Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Αύριο η απόφαση της Χάγης για τη σφαγή στο Δίστομο

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την υπόθεση που αφορά στην προσφυγή της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας και η οποία έχει σχέση με την υπόθεση των θυμάτων στο Δίστομο.

Αύριο η απόφαση της Χάγης για τη σφαγή στο Δίστομο

Η απόφαση θα αναγνωστεί στις 11 το πρωί, ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ιστότοπο του Δικαστηρίου www.icj-cij.org.


Εν αναμονή της απόφασης ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής, δικηγόρος, Μιλτιάδης Σφουντούρης δήλωσε πως «το καλύτερο που θα θέλαμε να ακούσουμε αύριο είναι ότι τα εγκλήματα πολέμου δεν διέπονται από τους κανόνες συμβάσεως της Χάγης», ωστόσο συμπλήρωσε ότι «ικανοποιητικό θα είναι και αν ανακοινωθεί πως κατά περίπτωση κάμπτεται η ετεροδικία των κρατών, που είναι κάτι ενδιάμεσο».

Πως άρχισε ο δικαστικός αγώνας

Ο δικαστικός αγώνας άρχισε το 1995 από τον νομικό και πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννη Σταμούλη, ο οποίος κατέθεσε αγωγή με την οποία οι κάτοικοι ζητούσαν αποζημιώσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ για ηθική ικανοποίηση για τις θηριωδίες στο Δίστομο.
  • Το 1997 εκδίδεται η υπ' αριθ 137/97 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, η οποία δικαιώνει τους Διστομίτες και επιδικάζει αποζημίωση για ψυχική οδύνη.

  • Το 2000 το γερμανικό δημόσιο ασκεί αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να δικάζεται σε ξένη χώρα για τα εγκλήματα που διέπραξε στο παρελθόν.

  • Εκδίδεται η υπ΄ αριθ. 11/2000 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία απορρίπτει την αίτηση αναιρέσεως του γερμανικού δημοσίου.

  • Η Γερμανία αρνείται να καταβάλει τα ποσά που διά της ως άνω δικαστικής αποφάσεως οφείλει και έτσι ο Ιωάννης Σταμούλης προχωρά σε αναγκαστική εκτέλεση κατά των περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα.

  • Το γερμανικό δημόσιο ασκεί αμέσως ανακοπή (το 2002). Η ανακοπή γίνεται δεκτή από το ελληνικό δικαστήριο και ως εκ τούτου οι Διστομίτες δεν μπορούν να εισπράξουν τα χρήματά τους.

  • Το 2004 ο Ι. Σταμούλης επικαλείται τον Κανονισμό 44/2001 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δυνάμει του οποίου η ελληνική αμετάκλητη απόφαση του δικαστηρίου της Λιβαδειάς μπορεί να κηρυχτεί εκτελεστή σε άλλο κράτος- μέλος της Ε.Ε.

  • Επιλέγει την Ιταλία προκειμένου να κινήσει αυτή τη διαδικασία και το Νοέμβριο του 2008 (μετά από τετράχρονο αγώνα και στην Ιταλία) κηρύσσεται εκτελεστή η απόφαση της Λιβαδειάς στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα.

  • Η Γερμανία προσφεύγει στη Χάγη θέτοντας το ερώτημα κατά πόσον η Ιταλία έπραξε νόμιμα αναγνωρίζοντας στους κατοίκους του Διστόμου το δικαίωμα να αποζημιωθούν από τα περιουσιακά στοιχεία της Γερμανίας στην Ιταλία.

  • Οι Γερμανοί ζητούν να αναγνωριστεί το προνόμιο της ετεροδικίας σε δίκες που αφορούν αποζημιώσεις σε θύματα των ναζιστικών θηριωδιών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
 http://www.ethnos.gr

9 σχόλια:

Ετεροδημότης Στειριώτης είπε...

Καλή επιτυχία να έχει αύριο η προσφυγή των συνδημοτών μας.

Ανώνυμος είπε...

Να τα παρουν για να ησυχασουε με αυτους και ε τον Δημακα τον πασοκο.

ΗΘΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ είπε...

ΑΠΑΝΤΏΝΤΑΣ στον ''ανώνυμο της 2 Φεβρουαρίου 2012 8:05 μ.μ'' σας παραπέμπω στο παρακάτω προχθεσινό κείμενο του ΄΄Τσοπάνου''που μιλά για την ΗΘΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ.ΙΔΟΎ:Tην Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 10 πμ ο Πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ανακοινώνει την απόφαση του δικαστηρίου για τις Γερμανικές αποζημιώσεις του Διστόμου.

Το αίμα των 218 θυμάτων ( τα 57 ήταν παιδάκια και έφηβοι) του Διστόμου ,όπως και όλων των θυμάτων των Γερμανών, ζητά δικαίωση- και η δικαίωση είναι μια καταδικαστική απόφαση. Οχι για τα χρήματα ως υλική αποζημίωση .Αλλά γιατί μέσω αυτών μόνο οι Γερμανοί θα καταλάβουν ότι «πληρώνουν» ένα κάποιο τίμημα από τα πολλά που εκκρεμούν.
Οπως ο πολεμικές υλικές καταστροφές που απαιτούν αποζημιώσεις αλλά και η επιστροφή του κατοχικού δανείου – αιτήματα που έχουν βρει όλα μαζί , υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο. Εδώ, η ιστοσελίδα αυτή http://www.greece.org/blogs/wwii/) μας καλεί να υπογράψουμε – με ένα …κλικ – για όλα τα παραπάνω .


Οι υπογραφές όλο και αυξάνουν και είναι τώρα πάνω από 115.000 από όλο τον κόσμο! Μέσα σε 12 ημέρες , χάρις και στην καμπάνια υποστήριξης της prionokordela.gr οι υπογραφές αυξήθηκαν κατά 23.000 !
Οι οργανωτές της καμπάνιας αναφέρουν ότι θα εκτιμήσουν την υπογραφή σας στο αίτημα που ζητά από την Γερμανική Κυβέρνηση να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και συνολικά τις πολεμικές επανορθώσεις. Ας δώσουμε λοιπόν το …ηλεκτρονικό μας παρών με ένα …κλικ! Και ας απαιτήσουμε από το Δικαστήριο της Χάγης ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ!




Πηγή: http://tsopanos.blogspot.com/2012/02/blog-post_3363.html#ixzz1lJCc6WDc

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 2 Φεβρουαρίου 2012 8:05 μ.μ.

Ο κυριος Δημακας που γραφεις, πριν λιγο στο mega tv μιλησε για ηθικη δικαιωση των θυματων του μαρτυρικου Διστομου....

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ είπε...

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
''Να τα παρουν για να ησυχασουε με αυτους και ε τον Δημακα τον πασοκο''.
Το σχόλιο είναι χυδαίο για τα θύματα, τους συγγενείς τους, τους Διστομίτες,τους Ελληνες- ολους τους Ανθρώπους.Και είναι χυδαίο για τρεις λογους:
-Πρώτον, γιατί χρησιμοποιεί το χυδαιο ρήμα ''να τα πάρουν''!'Φιλε'- που θεωρώ οτι είσαι ο Στάθης - ένας είναι ο ...Στάθης!- οι διστομίτες ζητουν ηθική δικαίωση και με βάση τον νομο ΄την ηθικη δικαιωση την ζητας μεσω χρηματων. Ετσι ειναι το συστημα...
-Δευτερον διοτι για να αποδυναμώσεις το πανελλαδικό και πανανθρώπινο αίτημα της δικαίωσης κάνεις την ανανδρία να το ταυτίσεις με έναν από τους διστομίτες - που έχει θύματα στην Σφαγή -ο οποίος λόγω της δουλειάς του φαίνεται προς τα έξω και αγωνίζεται για την περιοχή.Ομως παλευουμε πολλοί, ακόμα και Γερμανοί!!!

- Τρίτον, γιατί προσπαθείς - πάλι με χυδαίο τρόπο - να κομματικοποιήσεις το θέμα. Δεν ξέρω πολιτικά τι ψηφίζει ο συμπατριώτης μου που αναφέρεις,ξερω οτι το παλευει μαζί με πολλους άλλους ΠΟΥ ΣΊΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟ ΚΟΜΜΑ.Το θέμα είναι διακομματικό, υπερκομματικό,υπερτοτικο,υπερεθνικό, διεθνές...
Ασε λοιπόν τις προβοκάτσιες, την μιζέρια, τα διχαστικά, τα μικρά πράγματα... Σε αυτό το θέμα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΔΙΣΤΟΜΙΤΕΣ. Για μας, για τα παιδιάμας, για την πατριδα μας.
ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ

αραχωβιτης είπε...

υπερ της γερμανιας η αποφαση με 11 ψηφους υπερ και 3 κατα. τι εχει να πει ο κ. δημακας? δυστυχως πρεπει να το καταλαβουμε ολοι οτι δεν περναει ο συναισθηματισμος παντου! αλλα μετρανε στα διεθνη fora και κυριως η τεκμηριωση και η τηρηση των διεθνων κανονων και νομων..... δυστυχως.......ειτε αρεσει ειτε οχι ..........

αλλος Αραχωβίτης είπε...

προς Αραχωβιτη 3 Φεβρουαρίου 2012 1:41 μ.μ. Τι κρίμα που εισαι
αραχωβιτης...

ΑΓΑΠΟΥΛΑ, ΤΗΝ ...ΚΟΥΚΟΥΛΑ είπε...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ ΑΥΤΟΣ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΑΧΩΒΙΤΕΣ ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΝ ΝΑ ΧΑΙΡΌΜΑΣΤΕ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΔΕΝ ΒΡΉΚΑΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΑΚΟΜΑ. ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ...

ΣΤΑΘΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ είπε...

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!!!ΠΕΣ ΜΟΥ ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΝΑΖΙ(ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ) ΝΑ ΠΕΤΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΛΑΣΠΗ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΤΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ.ΑΠΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΗ ΟΡΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΔΩ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΣΚΟΥΣ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΩ ΝΑ ΝΑΙ ΑΡΑΧΩΒΙΤΕΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ.ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΩΝΥΜΟ ΣΧΟΛΙΟ.ΟΤΙ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΤΟ ΛΕΩ ΕΠΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ.ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕΣ ΑΛΛΟΝ ΣΤΑΘΗ..ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΑΛΛΗ ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ giannidistomo.ελεος πια