Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Άνοιξε το θέμα για τις μεταμοσχεύσεις στη Βουλή


Άνοιξε το θέμα  για τις μεταμοσχεύσεις στη Βουλή.

Σε λίγο καιρό, με νόμο του ελληνικού κράτους, όλοι οι Έλληνες θα είναι δότες ζωτικών οργάνων.


Καταργείται σύμφωνα με τον Κ.Λοβέρδο η όποια εώς τώρα νομοθεσία και οι λίστες δωρητών. Εάν κάποιος δεν δηλώσει ότι δεν θέλει να είναι ο ίδιος δωρητής τότε αυτόματα θεωρείται δωρητής.

Στην συνεδρίαση της Βουλής ο Κ.Λοβέρδος έκανε μία πρώτη αναφορά στο ζήτημα δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα του συναισθηματικού δωρητή.

Μεγάλο πρόβλημα από ότι φαίνεται είναι η άγνοια των Ελλήνων πάνω στο ζήτημα καθώς και η Θρησκεία διότι όπως όλοι ξέρουμε έχουμε μπροστά μας και μία ανάσταση. Συμφωνώ με τον υπουργό στο σημείο αυτό.Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε την ανάσταση και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη βοήθεια σε κάποιο συνάνθρωπο που το έχει ανάγκη.

Ιδιαίτερη ήταν και η στιγμή που πολλοί βουλευτές θέλησαν να πουν πως είναι και οι ίδιοι δωρητές .Τότε κάποιος που μου διαφεύγει το όνομα του είπε πως οι Έλληνες μας μισούν τόσο που κανείς δεν θα ήθελε να του δοθεί όργανο βουλευτή.Οι αντιδράσεις όπως μπορείτε να φανταστείτε ήταν έντονες καθώς το σχόλιο χαρακτηρίστικε σατυρικό. Εμένα πάντως μου ακούστηκε αληθινό .

Στην Ελλάδα υπάρχει το μικρότερο ποσοστό δωρητών οργάνων στην Ευρώπη. Παραδόξως όμως, παρότι δεν υπάρχουν όργανα για να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες, η Ελλάδα εξάγει όργανα.
Πως μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, με τους ελάχιστους δότες, στέλνει όργανα στο εξωτερικό, επειδή στις ελληνικές λίστες δεν βρίσκονται κατάλληλοι λήπτες; Γιατί επιδοτούμενα κέντρα μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, δεν κάνουν αυτή τη στιγμή μεταμοσχεύσεις;


Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ουδέποτε εκλήθη να συμμετάσχει στη σύνταξη του νομοσχεδίου αυτού.Από την πλευρά του, το Υπουργείο Υγείας τονίζει ότι επί περίπου δύο μήνες, κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, χιλιάδες πολίτες και φορείς διατυπώνουν γραπτώς τις απόψεις τους.

Η δήλωση του υπουργού

«Αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερη χαρά και τιμή, γιατί μετά από δύο μήνες που ανέλαβα στη Βουλή τη δέσμευση να καταθέσω νομοθετική πρωτοβουλία για το πολύπαθο θέμα των μεταμοσχεύσεων στη Ελλάδα, τήρησα την υπόσχεση μου και σήμερα κατέθεσα στη Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου.

Ταυτοχρόνως, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ κάνει το μεγάλο βήμα να εκπαιδεύσει συντονιστές για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίοι θα αναλάβουν το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς, που είναι η πράξη.

Για το σχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις προηγήθηκε διαβούλευση ενάμιση μήνα. Συζητήθηκαν πολλά θέματα, μείζον εξ αυτών όμως αναδείχτηκε η λεγόμενη εικαζόμενη συναίνεση. Επ’ αυτής η Εκκλησία, ορισμένοι επιστημονικοί φορείς, καθώς και ορισμένοι πολίτες, εκφράζουν συγκρουσιακές διαφωνίες, αντιρρήσεις, ή επιφυλάξεις.

Θέλω, εδώ, να δηλώσω πώς το ζήτημα αυτό το αντιμετωπίζω με περίσκεψη, συμπεριέλαβα τη σχετική ρύθμιση στο σχέδιο νόμου. Ωστόσο, από την πορεία του κοινοβουλευτικού διαλόγου θα εξαρτηθεί, αν ως υπουργείο θα επιμείνουμε στη συγκεκριμένη διάταξη.»

Παράλληλα έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών, ενώ ανέφερε δεικτικά ότι, από τους 1251 ασθενείς που περιμένουν από το 2010 νεφρό, οι δωρεές είναι μόλις 76.

-Η Ελλάς εξάγει όργανα-


Τα κέντρα μεταμοσχεύσεων πρακτορεύουν ξένα.

-Τα ταμεία πληρώνουν 100% τού κόστους για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό ενώ στην Ελλάδα μόνο ένα μέρος.

-Ο ιατρός κερδίζει περισσότερα όταν εγκρίνει μετάβαση στο εξωτερικό, παρά όταν διενεργεί την επέμβαση ο ίδιος.

-Ελεγκτές και ελεγχόμενοι είναι τα ίδια πρόσωπα.

-Οι πολιτικοί δηλώνοντας άγνοια είναι ανίκανοι ή μέσα στο κόλπο. Ο νόμος που μας θέλει όλους δότες εκθέτει σε κίνδυνο την ζωή μας, των παιδιών και φίλων μας. Μας μετατρέπει σε ανταλλακτικά, αντί να μας δοθούν οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που καταλήξουμε σε νοσοκομείο για οποιοδήποτε λόγο.

-Τι λέτε, ζούμε σε αγγελικά πλασμένο κόσμο;

Από την άλλη, εκατομμύρια σκοτώνει το κάπνισμα, τα τροχαία (κακοί δρόμοι, έλλειψη σήμανσης, κακή οδική παιδεία), τα ανθυγιεινά τρόφιμα, το αλκοόλ, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το άγχος και η ατμοσφαιρική ρύπανση:

Βέβαια η πραγματικότητα είναι πως με τα χρήματα που στοιχίζει μία μεταμόσχευση προκειμένου να σωθεί ένας, σώζονται από την ασιτία και βέβαιο θάνατο χίλια παιδάκια αλλού...

Εμείς οι δολοφόνοι, διότι, ναι, αυτό είμαστε, τού περιβάλλοντος και των άλλων φυτών, ζώων και ανθρώπων σε άλλα μέρη με την μανία μας για μόδα, κατανάλωση έχουμε ανάγει τον φιλοτομαρισμό και την βλακεία μας σε «επιστήμη» και «θρησκεία».

Είμαι φυσικά υπέρ της λύσης στο πρόβλημα όμως θα πρέπει να σκεφτούν καλά οι βουλευτές πως το στο παρόν ζήτημα εμπλέκεται και το οργανωμένο έγκλημα ,άνθρωποι οι οποίοι δεν θα αφήσουν να χαθούν έτσι απλά τα δισεκατομμύρια που διακινούνται.

Ελπίζω να μην γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

Γιατί όπως έχει δείξει η ιστορία στην Ελλάδα ότι γίνεται είναι για το χειρότερο και όχι για το καλύτερο.

Ένα θέμα ζωής και θανάτου, που στην Ελλάδα είναι και ντροπής.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν το πρόβλημα, αλλά δεν πρόλαβαν να ζήσουν στο κουτί της Πανδώρας.

Μεταμοσχεύσεις στην Eλλάδα




http://www.ramnousia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: