Καμπανάκια για Ελλάδα και Ιταλία χτυπά η ΕΕ. Πρόταση για αναθεώρηση των κανονισμών της Σένγκεν. Τα μεταναστευτικά ρεύματα οδηγούν σε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα. Τι σημαίνει αυτό για τους Έλληνες πολίτες
Η αρμόδια επίτροπος της Κομισιόν, Μαργκότ Μάλστρομ, πρότεινε τη δυνατότητα προσωρινής επαναφοράς των ελέγχων στα εθνικά σύνορα του Χώρου Σένγκεν, σε περίπτωση που διαπιστωθεί αδυναμία κράτους να τα ελέγξει.
Το ίδιο προτείνει η Κομισιόν και στην περίπτωση που μία χώρα δεχθεί υπερβολικές πιέσεις από μεταναστευτικά ρεύματα.
Η κ. Μάλστρομ κατέστησε σαφές τον προσωρινό χαρακτήρα αυτού του μέτρου, το οποίο θα είναι μόνο για εξαιρετικές περιστάσεις.
Η εν λόγω πρόταση αφορά άμεσα την Ελλάδα, καθώς δύο περιπτώσεις που αναφέρονται από την Επιτροπή ουσιαστικά στηρίζονται στην αδυναμία της Ελλάδας να ελέγξει τμήμα των συνόρων της με την Τουρκία, όπως όμως και στην απόφαση των ιταλικών αρχών να ρυθμίσουν προσωρινά το καθεστώς περίπου 25.000 Τυνήσιων μεταναστών.
Τι σημαίνει όμως τούτο πρακτικά;
Πως οι Έλληνες πολίτες ενδέχεται στο μέλλον να υποχρεώνονται ξανά σε έλεγχο των διαβατηρίων τους όταν επισκέπτονται τις ευρωπαϊκές χώρες.Ρήγμα στο εσωτερικό της Κομισιόν
Η πρώτη αντίδραση προσήλθε από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ αντίθετα, η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη.
Τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ακολούθησαν και οι Φιλελεύθεροι.
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποκύπτει στις γαλλοϊταλικές πιέσεις για τη μετανάστευση", έχει τίτλο η ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη χαλάρωση της Συνθήκης Σένγκεν θα σήμαινε την απαξίωση μιας βασικής αρχής της ΕΕ, αυτή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων.
"Το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι εξοργισμένο από τους συμβιβασμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χάρη του Σαρκοζί και του Μπερλουσκόνι. Η Επιτροπή θα έπρεπε να σταθεί στο ύψος της, ως θεματοφύλακας των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, αντί να απειλεί μια σημαντική αρχή όπως είναι η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων".
Αρκετά πιο δηκτικοί είναι οι Φιλελεύθεροι οι οποίοι τιτλοφορούν την ανακοίνωσή τους ως ακολούθως:
"Γαλλοϊταλική συνοριακή γραμμή: ένα πινγκ-πονγκ ντροπής που υπονομεύει την ελεύθερη διακίνηση των προσώπων".
Όπως τονίζει στην ανακοίνωση ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφστατ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να αξιολογήσουν την έννοια της δημόσιας τάξης εντός της ζώνης Σένγκεν, προκειμένου να αποφευχθούν μονομερείς αποφάσεις όπως η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων.
Τέλος, εναντίον της αλλαγής των όρων στη Συνθήκη Σένγκεν τάχθηκαν και οι ευρωβουλευτές της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τι συμβαίνει με τη χώρα μας
Η Ελλάδα βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο στο θέμα της εφαρμογής των διατάξεων της Συνθήκης Σένγκεν και μάλιστα στα τέλη του μήνα θα υπάρξει επίσκεψη κλιμακίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων.
Σε παρόμοια διαδικασία είχε υποβληθεί η Ελλάδα και πριν περίπου ένα χρόνο. Και τότε φαίνεται πως είχαν διαπιστωθεί κενά και αποκλίσεις από τη συνθήκη.
Πάντως, ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής ξεκαθάρισε ότι αποτελεί βήμα προς τα πίσω η κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν, ενώ ταυτόχρονα επανέφερε το ελληνικό αίτημα για αναθεώρηση του "Δουβλίνο ΙΙ".
Παπουτσής: "Δεν θα κάνουμε πισωγύρισμα"
"Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνήσει σε ένα πισωγύρισμα της Ευρώπης που θα ανατρέπει το κοινοτικό κεκτημένο".
Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής σε δήλωσή του με την οποία χαιρετίζει "μία ακόμη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας ισχυρής κοινοτικής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση".
Τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί πισωγύρισμα ο κ. Παπουτσής προσθέτει ότι "η αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών είναι μία ευρωπαϊκή υπόθεση. Επιπλέον, υποστηρίζουμε ότι η Συνθήκη του Σέγκεν θα πρέπει να εφαρμόζεται με ενισχυμένους μηχανισμούς αξιολόγησης".
Ο κ. Παπουτσής προανήγγειλε αύξηση των ελέγχων των υπηκόων τρίτων χωρών και των παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ από τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας.
Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του ΛΣ - Ελληνική Ακτοφυλακή στην Ηγουμενίτσα και την Πάτρα με συντονισμένες προσπάθειες θα επιχειρούν διαρκώς για την απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών από την περιοχή.
"Όσοι δικαιούνται άσυλο και νόμιμη παρουσία στη χώρα, θα μείνουν. Όσοι είναι παράνομοι, θα πρέπει να φύγουν" κατέληξε ο κ. Παπουτσής.
www.news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου