Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ…




ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ…
Ένας ανεξάρτητος και ακομμάτιστος εκλογικός οδηγός
του Γιάννη  Αν. ΛΟΥΚΑ

      Ανδρεαδάκης  : Παλιός πολιτικός-πολιτευτής του νομού μας, ο οποίος, ως γνωστό, είχε υποσχεθεί προεκλογικά να φέρει τραίνο στο γειτονικό Κυριάκι, με αποτέλεσμα να λάβει την παροιμιώδη απάντηση : « βρε  χούμ’, Ανδρεαδάκ’, π’ θα πάει τραίνο στο Κυριάκ’! »  Η δυσπιστία αυτή των κατοίκων προκάλεσε τη ματαίωση του μεγαλεπήβολου αυτού έργου. Οι Κυριακάτες, όμως, θα έπρεπε να εξετάσουν όλες τις εναλλακτικές τεχνικές λύσεις (π.χ. οδοντωτός) ή παραπλήσιες περιπτώσεις (π.χ. τραινάκι Πηλίου), τις οποίες, ενδεχομένως, είχε στο νου του ο οραματιστής πολιτικός. Ηθικό δίδαγμα: Να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα φιλόδοξα σχέδια (φαραωνικά projects) που εξαγγέλλονται για την περιοχή μας. Το πιθανότερο είναι ότι δε θα γίνουν ποτέ, αλλά δεν θα τό ’χουμε και τύψεις ότι το σαμποτάραμε.
      Βελέντζα  :  Ο πρόγονος του εκλογικού παραβάν. Πίσω από μια κρεμασμένη βελέντζα έκανε την επιλογή κόμματος ή υποψηφίου ο πρόγονος ψηφοφόρος. Από εκεί και η παροιμιώδης φράση : « Να ιδούμ’ τι θα βγάν’ η βιλέντζα », εννοώντας τις εκπλήξεις της ψηφοφορίας. Η παροιμία είναι ακόμη σε ισχύ κι αυτό να μην το υποβαθμίζουν οι επιτελείς των συνδυασμών.

     Γκάλοπ  :  Νεώτερος εκλογικός όρος, που μεταφράζεται σε έναν μαγικό μονοψήφιο ή διψήφιο αριθμό. Αν το ποσοστιαίο νούμερο μας βολεύει, ζητάμε αυτομάτως εκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση, το καταγγέλλουμε ως νοθευμένο. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Άλλη χρησιμότητα δεν υπάρχει.
     Δ.Α.Α.  :  Η ονομασία (εν περιλήψει) του Δήμου μας ,για τον οποίο ψηφίζουμε. Είναι ονομασία σύνθετη και τρι-μερής για το τετρα-χώρι του Δήμου μας (ο νόμος του ν-1, όπου ν ο αριθμός των χωριών). Όλως συμπτωματικά, το αρκτικόλεξο Δ.Α.Α. είναι η συντομογραφία του  Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (αναζήτηση στο Google). Λέτε να επίκειται καμιά μελλοντική αδελφοποίηση ή καμιά έκπτωση των συνδημοτών μας στα αεροπορικά εισιτήρια; Αν είναι έτσι, καλά έκανε και δεν μπήκε το Στείρι στην επίσημη ονομασία του Δήμου μας. Θα χάλαγε τη συνωνυμία.
    Εκλογές  : « Ο μόνος λόγος για τον οποίο γίνονται εκλογές είναι για να διαπιστωθεί αν οι δημοσκοπήσεις  είναι σωστές »   ( Robert Orben  Αμερικανός ταχυδακτυλουργός – συγγραφέας.)
   Ζυμώσεις  :  Άφθονες κατά την προεκλογική περίοδο και άπειρες μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου εκλογών. Να δούμε αν τελικά απ’ αυτές θα προκύψει κρασί μπρούσκο ή ξινόκρασο.
   Ηγέτης  :  Για το μεγάλο θεωρητικό ερώτημα του LEADERSHIP (ΗΓΕΣΙΑΣ), αν δηλαδή ο Ηγέτης γεννιέται ή γίνεται, υπάρχουν αντικρουόμενες θεωρίες. Ένα ,όμως,- είναι σίγουρο : ο αληθινός πολιτικός ΗΓΕΤΗΣ πρέπει να έχει και γνώσεις haute couture (υψηλής ραπτικής), καθώς στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου ακολουθεί την τακτική του « κόψε – ράψε », ενώ κατά τη θητεία του την τακτική του  « ράβε – ξήλωνε ».
   Θα  :  Η πιο πολυχρησιμοποιούμενη λέξη κατά την προεκλογική περίοδο. Μικρή λέξη, μεγάλης χρησιμότητας, απίστευτης αποτελεσματικότητας.
   Ισορροπίες  : Το μεγαλύτερο ταλέντο κατά την κατάρτιση του συνδυασμού. Το κέντρο ισορροπίας είναι το σημείο τομής των ακόλουθων ευθειών (ή τεθλασμένων) : κόμμα, σόγια, χρώμα, επάγγελμα, ομάδα, γειτονιά κι άλλα καμπόσα. Καλό είναι, πάντως, κάτω από τους ισορροπιστές να υπάρχει και δίχτυ.
   Κάλπη  :  Το κιτίον παραπόνων ή επιδοκιμασιών ή ελπίδων. Παλιά ξύλινη, σήμερα διαφανής, κάποτε μεταφερόμενη,  και  ευχή μας να είναι γνήσια κι όχι κάλπικη. Η κάλπικη κάλπη μπορεί άνετα να προκύψει  και δια νομοθετημάτων και εκλογικών συστημάτων.
   Λιουτρίβ’ : Σε κάθε δημοτική εκλογή επανέρχεται το θέμα της μετεγκατάστασης του Συνεταιριστικού Ελαιοτριβείου της Αράχωβας από τη σημερινή του θέση (μέσα στο χωριό) στον ελαιώνα. Επειδή, όμως, οι εποχές είναι δύσκολες, μπορεί το έργο να γίνει σε φάσεις : Ως πρώτη φάση μπορεί να εγκατασταθεί στον ελαιώνα μόνο το ζυγιστήριο, όπου θα παραδίδεται ο ελαιόκαρπος, κι από κει με μια μακριούτσικη μεταφορική ταινία να μεταφέρεται στις σημερινές εγκαταστάσεις. Έργο και ρεαλιστικό και φιλόδοξο και, κυρίως, βάζει το νερό “στ’ αυλάκ’”. Επισήμως το project λέγεται «τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής» και ανεπισήμως «κάνουμε το εφέ μας στα άλλα χωριά».
   Μπαρμπάτσαρος : Συμπαθής πολιτευτής παρελθόντων εκλογικών καιρών. Ο τοπικός Μαυρογιαλούρος.
   Νίκη  :  Ο επίλογος των εκλογικών ομιλιών. Σχετική με το λήμμα και η ρήση του Χάρρυ Κλυν : « Και βγήκαν όλοι νικητές και χάσαν όλοι οι άλλοι »!
   Ξαδέρφια  :  Οι πιο πολύτιμοι συγγενείς για τις εκλογές. Ακολουθούν οι κουμπάροι, οι συνάδελφοι και οι συγχωριανοί. Οι συν-υποψήφιοι αποκλείονται.
   Οπωσδήποτε  :  Η πρώτη αυθόρμητη απάντηση του ψηφοφόρου στην παράκληση ενός  υποψήφιου να τον ψηφίσει. Η δεύτερη είναι το « αλίμονο! ». Σε τέτοιο σημείο, που υποψήφιος έλεγε μετά την καταμέτρηση : Έλαβον  100 σταυρούς, 200 « αλοίμονο » και 300 « οπωσδήποτε ». Στην περίπτωση που ο υποψήφιος εκλεγεί, απαντά με τις ίδιες λέξεις (αλίμονο και οπωσδήποτε) στα αιτήματα του ψηφοφόρου. Ισοπαλία, παράταση.
   Ποτοαπαγόρευση  :  Ίσχυε με αυστηρότητα στις παλιότερες εκλογές η απαγόρευση κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών κατά την ημέρα των εκλογών, προς αποφυγή εντάσεων και επεισοδίων. Αυτό οδήγησε τους αμετανόητους «τσιπουριακούς» της Αράχωβας να χρησιμοποιούν ως κάλυψη και παραλλαγή το φλιτζάνι του καφέ. Εδώ δεν μιλάμε για ΛΟΥΜΙΔΗ κουπάτο ,αλλά για ΛΟΥΜΙΔΗ τσιπουράτο.
   Ρουσφέτι : Άγνωστη λέξη. Ψάξτε σε παλιά λεξικά.
   Στρατός  :  Απαραίτητο στοιχείο των εκλογών παλιότερα. Η χαρά των μαθητών, καθώς με το που εμφανίζονταν οι φαντάροι, τα σχολεία άδειαζαν. Τελικά, παλιότερα στην Ελλάδα ο στρατός ή που θα απαγόρευε τις εκλογές ή που θα τις διασφάλιζε.
  Τσοπάνος της Αράχωβας  : Τα δύο ΔΕΛΤΑ μας. Η ΔΕΛΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ για τις εκλογές και η ΔΕΛΤΑ ΣΧΕΤΗ για το γάλα και τα “δγιαούρτια”.
   Υποψήφιος  :  Ο συν-δημότης που από υπο-ψήφιος προσπαθεί να γίνει υπερ-ψήφιος. Καλή επιτυχία σε όλους και σε όλες!
   Φήμες  :  Αυτά που συνήθως ακούγονται στα σχόλια του ΤΣΟΠΑΝΟΥ.
    Χρήση  :  Κάντε συνεχή και δωρεάν  χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας  του ΤΣΟΠΑΝΟΥ (αλλά και της … καρότσας) και προβλέψτε τα αποτελέσματα των εκλογών. Μην ανησυχείτε! Μετά τις εκλογές, κανένας δεν θα θυμάται τι γράψατε, όπως κανένας δε θυμάται τι μας έχετε γράψει κατά καιρούς για τους υποψήφιους (συμβούλους και συνδυασμούς).
   Ψέματα  :  Έχει γραφτεί ότι « τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται πριν από τις εκλογές και μετά  από το κυνήγι ». Φαντασθείτε  στο χωριό σας να είναι υποψήφιος Δήμαρχος ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου!!
    Ωρέ  πατριώτες, - που λένε και μερικοί σχολιαστές - φτάσαμε χωρίς να το καταλάβουμε στο Ωμέγα! Φτάσαμε χωρίς να το καταλάβουμε στις εκλογές!
Άντε και καλό βόλι, είτε είστε κυνηγοί, είτε υποψήφιοι, είτε ψηφοφόροι!
Το βόλι μπορεί να είναι « βολή κατά βολή », αλλά και « βολή κατά ριπάς ».
Κρατείστε, όμως, βόλια ή « σφαιρίδια » και για το δεύτερο γύρο!



Με εκλογικούς χαιρετισμούς
                                                  ΙΑΛ

2 σχόλια:

ΣΤΕΙΡΙΩΤΙΣΣΑ είπε...

Γιάννη καλημέρα. Να είσαι καλά και να μας χαρίζεις τέτοια ΥΠΈΡΟΧΑ ευθυμογραφήματα!

Νίκος είπε...

Ο μόνος έγκυρος και εγκεκριμένος οδηγός εκλογών. Έκανα καινούριο συκώτι απ' το γέλιο! Θέλουμε και Καζαμία!!!