Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ο μύθος του φθηνού ρεύματος στις βιομηχανίες αλουμινίου


Τι αποκαλύπτει μελέτη σχετικά με τις ενεργειακές τιμές και τα κόστη στην Ευρώπη

Ο μύθος του φθηνού ρεύματος στις βιομηχανίες αλουμινίου Την ώρα, που στην Ελλάδα η εταιρεία Αλουμίνιον με αφορμή την απόφαση μιας αμφιλεγόμενης διαιτησίας ζητά από τη ΔΕΗ να της πουλάει ρεύμα με ζημία, σε τιμή κάτω του κόστους, στις Βρυξέλλες, μελέτη σχετικά με τις ενεργειακές τιμές και τα κόστη στην Ευρώπη, η οποία δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Ιανουαρίου, καταρρίπτει το μύθο ότι οι βιομηχανίες αλουμινίου, που λειτουργούν σε χώρες με απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρισμού, προμηθεύονται ρεύμα σε χαμηλές τιμές.

Τι ακριβώς δείχνουν τα στοιχεία; Αναδεικνύουν τρεις αλήθειες:

Αλήθεια 1

Αποδεικνύεται ότι η μέση τιμή, στην οποία προμηθεύονται ενέργεια οι συγκεκριμένες βιομηχανίες, είναι 56 €/MWh, δηλαδή όσο περίπου έχει προτείνει στην Αλουμίνιον η ΔΕΗ, και σχεδόν 40% παραπάνω από ό,τι προσδιόρισε η περίφημη απόφαση της διαιτησίας της ΡΑΕ.



Αλήθεια 2

Χαμηλότερο κόστος ρεύματος από το μέσο όρο έχουν κατά κύριο λόγο οι βιομηχανίες αλουμινίου, που έχουν και δικές τους μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Προσοχή, όμως ! Στην περίπτωση της Αλουμίνιον, η θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου προτιμά να πουλάει το ρεύμα, που παράγει η δική της μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού στη χονδρεμπορική αγορά ,αντί να καλύπτει τις ανάγκες του εργοστασίου της.

Αλήθεια 3

Οι βιομηχανίες αλουμινίου στην Κίνα δεν απολαμβάνουν φθηνή τιμή ρεύματος – όπως υποστηρίζεται -, αφού - όπως αποδεικνύεται - ελάχιστα απέχει από τον παραπάνω μέσο όρο των 56 €/MWh στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



Μετά απ' όλα αυτά, προκύπτουν καίρια ερωτήματα, που αφορούν στο μέλλον της ΔΕΗ, αλλά και στα οικονομικά όλων των νοικοκυριών:

Ποια θα είναι η στάση του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ, στην επικείμενη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, στο τέλος του μήνα, η οποία έχει συγκληθεί αποκλειστικά με θέμα την τιμή προμήθειας ρεύματος στην Αλουμίνιον ;

Θα επικυρώσουν την τιμή, που έχει προτείνει η διοίκηση της ΔΕΗ, ή θα προτείνουν κάτι χαμηλότερο, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο σημαντική ζημιά και - κατ' επέκταση - την οικονομική απαξίωση της ΔΕΗ;

Το πρόβλημα δε στην περίπτωση αυτή θα είναι και η εν συνεχεία σίγουρη αποτυχία της σχεδιαζόμενης αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, αφού κανείς δεν θα βάλει χρήματα για να αγοράσει μια προβληματική εταιρεία. Η αποτυχία δε στις αποκρατικοποιήσεις έχει πάντα το γνωστό αποτέλεσμα : Λήψη ισοδύναμων μέτρων, δηλαδή νέους φόρους, μειώσεις μισθών και αυξήσεις τιμολογίων, που θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι μας.
 
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

..............Η λύση που δόθηκε είναι «απλή» η μονάδα παραγωγής ενέργειας πουλά το ρεύμα στην τιμή της αγοράς και η τροφοδοσία της Αλουμίνιον συνεχίζει να γίνετε με φτηνή ενέργεια από την ΔΕΗ. Όντος και έτσι έγινε. Στην συνέχει όμως με τρεις διαδοχικές υπουργικές αποφάσεις, καταφέρνει και αλλάζει τον χαραχτήρα της μονάδας (αυτό-παραγωγός, συμπαραγωγός, και τελικά ΣΗΘΥΑ) βελτιώνοντας κάθε φορά προς όφελος του, τόσο την δυνατότητα διάθεσης του ρεύματος στην αγορά, όσο και την τιμή, εκμεταλλευόμενος κάθε επιδότηση.
Έτσι που τελικά σήμερα δεν τον συμφέρει να ρισκάρει τα κέρδη από την παραγωγή ρεύματος στη παραγωγή ενός μετάλλου που η τιμή του έχει πτωτική πορεία. Ουσιαστικά ανεξαρτητοποίησε τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού από το Αλουμίνιο, για να μπορεί να πουλά το σύνολο της ενέργειας που παράγει στον διαχειριστή του ρεύματος και μάλιστα με τις προνομιακές τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και από την άλλη να εκμεταλλεύεται φτηνή ενέργεια από την ΔΕΗ, για τις ανάγκες του Αλουμινίου.
Το εγχείρημα του προκαλεί αναστάτωση στους ανταγωνιστές και την αγορά γενικότερα, καθώς αποκτά προνομιακή μεταχείριση στην εισαγωγή του συνολικού παραγόμενου ρεύματος στο σύστημα και έτσι προτεραιότητα την αγορά.
Την εποχή αυτή οι Ανεξάρτητοι συνδικαλιστές και άλλοι εργάτες στο Αλουμίνιο εκφράσαμε τους φόβους μας, για την εύρυθμη λειτουργιά του εργοστασίου Αλουμινίου, από τις κόντρες που δημιουργούσε στην κοινωνία αλλά και στους ανταγωνιστές, η τακτική του εργοδότη. Συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ μας απαντούσαν, πως έπρεπε αντί να ανησυχούμε, «να κάνουμε καμιά προσευχή για να έχει καλά ο θεούλης το αφεντικό που κάνει έξυπνες κινήσεις», «κονομά αυτός και τρώμε και εμείς ψωμάκι».
.......
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ.
Συνδικαλιστής εργάτης της Αλουμίνιον.