Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης



Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η αντικατάσταση και των τεσσάρων αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων από το ΚΥΣΕΑ. Το υπουργείο Άμυνας υπογραμμίζει ότι οι κρίσεις ήταν προγραμματισμένες, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που συνέδεαν τις αποφάσεις με την ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Μετά από εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, το ΚΥΣΕΑ αποφάισε ομόφωνα:
- Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ αναλαμβάνει ο αντιστράτηγος Μιχάλης Κωσταράκος, διοικητής μέχρι τώρα του 3ου Σώματος Στρατού.
- Αρχηγός ΓΕΣ αναλαμβάνει ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζαζιάς, διοικητής του 4ου Σώματος Στρατού.
- Αρχηγός ΓΕΑ αναλαμβάνει ο αντιπτέραρχος Αντώνης Τσαντιράκης, μέχρι τώρα αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας.
- Αρχηγός ΓΕΝ αναλαμβάνει ο προαχθείς σε αντιναύαρχο Κοσμάς Χρηστίδης, μέχρι τώρα αρχιεπιστολέας της Διοίκησης Διοικητικής Μερίμνης του Πολεμικού Ναυτικού.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκάλεσε η σημερινή έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ και η απόφαση για σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.  

Για αντιδημοκρατική ενέργεια, που στρέφεται εναντίον του εθνικού συμφέροντος έκανε λόγο ο υπεύθυνος του τομέα Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, βουλευτής Δράμας, Μαργαρίτης Τζίμας και κατήγγειλε ότι «την ώρα που καταρρέει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προχωρά σε κρίσεις με αλλαγή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και μάλιστα εντός της ημέρας».

Ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα αναγνωρίσει τις αποφάσεις.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ κάλεσε τον υπουργό και την κυβέρνηση να δώσουν ξεκάθαρες εξηγήσεις στο λαό για ποιο λόγο σ’ αυτές τις συνθήκες αντικατέστησαν την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

«Πολιτικά άκομψο και ηθικά ανεπίτρεπτο», χαρακτήρισε τις κρίσεις ο ΛΑΟΣ, επισημαίνοντας ότι «λίγες ώρες πριν από την πτώση της κυβέρνησης τεμαχίζεται το σύνολο της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων» και «άξιοι ανώτατοι αξιωματικοί
αποκεφαλίστηκαν με μια πρακτική που και στο παρελθόν είχε καταφύγει το ΠΑΣΟΚ».
 
Ο υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, χαρακτήρισε απαράδεκτο να αποφασίσει ο υπουργός Άμυνας για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η αλλαγή ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται υπό κατάρρευση και προτού ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και συγκεκριμένα πριν από την  απόφαση της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός.  

Εξίσου επικριτική ήταν και η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία υποστήριξε ότι «οι σχεδιαζόμενες σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας της κοινής γνώμης» και
σημείωσε ότι « οι αλλαγές πρέπει να γίνουν στην προβλεπόμενη ώρα τους και όχι τώρα, με δεδομένη την πολιτική ρευστότητα».

«Πράξη πολιτικά ανήθικη και παλαιοκομματικής αντίληψης, που επιβεβαιώνει την οριστική ρήξη της κυβέρνησης Παπανδρέου με την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα», χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία που κάλεσε τον Πρόεδρο της
Δημοκρατίας να προστατεύσει την νομιμότητα και να αρνηθεί την υπογραφή των σχετικών διαταγμάτων.

Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών υπογράμμισε ότι «στα πλαίσια της σχεδιασμένης διάλυσης της χώρας, και μετά την διάλυση της Υγείας, της Παιδείας, της Δημόσιας Διοίκησης, ήλθε και η στιγμή της διάλυσης, της αμυντικής θωράκισης της χώρας,
αποκεφαλίζοντας συλλήβδην, όλους τους αρχηγούς που εναντιώνονται στα διαλυτικά σχέδια του Υπουργού Άμυνας», και κατέληξε σημειώνοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση προκήρυξη εκλογών».

Η απάντηση του υπουργείου Άμυνας

Από την πλευρά του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι οι κρίσεις ήταν προγραμματισμένες να γίνουν στις αρχές του φθινοπώρου, ωστόσο τότε δεν προχώρησαν, καθώς κορυφωνόταν η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας και τις απειλές κατά της Κύπρου για τις γεωτρήσεις.

Η απόφαση για να γίνουν οι κρίσεις στις αρχές Νοεμβρίου ελήφθη, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, από τα μέσα Οκτωβρίου. Η πραγματοποίησή τους σήμερα ήταν μια ατυχία που αδικεί το όλο εγχείρημα, καθώς πρόκειται, όπως αναφέρεται, για επιλογές με απόλυτα επιχειρησιακά και αξιοκρατικά κριτήρια και χωρίς ίχνος κομματικών διακρίσεων.

Ένα ακόμη στοιχείο που μέτρησε, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, είναι η ανάγκη για ανανέωση μέσα από βαθιά τομή προκειμένου να προχωρήσει, με νέο πνεύμα, η υλοποίηση της νέας δομής του στρατεύματος.
Το ΚΥΣΕΑ απένειμε στους απερχόμενους Αρχηγους:
-του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Πτέραρχο (Ι) Ιωάννη Γιάγκο, τον Τίτλο του Επιτίμου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας
- του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Φράγκο Φραγκούλη, τον οποίο προάγει στο βαθμό του Στρατηγού εν αποστρατεία, τον Τίτλο του Επιτίμου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού
- του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Δημήτριο Ελευσινιώτη, τον οποίο προάγει στο βαθμό του Ναυάρχου εν αποστρατεία, τον Τίτλο του Επιτίμου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικου.
- του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Βασίλειο Κλόκοζα, τον οποίο προάγει στο βαθμό του Πτεράρχου εν αποστρατεία, τον Τίτλο του Επιτίμου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.
Οι αποστρατευθεντες
Η επιλογή των νεων Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και  ΓΕΝ που, οπως αναφερουν πηγες του Υπουργείου Αμυνας,έγινε με «βαθιά βουτιά» στην επετηρίδα για λόγους ανανέωσης,  οδήγησε στην αποστρατεια 12 ανωτάτων αξιωματικών  επειδή ειναι αρχαιότεροι των επιλεγέντων. Αυτόι ειναι, συμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Αμυνας,οι εξής: 
                
                  α.         Αντιστράτηγος (ΜΧ) Λυμπέρης Δημήτριος  στον οποίο απονέμει τον Τίτλο του Επιτίμου ΓΕΠΣ.
                  β.         Αντιστράτηγος (ΤΘ) Αγγελούδης Δημήτριος στον οποίο απονέμει τον Τίτλο του Επιτίμου Διοικητή Α’ Στρατιάς
                  γ.         Αντιστράτηγος (ΠΒ) Νακόπουλος Γεώργιος  στον οποίο απονέμει τον Τίτλο του Επιτίμου Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ
                  δ.         Αντιστράτηγος (ΠΖ) Ζάρας Ιωάννης  στον οποίο απονέμει τον Τίτλο του Επιτίμου Διοικητή ΑΣΔΕΝ
                  ε.         Αντιστράτηγος (ΠΖ) Ρουσάκης Θεόκλητος  στον οποίο απονέμει τον Τίτλο του Επιτίμου Διοικητή Β’ ΣΣ
                  στ.        Αντιστράτηγος (ΤΘ) Τσολακίδης Παναγιώτης  στον οποίο απονέμει τον Τίτλο του Επιτίμου Διοικητή ΑΣΔΥΣ
     
                  ζ.         Αντιστράτηγος (ΠΖ) Σεφερλής Γεώργιος  στον οποίο απονέμει τον Τίτλο του Επιτίμου Α’ Υπαρχηγού ΓΕΣ
                  η.         Αντιναύαρχος Ευσταθίου Παναγιώτης στον οποίο απονέμει τον Τίτλο του Επιτίμου Αρχηγού Στόλου
                  θ.         Αντιναύαρχος Σκιαδάς Γεώργιος  στον οποίο απονέμει τον Τίτλο του Επιτίμου Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ
                  ι.          Υποναύαρχος Καλόγηρος Γεώργιος  στον οποίο απονέμει τον Τίτλο του Επιτίμου Διοικητή ΔΝΕ
                  ια.        Υποναύαρχο Κρυονερίτης Νικόλαος  στον οποίο απονέμει τον Τίτλο του Επιτίμου Υπαρχηγού ΓΕΝ
                  ιβ.        Υποναύαρχο Κωνσταντινίδης Ιωάννης  στον οποίο απονέμει τον Τίτλο του Επιτίμου Διοικητή ΣΝΔ
http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: