Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Παγώνει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο Βενιζέλος


Δεν τέθηκε το ζήτημα στη συνάντησή του με τον κ. Βεστερβέλε - Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Υπουργός Εξωτερικών ανατρέπει την πολιτική Αβραμόπουλου

Παγώνει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο Βενιζέλος Ανατρέπεται η πολιτική που είχε με συνέπεια χαράξει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σχετικά με το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.
Η ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών από τον κ. Βενιζέλο φαίνεται ότι δημιουργεί νέα δεδομένα και τα πρώτα δείγματα τα είδαμε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Βεστερβέλε στην Αθήνα.
Στη συνάντηση που είχε με τον κ. Βενιζέλο δεν υπήρξε ούτε η παραμικρή αναφορά στο ζήτημα αυτό, αντιμετωπίστηκε σαν να μην υφίσταται.

Άλλωστε το Βερολίνο έχει φροντίσει να διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι για τη Γερμανία δεν υπάρχει ζήτημα καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων. Μάλιστα όταν ανακινήθηκε το ζήτημα με την απόρρητη έκθεση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών, οι Γερμανοί είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους.
Ο κ. Σόιμπλε προχώρησε σε μία ιταμή δήλωση για να πάρει όμως σκληρή απάντηση από τον κ. Αβραμόπουλο που έθεσε το ζήτημα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εκεί ακριβώς που θα κριθεί και εκεί που θέλει να αποφύγει, πάση θυσία, το Βερολίνο.
Ο κ. Βενιζέλος φαίνεται, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, να θεωρεί ''χαμένη υπόθεση'' το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων και πιστεύει ότι η ανακίνηση του βάζει σε περιπέτειες τις ελληνογερμανικές σχέσεις, την ώρα που η χώρα μας επιδιώκει τη συναίνεση της Γερμανίας σε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Δεν φαίνεται διατεθειμένος να ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου του στο Υπουργείο Εξωτερικών αφού δεν θέλει να δυσαρεστήσει, σε αυτή τη φάση, το Βερολίνο.
Έμπειροι διπλωματικοί και νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι η συλλογιστική αυτή υπονομεύει την επιτυχή διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων αφού τη συνδέει με την οικονομική κρίση και τους συσχετισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ στην πραγματικότητα είναι θέμα που άπτεται των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.