Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Οινο-γεύσεις με παράδοση αιώνων στην ''ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ'' στο Δίστομο‏


Τα ονομαστά κρασιά από τα αμπέλια του Διστόμου - που τα μνημονεύει ο περιηγητής Παυσανίας απότο δεύτερο μισό του 2ου αιώνα π.Χ.- θα 'έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ΔΩΡΕΑΝ και όσο θέλουν οι επισκέπτες και συμμετέχοντες στην ''ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ 2014'' της όμορφης - και δροσερής - κωμόπολης της Βοιωτίας, το Σάββατο 16 Αυγούστου. Στο γλέντι  -στο  γραφικό χώρο του Προαυλίου των δύο  Μουσείων - τον τόνο στην εκδήλωση του Πολιτισμικού Συλλόγου θα δώσει η γνωστή ρεμπέτικη/λαϊκή ορχήστρα ''Οι Α ΛΑ ΠΑΛΙΑ'', με ώρα έναρξης 9.30 μμ. 

Η ιστορία του κρασιού Διστόμου είναι πολύ παλιά, και η φήμη του σε όλη την Ρούμελη -ακόμα και Θεσσαλία-  δικαιολογημένη.Τελευταία δε βοηθούντων και των οινοποιείων ντόπιων αμπελοκαλλιεργητών,άρχισαν να κινούνται και τα εμφιαλωμένα ακόμα και  σε άλλες περιοχές- πχ σε κέντρα στην Αθήνα, στη Μύκονο,στο Λιβάδι κ.α.

Τι λέει ο Παυσανίας 

Ο Παυσανίας πιστοποιεί την ύπαρξη πολλών αμπελιών στο Δίστομο (τότε Άμβρυσσο) στην ευρεία περιγραφή του: Λέει λοιπόν ο Παυσανίας σύμφωνα με την μετάφραση του αρχαιολόγου Νικολάου Παπαχατζή, το έργο του οποίου βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών μεταξύ άλλων:
<<Η Άμβροσσος απέχει  περίπου εξήντα στάδια από τη Στίρι (σ.σ.Στείρι). Ο δρόμος είναι ομαλός, σε πεδιάδα που βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά. Το πιο μεγάλο μέρος της πεδιάδας καταλαμβάνεται από αμπέλια. Στην περιοχή της Αμβρόσσου υπάρχουν κάτι θάμνοι που δεν είναι τόσο πυκνοί, όπως τα αμπέλια (...)>>. Η ίδια η γεωγραφία και το μικροκλίμα που δημιουργεί , σε συνδυασμό με το έδαφος , φαίνεται ότι έχουν το ''μυστικό'' του καλού κρασιού: Το υψόμετρο, η  θέση ανάμεσα σε Παρνασσό και Ελικώνα με το απόλυτα εύκρατο κλίμα χωρίς περιττή υγρασία , η θαλάσσια αύρα του Κορινθιακού Κόλπου από τον νότο όταν χρειάζεται και βεβαίως η παράδοση  αιώνων και το μεράκι των αμπελουργών...

Και οινοποιείο πρωτοχριστιανικής περιόδου!

Επίσης σχετικά πρόσφατα  η αρχαιολογική σκαπάνη ανέδειξε μια πρωτοχριστιανική βιοτεχνική εγκατάσταση στο Δίστομο -στην περιοχή Βερβά (κοντά στις διασταυρώσεις προς Αράχωβα και Δαύλεια) - όπου ακόμη και σήμερα είναι κατ' εξοχήν περιοχή με αμπέλια, όπως και ανατολικώτερα. 
Η ανασκαφή από την αρχαιολόγο κ. Άννα Λουκίδου ξεκίνησε, όπως μας πληροφορεί το τοπικό σάιτ (http://distomo.blogspot.gr/2008/05/blog-post.html) επειδή περνούσε από εκείνο το σημείο ο αγωγός του φυσικού αερίου και υπήρχε  επιβλέπον κλιμάκιο αρχαιολόγων, γιατί όλη η ζώνη του Διστόμου και η ευρύτερη, μέχρι και λίγο έξω απ' αυτό, είναι αρχαιολογική.
Βρέθηκαν λοιπόν αποθηκευτικοί χώροι, κάποια νομίσματα, εργαλεία, ένα κόσμημα καθώς και κεραμιδωτοί τάφοι αλλά χωρίς κτερίσματα.Αξιοσημείωτα είναι ότι τα δάπεδα των δωματίων  έχουν το καθένα κι άλλο σχέδιο!

Το παρόν και το μέλλον του Διστομίτικου κρασιού

Για να επανέλθουμε στο παρόν εδώ  και αρκετά χρόνια πολλοί αγρότες - αλλά και άλλοι, ως δεύτερο επάγγελμα ή απασχόληση - έχουν στραφεί πάλι, στην παραδοσιακή καλλιέργεια των φημισμένων αμπελιών της περιοχής Διστόμου με παράλληλη ανάπτυξη Οινοποιείων ντόπιων  με προσφορά ποικιλιών εμφιαλωμένων κρασιών (ασκοί διαφόρων μεγεθών, μπουκάλια, χύμα κλπ),ενώ και πιο πρόσφατα προχώρησαν  στην παραγωγή ντόπιου τσίπουρου. Παράλληλα πολλοί παραγωγοί στην περιοχή πωλούν και εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών για οινοποίηση  και μούστο για ...ερασιτέχνες οινοπαραγωγούς για το κρασί του σπιτιού τους.Βέβαια  είχε προηγηθεί μαι μεγάλη περίοδος δεκαετιών με εμπόριο κρασιού σε όλη την Ρούμελη και την  Θεσσαλία, από μερικές οικογένειες Διστομιτών.
 Το αμπέλι,το κρασί το τσίπουρο μπαίνει με πολλούς τρόπους στην ζωή του τόπου - και των νέων.Κάποιοι - λάτρεις του ποδηλάτου -οργανώνουν και απολαμβάνουν το χόμπι τους με ποδηλατάδες στα αμπελότοπα του Διστόμου...
Άλλων το βλέμμα - και τα επιχειρηματικά σχέδια - στρέφονται και προς την αγορά κρασιού του εξωτερικού...

Δωρεάν το ντόπιο κρασί

Προς το παρόν το βράδυ του Σάββατο 16 Αυγούστου ο δραστήριος τοπικός Πολιτισμικός Σύλλογος και οι οινοπαραγωγοί του Διστόμου  σας περιμένουν για να απολαύσετε δωρεάν το ντόπιο κρασί και την φιλοξενία...Προγραμματίστε το!

Και θυμηθείτε: 'Όσοι θα κρατούν το τιμόνι δεν πίνουν! Μπορούν να απολαύσουν τους  ''Α ΛΑ ΠΑΛΙΑ'' και την παρέα τους μόνο με ...μεζέδες!Και αν ...έχουν τύχη και  στριφτάρες με πετιμέζι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: