Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Όχι άλλες κάρτες δεν αντέχω


Ηλεκτρονική καταγραφή όλων των συναλλαγών και διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τις τράπεζες από το 2011

Κάρτα για όλες τις αγοραπωλησίες, αντί αποδείξεων

Συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για: παροχή στοιχείων στις φορολογικές αρχές, περισσότερη ρευστότητα, χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις για περαίωση
Από το 2011 όλες οι συναλλαγές θα καταγράφονται ηλεκτρονικά, με τη βοήθεια κάρτας, καθιστώντας περιττή τη συλλογή αποδείξεων καθώς θα υπάρξει διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις τράπεζες και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την καταγραφή και τη διασταύρωση σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών. Αυτό συμφωνήθηκε στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης με εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στην από κοινού αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και την παροχή ρευστότητας στην αγορά.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν πέντε πρωτοβουλίες:
-H παροχή εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ να μετατραπεί σε διάχυση ρευστότητας στην αγορά. "Πρέπει να ξέρουμε ότι οι πόροι αυτοί  πηγαίνουν πράγματι στην οικονομία" δήλωσε αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών. Η κάθε τράπεζα θα υποβάλλει σχέδιο, η υλοποίηση του οποίου θα επιβλέπεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και από τους επιτρόπους του δημοσίου στις τράπεζες.
Όπως τόνισε ο πρόεδρός της ΕΕΤ Βασίλης Ράπανος, οι τράπεζες διαβεβαίωσαν τους υπουργούς ότι θα διοχετεύσουν τη ρευστότητα που θα αντλήσουν για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο κ. Ράπανος, τόνισε ακόμα ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να δίνουν δάνεια ωστόσο λόγω της ύφεσης είναι πολύ χαμηλή η ζήτηση.
• Oι τράπεζες θα συμβάλλουν στην είσπραξη εσόδων από την περαίωση, συμφωνώντας να δανειοδοτήσουν επιχειρήσεις που θα πληρώσουν αντίστοιχες οφειλές, με τη βοήθεια και των εγγυήσεων που παρέχει το ΤΕΜΠΜΕ, με ανάλογο πρόγραμμά του που παραμένει ακόμη ανεκμετάλλευτο.
• Oι τράπεζες συμφώνησαν να συμβάλλουν στην υλοποίηση του υπό κατάθεση φορολογικού νομοσχεδίου, δημιουργώντας άμεσα επαγγελματικούς λογαριασμούς για κάθε επιχείρηση. Βάσει του νέου νόμου κάθε εταιρεία θα πρέπει να έχει ένα λογαριασμό μέσα από τον οποίο υποχρεωτικά θα διεξάγει κάθε συναλλαγή που είναι μεγαλύτερη των 1500 ευρώ.
• Συμφώνησαν επίσης για τη δημιουργία ειδικής κάρτας με bar code, μέσω της οποίας θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι συναλλαγές των καταναλωτών, καθώς και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις τράπεζες και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την καταγραφή και τη διασταύρωση σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών. Το υπουργείο θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα κάνοντας διασταυρώσεις για να δει το τζίρο κάθε επιχείρησης. Στην κάρτα, που θα φέρει τον ΑΦΜ του καταναλωτή, θα εγγράφονται οι αποδείξεις, ώστε να μην απαιτείται η συλλογή τους. Η εν λόγω κάρτα θα χορηγείται από το 2011 είτε από τις τράπεζες, είτε από το υπουργείο Οικονομικών.

Ηλεκτρονική Έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια: