Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Τοπικισμός

Ο Τοπικισμός έχει γίνει μια "αρρώστια" που έχει εξαπλωθεί και μεταδίδεται με γρήγορους ρυθμούς . 
Βέβαια η υποχρεωτική συνένωση με τον Καποδίστρια ανόμοιων τοπικών κοινωνιών έχει εντείνει το πρόβλημα , καθώς αρκετοί τοπικοί πολιτικοί και πνευματικοί Ταγοί δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων για να διαμορφώσουν κουλτούρα συνύπαρξης και συνεργασίας στους πολίτες .

Μετά την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό οι κοτζαμπάσηδες παρέμειναν αριστίνδην με άλλη μορφή ως προύχοντες – προεστοί – δημογέροντες για να ελέγχουν τα χωριά με βάση τα συμφέροντα τους , δημιουργώντας κολαούζους ( αυλοκόλακες ) τους οποίους χρησιμοποιούσαν κατά το δοκούν για να διασπείρουν τη διχόνοια και να πετύχουν το – Διαίρει και Βασίλευε – .

Η διχόνοια αυτή έρχεται μέχρι τις μέρες μας με διαφορετική μορφή και διαπερνά όλες τις εκδηλώσεις τις ζωής του τόπου μας , ψάξτε την σε κάθε αντίθεση μας ( χωροταξική , οικονομική , πολιτική , πολιτισμική , προσωπική κ.λ.π. ) .

Ο πολίτης προκατειλημμένος σε κάθε ενέργεια της κεντρικής ( τοπικής ) εξουσίας συνδαυλίζεται από τους τοπάρχες με βάση το τοπικό δήθεν συμφέρον αντιδρώντας σε κάθε τι θετικό . Όχι άδικα , μελετώντας την πορεία της κεντρικής διοίκησης , αφού δεν παραχώρησε μία σχετική αυτονομία στις τοπικές κοινωνίες ( να διαβουλεύονται και να συναποφασίζουν ) .

Εάν οι  Δημοτικοί άρχοντες δεν λάβουν υπ’ όψιν τους τον τοπικό παραγοντισμό και δεν διαμορφώσουν κουλτούρα Δημότη και Δημότισσας σε όλους τους πολίτες , αντί της καθόδου των Αχαιών θα έχουμε την κάθοδο των Δωριέων , δηλαδή – τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα – .

 http://astrosnewsblog.wordpress.com

 Μήπως είναι καιρός να σταματήσουμε να αισθανόμαστε κάτοικοι μόνο του απόλυτα κοντινού μας περιβάλλοντος, της γειτονιάς, του χωριού, της κωμόπολης, αλλά να δούμε και λίγο πιο μακριά, να αισθανθούμε οτι είμαστε μέλη μιας διευρυμένης κοινωνίας όπου το καλό του συνόλου θα είναι και δικό μας καλό; . Πιστεύω οτι αν διευρύνουμε λίγο τους ορίζοντες αυτού που ονομάζουμε γειτονιά μας, χωριό μας, και συνεργαστούμε με τους κατοικους της ευρύτερης περιοχής μας, τότε πολλαπλασιάζουμε τις δυνατότητες να διατηρήσουμε και να προβάλλουμε το τοπικό χρώμα της ελληνικής περιφέρειας, να ακουστούμε στα κέντρα εξουσίας, να "πάμε μπροστά "όλοι.


17 σχόλια:

giannisdistomo είπε...

ΑΝ Ο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΓΙΝΕΙ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ, ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ''ΥΠΟΚΟΙΝΩΝΙΩΝ'' ΠΙΑ,ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.

ΥΓ.ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΤΣΟΠΑΝΕ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ.

ελ πολιτ 2 είπε...

βρε κατσογιαννε εσυ μιλας.ενα χρονο τωρα βριζεις.εσυ εισαι η πρωσοποποιηση του τοπικισμου.ο αρχων.εσυ κι η παρεα σου

εκτορας είπε...

αγαπητε τσοπανε ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ-ΕΡΩΤΗΜΑ.ειναι τυχαιο που αν ρωτησεις σ ολα τα χωρια του νεου δημου μα σε ολα!!!προβλημα εχουν μονο με το διστομο.μ ο ν ο.ειναι τυχαιο αν δεις τα δημοτικα συμβουλια οτι οι μονοι που παιρνουν φανατικες τοπικιστικες θεσεις ειναι οι εκ διστομου.οι μ ο ν ο ι.οι ανθρωποι λενε το διστομο μικρο παρισι.το ακουσα και κοντεψα να λιποθυμησω.να με θυμηθεις λοιπον αυτοι στο μελλον θα δημιουργησουν μεγαλα προβληματα.δεν αλλαζουν.κοιτα τα σχολια.μονο αυτοι βριζουν.ευχαριστω για την φιλοξενια

dis.7. είπε...

Σας γράφει ο άνθρωπος για ¨μια διαφορετική κουλτούρα¨ και ¨κρατώντας και εμπλουτίζοντας τα τοπικά χαρακτηριστικά¨ και σεις οι μη τοπικιστές τον βρίζετε σε προσωπικό επίπεδο, ασύστολα!!
Σας δείχνει το φεγγάρι και σεις κοιτάτε το δάχτυλο!!
Α, να σας πληροφορήσω ότι το φεγγάρι δεν είναι Διστομίτικο, γιατί στο φτωχό σας το μυαλό, αυτό θα φταίει για όλα τα δεινά σας!
Τώρα με το Καλλικράτη, θα έχουμε όλο το χρόνο να συνεργαστούμε, να γνωριστούμε, δημοκρατικά να διαφωνήσουμε, μα θα πάμε ( έστω και με αργά βήματα ) τον ΔΑΑ, μπροστά!

εκτορας είπε...

dis 7αλλος εισαι η αυτος που εβριζε τον προεδρο του δ.σ ετσι για να μην ξεχνιομαστε.δεν μου απαντησες γιατι δεν σας χωνευει κανεις.λες να ναι επειδη ειστε παρισι.για πες μου το βραδυ που κλεψατε τ ονομα ησουν κι εσυ στη πλατεια οταν φωναζατε εχουμε τα μεσα και τους.........

ΜΑΡΙΝΑ(των βράχων) είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΤΟΠΙΚΙΣΤΙΚΑ ,ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΡΑΡΤΣΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ,ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ,ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΙΔΙΟΤΕΛΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΙΣΑΛΟΔΟΞΙΑ.

ΦΕΓΓΑΡΙ είπε...

ΕΚΤΟΡΑ ΕΣΕΙΣ ΠΗΓΕΝΕΤΑΙ ΓΛΥΦΟΝΤΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΓΑΛΟΕΠΗΧΕΙΡΙΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΑΣ....... ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΓΛΥΨΑΜΕ ΠΟΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΕΤΑΙ ΠΟΤΕ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ

J είπε...

φεγγαρι την αλητεια ME TO ONOMA DEN UA THN JEPERASOYME ONTOS ALLA KI ESI DEN THA TIN XAREIS POLI

anentaxtidistomitissa είπε...

ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ

( ΕΜΕΙΣ ή ΟΙ ΑΛΛΟΙ);

Δυστυχώς απ ότι διαπιστώνω υπάρχουν σίγουρα πολλοί ακόμη σε αυτόν τον νέο Δήμο που έχουν ορατές τις γραμμές ανάμεσα σε «εμάς» και τους «άλλους»…
Τελικά, μέσα σε όλο το συνονθύλευμα οφείλω να ομολογήσω ότι μου αρέσει πιο πολύ από ποτέ να είμαι ΕΓΩ. Και αν το ΕΓΩ μου εντάσσεται μερικώς ή ολικώς σε κάποιο ΕΜΕΙΣ καλώς, αν όχι δεν θα έχω πρόβλημα ούτε με τους ΑΛΛΟΥΣ.
θα αναζητώ ΜΟΝΙΜΑ ένα ΕΜΕΙΣ που θα περιέχει και τους ΑΛΛΟΥΣ χωρίς να αλληλοσπαραζόμαστε…



ΥΓ. Λίγη παιδεία θα μας γλύτωνε απ όλα τα δεινά… μια αυτοκριτική θα μας γλίτωνε έστω από τα πιο πολλά… Ποιος την κάνει όμως;

ΕΝ ΑΡΑΧΩΒΗ είπε...

ΠΡΟΣ ΑΝΕΝΤΑΧΤΗ. Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΑ ΚΟΛΠΑ, ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ. ΚΑΙ ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ; ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ. ΚΑΝΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΟΠΟΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΕΛΕΙΣ.

εκτορας είπε...

εν αραχωβη εισαι απαιχτος.συμφωνω.μπορουν οι δημοκρατες και ιδεολογοι διστομογιαννος,ανενταχτη εντασσομενη,μαρινες,ηλιοι να μας πουν ευθαρσως τι εγινε το βραδυ της αλλαγης του ονοματοςκι ειδικα ο διστομογιαννος αν ηταν σ αυτους που χορευαν στη πλατεια και φωναζαν γ.......την αραχωβα.αντε ρε παλλικαρια.εχετε ωρε το αναστημα ν απαντησετε

giannisdistomo είπε...

ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ……ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ «ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ».

anentaxtidistomitissa είπε...

Προς O/H «ΕΝ ΑΡΑΧΩΒΗ»:

Δεν γνωρίζω με ποια κριτήρια αποφασίστηκε το όνομα του νέου μας Δήμου. Δεν γνωρίζω αν τα κριτήρια ήταν Ιστορικά, Γεωγραφικά ή κριτήρια Υποδομών…ή αν ήταν όλα αυτά μαζί….Αν θέλεις την γνώμη μου πιστεύω πως δίκαια συμπεριλήφθηκαν οι δύο Δήμοι στο όνομα του νέου Δήμου και άδικα (αφού τελικά συμπεριλήφθηκε και η Αντίκυρα ως κοινότητα) δεν προστέθηκε και το όνομα του Στειρίου. Τώρα θα ήθελα με την σειρά μου να σε ρωτήσω κι εγώ τα παρακάτω: Αν ο νέος Δήμος ονομαζόταν: Δήμος Αράχωβας με έδρα την Αράχωβα ή έδρα το Δίστομο, τι θα άλλαζε στην ζωή σου και στην ζωή των Αραχωβιτών γενικότερα; Αν ο νέος Δήμος ονομαζόταν: Δήμος Διστόμου με έδρα το Δίστομο ή έδρα την Αράχωβα, τι θα άλλαζε στην ζωή μου και στην ζωή των Διστομιτών γενικότερα; Θα νιώθαμε ότι είμαστε πιο σπουδαίοι; Θα νιώθαμε πιο ανώτεροι από τους άλλους ; Θα νιώθαμε πιο ευτυχισμένοι; Πιο έξυπνοι μήπως; Θα ικανοποιούσαμε τον προσωπικό και τοπικιστικό μας εγωισμό; Κι αν ναι, για πόσο θα κρατούσαν αυτά τα συναισθήματα; Για μία μέρα; Για έναν μήνα; Για έναν χρόνο;;;…..και μετά τι;;; Θα λύνονταν από το όνομα του Δήμου ως διά μαγείας όλα τα προβλήματά της καθημερινής μας ζωής ;;; Θα λύνονταν ακόμη ως διά μαγείας και όλα τα τοπικά και κοινωνικά μας προβλήματα;;; Κι αν τελικά το όνομα δεν ήταν αυτό που σήμερα είναι, και ήταν πχ Δήμος Αντίκυρας, τι θα άλλαζε και πάλι; Μήπως θα έπαυε να υφίσταται η βαρβαρότητα του ναζισμού που αποτυπώθηκε «περίτρανα» μέσα από τα δεκάδες άγρια δολοφονηθέντα θύματα του Διστόμου;;; Μήπως θα σβηνόταν από τον χάρτη η Αράχωβα και δεν θα την αναγνώριζε πια κανείς;;; ……Όπως ελπίζω να κατάλαβες, τίποτα απ όλα αυτά δεν θα γινόταν… Κάθε χωριό και κάθε τοπική κοινωνία είναι μια ξεχωριστή «οντότητα» με την δική της ιστορία και την δική της κουλτούρα, η οποία δεν απορροφάται και δεν εξαφανίζεται έτσι εύκολα…Η επιτυχία μας και η ανωτερότητά μας σαν μία πολυπρόσωπη και πολυσύνθετη πια κοινωνία θα είναι, να ξεπεράσουμε τις προσωπικές μας μικρότητες και τους ανώριμους εγωιστικούς τοπικισμούς και να κοιτάξουμε μπροστά στο μέλλον, αφήνοντας πίσω το παρελθόν. Η νίκη και η πρόοδος μας ως ένας ενιαίος Δήμος πια, θα είναι να δώσουμε το χέρι ο ένας στον άλλον και να προχωρήσουμε μαζί ενωμένοι με έναν και μοναδικό σκοπό: να «παντρέψουμε» τις κοινωνίες μας διευρύνοντας τα καλά τους στοιχεία και αποβάλλοντας οτιδήποτε μας πάει πίσω. Ας πάμε μαζί ενωμένοι μπροστά για να κάνουμε τον τόπο μας πιο σπουδαίο, βάζοντας τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αφήσουμε μία μεγάλη κληρονομιά στις νέες γενιές και θα βοηθήσουμε αυτόν τον όμορφο τόπο να μην ερημώσει….


ΥΓ. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα θεωρήσεις την απάντησή μου σημαντική….αν όμως αυτή η απάντηση βοηθήσει έστω και ΕΝΑΝ από τους παραπάνω σχολιαστές (σε όλα τα Δημοτικά θέματα) να αποβάλει το μίσος του για τους συνανθρώπους και συμπολίτες του….τότε ΝΑΙ ίσως γι αυτόν που θα νιώσει έτσι, αυτή η απάντηση να καταγραφεί ως ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ.

Κ είπε...

AΠOTYXHMENO ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ ΚΑΡΑΓΙΟΖΗΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΟΥΝ.ΑΝΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΤΕΙΑ ΜΕ Τ ΟΝΟΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ

Ανώνυμος είπε...

αστο john γιατι αν βαλει ψηφοφορια ο τσοπανος για τον μεγαλυτερο καραγκιοζη του διαδικτύου θα σπασεις τα κοντερ,θα περασεις και τ αφεντικο σου τον γιωργακη που κατεβηκε μονος του και παραλιγο να ρθει δευτερος

giannisdistomo είπε...

ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΗΜΟΣ:
Α. Α .Δ (!!!)....ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΝΑΜΙΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ...ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΙΝΑΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ «ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ»;;;;;;;

ΥΓ. ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ[ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ] ΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΣΑΝ ΚΙ ΕΣΑΣ;

ΜΕΤΟΙΚΟΣ είπε...

J,K,ΕΚΤΟΡΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΨΕΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΤΕΧΝΗΕΝΤΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΛΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ,ΑΠΟΣΚΟΠΩΝΤΑΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ .ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΔΕΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗΣΕ ,ΟΥΤΕ ΧΟΡΕΨΕ ,ΟΥΤΕ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ.ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΖΩ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΟΜΩΣ ΕΔΩ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ,ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΙΩΣΕΙ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΤΗΝΩΔΙΑ.ΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΑΛΛΗΛΟΣΠΑΡΑΓΜΟ,ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΑΙ ΤΑ ΧΑΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΩΝ.