Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο»

Την άμεση ανάγκη χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας στις χώρες που πλήττονται από την κρίση και ειδικά στην Ελλάδα επισήμανε σε ομιλία του την Τετάρτη στο κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου ο Πρωθυπουργός της χώρας και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει πλέον τους έντονους ρυθμούς προσαρμογής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούρου, ο οποίος μάλιστα εκτίμησε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ύφεση.


Ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαιρέτισε ακόμη την απόφαση της κυβέρνησης του Δουκάτου του Λουξεμβούργου να αμβλύνει το τραπεζικό απόρρητο από την πρώτη Ιανουαρίου του 2015, λέγοντας ότι αισθάνεται «μεγάλο σεβασμό» γι' αυτή.
«Αυτή δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για το Λουξεμβούργο», δήλωσε ο Μάρτιν Κότχαους, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση νιώθει «μεγάλο σεβασμό» και «ικανοποίηση» για την απόφαση αυτή.


Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (φωτό), είπε στη βουλή της χώρας του ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να χαλαρώσει τους κανόνες που διέπουν το τραπεζικό απόρρητο ώστε από 1ης Ιανουαρίου 2015 να ανταλλάσσονται αυτόματα πληροφορίες. Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Λικ Φρίντεν είχε εκφραστεί υπέρ αυτής της πρότασης σε μια συνέντευξή του στο γερμανικό Τύπο την Κυριακή.
Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι λόγω των πιέσεων της Ουάσινγκτον τα τελευταία χρόνια η κυβέρνησή του αποφάσισε να κάνει αυτή την «παραχώρηση».

Έντονες πιέσεις προς την ίδια κατεύθυνση άσκησε και η γερμανική κυβέρνηση. Η πίεση από το Βερολίνο επιτάθηκε τις τελευταίες μέρες, με σειρά δημοσιευμάτων περί «φορολογικών παραδείσων» από μέσα ενημέρωσης που κατέτασσαν στην κατηγορία αυτή και το Λουξεμβούργο.


 http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: