Κυριακή 22 Απριλίου 2012

‘’Πανηγυράκι’’ : Στο πάρα πέντε



«Άμα βαρίσν’ οι καμπάνες
ο καθένας ξέρ΄ τι πρέπ’ να καμ’»
                                                                                 Σοφή αραχωβίτικη κβέντα

                                                                                                                Του Γιάννη Αν. ΛΟΥΚΑ
Οι εκθέσεις
Κάνοντας μια βόλτα διαπίστωσα ότι κατά τη διάρκεια του Πανηγυριού θα λειτουργήσουν δύο εκθέσεις:
·         Ο «συνήθης ύποπτος» ή, αν θέλετε, το πολιτιστικό και καλλιτεχνικό μας άλλοθι Τάκης Μυλωνάς, σε συνεργασία με μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, παρουσιάζουν  Έκθεση Φωτογραφίας στο παλιό καφενείο ΚΕΝΤΡΟ στην Αγορά.
·         Στο παλιό Δημοτικό Σχολείο θα λειτουργήσει Έκθεση Υφαντών.
Δυστυχώς στο πρόγραμμα του Πανηγυριού (παρότι κυκλοφόρησε και καθυστερημένα), αυτές δεν αναγράφονται. Υπενθυμίζεται ότι το έντυπο του προγράμματος είναι 12σέλιδο με ένα ένθετο τετρασέλιδο.  Για το πρόγραμμα (το έντυπο) μπορούμε να πούμε διάφορα, αλλά ας το αφήσουμε για του χρόνου.

Η Περιφορά
Σίγουρα το πιο λαμπρό και επιβλητικό μέρος από το Πανηγυράκι που διαρκεί συνολικά δύο με τρεις ώρες. Και επειδή «ουδέν καλόν αμιγές κακού», στις ώρες αυτές η κυκλοφορία (των διερχόμενων εννοώ) διακόπτεται. Με αυτό το δεδομένο και καθώς φέτος η Περιφορά συμπίπτει με την Κυριακή του Θωμά, ημέρα επιστροφής για τα αστικά κέντρα, σκέφτομαι μήπως θα ήταν δυνατό να υπάρχει ειδοποίηση για τη διακοπή αυτή στις σχετικές διασταυρώσεις (π.χ. Κακκανού, Ιτέας, Διστόμου) ή στους Δελφούς κλπ. Αυτά αφενός μπορεί να ενημερώσει κάποιους βιαστικούς, αφετέρου όμως να πληροφορήσει και κάποιους που δεν το ξέρουν και έτσι θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την Περιφορά. Έτσι και η μεγαλοπρεπής Περιφορά μπορεί να διαρκέσει όσο της αρμόζει και να μην ταλαιπωρηθούν απροειδοποίητα συμπολίτες μας. Πολιτισμός είναι και ο σεβασμός προς τον ταξιδιώτη.
Η συγκυρία
Όπως πέφτει φέτος του Αι-Γιωργιού είναι θαυμάσια ευκαιρία για τους συνδημότες των άλλων χωριών αλλά και τους κατοίκους γειτονικών χωριών και Νομών να συμμετάσχουν, ειδικά στην περιφορά, είτε ντυμένοι με τις κοινές μας φορεσιές (εντασσόμενοι στους καθιερωμένους ‘’νόμους΄΄ της Περιφοράς), είτε παρακολουθώντας την ατελείωτη πομπή. Είναι (ειδικά η συμμετοχή) μια καταπληκτική  και αξέχαστη εμπειρία με υπέροχη αίσθηση. Είναι επίσης μια αναβάπτιση στην κολυμβήθρα της Πίστης μας και της Πατρίδας μας κι όλα αυτά ειλικρινά χωρίς ίχνος σωβινισμού ή εθνικισμού. Έτσι αισθανόμαστε κι απλώς το λέμε χαμηλόφωνα.
Το «χάλασμα»
Το είχα υποστηρίξει το Νοέμβριο στην ομιλία μου για τη Μάχη της Αράχωβας, το επαναφέρω ταπεινά  και τώρα και δεν θα το ξανακάνω για να μην παρεξηγηθώ. Η επίσης μοναδικά και εντελώς αντίθετου χρώματος και χαρακτήρα πομπή του Χαλάσματος, μετά τις κανονιές, τους τρεις γύρους γύρω από τον Άγιο Γεώργιο, την μοναδική και πανηγυρική κάθοδο από τα 264 σκαλοπάτια του Αγκάρσιου και τη διάσχιση του κέντρου και των πλατειών  της Αράχωβας, ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν καταλήγει στην πλατεία όπου και το άγαλμα του Αρχιστράτηγου της Ρούμελης, αλλά -ανεξήγητα- κάνει αναστροφή στη διασταύρωση του ΞΕΝΙΑ. Με τη συνέχιση της πομπής λοιπόν για άλλα 200 μέτρα συμβολίζουμε τη σύνδεση του Αγίου Γεωργίου με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και την απόδοση τιμής σεβασμού  και αναγνώρισης, ειδικά δε που τα τελευταία χρόνια για πρακτικούς λόγους δεν μπορεί να γίνει στάση για επιμνημόσυνη δέηση στο Άγαλμα κατά την Περιφορά. Στη συνέχεια βεβαίως θα γίνεται η αναστροφή και η κατάληξη στην Αγορά- Τομαρόβρυσση.
Με έντονη την προσδοκία για το Πανηγυράκι
                                                                             ΙΑΛ
ΥΓ1: Ο θεσμικός παράγοντας για το ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ Roland, κατέφθασε εκ του Νέου Κόσμου.
         ( Η είδηση ΔΕΝ είναι αποκλειστική, καθώς όλοι το γνωρίζετε με σιγουριά)

ΥΓ2: Και το geromilionis-meteo δίνει καλοκαιρία για τις επόμενες ημέρες.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ Ο ΑΓΙΟΣ . . .
ΚΑΛΟ ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ ! ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ .

Ανώνυμος είπε...

ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ!
ΑΛΛΑ ΚΕΙΝΟ ΤΟ ΜΠΟΥΓΙΟ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΝΤΥΜΕΝΟΥΣ ΚΙ ΟΧΙ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΠΟΜΠΗ ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΔΟΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΝΤΥΜΕΝΟΥΣ ΑΠ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ;ΒΙΑΖΟΣΑΝΤΑΝ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΤΕ ΤΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΡΥΩΝΕ Η ΣΟΥΠΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΒΕ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ Η ΘΑ ΦΕΥΓΑΝ ΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΑΠ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΑΤΕ ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ;"ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕΤΕ ΑΦΗΣΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ"

Ο Τσοπάνος της Αράχωβας είπε...

Στα θετικά φέτος θα αναγνωρίσω ότι η εικόνα ήταν ανάμεσα στους ντυμένους. Στα πολύ αρνητικά αυτό το μπάχαλο που έγινε λίγο πριν το παλιό δημοτικό και χάλασε η πομπή. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει και πρέπει να το προσέξουμε στο μέλλον

ΜΥΡΙΑΜ είπε...

ΦΕΤΟΣ ΗΤΑΝΕ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΗΓΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ .
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ ΔΕ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΛΟΓΙΑ !
ΗΤΑΝΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΩΡΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΙΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ !
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΑΝ
ΤΩΡΑ ΑΝ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΜΠΗΣ ...ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ... ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑΕΙ !
ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ! ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ... ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠ'ΟΛΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ !!!

geo254 είπε...

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΛΟΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΙΣΤΕ ΠΡΩΤΟΙ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΤΟΧΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ.ΑΝ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΣΑΣ ΑΞΙΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΤΕ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΛΑΣΠΟΛΟΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΕΡΘΗΤΕ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ...