Νέα προγράμματα σπουδών, νέο σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και αλλαγές στη διοικητική δομή των σχολείων βρίσκονται ήδη στα σκαριά, με το 2012 να είναι κατεξοχήν η χρονιά τελικής προετοιμασίας του νέου συστήματος.
Η αρχή θα γίνει από την επόμενη σχολική χρονιά (2011-2012), και θα έχει αφετηρία την Ά Λυκείου ώστε η δομή να επεκταθεί κλιμακωτά και στις υπόλοιπες τάξεις.
Συγκεκριμένα:
Η Α’ Λυκείου θα μετατραπεί... σε τάξη Γενικής Παιδείας, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ Γυμνασίου-Λυκείου. Παράλληλα, θα διατηρηθεί ο βασικός κορμός όσων μαθημάτων θεωρούνται σήμερα υποχρεωτικά.
Η Β’ ΚΑΙ Γ’ Λυκείου, θα αποτελέσουν τάξεις προοδευτικής εμβάθυνσης και εξειδίκευσης. Αυτό σημαίνει ότι θα μετατραπούν σε προθάλαμο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τους μαθητές να παρακολουθούν εκτός από υποχρεωτικά, και μαθήματα επιλογής. Οι κατευθύνσεις στη Β’ Λυκείου θα είναι αρχικά δυο, ενώ στην Γ’ Λυκείου αυξάνονται σε τρεις βάσει των βασικών κατηγορίων σχολών: Πολυτεχνικές Μαθηματικοφυσικές και Ιατρικές, Οικονομικές, Πολιτικές, Κοινωνιολογικές και Παιδαγωγικές, Νομικές, Φιλοσοφικές. Οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων, θα καθορίζονται από τις ίδιες τις σχολές.
Αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ:
Με το νέο σύστημα,οι υποψήφιοι θα μπαίνουν σε σχολή και όχι σε τμήμα. Αυτό σημαίνει ότι οι τελειόφοιτοι λυκείου θα εισάγονται στις νέες σχολές, και αφού παρακολουθήσουν κύκλους μαθημάτων, θα δίνουν εξετάσεις προκειμένου να εξειδικευτούν στην κατεύθυνση που επιθυμούν, ανάλογα με τις επιδόσεις αλλά και τις προτιμήσεις τους.
Νέος τρόπος διδασκαλίας σε Δημοτικά και Γυμνάσια:
Θα ξεκινήσει πιλοτικά σε 110-130 Δημοτικά και Γυμνάσια τον Σεπτέμβριο του 2012 και τη σχολική χρονιά 2012-2013, θα γενικευτεί σε όλα τα σχολεία. Οι αλλαγές έχουν να κάνουν με νέους τρόπους χειρισμού της διδακτέας ύλης, ενώ δεν προβλέπονται νέα βιβλία.
Τέλος, προωθούνται και αλλαγές στη διοίκηση:
Φέτος, προβλέπονται κρίσεις-επιλογές Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και όχι νέες κρίσεις Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Γραφείων.
Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να προκηρυχθούν περίπου 10.000 θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα υποβαθμίζεται ο ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων.
Πηγή: Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου