les.provokatoras eisai

Ανώνυμος είπε...

Αν και διαφωνω με αυτα που γράφει κατα καιρούς το 3ο μάτι αυτη την φορα εχει δικιο. Ο δημαρχος ήλθε σε πολυ δυσκολη θέση όταν εγινε δημόσια γνωστο ότι γνώριζε την αντίθεση της αντιπολίτευσης στο θέμα του συμβουλίου στην Αράχωβα, και την πρόθεση της αντιπολίτευσης να το καταγγείλει ως άκυρο. Πολυ κακούς συμβούλους έχεις δίπλα σου δήμαρχε.

κκ είπε...

προεδρε τι θεση παιρνεις στο οτι ο δημαρχος γνωριζε και δεν σε ενημερωσε.εξυπνο που αλλαξες συζητηση αμεσως αλλα ποσο καιρο θα το κανεις.ποσο καιρο θα φθειρεσαι για να τον καλυπτεις.ενας φιλος

Ανώνυμος είπε...

Μήπως μπορεί κάποιος να μας πει τι έγινε στο δημοτικό συμβούλιο και τι γνώριζε ο Δήμαρχος και κάλυπτε ο Γιαννέλος; Ευχαριστώ και καλή Ανάσταση.

Ανώνυμος είπε...

μόνο ο αγροφύλακας δεν είδε τα βεγγαλικά στο Στείρι,πάλι τα έκανε γαργάρες.Ο αντιδήμαρχος ολο καμαριγια το πεταγμα των βεγγαλικων που πρώτη φορά στην ιστορία του στειρίου δεν υπήρχαν,το έκαναν πάλι το θαύμα τους μετά το σχολείο!!!!!

Στειριώτης είπε...

Μεσκιέ
Ανώνυμα κελαηδάς καλά και ρίχνεις τις ντουφεκιές σου….
επώνυμα όπως βλέπω,
δεν έχεις …….. στο παντελόνι σου ;;;;;;;;;;;;;;;

Το ΚΕΝΤΡΙ είπε...

Μικρή
Για να ξέρεις, το θαύμα τους μετά το σχολείο!!!!!
Τώρα το έχει αναλάβει η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και το χειρίζεται, όντως κομματική και με γαμπρό υφυπουργό….
ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

Ανώνυμος είπε...

ΓΑΡΓΑΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΣ.ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΑ ΤΙ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ.ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑ.

Ανώνυμος είπε...

βλεπω οτι την προσκυνατε την μειζον αντιπολιτευση.δεν εχετε καταλαβει ακομη οτι εσεις ειστε οι αρχες.γιαυτο και η αδρανεια.ποτε θα ξυπνησετε;

Ανώνυμος είπε...

αγροφυλακα καλησπερα.

αν την προσκυνανε λεει.οχι σχολειο δεν θαχουμ σε λιγο ουτε αντιδημαρχο παλι η γρανιτσιωτη πρεπει να μας σως.τι να καταλαβουν ;ο δημαρχος δεν υπαρχει κιο στεφανος ειναι αντιδημαρχος απο δευτερα μεχρι τεταρτ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΧΟΧΗ μην μπερδεψτε το λαγο με το κουνελι.το μονο κοινο και στα δυο ειναι τα κρεμυδια,

Ανώνυμος είπε...

μητε σε γαμο φαινεται μητε σε πανηγυρι. ποια ειναι;

Αραχωβίτης μη γαργάρας είπε...

ΑΝΩΝΥΜΕ ΓΑΡΓΑΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΣ.
ΔΕΝ ΜΟΥ ΠΈΦΤΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΛΛΑ
ΓΡΑΦΤΑ ΕΣΥ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΓΑΡΓΑΡΕΣ Ο ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΑΣ ΕΠΏΝΥΜΑ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΠΟΓΚ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ.
ΑΥΤΟΝ ΞΈΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΡΥΨΕΙ ΑΛΛΟΣΤΕ.

ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ;

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ.ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑ.(ΔΙΚΟ ΣΟΥ)

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε
Εσύ μπορεί να έχεις μάθει μια ζωή να προσκυνάς ή να σέρνεσαι.
Άλλοι όμως έχουν μάθει να διεκδικούν με το κεφάλι ψηλά κοιτάζοντάς τους όλους ίσα στα μάτια, με ότι αυτό συνεπάγεται..

Ανώνυμος είπε...

KAΛΑ ΤΙΣ ΓΑΡΓΑΡΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΝΑ ΔΕΙΤΕ.ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙ/ΡΧΟΥ ΤΟΝ ΨΑΡΕΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΚΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ,ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΡΕΣΚΙΑΣ ΤΟΥ.ΑΥΤΑ ΩΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΑΝΕΙΚΑ ΠΡΟΣΕΞΕ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΨΗΦΟ.ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΙ ΕΙΧΕΣ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙ/ΡΧΟ ΣΤΑ ΕΓΚΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ.ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΗ ΠΛΑΚΑ ΑΝ ΣΤΟ ΠΕΙ