Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ψάχνουν στα λαχανικά της Βοιωτίας για βαρέα μέταλλα!

Τέσσερα χρόνια μετά την τοξική βόμβα του Ασωπού...
Καρότα, πατάτες και κρεμμύδια θα περάσουν από το κόσκινο των εργαστηρίων του ΕΦΕΤ προκειμένου να διερευνηθούν οι επιπτώσεις της ρύπανσης στα κηπευτικά είδη που φτάνουν στο καθημερινό τραπέζι.

Τέσσερα χρόνια μετά τις διαστάσεις που πήρε η τοξική βόμβα στην περιοχή του Ασωπού, προκαλώντας πλήθος ερωτηματικών για την ποιότητα των αγροτικών ειδών που διακινούνται στα super markets αλλά και στις λαϊκές αγορές, η Πολιτεία αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με την ποιότητα των λαχανικών που προέρχονται από τις βρόμικες περιοχές της Ελλάδας.

Εδώ και μερικές εβδομάδες αθόρυβα ο ΕΦΕΤ, με τη συνεργασία των συναρμοδίων υπουργείων Περιβάλλοντος και Υγείας αλλά και του Γενικού Χημείου του Κράτους, έχουν ξεκινήσει... τους πρώτους ελέγχους σε 250 δείγματα από καρότα στη Βοιωτία, ενώ αναλύσεις προγραμματίζεται να γίνουν στη Μεσσαπία αλλά και στη Δυτική Αττική, όπου εμφανίζουν υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων.

Εκτιμάται ότι ασφαλή συμπεράσματα από τα πρώτα δείγματα θα έχουμε πριν από τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ θα ακολουθήσουν έλεγχοι σε πατάτες και κρεμμύδια.

Οι παραγωγοί πολεμούν δικαστικά τις έρευνες

Πριν από λίγους μήνες έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών που διενήργησε ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων κ. Γιάννης Ζαμπετάκης και αφορούσε σε λαχανικά από τη Θήβα και τα Οινόφυτα διαπίστωσε άκρως ανησυχητικά ευρήματα όπως αύξηση 700% του νικελίου σε καρότα έως και τρεις φορές υψηλότερα τα επίπεδα χρωμίου, αλλά και άλλα βαρέα μέταλλα όπως κάδμιο και μόλυβδο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα ανησυχητικά ευρήματα του πανεπιστημίου ήταν η αφορμή για να κινητοποιηθεί η Πολιτεία ώστε να διερευνήσει διεξοδικά και σε βάθος την υπόθεση, παρότι τα στοιχεία αυτά έγιναν η αιτία οι παραγωγοί της Θήβας να στείλουν εξώδικο στον καθηγητή.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, είναι άδικη η «δυσφήμηση των προϊόντων τους και επικαλούνται δικές τους αναλύσεις χαμηλής περιεκτικότητας βαρέων μετάλλων που δείχνουν ότι τα αγροτικά προϊόντα είναι “καθαρά”».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δειγματοληψία του ΕΦΕΤ γίνεται σε συγκεκριμένες θέσεις που έχει υποδείξει το ΥΠΕΚΑ με βάση παραμέτρους, όπως τα απόβλητα που παράγει μια περιοχή αλλά και τη βιομηχανική ρύπανση που παρατηρείται και θα συγκριθούν με δείγματα από καθαρές περιοχές.

Στόχος της Πολιτείας είναι να δοθεί ένα τέλος στο σίριαλ με τα αγροτικά προϊόντα και τα στοιχεία που κατά καιρούς δημοσιοποιούνται σκορπώντας πανικό στους καταναλωτές ώστε εάν βρεθούν «ένοχα» κάποια προϊόντα, να σταματήσουν οι καλλιέργειες στις προβληματικές περιοχές χωρίς να επηρεάζονται συλλήβδην όλοι οι παραγωγοί αγροτικών αγαθών.
http://sourta-ferta.blogspot.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έχουν ξυπνήσει οι αγρότες πρίν τα λαγωνικά των υπουργείων και τα βαπτίζουν προϊόντα παραγωγής άλλων περιοχών μη προβληματικών περιοχών και μάλιστα γράφουν και στην συσκευασία τους εξωτερικά ότι παράγονται εντός Ε.Ε. για να θολώνουν τα νερά ακόμη περισσότερο, ενώ πρώτα την προέλευση την έγραφαν περίτρανα και με μεγάλα γράμματα. Οπότε πατριώτες ξεχάστε τις φακές με τα κρεμμύδια και τα καρότα, φάτετες σκέτες με ψωμί και με τυρί.