Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Χωρίς αναστολή στην φυλακή οδηγούνται με ποινή κάθειρξης 20 ετών ο Άκης Τζοχατζόπουλος και με ποινή 12 χρόνια η Βίκυ Σταμάτη και η κόρη του Αρετή

 

Ποινή κάθειρξης 20 ετών πρότεινε η εισαγγελέας και αποδέχθηκε η έδρα για τον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών.
Ποινές κάθειρξης από έξι έως και είκοσι ετών επέβαλε το τριμελές εφετείο κακουργημάτων για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, που διαφοροποιήθηκε σε σχέση με την πρόταση των εισαγγελέων μόνο για την κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσιοχατζοπούλου επιβάλλοντάς της μεγαλύτερη ποινή, οι ποινές έχουν ως εξής:
Άκης Τσοχατζόπουλος – Κάθειρξη 20 ετών
Αστέριος Οικονομίδης – Κάθειρξη 12 ετών
Ευφροσύνη Λαμπροπούλου – Κάθειρξη 13 ετών
Νίκος Ζήγρας – Κάθειρξη 6 ετών. Είναι ο μοναδικός κατηγορημένος στον οποίο αναγνώρισε το δικαστήριο ελαφρυντικό, συγκεκριμένα αυτό της ειλικρινούς μεταμέλειας
Γιώργος Σαχπατζίδης – Κάθειρξη 13 ετών
Αρετή Τσοχατζοπούλου – Κάθειρξη 12 ετών. Με εισαγγελική πρόταση για 10ετη κάθειρξη
Βίκη Σταμάτη – Κάθειρξη 12 ετών
Γιάννης Σμπώκος – Κάθειρξη 16 ετών
Ταλίτα - Μαρία Τσεκούρα – Κάθειρξη 10 ετών
Γιώργος Κωνσταντάτος – Κάθειρξη 10 ετών
Νίκος Γεωργουλάκης - Κάθειρξη 10 ετών
Οράτιος Μελάς - Κάθειρξη 10 ετών
Κωνσταντίνος Αντωνιάδης - Κάθειρξη 10 ετών
Τέλος, ποινές κάθειρξης 6 ετών στον καθένα επιβλήθηκαν στους Παναγιώτη Σταμάτη, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανίτη και Νίκο Καρατζά.

Οι τέσσερις τελευταίοι, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου είχαν κριθεί ένοχοι χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου οι ήδη προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση, Άκης Τσοχατζόπουλος, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Γεώργιος Σαχπατζίδης, Βίκυ Σταμάτη, Γιάννης Σμπώκος και Αρετή Τσοχατζοπούλου θα παραμείνουν στη φυλακή μετά τις ποινές κάθειρξης που τους επιβλήθηκαν νωρίτερα.
Ο μέχρι σήμερα προσωρινά κρατούμενος Αστέριος Οικονομίδης θα αφεθεί ελεύθερος καθώς το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεσή του με την επιβολή χρηματικής εγγυοδοσίας 50.000 ευρώ και την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.
Αναστολή δόθηκε επίσης και στον μέχρι σήμερα προσωρινά κρατούμενο εξάδελφο του πρώην υπουργού, Νίκο Ζήγρα.
Για όλους τους υπόλοιπους καταδικασθέντες που ήταν ήδη προσωρινά ελεύθεροι το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.
Ο εισαγγελέας πρότεινε να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα έως την έφεση η ποινή που επιβλήθηκε στο Νίκο Ζήγρα και στην Αρετή Τσοχατζοπούλου με το αιτιολογικό ότι είναι μητέρα τριών παιδιών σε μονογονεϊκή οικογένεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κύκλο αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης για τον ανασταλτικό χαρακτήρα της έφεσης  ο  Αλέξης Κούγιας, προσκόμισε στο δικαστήριο έγγραφο δημοσίου νοσοκομείου το οποίο είναι απάντηση στις ιστολογικές εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί η Βίκυ Σταμάτη το καλοκαίρι. Στο έγγραφο γίνεται μεταξύ άλλων λόγος για «ινοκυστικές αλλοιώσεις».



Ιατρικές βεβαιώσεις προσκόμισε και η υπεράσπιση του Ιωάννη Σμπώκου, αυτή τη φορά για τη σύζυγο και τον υιό του κατηγορουμένου, καθώς αμφότεροι πάσχουν από έντονα ψυχιατρικά προβλήματα.

Τέλος, το δικαστήριο, κήρυξε αθώους λόγω αμφιβολιών, τον επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη και τον Κύπριο δικηγόρο Σπύρο Χατζηνικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: