Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων η 4η Οκτώβρη


Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι ο σεβασμός προς άλλες μορφές ζωής είναι δείκτης πολιτισμού και κυρίως σεβασμού στις ανθρώπινες αξίες.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Έτσι, η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδη συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος. Με αφορμή τον εορτασμό αυτό, ένας ετήσιος φωτογραφικός διαγωνισμός που διοργανώνεται από το «Kennel Club Dog» δίνει τα δικά του βραβεία στα συμπαθή τετράποδα και επιβραβεύει τους ιδιοκτήτες τους.
4 Οκτώβρη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων… Και ενώ στα λόγια τα πάμε καλά οι καθημερινές μας πράξεις  άλλα δείχνουν. Οι αριθμοί τα λένε όλα:

Κάθε λεπτό 1.680 ζώα σφάζονται -τα περισσότερα με το που θα ενηλικιωθούν-για την τροφή μας ενώ περισσότερα από 25 εκατομμύρια σπονδυλωτά ζώα συμπεριλαμβανομένων χιμπατζήδων, σκύλων, γατιών, κουνελιών, ποντικιών χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα. Αν λάβουμε υπόψη και τον αριθμό των μη ασπόνδυλων ζώων που χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια ο ετήσιος αριθμός υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια. Μετά το τέλος του πειραματισμού όσα καταφέρουν να επιβιώσουν από την καθημερινή εξαθλίωση, θανατώνονται.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι άσχημα καθώς δεν υπάρχει αναπτυγμένο το αίσθημα της φιλοζωίας. Περίπου 2 εκατομμύρια Έλληνες είναι κάτοχοι κατοικίδιου. Ενας στους πέντε κακοποιεί ή εγκαταλείπει το κατοικίδιό του. Τώρα με την κρίση τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα. Καθημερινά δεκάδες ζώα εγκαταλείπονται άρρωστα και γέρικα. Παράλληλα με την εγκατάλειψη οι Ελληνες έχουν την πρωτιά και στις φόλες που ρίχνουν συνέχεια και φυσικά παράνομα. Τα ζώα πεθαίνουν με αργό και βασανιστικό τρόπο.

Η Ελλάδα έχει τις περισσότερες καταγγελίες για βασανισμό ζώων στην Ευρωπαϊκή ένωση. Καθημερινά κρεμιούνται  ζώα, κακοποιούνται με τρόπους που δεν τους φανταζόμαστε και πετιούνται σαν άχρηστα αντικείμενα στα σκουπίδια. Οι φιλοζωικές ομάδες μαζί με ευαισθητοποιημένους πολίτες είναι αδύνατο να ανταπεξέρθουν σε όλα αυτά.
Οι κυβερνήσεις στη  χώρα μας δεν έκαναν ποτέ τίποτα. Το ίδιο και οι Δήμοι.  Εμείς οι πολίτες το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να φοβόμαστε και καταγγέλλουμε περιπτώσεις κακοποίησης. Γιατί οι ένοχοι πρέπει να τιμωρούνται.

Σύμφωνα με το νέο νόμο οι ποινικές κυρώσεις είναι:

Η παράνομη εμπορία ζώων: φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτος και πρόστιμο 5.000-15.000 ευρώ
Η κακοποίηση ζώων: φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτος και 5.000 -15.000 ευρώ

Η κλοπή ζώου: φυλάκιση 6 μήνες και 3.000 ευρώ

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ' τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

2 σχόλια:

ΑΠΟ ΔΙΣΤΟΜΟ είπε...

Ζουμε σε ενα πολυ ομορφο Δημο, αλλα υπαρχει ενα σοβαρο ζητημα που δυστυχως λαμβανει χωρα στον πολιτισμενο και ομορφο αυτο Δημο...
Η ομαδικες δολοφονιες με φολες για τους αδεσποτους σκυλους, δηλητηριαζουν και αλλα κατοικιδια οπως γατακια.
Εχουν τεραστια ευθυνη αυτοι που εγκαταλειπουν τα σκυλια τους, εχουν ομως την ιδια ευθυνη και οι Τοπικοι Αρχοντες οταν ενα παιδακι κλαιει γιατι ο κτηνιατρος αποφανθηκε οτι το γατακι του πεθανε απο δηλητηριο φολας....
Ας παρουν επιτελους οι αρμοδιοι τις δικες τους ευθυνες, όπως και μεις τις δικες μας, γιατι ο πολιτισμος μιας τοπικης κοινωνιας δεν είναι μονο το παρελθον και η ιστορικη της κληρονομια, αλλα και ο τροπος που κτιζουμε και οραματιζομαστε το μελλον…

ΜΙΑ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΗ ΔΙΣΤΟΜΙΤΙΣΣΑ είπε...

ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ... ΚΑΙ ΜΗ..ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΝΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΟΥΣ, ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ, ΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΑΘΩΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΤΑ ΖΩΑ...ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΟΥΣ, ΚΟΙΤΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΤΡΙΓΥΡΩ ΤΟΥΣ, ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΜΗ, ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΕΤΣΙ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥΣ....

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΦΟΛΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ????????
ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙ: ΠΩΣ ΤΑ ΖΩΑ ΧΡHΣΙΜΕΥΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΕΝΩ ΕΚΕΙΝΟΙ...
Π Ο Υ Θ Ε Ν Α?????.

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΙΟ ΗΛ....ΟΙ, ΑΠΟ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ, ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΙΑΖΕΤΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΛΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ.

Α Ι Σ Χ Ο Σ..........