Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Στην Αποκριάτικη Αθήνα αυτή την Κυριακή οι Κουδουναραίοι του Διστόμου!


Στην αποκριάτικη Αθήνα θα βρίσκονται την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου οι  Κουδουναραίοι  Δίστομου για να δώσουν την δική τους ...θορυβώδη και ...αθυρόστομη νότα στην Αποκριά- και μάλιστα διπλή!
 Προσκεκλημένοι του Δήμου Αθηναίων θα  εμφανιστούν στην Πλατεία Συντάγματος στις 6.30 το απόγευμα.Από το Σύνταγμα,θα κινηθούν  στην Ερμού μέχρι Μοναστηράκι και τα γύρω στενά και πίσω ξανά μπροστά στο Μετρό και στην Βουλή όπου με την θορυβώδη βόλτα τους θα μεταφέρουν το πανάρχαιο διονυσιακό έθιμο με δρώμενα και καυτή σάτιρα στην πρωτεύουσα!  Νωρίτερα , στις 11 το πρωί θα συμμετάσχουν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αχαρνών.
Οι τραγόμορφοι Κουδουναραίοι είναι ένα παλιό έθιμο (30 αιώνων) της περιοχής του Διστόμου Βοιωτίας που έχει διονυσιακές ρίζες και συνίσταται στην περιφορά ανθρώπων - νέοι και τελευταία και νέες- ντυμένων με προβιές ζώων που ζωσμένοι με μεγάλες κουδούνες στη μέση τους,  προσπαθούν, συμβολικά, με τον εκκωφαντικό κτύπο των κουδουνιών να ξυπνήσουν τη φύση, μόλις τελειώνει ο χειμώνας και αρχίζει η άνοιξη. Την επερχόμενη άνοιξη συμβολίζουν και τα φύλλα ελιάς που έχουν στην κορυφή των μαγκούρων τους.
Μαζί με την αθυρόστομη "αριστοφανικής προέλευσης" γλώσσα τους στα αυτοσχέδια τραγούδια που λένε δίνουν μια άκρως επιθεωρησιακή παράσταση, αφού τα θέματα που θίγουν κάθε χρόνο είναι εμπνευσμένα από την τρέχουσα πολιτική - και άλλη - επικαιρότητα. Η εντυπωσιακή παρουσία τους  σημαδεύεται και  ολοκληρώνεται με το καθιερωμένο "τολμηρό" τραγούδι τους, μπροστά στους θεατές τους! Την περασμένη εβδομαδα ήταν στην συμπρωτευουσα  και τους απόλαυσαν οι Θεσσαλονικείς

Δεν υπάρχουν σχόλια: