Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Στα χρόνια της αλήθειας




 Μαυρόπουλος Χρίστος

Η σύνταξη!

Παράς που κάποτες λειπόσαρκος γυρνάςι πίσω.

Σάμπως μπάρκο θαρρείς, με αβαρίες από ταξίδι μακρινό.

Μια επιταγή ή ένα στέκι, στο τέλος του μηνός, που αναμαζεύει όξω από τράπεζες γερόντους, να κουβεντιάζουνε σαν τα παιδιά.

Κάποιοες φορές και δίχως ο ένας τον άλλονε να κατέχει.

Δίχως κανένα παραπανίσιο διάφορο.

Τους φτάνει το κοινό καρτέρεμα.

Τους βερνικιάζει ο σκοπός.

Τους συνεπαίρνει ο καημός για τις παλιές στιγμές, τα όνειρα που φύγαν.


Ίσως το μάνιζμα και η οργή, για τον λειψό παρά.

Τις τόσες τις κρατήσεις, τα χαράτσια.

Τα ψίχουλα που απομένουν απ' τη "Δημοκρατία" των αρχοντοκεφαλάδων και τις παλιόστρατες των ασφαλιστικών ταμείων.

Ποιός όμως κόφτεται για "μπάρκα", που άραξαν στα καρνάγια;

Στα σκούρα καφενεία, πίσω απ' τα κάγκελα του χτες!



Είναι κι αυτή μια απ' τις τόσες αλήθειες της ζωής!

Μια αλήθεια που μαστορέματα, ως φαίνεται, δεν παίρνει!

Μια αλήθεια που αγάλι, αγάλι, μέρα τη μέρα, χρόνο το χρόνο, σταίνεται με θύμησες και στορήματα, από ανθρώπους που παραχέρι δουλέψανε του Θεού, για να στεριώσει ο κόσμος τούτος!

Μια αλήθεια ματαλέω, κουβεντιαστά από καρδιάς και με στορήματα...



Παλιός μαρκόνης στα μπάρκα ο Μαθιός..."Τις πιότερες γιορτές, στου καραβιού το εικονοστάσι. Εκεί οι προσευχές και οι ευχές."

Στη γέφυρα ο καπτά Λευτέρης...Τον Άη Νικόλα αντίκρυσα, κατάκορφα σε κύμα μαύρο και βουβό!"

Ο Θανασός με το φαρδειό χτημιώνα..."Απ' την αυγή στον όργο κι η λάσπη κόκκινη που έθρεψε τη φαμελιά μας."

Ξωτάρης ο Παράσχος..."Της ΠΑΝΑΓΙΑΣ, στα κορφοκκλήσια των βουνών, μ' ένα γλεγόμενο κερί, μονάχος, καταμόναχος, με αγυναίκιστο κορμί και αγιοσύνη στη ψυχή!"

Ο Νικολής, ο χτίστης..."Με χιόνια, με καιρούς, έχτισα φαμελιά, σπίτια, εκκλησιές, σκολειά και μια σκάλα ως απάνου, γι' αυτούς που ζητιανεύαν τ' ουρανού!"

Ο καραβομαραγκός, ο Γιώργης..."Με ίδρο βγήκαν απ' τα χέρια μου, σκαριά και όνειρα που ταξίδεψαν."

Ο γραμματοδάσκαλος...''Εχω στο μέσα μου παιδιά, πολλά παιδιά, που στράτες ανοίγουνε στο αύριο και μου αλαφρώνουν την καρδιά."



Κι άλλοι πολλοί συνταξιούχοι, στο γόνιμο αγώνα της ζωής...Κι όλοι τους με αγάπη ποτίσανε για χρόνια το ΒΙΛΑΕΤΙ μας με λίγα ή πολλά λεφτά.

Στον ΤΟΠΟ μας, το υστέρημά τους, κάθε μήνα, για νάχουνε στα γερατιά.

Κι όμως στα γερατειά η σύνταξη λειψή, λειψή και η χαρά, μα σίγουρα ολάκερη από καρδιάς η ευχή!
"Άντεστε, τον άλλο μήνα να ξαναβρεθούμε με πιότερη ελπίδα, μπας και στο μεταξύ, κάτι έχει αλλάξει στη δόλια μας ΠΑΤΡΙΔΑ!"

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο/Η ΣΜΕΡΝΑ λεει:Συνδ/σες-τες γεια σας. Προσωπικοί λόγοι δεν μου επέτρεψαν τοσο καιρό να διασταυρώσω και να ενημερώσω για τα γενόμενα στον Δημο ΔΑΑ.
Αρχίζοντας απο την μονομετοχικη 'εκαναν'' δεκτή την παραίτηση του διευθύνοντα συμβούλου κ Ραπτη Δ και τοποθέτησαν τον κ Ανεστη τον οποίο θα συμβούλευα να προσεχη τι υπογραφη ΥΠΑΡΧΗ ΘΕΜΑ
Εχει τελειωση η συμβαση του εργολαβου για το πρασινο στον οικισμο εβγαλαν διαγωνισμο να βρουν καινούριο χωρίς να έχουν ξόφληση τον προηγούμενο. ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΓΙ'ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ;
Τα πανηγύρια σε Ασπρα Σπιτια και Αντικυρα επίσημα στοίχισαν 1500 και παρά κατι 4000 ευρω αντίστοιχα. Τόσο στοίχισε το γλέντι των αυλικών στην Αντικυρα. Χόρεψε ο πλανητάρχης όσο ποτέ άλλοτε
Κυκλοφορεί μεταξύ των αιρετών μια λίστα με τα χρέη των πολιτών στον Δημο. Πολλά τα χρεη.Πάνω απο 250000 ευρω αυτά των αιρετών.Οι πιο πολλοί με τα πιο πολλά αυτών της πλειοψηφίας. Έγκυρη πηγή μου είπε οτι αυτά τα χρεει εινε μέχρι την 31/12/2009. Ειναι χρήματα κύριός που αφορούν τελος παρεπιδημουντων. δηλ. χρήματα που έχουν εισπράξει και έπρεπε να εχουν απόδοσή .Φανταστείτε λοιπόν τι γίνετε.
Με αφορμή την συμπεριφορά του Χαρι το κλίμα εχει δυναμιτιστή επικίνδυνα.Οι Πανουριας -Μιχος που τους είπαν οτι ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ τον Δημο συγκενρωσαν την αντιπολητευση -πλην Ζακκα- σε ταβέρνα στο Διστομο και συμφώνησαν οτι κάποια πράγματα πρέπει να τα αντιμετοπισουν απο κοινού.
Παρολίγον σύρραξη σε κάποιο απο τα τελευταία συμβούλια πάλι με αφορμή την συμπεριφορά του Χαρι.
ΣΑΣ ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΩΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΝΟΜΙΜΌΤΑΤΗ ΤΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Με αφορμή την συμπεριφορά των Χαρι-Λιλικας έχουν κατατεθεί αιτήσεις για παροχή στοιχείων από τους Μιχο-Πανουρια-Μπακουρο για τα παραπάνω θέματα και έμαθα οτι δεν θα κάνουν πίσω.
Ο Λαγος έχει κινηθεί έγγραφος εναντίον του προϊσταμένου των τεχνικών υπηρεσιών. Άλλο ένα πρόβλημα στα προβλήματα που οι ίδιοι πολλα πλασιαζουν αντί να μειώνουν
Και ενώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα το ζητήματα του ΠΑΡΚΙΝ που εναγώνιος προσπαθούν να αλλάξουν νομικούς ερχετε να προστεθεί το χρέος στην ΔΟΥ Λιβαδιας των 340000 ευρω φορος και πρόστιμα απο την αγορά τμήματος του οικοπέδου απο την κτηματική του δημοσίου
Όλα τα παραπάνω εινε δια σταυρωμένα δεν σηκώνουν καμιά αμφισβήτηση. Μόλις βρω τα απαραίτητα έγγραφα θα τα δημοσιεύσω. Υπάρχουν και άλλα θέματα που δεν είμαι έτοιμος/η ακόμη [λιμενικο ταμειο-δρομος νεκροταφείου Αραχωβας- Επισκευή Δημαρχείου στο Διστομο-Παραλιες Αντικυρα -Ασπρα Σπιτια Μαύρη εργασία κλπ]
Κλείνοντας θέλω να ευχηθώ στους μαθητές που μπήκαν στην δοκιμασία των εξετάσεων καλά αποτελέσματα

Ανώνυμος είπε...

29 και σήμερα εμειναν για να δωσει απαντηση ο δημαρχος για τους συμβούλους που χρεωστάνε στο Δήμο αλλά και για τα έρ γ α στο Δημοτικό απο τον Χάρη.

Ανώνυμος είπε...

Υπομονή και ολα θα τα φτιάξουν και ολα θα τα καταφέρουν τουτοι οι ...άξιοι δημοτικοι αρχοντες, αλίμονο!!!!!ΜΑ τοση προβοκάτσια και χειραγώγηση που τουτος ο τόπος και λαος καλα κοιμάται!!!!ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΑΡΑΧΩΒΗΤΕΣ

ΒΡΑΧΟΚΑΡΧΑΡΙΑΣ είπε...

Σμερνα που εισαι σμερνος φωναζεις απο μακρια ποιος αντι.... εισαι και απο που εισαι μονο η ζηλια θα σας μεινει γιατι ποτε δεν θα μας φτασετε, παντα θα τρωτε την σκονη και την δικη μας αλλα και τον θερμοτερων κλιματων.
Κλητερα να σου βγει το ματι παρα το ονομα λεει ο σοφος λαος.

Ανώνυμος είπε...

η σμερνα ομως σε ξεμπροστιασε με το κειμενο για τα πεντε μεγαλα ψεματα που είπες για το συνεδριακο. Η σμερνα θα αποκαλύπτει οτι προσπαθείτε να κουκουλωσετε.

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΑΧΟΚΑΡΧΑΡΙΑ μπορείς να γίνεις πιο σαφής? Αλλα τι λέω? Μάλλον είσαι για τα ......ΕΛΑΤΑ......

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ είπε...

Τωρα ακουσα οτι θα βαλουν και το Στειρι στο ονομα του Δημου.Δεν θα πω οτι ειναι αδικο το αντιθετο μαλιστα πρεπει να ακουγομαστε ολοι ΑΛΛΑ εχετε κανει καμια αιτηση εχετε προσπαθησει να χωρεσετε το ονομα του Δημου σε κανενα κουτακι μαλλον οχι.
Τωρα βεβαια θα μου πεις τι ειναι μια ακομα λεξη και να εχουμε σιγουρα καμμια 200 ψηφαλακια.
Γιατι Δημαρχε δεν βρισκουμε ενα κοινο ονομα για τον Δημο μας και να αφησουμε αυτον τον σιδηροδρομο?
Η ακομα καλητερα Δημαρχε γιατι δεν φευγουμε εμεις οι Αραχωβητες σαν ορεινοι και να μεινει μετα το μαρτυρικο διστομο μονο του? Τωρα θα μου πειτε και τι φταιμε εμεις στην ΑΝΤΥΚΙΡΑ να μεινουμε μονοι μας με τους Διστομιτες , κι εσεις δικιο εχετε.
Αρα Δημαρχε ασε τις φαναφαρες και κοιτα την διαλυση του ΔΔΑΑ-ΣΤΕΙΡΙΟΥ
ΚΙ Ας ΠΑΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑς ΣΤΟ ΚΑΛΟ.
Αγαπητοι συμπολητες απο το ΣΤΕΙΡΙ μην δεχθητε να μπει το ονομα σας στο λογοτυπο του Δημου ειναι μια κινηση λυπης .
Δεχθητε να λειτουργησει παλι το δημοτικο σχολειο
να ανοιξουν παλι το κοινοτικο καταστημα, να μοιραστουν τα σχολεια τα μισα εδω τα μισα εκεικ,τ,λ,
Η αληθεια βεβαια ειναι οτι οι Διστομιτες ονειρευονται οτι θα κλεισουν και τα σχολεια της Αραχωβας κι οτι θα πηγαινουμε ολοι εκει σχολειο,Κ.Τ.Λ.
Αν αυτα που λεω ειναι ψεματα και φαντασιωσεις , δεν εχετε παρα να κοιταξετε και να ρωτησετε τον διπλανο σας.

Δημοτησς του Δημου

ΔΙΣΤΟΜΟΥ-ΑΡΑΧΟΒΑΣ- ΑΝΤΥΚΙΡΑΣ-ΣΤΕΙΡΙΟΥ

Κατοικος
Δημοτικης κοινοτητας Αραχοβης

ΟΥΦ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ

δεν θα βρεις ουτε τον δικο σου είπε...

Μπραβο Δημαρχε εκανες προσληψεις μπορεις να μας πεις τα κριτιρια που εγιναν ,
Γιατι δεν ανακοινωθηκαν ?
Γιατι δεν πηρες κανεναν απο την ΑΡαχωβα?

Ανώνυμος είπε...

οι διστομίτες ονειρεύτηκαν πολλά τα τελευταία χρόνια αλλά δεν τους βγαίνει τίποτα.θα τους κυνηγάει πάντα η κλοπή του ονόματος.