Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Βγάζουν στο σφυρί τα σαλέ της Αράχωβας

«ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ» ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

«Από τα ψηλά στα χαμηλά κι από τα πολλά στα λίγα», λέει ο σοφός λαός και στην περίπτωση των κοσμικών προορισμών της Ελλάδας και των πανάκριβων ακινήτων η εικόνα που καταγράφεται είναι τουλάχιστον ζοφερή.

Βγάζουν στο σφυρί τα σαλέ της Αράχοβας

Το ένα μετά το άλλο τα «κοσμικά κάστρα» πέφτουν καθώς η οικονομική κρίση έχει «βουλιάξει» την κτηματαγορά κι έχει οδηγήσει πολλούς celebrities να αναζητούν αγοραστές για τα ακίνητα που διαθέτουν.
Στην αρχή ήταν η Μύκονος και η Σαντορίνη που έχασαν μεγάλο μέρος από τη λάμψη τους. Η κρίση άγγιξε τα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας, με γνωστούς επιχειρηματίες, ηθοποιούς και τραγουδιστές να πουλάνε τα πολυτελή σπίτια τους. Τώρα, σειρά παίρνει και η «Μύκονος του Χειμώνα» ή το ελληνικό Γκστάαντ, όπως έχουν χαρακτηριστεί η Αράχοβα και οι γύρω περιοχές του Παρνασσού.
Από το 2000 περίπου και για μία δεκαετία, η Αράχωβα είχε μετατραπεί στον βασικό χειμερινό προορισμό της αθηναϊκής high society. Ολος ο? καλός κόσμος αγόραζε ή έκτιζε πανέμορφα σαλέ στις καταπράσινες πλαγιές του Παρνασσού και τα πανάκριβα σπίτια «ξεφύτρωναν» σαν μανιτάρια. Πετρόκτιστες μονοκατοικίες, ξύλινα σαλέ ή πανέμορφες μεζονέτες περίμεναν τους? Αθηναίους «λαμπερούς» επισκέπτες που αγόραζαν όσο όσο γιατί ήταν μόδα.

Βγάζουν στο σφυρί τα σαλέ της Αράχοβας

Οπως λένε κτηματομεσίτες και κατασκευαστές που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή της Αράχοβας τη χρυσή περίοδο, «παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα σπίτια ήταν για περιορισμένη χρήση, το πολύ έναν με δύο μήνες γύρω στα Χριστούγεννα, εντούτοις η ζήτηση ήταν εντυπωσιακή. Οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη, ξεπερνώντας στις πιο ακραίες περιπτώσεις τα 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ για ένα στρέμμα γης δίνονταν ακόμη και 300.000 ευρώ».
Απάντηση στο Γκστάαντ
 
Βγάζουν στο σφυρί τα σαλέ της Αράχοβας

Το βουνό ονομάστηκε «Μύκονος του Χειμώνα» διότι οι celebrities που έκαναν τις βόλτες τους στα σοκάκια της Μυκόνου, από τις αρχές Δεκεμβρίου και μέχρι τον Φεβρουάριο μετακόμιζαν στην Αράχοβα και στα γραφικά χωριά όπου είχαν αγοράσει ή κτίσει πανέμορφα σαλέ. «Η ελληνική glamουριά είχε βρει στην Αράχωβα την απάντησή της στους Ελληνες και ξένους κροίσους που διαθέτουν σπίτια στις Αλπεις, στο Γκστάαντ και την Κουρσεβέλ», τονίζει μεσίτης που έκανε χρυσές δουλειές πριν από μερικά χρόνια έχοντας ως πελάτες πολιτικούς, επιχειρηματίες και την ελίτ του καλλιτεχνικού χώρου.
Η κρίση, όμως, που χτύπησε τα πάντα έχει «σαρώσει» και την Αράχοβα. Μέσα σε δύο χρόνια γκρεμίστηκε -όπως και στη Μύκονο άλλωστε- όλο το? όνειρο που είχε κτιστεί στις χιονισμένες βουνοκορφές. Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, από το 2010 μέχρι σήμερα καταγράφεται υποχώρηση των τιμών πάνω από 50%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νεόδμητα σπίτια στην Αράχοβα πωλούνται πλέον ακόμη και κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ. έως 3.000 ευρώ/τ.μ. για τα πολύ ακριβά, ενώ υπάρχουν μεταχειρισμένες κατοικίες που προσφέρονται με? 740 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Βγάζουν στο σφυρί τα σαλέ της Αράχοβας

 Τα ελληνικά και ξένα μεσιτικά γραφεία και οι ιστοσελίδες έχουν γεμίσει από αγγελίες πώλησης κατοικιών στον Παρνασσό. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για σπίτια αξίας από 100.000 έως 250.000 ευρώ, τα οποία μάλιστα προσφέρονται και με? έκπτωση 30-50 χιλιάδες αν η συμφωνία κλείσει σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Οπως τονίζουν κτηματομεσίτες της περιοχής, τα περισσότερα σπίτια που πωλούνται ανήκουν σε κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν καταστραφεί από την επένδυσή τους αφού αγόρασαν γη σε υψηλές τιμές, έκτισαν σπίτια με πέτρα ή ξύλο τα οποία έχουν μείνει στα αζήτητα και τώρα τα δίνουν όσο όσο.
Η κρίση, ωστόσο, έχει χτυπήσει και τους διάσημους ιδιοκτήτες σαλέ στον Παρνασσό. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αρκετοί rich and famous που με απόλυτη διακριτικότητα έχουν αναθέσει σε κτηματομεσίτες την πώληση των ακινήτων τους.
Κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις φήμες που κυκλοφορούν στο βουνό για το ποιοι έχουν βγάλει στο σφυρί το σαλέ τους στον Παρνασσό. Αλλωστε, ειδικά για αγοραπωλησίες πάνω από 500.000 ευρώ δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, οπότε ακόμη κι αν πωλούνται τα συγκεκριμένα ακίνητα, πολύ δύσκολα θα κλείσουν συμφωνίες. Δεν υπάρχουν Ελληνες και κυρίως ξένοι που θα ήθελαν να αποκτήσουν ένα χειμερινό εξοχικό, έτσι υπάρχουν σπίτια που έχουν μείνει στα χαρτοφυλάκια των μεσιτικών γραφείων πάνω από 2 χρόνια.
Η Γωγώ
Σύμφωνα με πληροφορίες, την πώληση δύο μεζονετών, που μάλιστα ανακαινίστηκαν πρόσφατα, προωθούν η Γωγώ Μαστροκώστα και ο Τραϊανός Δέλλας. Πρόκειται για ξύλινες κατασκευές στην Αράχοβα, οι οποίες φέρεται να πωλούνται προς 150.000 ευρώ η μία.

Φήμες στην περιοχή αναφέρουν ότι ακίνητα πουλάει και ο Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος, εκτός από ιδιόκτητο σπίτι, έχει κτίσει και ένα γραφικό χωριό με πολυτελή σπίτια.
Πήραν φωτιά τα μεσιτικά γραφεία Εβαλαν «πωλητήριο» σε εξοχικά και οικόπεδα Βουλγαράκης και Καρούζος
Πωλητήριο φέρεται να έχει βάλει σε ακίνητα ο γηγενής Αργύρης Παπαργυρόπουλος, ο οποίος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Στις φήμες που κυκλοφορούν και το σενάριο για πώληση ενός από τα ομορφότερα σαλέ στο βουνό, αυτό του εφοπλιστή Γουλανδρή που πήγαινε τα τελευταία χρόνια.
Πρόσφατα πούλησε το χειμερινό κατάλυμά της στο Λιβάδι η Σοφία Αλιμπέρτη, η οποία αγόρασε αμέσως άλλο σπίτι στην Αράχοβα. Ο Γιώργος Βουλγαράκης, γνωστός «παίκτης» του real estate με δεκάδες ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό του, είχε αγοράσει 3 ακίνητα στον Παρνασσό, τα οποία φέρεται να έχει ήδη πουλήσει.
Ο Ιωάννης Καρούζος, ο «βασιλιάς του real estate» που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, διαθέτει στην περιοχή Καλανάκι, στη Δ' Ζώνη Αράχοβας, 4 οικόπεδα 2,7 στρεμμάτων, η αξία των οποίων μπορεί να ξεπερνά τα 350.000 ευρώ. Οι πληροφορίες από την περιοχή λένε ότι επιχείρησε να τα πουλήσει πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, άγνωστο, όμως, τι κατάληξη είχε η προσπάθειά του.
Τέλος, κατά καιρούς διαδίδονται φήμες για πωλητήρια ακόμη και σε πανάκριβα σαλέ επιχειρηματιών και εφοπλιστών (όχι για οικονομικούς λόγους), τίποτε όμως δεν επιβεβαιώνεται, ενώ δεν αλλάζει ο ιδιοκτήτης τους ώστε να σκεφτεί κανείς ότι τα ακίνητα αυτά άλλαξαν χέρια.
Ποιοι δεν πουλάνε
Ορισμένα από τα ωραιότερα -και πιο ακριβά- σπίτια στον Παρνασσό διαθέτουν πλούσιοι Ελληνες που μένουν συχνά τον χειμώνα και φιλοξενούν φίλους τους, κάνοντας χλιδάτα πάρτι. Και φυσικά δεν φαίνεται να θέλουν να πουλήσουν την περιουσία τους.

Για παράδειγμα, λέγεται ότι το πλέον πολυτελές σπίτι διαθέτουν ο Γιώργος και η Τίτη Αποστολοπούλου στο Λιβάδι. Ενα πραγματικά πανέμορφο και τεράστιο σαλέ που είναι κτισμένο από πέτρα και ξύλο σε μια καταπράσινη περιοχή. Από τα πολύ ακριβά σαλέ, διακοσμημένο με μοναδικές αντίκες και έπιπλα, είναι αυτό που διατηρεί ο Δημήτρης και η Τζένη Μελισσανίδη.
Επίσης, στο πανάκριβο συγκρότημα σαλέ «Πλειάδες» και με θέμα που θυμίζει... Ελβετία, διαθέτει τρία ακίνητα ο Γιώργος Βαρδινογιάννης. Τρία ακίνητα διαθέτει στην περιοχή ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, ενώ χειμερινά σαλέ έχουν εδώ και χρόνια ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος, ο Β. Γουλανδρής, ο Αλέξης Κούγιας στο Δόκανο, ο Χρήστος Φερεντίνος με τη σύζυγό του ηθοποιό Σοφία Παυλίδου, ο Γιάννης και η Πηνελόπη Μαυρή, ο Σάμι Φάις και η σύζυγός του Μαρία Καλάβρια, οι επιχειρηματίες Βασίλης Χήτος, Γιώργος Στάικος, Β. Φουρλής, ο εφοπλιστής Γιώργος Τσαβλίρης.
Στα... gossips που κυκλοφορούν, ο Ματέο Παντζόπουλος και η Ελένη Μενεγάκη ενδιαφέρονται να γίνουν ιδιοκτήτες σαλέ στον Παρνασσό, όπως και το ζευγάρι Μιχάλης Χατζηγιάννης και Ζέτα Μακρυπούλια.

Γ. Βουλγαράκης
Τρία σαλέ είχε αγοράσει ο πρώην υπουργός που φέρεται να τα έχει πουλήσει.

Γ. Μαστροκώστα
Η διάσημη παρουσιάστρια και ο σύζυγός της Τρ. Δέλλας πουλάνε δύο ξύλινα σπίτια.

Ι. Καρούζος
Τέσσερα οικόπεδα αξίας άνω των 350.000 ευρώ διέθετε ο «κάτοικος» Χαλκίδας, πλέον των φυλακών.


Βασίλης Σ. Κανέλλης
 http://www.ethnos.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

...Η ΝΤΟΠΙΑ ΣΑΠΙΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΝΤΙΜΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΝΑ ΔΙΑΤΑΞΕΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ;;;
Η ΓΚΛΑΜΟΥΡΙΑ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ..
ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΤΑ ΑΡΠΑΞΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΛΥ ΧΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙ ΤΩΝ ΑΓΟΡΟΠΩΛΗΣΕΩΝ...ΝΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ....ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ FAMOUS ΚΑΙ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟΥΣ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ...ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΝΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Ανώνυμος είπε...

Μήπως ήλθε η ώρα να ασχοληθεί κανείς με τα 6οροφα 7οροφα τερατουργήματα που έχει γεμίσει η αράχωβα. Τα πιο πολλά παράνομα που με την ανοχή ΟΛΩΝ έχουν καταστέψει για πάντα ότι παρασοδιακό είχε αυτός ο τοπος