Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Η Μάχη της Σφάλας

Αρχείο:Μνημείο πεσόντων 2.JPG
Στις 10 -11 Σεπτεμβρίου 1944, στη θέση «Σφάλα» Αράχωβας, ( 5ο Km Aράχωβας- Δελφών) δόθηκε μια από τις σημαντικότερες μάχες της περιόδου 1941-44, εναντίον των Γερμανών φασιστών. Πρωτεργάτες οι αντάρτες του ένδοξου ΕΛΑΣ με τους χιλιάδες Αραχωβίτες που μάχονταν λυσσαλέα εναντίον των κατακτητών.

                                                                                                                                                                                                                                               
   
Είχε προηγηθεί η παράδοση της Ιταλίας στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, οπότε οι Αραχωβίτες ζητωκραύγαζαν μέσα στην Αράχωβα.
   
Image
Οι 700 Ιταλοί φασίστες, βρέθηκαν ζαλισμένοι από τη λαοθάλασσα των Αραχωβιτών η οποία καθοδηγούμενη από τον ΕΛΑΣ, κατόρθωσε να αρπάξει ως λάφυρα όπλα, σφαίρες και χειροβομβίδες των κατακτητών, τρέποντας τους σε άτακτη φυγή προς το δυτικό τμήμα της Αράχωβας, όταν οι Γερμανοφασίστες ανέβαιναν από τους Δελφούς προς την Αράχωβα.
  
Στη θέση «Σφάλα» δυνάμεις του ΕΛΑΣ άρχισαν ριπές από πυροβόλα,...
ενώ όλοι οι Αραχωβίτες που είχαν μεταβεί στη «Σφάλα» έδιναν μάχη με στήθος ως ήρωες που αψηφούσαν το θάνατο.
   
Τα αποτελέσματα της νικηφόρας μάχης, δεν άργησαν να φανούν: Όλος ο 5ος Λόχος του φασίστα λοχαγού Κωχ ξεκληρίστηκε, ενώ οι όποιες ενισχύσεις, αποκρούστηκαν στους Δελφούς από τους ηρωϊκούς αντάρτες του ΕΛΑΣ.

Κείμενα

Τον καλύτερο ύμνο για τη Μάχη της Σφάλας, περιγράφει ο Γερμανός Ναζί, αντιστράτηγος Χέρμαν Φράντς στο βιβλίο του για την ιστορία του 18ου Συντάγματος Πολιτσάι, το οποίο ως Συνταγματάρχης, κατά την Κατοχή διοικούσε.
   
«Ήταν μια θαυμάσια ηλιόλουστη μέρα…Κάποιος διμοιρίτης ανέφερε τότε στο λοχαγό του, πως στα υψώματα κοντά στην Αράχωβα είχαν φανεί οι αντάρτες. Ο Κωχ το πήρε αψήφιστα, ήταν της γνώμης πως επρόκειτο για βοσκούς που φεύγουν. Ο υπολοχαγός Σαίφερ πρότεινε να πάρουν τον πιο σίγουρο δρόμο της Γραβιάς….δεν κατόρθωσε όμως να μεταπείσει το λοχαγό Κωχ…. Τρία χιλιόμετρα πιο πέρα, καθώς η φάλαγγα κουλουριαζόταν πάνω στο φιδωτό δρόμο, που ανεβαίνει προς την Αράχοβα, δέχτηκε από ψηλά τα πρώτα πυρά.
    
Σχεδόν αμέσως το τμήμα βρέθηκε σε ένα χαλάζι από πυρά πολυβόλων και όλμων…Οι πρώτοι νεκροί και τραυματίες είχαν πέσει πάνω στα χωράφια…η κατάσταση για το λόχο το μεσημέρι γίνηκε απελπιστική. Από τα υψώματα ακούγονταν τώρα σαλπίσματα…η είδηση για την καταστροφή του τμήματος κρούσης, που ήλθε σε λίγο, βρήκε το λοχαγό Κωχ να κείτεται στο χώμα, βαριά πληγωμένος με τραύματα στην κοιλιά….Η ευθύνη ήλθε τώρα στον υπολοχαγό Σαίφερ, που πήρε τη διοίκηση του Λόχου, όταν λόχος δεν υπήρχε πλέον. Προς τις πρώτες απογευματινές ώρες, έγινε στο Σαίφερ, αντιληπτός ο κίνδυνος να αποκοπεί από κάθε δυνατότητα διαφυγής του αλλά ακριβώς τότε, ακούστηκε πάταγος από κάποια σύγκρουση προς το μέρος των Δελφών, που ξανάδωσε ελπίδα για ενισχύσεις.
Πραγματικά ο διοικητής του ΙΙ/18 τάγματος, ταγματάρχης Τσίλκε, με τον 7ο Λόχο του λοχαγού Μάλτεν, τον 8ο λόχο του λοχαγού Καχούν και με μια ακόμη μονάδα του Συντάγματος υπό τον υπολοχαγό Σουγκ είχαν προωθηθεί για να βοηθήσουν τον 5ο Λόχο….Ο υπολοχαγός Σαίφερ και οι γενναίοι άνδρες του είχαν αποκάμει… πάνω στην προσπάθεια να διασπάσουν τον κλοιό, ο Σαίφερ χτυπήθηκε στην κοιλιά και στο δεξί του χέρι… Μόνον 25 άντρες, σχεδόν όλοι τους χτυπημένοι, ξαναγύρισαν στην Άμφισσα σαν 5ος λόχος. Ο ταγματάρχης Τσίλκε ανέπτυξε τις δυνάμεις του πάνω από τους Δελφούς αλλά δεν μπόρεσε να διασπάσει την αντίσταση των ανταρτών. Γι αυτό στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου, εστάλησαν ενισχύσεις από το Ι/18 Τάγμα. Ο ενισχυμένος 1ος Λόχος με το λοχαγό Μπάουερ δοκίμασε να προωθηθεί από τη βορεινή κορυφογραμμή των Δελφών, για να υπερφαλαγγίσει το εχθρικό μέτωπο. Οι άλλες μονάδες του Συντάγματος, ενισχυμένες από βαριά όπλα πεζικού της Μεραρχίας Πολιτσάι (καταδρομών) τως Ες-Ες, προχώρησαν με επίμονο αγώνα από τους Δελφούς προς τα υψώματα της Αράχοβας, αλλά και πάλι δεν κατόρθωσαν να υπερνικήσουν τον αντίπαλο».

9 σχόλια:

μπαρμπουτσαλος είπε...

Μπραβο στη νεα δημοτικη αρχη ξεχασε τον εορτασμο της μαχης της σφαλας......αμοιρη Αραχωβα τι εχεις να παθεις τα επομενα 5 χρονια....καλη αρχη κανατε .....συγχαρητηρια !!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ευτυχώς που η νεα δημοτική αρχή τίμησε αυτούς τους χιλιάδες αραχωβίτες που έδωσαν λυσσαλέα μάχη εναντίων των κατακτητών!ουτε επιμνημόσυνη δέηση ούτε ενα φόρο τιμής στους ηρωες προγόνους μας,μπράβο μπράβο

Δημότης δαα είπε...

μπαρμπουτσαλε kai ανων. 12 Σεπτ. 2014 - 11:54 μ.μ.

Δίκιο εχετε συμπολίτες,αλλά ΠΟΙΟΣ η ΠΟΙΑ τόσα χρόνια έχει γράψει (στον καποδιστριακό αλλά και στον καλλικρατικό δήμο ) σε ένα φάκελο τις εκδηλώσεις των χωριών κατά μήνα που πρέπει να γίνουν, ώστε να μην συμβαίνουν αυτά τα παρατράγουδα ;

ΟΧΙ μονο κριτική εκ του ασφαλούς και στο πυρ το εξώτερον αλλά και πρόταση για να μην ξανασυμβεί αυτό τα επόμενα χρόνια.

Ας το λάβει υπόψιν η παρούσα η παρούσα δημοτική αρχή και να αρχίσει να μπει μια τάξη στον Δήμο ΔΑΑ.

Απλά πράγματα χρειάζονται να γίνουν.... και τέτοιες " γκάφες" δεν θα ξαναγίνουν!

υγ.

α) ΚΥΡΙΟΙ, δεν πολέμησαν μόνο Αραχωβίτες στη μαχη της Σφάλας, οπως και δεν σφαγιάστηκαν μονο Διστομίτες στην σφαγή του Διστόμου στις 10 Ιουνίου 1944 .

β) Μάχη της Αράχωβας (1943)

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CF%87%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%91%CF%81%CE%AC%CF%87%CF%89%CE%B2%CE%B1%CF%82_(1943)

Ανώνυμος είπε...

Η επιμνημόσυνη δέηση έχει προγραμματιστεί για τις 21 του μηνός.

Ανώνυμος είπε...

δημότη δααα πολύ ωραία ολα αυτά τα ρομαντικά που μας λες αλλα αλίμονο αν η ιστορία ενός χωριού και μιας χώρας μπεί σε ένα φάκελο!!!!!!!αλίμονο αν περιμένει η νεα δημ αρχή το φάκελο απο την παλαιά ανύπαρκτη....

Δημότης δαα είπε...

14 Σεπτεμβρίου 2014 - 3:35 π.μ. δεν ειμαι ρομαντικός ,απλά ο δήμος εχει υπαλλήλους, προϊσταμένους τμημάτων( απο 0-35 χρόνια), και αν τεσσερα χρόνια (προηγούμενα) ή πεντε χρονια τωρα, αιρετούς δημοτικούς συμβούλους,καποιος ΠΡΕΠΕΙ επιτέλους αυτά τα απλά,τα καθημερινά να τα βάλει σε τάξη (να βάλει το νερό στ΄αυλάκι που λέμε).

Απλή στοιχειώδη λογική , οργάνωση και διάθεση για δουλειά χρειάζεται από όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου ΔΑΑ !

Προβληματισμένος είπε...

14 Σεπτεμβρίου 2014 - 3:35 π.μ. Η παρούσα δημοτική αρχή εχει να ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ σωρούς "αποκαΐδια" και ΟΦΕΊΛΕΙ να πορευτεί ανάμεσα σε κοινωνικά και οικονομικά ερείπια τα οποία καλείται να ανασυγκροτήσει,βελτιώσει και να τα βάλει σε σειρά.

Αυτό είναι το ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ για την Επόμενη μέρα, αν θα το καταφέρουν ή θα πορευτούν και εκείνοι σαν τους ανύπαρκτους της ΑΕΠ !

Εν αναμονή λοιπόν και βλέπουμε βραχυπρόθεσμα πως θα πορευτούν!

ψυχραιμια παιδια είπε...

προς ανωνυμους σχολιαστες.ψυχραιμια λεβεντες.αρχισατε απο τωρα καλα καλα δεν αναλαβαμε.πως θα περασετε τα 5 χρονια αν ξερασετε ολη τη χολη τωρα.καντε κρατει λιγακι.ο δημαρχος καλα δεν εχει ενημερωθει,οι αντιδημαρχοι καινουργιοι,ο προεδρος σας εχει συνηθισει κι εχει παθει ανοσια, ΑΡΑ κρατηστε τις δυναμεις.ΠΡΟΣ ΤΙ ΤΟΣΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΚΑΚΙΑ.5 χρονακια ειναιμετα θα αναλαβετε εσεις και θα τα φτιαξετε ολα

Ανώνυμος είπε...

Στην Αραχοβα 3 εορτες υπαρχουν βασικα
Η σφαλα Σεπτεμβριο
Η μαχη της Αραχωβας Νοεμβριο
Του ΑιΓιωργιου