Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ενημερωτικό σχετικά με την παραγραφή αξιώσεων δήμων και άσκηση αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης


Προφανώς το παρακάτω εστάλη για ενημέρωση σχετικά με την θέση του Δήμου στο επίμαχο θέμα. Υποθέτω λοιπόν ότι η ημερομηνία σύνταξης, δεν έχει  σημασία αν ειναι πριν η μετά το ΔΣ και έρχεται απλώς ως υποστηρικτικό των προθέσεων του δήμου να εφαρμόσει τον νόμο. Εξ' άλλου αυτό δεν έχει συνταχθεί απο το δήμο μας, είναι απλώς ένα άρθρο απο το site www.dimosnet.gr, που αναφέρει τι λέει ο νόμος για το συγκεκριμένο θέμα.



25.10.2011
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Παραγραφή αξιώσεων δήμων και άσκηση αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 76 του Β.Δ. της 24.9/20.10.58, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 6 του ΑΝ 344/1968: «Ο χρόνος της παραγραφής των αξιώσεων των δήμων και κοινοτήτων είναι είκοσι ετών, αρχόμενος από της λήξεως του οικονομικού έτους εντός του οποίου εβεβαιώθησαν αύται οριστικώς. Κατ` εξαίρεσιν αι προερχόμεναι εκ φόρων εν γένει, τελών, δικαιωμάτων, εισφορών και αντιτίμου προσωπικής εργασίας παραγράφονται μετά πενταετίαν ως ανωτέρω»

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ.2 ΠΔ 774/80 ο δημοτικός ταμίας έχει προσωπική ευθύνη να ασκήσει τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (Κ.Ε.Δ.Ε), για τη διασφάλιση της είσπραξης των εσόδων, διαφορετικά καταλογίζεται για κάθε ποσό που δεν εισπράχθηκε ή υπέπεσε σε παραγραφή και για το οποίο δεν έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα είσπραξης.
Με το άρθρο 277 του ν. 3852/10, όπως τροποποιήθηκε με την παρ 3 του άρθρου 43 του ν. 3979/2011, ορίζονται τα εξής:

"1.Ο αρμόδιος για τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών Επίτροπος, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους μπορεί να παρακολουθεί την κανονική είσπραξη των εσόδων των Ο.Τ.Α. και των νομικών τους προσώπων και να ασκεί τον έλεγχο για την είσπραξη των νομίμως βεβαιωθέντων χρεών, οφειλών ή προστίμων σε βάρος τρίτων.
2.Σε περίπτωση που διαπιστώσει αδράνεια είσπραξής τους από τα αρμόδια όργανα διοίκησης ή τις οικονομικές υπηρεσίες καλεί τούτους, με έγγραφό του που κοινοποιείται στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στον Ελεγκτή Νομιμότητας, να ενεργήσουν μέσα σε τασσόμενη εύλογη προθεσμία για την είσπραξη τούτων.
3.Εάν η αδράνεια συνεχίζεται, οφειλόμενη σε δόλο ή βαριά αμέλεια των διοικούντων τον δήμο και τα νομικά του πρόσωπα ή των προϊσταμένων των οικονομικών υπηρεσιών αυτών παραπέμπει α) τα μεν αιρετά υπαίτια πρόσωπα με αιτιολογημένη εισήγησή του στην επιτροπή του άρθρου 232 του παρόντος για προσωπικό καταλογισμό τούτων με το ποσό της θετικής ζημίας που προξένησαν και β) τους υπαλλήλους των ανωτέρω προσώπων που προκάλεσαν ζημία στην περιουσία του στο Ελεγκτικό Συνέδριο για καταλογισμό τούτων".

Πάρα πολλοί δήμοι δεν εφαρμόζουν τα αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης σε βάρος των οφειλετών τους με αποτέλεσμα αφενός μεν να παραγράφονται οι οφειλές και αφετέρου, ιδίως μετά την ανωτέρω διάταξη σχετικά με τον έλεγχο της είσπραξης των εσόδων από το ελεγκτικό συνέδριο, να υπάρχει μεγαλύτερος από ποτέ ο κίνδυνος καταλογισμού των ποσών αυτών.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να προβούν άμεσα σε  όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων προκειμένου να μην παραγραφούν  οι αξιώσεις του Δήμου.

11 σχόλια:

3o mati είπε...

Ακουσα οτι χτες στην εδρα του Δημου Δ.Α.Α συνεδριασαν οι Σχολικες Επιτροπες του Δημου.
Ολες ειχαν ισοσκελισμενους προυπολογισμους εκτος απο την Σχολικη Επιτροπη Αραχοβας που ειχε ελλειμμα 15.000 ευρω.
Ειναι αληθεια η ειναι ψεματα;
Υπαρχει κανεις υπευθυνος να μας ενημερωσει;

ΧΑΜΟΜΗΛΙΑΣ 96 είπε...

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΚΛΗΤΗΡΙΟΝ ΘΕΣΠΙΣΜΑ(ΕΧΩ ΚΑΙ ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ).ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΑΑ ΜΙΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΜΗΝΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑ-ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΓΙΑ ΕΞΥΒΡΙΣΗ ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΕΣ 3 ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΟΣ ΑΜΕΑ(ΤΟΝ ΛΑΚΗ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΠΑΙΔΕΣ).ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΙ ΣΤΑΣΗ ΘΑ ΤΗΡΗΣΕΙ-Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΩΣ-ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ.ΑΠΑΝΤΗΣΗ.ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΔΕΝ ΚΛΕΙΣΑΝΕ ΚΑΙ ΓΙΝΑΝΕ ΜΠΑΧΑΛΟ.ΤΣΟΠΑΝΕ ΜΗΝ ΤΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ.

Ανώνυμος είπε...

διαβαζω στο fbook οτι ο προεδρος ειναι στη κρητη.μαλιστα εχει αναρτησει και φωτο με τον πατσανταρα για την επετειο της νικης.τετοιο επετειακο δωρο ομως προεδρε δεν το φανταζοσουν ε.καλα τσοπανε αν ειναι αληθεια ειναι απιστευτο.πανελληνια πρωτοτυπια.και τωρα πτεραρχε τι ποιησεις?τας εξ απορρητων η τον αντ αυτου?πως σου το χαν πει ρε προεδραρα(κιεγω μαζι).ο λεοντιος μπροστα σ αυτους που εμπλεξες ηταν αρνακι.δες τους τωρα η καλυτερα λουστ ς

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΛΕΕΙ......
ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ Ο ΜΙΧΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΤΑΤΡΑΚ ΣΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗN ΑΕΠ

ΑΝΤΙΚΥΡΑ 1968 είπε...

ΟΠΩς ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΡΤΥ ΓΙΑ ΤΙς 100ΜΕΡΕς ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΕΤΕΙΟ.ΚΑΙ ΜΕ ΚΡΥΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ
Η ΑΕΠ ΔΕΝ ΕΧΕΙ.... ΧΡΟΝΙΑ

f16 είπε...

Ωρες ωρες αδελφια προσπαθω να μαι αντικειμενικος.Λοιπον αντε να σαι πατσανταρας να χει φαι τους ουρανους με το κουταλι,χιλιαδες ωρες πτησεων,καταιγιδες,βερτικα και οταν ηλθε η ωρα να ξεκουρασθεις μετα τιμων κι επαινων πας και μπλεκεις με την δημαρχια.τραβας κουπι,λογοι,λεφτα,χιλιομετρα και τελικα η νικη και η δικαιωση.ξεκινας με ορεξη,απο το πρωι στον δημο και ξαφνικα η ιδια η αδελφη σου και ο μυστικοσυμβουλος της πανε να τα τιναξουν ολα μηνυοντας τον εναν απο τους 3 σωματοφυλακες.ποιανου καρδια να κανεις.αστα να πανε..θα επανελθω σε αλλο σχολιο και για τον προεδρο

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ ΕΡΙΞΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΦΡΕΝΩΝ ΜΟΥ ΛΕΓΕ ΚΟΛΗΤΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΝΥΣΗ.ΒΛΕΠΩ ΣΟΟΥ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ Δ.Σ.ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΓΛΕΝΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΕ ΚΙ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ ΜΕ ΧΑΡΑ-ΦΑΡΜΑΚΙ ΣΕ ΚΕΡΑΣΑΝΕ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΑΠΑΙΧΤΟ είπε...

ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ
ΑΡΝΙΑ ΕΙΧΑΝ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ

ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗ ΤΗΣ
Η ΑΕΠ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙ

ΜΑ ΗΛΘΑΝ ΤΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΤΟΥΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

ΠΩΣ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΑΡΟ ΤΟΝ ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ
ΜΗΝΥΣΕ Η ΣΟΦΙΑ.

ΑΣΤΑΦΤΕΙ ΒΡΟΝΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΛΛΑ

ΠΟΥ ΤΟΥ ΧΑΛΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ
ΤΟΥ ΦΑΝΤΟΜ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


ΕΓΩ ΣΤΑΘΑΡΑ ΣΤΑ ΛΕΓΑ
Μ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΕΙΣ ΜΠΛΕΧΤΕΙ

ΝΑ ΝΟΣΤΑΛΓΗΣΕΙΣ ΤΟ ΛΕΟΝΤΙΟ
ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΘΕ ΝΑ ΡΘΕΙ

Ποιητής εκ του προχείρου είπε...

Εγώ καλά καθόμουνα
τι ήθελα να χ..ω
να σπάσουνε τα πάτερα
μέσ στα σ...ά να πέσω.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΕΔΡΕ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΡΩΤΟ ΣΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΡΩΤΟ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ...
ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΗΝ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΟΥ.
ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΠΡΟΕΔΡΕ ΜΕ ΣΕΝΑ.
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΞΕΣ.
ΜΑΚΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

τωρα εγω γιατι πιστευω οτι ολα αυτα με την μηνυση ηταν ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ για τον προεδρο.τοσο καιρο εψαχνε αφορμη να τους ξεμπηξει-υπαρχει μαλιστα ενα απορρητο eμαιλ που ζητουσε απο τον πατσανταρα να τους διωξει-και του την δωσανε .κι αν δεν τους διωξει ο πτεραρχος φευγει αυτος σαν ηρωας.κολλητος του προεδρου παντως πως λεμε κυκλοι του προεδρου ελεγε οτι αν ως την πεμτη δεν εχει αποσυρθει η μηνυση θα συμβουν θαυματα το σκ