Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Επέλαση του χιονιά σε όλη τη χώρα

Τουλάχιστον 15 βαθμούς Κελσίου θα πέσει η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές. Στα λευκά αναμένεται να ντυθεί και η Αττική

Λίγες ώρες θα είναι αρκετές για να μπει η χώρα στην καρδιά του χειμώνα καθώς από το βράδυ της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής η θερμοκρασία θα πέσει τουλάχιστον 15 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές βάζοντας απότομα τέλος στην παρατεταμένη καλοκαιρία των τελευταίων εβδομάδων.


Επέλαση του χιονιά σε όλη τη χώρα
Αυτή η ξαφνική και βίαιη μετάβαση στον χειμώνα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού τις επόμενες ημέρες. Η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας θα συνοδευτεί από χιόνια που δεν θα πέσουν μόνο στα ορεινά αλλά και σε περιοχές όπως τα βόρεια προάστια της Αθήνας. Οπου δεν χιονίσει, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν δυνατές βροχές και θυελλώδεις βοριάδες, που θα φτάνουν ακόμα και τα 9 μποφόρ στα πελάγη.
Επέλαση του χιονιά σε όλη τη χώρα
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή οι θερμοκρασίες, ακόμα και στις περιοχές της δυτικής Ελλάδας που θα επηρεαστούν λιγότερο από την κακοκαιρία, δεν θα ξεπεράσουν τους 7-8 βαθμούς Κελσίου, ενώ και η αίσθηση του κρύου θα είναι εντονότερη.
Σύμφωνα με τις προγνώσεις, σε αρκετές από τις περιοχές που ο υδράργυρος θα δείχνει κάτω από τους -5 βαθμούς η αισθητή θερμοκρασία θα κατεβαίνει κοντά στους -10 ή ακόμα λιγότερο. Η πιο χαμηλή θερμοκρασία στη Μακεδονία θα είναι οι -9 βαθμοί στη Σιάτιστα.
Στην Ηπειρο, το θερμόμετρο θα δείξει -9 στο Μέτσοβο, ενώ η χαμηλότερη τιμή στη Θεσσαλία θα είναι οι -6 βαθμοί στο Νεοχώρι Τρικάλων.
Για ό,τι αφορά τη Στερεά Ελλάδα, ο υδράργυρος θα δείξει -7 στην Αράχωβα, ενώ το περισσότερο κρύο στην Πελοπόννησο θα αισθανθούν όσοι βρεθούν στο Λαγκάδι Αρκαδίας, όπου το θερμόμετρο θα πέσει στους -8 βαθμούς Κελσίου.
Ψυχρές αέριες μάζεςΣύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, οι ψυχρές αέριες μάζες που θα επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας θα έρθουν από τα Βαλκάνια και την Παρασκευή θα επηρεάσουν κυρίως τη Μακεδονία. Χιόνια θα πέσουν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά μέχρι το απόγευμα τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν, καθώς η κακοκαιρία θα αρχίσει να κατεβαίνει προς τα νότια.
Οι πρώτες νιφάδες θα πέσουν στην Αττική το Σάββατο και δεν θα περιοριστούν μόνο στα ορεινά αφού οι κάτοικοι των βορείων προαστίων της Αθήνας αναμένεται να ξυπνήσουν βλέποντας τα χιόνια από το παράθυρό τους. Εντονα θα είναι τα καιρικά φαινόμενα και στην Εύβοια, ενώ στις περιοχές που δεν θα χιονίσει, αναμένονται βροχές και θερμοκρασίες οι μέγιστες τιμές των οποίων θα είναι λίγο πάνω από το 0.
http://www.ethnos.grΒελτίωση του καιρού αναμένεται από τη Δευτέρα καθώς θα σταματήσουν οι χιονοπτώσεις και οι βροχές. Η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο, αλλά θα παραμείνει σε αρκετά χαμηλά για την εποχή επίπεδα.
Κ. Λαγουβάρδος
Βίαιη επιδείνωση μέσα σε μία νύχτα
Ο μετεωρολόγος και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας που θα συντελεστεί ουσιαστικά μέσα σε μία νύχτα έχει άμεση σχέση με τον καιρό των τελευταίων ημερών στην κεντρική και τη δυτική Ευρώπη.
«Ουσιαστικά τον τελευταίο καιρό παρατηρούσαμε ένα δίπολο με πολύ κρύο στον Βορρά και υψηλές θερμοκρασίες στον Νότο. Οι ψυχρές αέριες μάζες που προκάλεσαν την κακοκαιρία στον βορρά μετακινήθηκαν ανατολικά και άνοιξε μία δίοδος για να κατέβουν στη χώρα μας από τα Βαλκάνια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσει η θερμοκρασία απότομα μέσα σε ένα βράδυ».
Ο κ. Λαγουβάρδος εξηγεί ότι οι χιονοπτώσεις στην Αττική θα είναι εντονότερες από ό,τι σε άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας λόγω του γεγονότος ότι οι ψυχρές αέριες μάζες περνούν ουσιαστικά πάνω από την Αθήνα και την Εύβοια. «Τα βουνά της Εύβοιας θα κόψουν λίγο την ένταση της κακοκαιρίας. Αν δεν υπήρχαν, ο καιρός στην Αττική θα ήταν πολύ χειρότερος».
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: