Οι απρόσιτες τιμές καυσίμων, η δραστική μείωση των εισοδημάτων, η
«σπανιότητα» του χρήματος και η φτώχεια που προελαύνει πλέον στη χώρα
μας, υποχρεώνουν τους πολίτες να «διατρίψουν» στο θέμα της θέρμανσης
χάνοντας χρόνο και πελαγοδρομώντας σε πεδία που δύσκολα κατανοούν.
Τις καλύτερες λύσεις και πλήρη συγκριτικά στοιχεία εξασφάλισε η «Zougla.gr» ώστε με μία ματιά να αποκτήσετε πλήρη εικόνα των διαθέσιμων επιλογών.
Ξεκινάμε με τις ξυλόσομπες η ζήτηση για τις οποίες έχει εκτοξευθεί, πριν ακόμη αρχίσει ο χειμώνας.
Ποιά σόμπα αγοράζουμε: Ξυλόσομπα ή σόμπα pellet ;
Τις καλύτερες λύσεις και πλήρη συγκριτικά στοιχεία εξασφάλισε η «Zougla.gr» ώστε με μία ματιά να αποκτήσετε πλήρη εικόνα των διαθέσιμων επιλογών.
Ξεκινάμε με τις ξυλόσομπες η ζήτηση για τις οποίες έχει εκτοξευθεί, πριν ακόμη αρχίσει ο χειμώνας.
Ποιά σόμπα αγοράζουμε: Ξυλόσομπα ή σόμπα pellet ;
Ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά στρέφονται φέτος στην απόκτηση σόμπας για να αποδεσμευτούν από την εκτόξευση των τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η ζήτηση στα καυσόξυλα αυξάνεται κατακόρυφα φέτος και όσων οι κατοικίες μπορούν να «φιλοξενήσουν» ξυλόσομπα, αναζητούν την καλύτερη και την οικονομικότερη λύση για την οικογένειά τους.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει θέσει νέα δεδομένα και σε αυτή την κατηγορία προϊόντων, τα οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πριν προβούμε στην οποιαδήποτε αγορά.
Επιλογή καυσίμου
Η πρώτη απόφαση που θα κληθούμε να πάρουμε κατά την έρευνα αγοράς αφορά στο καύσιμο με το οποίο θα τροφοδοτείται η μελλοντική μας σόμπα.
Στην παρούσα έρευνα συμπεριλαμβάνονται μόνο οι σόμπες που τροφοδοτούνται με ξύλα ή pellet και όχι αυτές που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο, το υγραέριο ή το ηλεκτρικό ρεύμα.
Υπάρχει επίσης και η «μικτή λύση» με μοντέλα σομπών που μπορούν να τροφοδοτηθούν τόσο με pellet όσο και με ξύλα.
1Υπάρχουν σόμπες Pellet που διαθέτουν μπαταρία έτσι ώστε να μη διακόπτεται η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια μίας ενδεχόμενης διακοπής στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
2Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μοντέλα σομπών pellet τα οποία υποστηρίζουν και τον τηλεχειρισμό τους μέσω της χρήσης κινητού τηλεφώνου.
Διαθέσιμοι τύποι σομπών
Οι παρακάτω τύποι σομπών αναφέρονται τόσο σε σόμπες pellet όσο και σε ξυλόσομπες:
Κλασική
Αποτελούν τις σόμπες με την πλέον κλασσική λειτουργικότητα, αφού αποδίδουν θερμότητα μόνο στο χώρο εγκατάστασής τους μέσω ακτινοβολίας ή και μέσω ροής αέρα. Η ροή αέρα μπορεί να γίνεται με φυσικό τρόπο ή με τη βοήθεια βεντιλατέρ.
Κουζίνα
Οι σόμπες κουζίνες, όπως είναι προφανές από την ονομασία τους, έχουν διπλή λειτουργικότητα αφού ζεσταίνουν το χώρο ενώ παράλληλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως κανονικές κουζίνες. Γι' αυτό εγκαθίστανται, κατά κύριο λόγο, στο χώρο της κουζίνας.
Καλοριφέρ
Οι σόμπες καλοριφέρ έχουν επίσης διπλή λειτουργικότητα αφού ζεσταίνουν το χώρο ενώ παράλληλα μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο καλοριφέρ αποδίδοντας μέρος της παραγόμενης θερμότητας στο νερό που διατρέχει τα σώματα.
Αεραγωγών
Οφείλουν την ονομασία τους στη εξαγωγή του θερμού αέρα από κατάλληλους αεραγωγούς. Οι προαναφερόμενοι αεραγωγοί μπορούν να είναι ενσωματωμένοι πάνω στη σόμπα ή και σε διπλανά δωμάτια όπου αποδίδουν τη θέρμανση με τη βοήθεια κατάλληλων σωληνώσεων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε σόμπα μπορεί να ανήκει σε παραπάνω από μία κατηγορίες. Επί παραδείγματι υπάρχουν σόμπες που έχουν λειτουργικότητα όπως αυτή που περιγράφεται στη κατηγορία «Κουζίνα», ενώ παράλληλα μπορούν να αποδώσουν θερμική ενέργεια στο νερό του καλοριφέρ όπως οι σόμπες της κατηγορίας «Καλοριφέρ».
Επιλογή ισχύος (kW)
Προκειμένου η σόμπα να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης του χώρου με το πλέον αποδοτικό τρόπο, θα πρέπει να επιλέξουμε προσεχτικά την ισχύ της. Με τον όρο ισχύ αναφερόμαστε στην θερμική ενέργεια που μπορεί να αποδώσει η σόμπα στο χώρο στη μονάδα του χρόνου. Για τη μέτρηση της ισχύς χρησιμοποιούνται τα kW. Ο υπολογισμός της ισχύς που πρέπει να έχει η σόμπα αποτελεί μία περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί επιστημονική ανάλυση, αφού πρέπει να λάβουμε υπόψη μία πλειάδα παραμέτρων.
Ενδεικτικά στη συνέχεια αναφέρονται οι πιο σημαντικοί:
• Τον όγκο του χώρου που θέλουμε να θερμάνουμε
• Τα υλικά κατασκευής του κτιρίου (ύπαρξη μόνωσης/ αλουμινένιων κουφωμάτων)
• Τον όροφο στο οποίο βρίσκεται ο υπό εξέταση χώρος (ρετιρέ ή ενδιάμεσος όροφος)
• Τον προσανατολισμό του χώρου
Επειδή η επιστημονική επεξεργασία των προαναφερομένων δεδομένων είναι αρκετά περίπλοκη, στη συνέχεια παρατίθεται εμπειρικός κανόνας έτσι ώστε να υπολογίσουμε, κατά προσέγγιση, τα kW που πρέπει να υποστηρίζει η σόμπα που θα προμηθευτούμε.
Εμπειρικός κανόνας: 1 kW ανά 10 m 2
Σκοπός του παραπάνω εμπειρικού κανόνα αποτελεί η αποφυγή αγοράς μίας υπερβολικά μικρής ή μεγάλης σόμπας (από πλευράς kW).
Εάν η σόμπα είναι ιδιαίτερα μεγάλη τότε ο χώρος θα θερμαίνεται υπερβολικά με αποτέλεσμα είτε να αναγκαστούμε να ανοίξουμε κάποιο παράθυρο ή πόρτα, είτε να μειώσουμε την ποσότητα καυσίμου στη σόμπα.
Στην πρώτη περίπτωση πρόσθετα καύσιμα θα καταναλώνονται χωρίς αντίκρισμα.
Στη δεύτερη περίπτωση η σόμπα δεν θα έχει την προσδοκώμενη απόδοση, η φλόγα θα είναι εξασθενημένη, θα παράγεται περισσότερος καπνός από ότι κατά την κανονική λειτουργία και η υγρασία στο θάλαμο θα είναι αυξημένη με αποτέλεσμα το τζάμι της σόμπας να θολώνει ταχύτερα.
Εάν η σόμπα είναι ιδιαίτερά μικρή τότε προκειμένου να θερμανθεί ικανοποιητικά ο χώρος θα είναι αναγκαίο η σόμπα να λειτουργεί με υπερτροφοδότηση καυσίμου, γεγονός που μπορεί να υπερθερμάνει και να καταστρέψει τόσο τη σόμπα όσο και το σύστημα καυσαερίων
Απόδοση
Η κατάλληλη ισχύς της σόμπας θα πρέπει να εξεταστεί συνδυαστικά με την απόδοσή της, διότι αφενός μεν η σόμπα θα πρέπει να απελευθερώνει στο χώρο την επιθυμητή θερμική ενέργεια, αφετέρου δε κάτι τέτοιο θα πρέπει να συνδυάζεται με υψηλή απόδοση. Με τον όρο απόδοση αναφερόμαστε στο λόγο της ενέργειας που αποδίδεται στο χώρο προς την ενέργεια που εσωκλείει το καύσιμο που χρησιμοποιεί η σόμπα.
Μεταξύ δύο σομπών ίδιας ισχύς οι οποίες αποδίδουν στο χώρο την ίδια θερμική ενέργεια κατά τη στιγμή της σύγκρισής τους, η σόμπα με την υψηλότερη απόδοση καταναλώνει λιγότερα καύσιμα και συνεπώς είναι πιο οικονομική.
Υλικό κατασκευής
Κατά την αναζήτηση της μελλοντικής μας σόμπας είναι δυνατόν να αναρωτηθούμε για το υλικό κατασκευής της. Η πλειονότητα των σομπών είναι κατασκευασμένες είτε από χυτοσίδηρο (μαντέμι) είτε από ατσάλι. Ο χυτοσίδηρος ως υλικό χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να θερμανθεί αλλά διατηρεί κατά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την θερμοκρασία του. Αντίθετα το ατσάλι θερμαίνεται σε συντομότερο χρονικό διάστημα αλλά ψύχεται επίσης γρηγορότερα.
Οι παραπάνω διαφοροποιήσεις των δύο υλικών προτείνεται να μην μας απασχολήσουν σε μεγάλο βαθμό διότι οι σύγχρονες σόμπες, λόγω της εξελιγμένης τεχνολογίας, δεν διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό ως προς τις επιδόσεις τους ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους.
Αερόθερμη
Ο όρος αερόθερμη που συνοδεύει αρκετά από τα διαθέσιμα μοντέλα σομπών, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή διότι έχει διττή σημασία. Χρησιμοποιείται από τις κατασκευάστριες εταιρείες είτε για να περιγράψει τη δυνατότητα της σόμπας να αποδίδει θερμότητα και μέσω του αέρα στο χώρο εγκατάστασής της (όχι μόνο μέσω ακτινοβολίας) με ή χωρίς βεντιλατέρ, είτε για να περιγράψει τη μεταφορά θερμού αέρα σε διάφορους παρακείμενους χώρους με τη βοήθεια βεντιλατέρ και κατάλληλων σωληνώσεων.
Σε περίπτωση όπου η σόμπα έχει βεντιλατέρ προτείνεται να διερευνηθεί ο θόρυβος που δημιουργείται κατά την λειτουργία της. Μονάδα μέτρησης θορύβου είναι το decibel (dB). Επειδή είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πόσο αθόρυβο ή θορυβώδες θα είναι το βεντιλατέρ κατά τη λειτουργία του μόνο από την ανάγνωση της συγκεκριμένης τιμής, προτείνεται να την εκμεταλλευτούμε συγκριτικά. Δηλαδή να συγκρίνουμε την τιμή db που παράγει η σόμπα που μας ενδιαφέρει, με αυτή που παράγει μία συσκευή για την οποία έχουμε ιδία άποψη περί των επιδόσεών της.
Πιστοποιήσεις
Οι σόμπες μπορούν να έχουν διάφορες πιστοποιήσεις. Στη συνέχεια παρατίθενται ορισμένες από τις πλέον διαδεδομένες:
Πιστοποίηση CE/ EN 14785
Οι σόμπες με την σήμανση CE/ EN 14785 πληρούν το πρότυπο 14785 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρότυπο αυτό αφορά σε προδιαγραφές που σχετίζονται με το σχεδιασμό, τη κατασκευή, την ασφάλεια, την επίδοση και τον έλεγχο σομπών που τροφοδοτούνται μέσω μηχανισμού από Pellet και έχουν ισχύ έως 50kW. Οι συγκεκριμένες σόμπες είναι δυνατόν να έχουν εσωτερική ή εξωτερικών χοάνη για την αποθήκευση των pellets και λειτουργούν πάντα με τη πόρτα κλειστή.
Πιστοποίηση CE/ EN 13240
Οι σόμπες με την σήμανση CE/ EN 13240 πληρούν το πρότυπο 13240 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρότυπο αυτό αφορά σε προδιαγραφές που σχετίζονται με το σχεδιασμό, τη κατασκευή, την ασφάλεια, την επίδοση και τον έλεγχο συσκευών θέρμανσης που τροφοδοτούνται με χειροκίνητο τρόπο από στέρεα καύσιμα. Το συγκεκριμένο πρότυπο δεν καλύπτει συσκευές που είναι εξοπλισμένες με ανεμιστήρες για υποβοήθηση της καύσης.
Πιστοποίηση ΕPA
H πιστοποίηση EPA δίδεται από γραφείο περιβαλλοντικής προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών (Environmental Protection Agency) και αφορά στα επιτρεπόμενα όρια ρύπων που πρέπει να πληρούν οι σόμπες ξύλου. Συνεπώς οι σόμπες ξύλου που είναι πιστοποιημένες κατά EPA αποτελούν αποδεδειγμένα μία επιλογή περισσότερο οικολογική. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι σόμπες Pellet δεν λαμβάνουν σχετική πιστοποίηση διότι από τη φύση τους (όπως έχει ήδη αναφερθεί) έχουν πολύ πιο οικολογική συμπεριφορά.
Πρόσθετες Λειτουργίες & Χαρακτηριστικά
Θερμοστάτης
Η ύπαρξη θερμοστάτη διατηρεί τη θερμοκρασία σταθερή μέσα στο χώρο ενώ παράλληλα εξοικονομεί καύσιμα.
Μηχανισμός αυτόματου καθαρισμού τζαμιού
Ο συγκεκριμένος μηχανισμός βοήθα έτσι ώστε το τζάμι να παραμένει περισσότερο διάστημα καθαρό, δίνοντας τη δυνατότητα συνεχούς θέασης της φλόγας κατά τη καύση.
Δοχείο συλλογής στάχτης
Ένα μεγάλο δοχείο συλλογής στάχτης το οποίο αφαιρείται και επανατοποθετείται εύχρηστα, διευκολύνει την τακτική συντήρηση της σόμπας.
Καταλύτης
Ορισμένα μοντέλα σομπών είναι εξοπλισμένα με καταλύτη έτσι ώστε να επιτυγχάνουν καθαρότερη καύση, δηλαδή καύση που συνδυάζεται με μικρότερη εκπομπή ρύπων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως όλοι οι καταλύτες έτσι και οι καταλύτες των σομπών υπόκεινται σε φθορά και απαιτούν αντικατάσταση σύμφωνα με τα οριζόμενα από κατασκευαστή της σόμπας.
Τρόποι θέρμανσης: Ποιος μας συμφέρει
Πέραν της οικονομίας, ο τρόπος θέρμανσης κάθε σπιτιού εξαρτάται και από το εάν αυτή ταιριάζει στις υποδομές του οικήματος.
Για τον λόγο αυτό παραθέτουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για όλες τις προσφερόμενες λύσεις. Η σχετική μελέτη προέρχεται από την Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής και έγιναν με παραδοχή τις ανάγκες ενός διαμερίσματος 100 τ. μ. για συγκεκριμένη χρονική περίοδο κάλυψης.
Μετά την πλήρη περιγραφή του κάθε καυσίμου και της κάθε πηγής θέρμανσης, πιο συνοπτική εικόνα δίνουν οι συγκριτικοί πίνακες που παρατίθενται στο τέλος του κειμένου και εξετάζουν τα 5 βασικά καύσιμα.
1) Με βάση τα 100 τ. μ. ενός διαμερίσματος , εκτιμάται στη σχετική έρευνα της Ε.Π.Α.Α., πως στη διάρκεια της χειμερινής σεζόν θα καταναλωθούν 1.200 λίτρα πετρελαίου.
Η ποσότητα αυτή (1.200 lt.) αν μετατραπεί σε κιλοβατώρες ισοδυναμεί με 12.630 kWh.
Mε βάση το μέσο όρο των τρεχουσών τιμών πετρελαίου, όσοι το προτιμήσουν υπολογίζεται να δαπανήσουν 1.680 ευρώ στο σύνολο της σεζόν.
2) Η οικονομικότερη λύση που προέκυψε βάση της έρευνας, είναι τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας. Το ετήσιο κόστος κυμαίνεται από τα 810 έως τα 1.100 ευρώ ετησίως, ωστόσο πρέπει να υπολογισθεί το κόστος αγοράς και εγκατάστασης, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σχετικά νέο προϊόν στην αγορά.
3) Στον αντίποδα των υπέρυθρων πάνελ, βρίσκονται τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα που αποτελούν την πλέον ασύμφορη λύση, καθώς εκτινάζουν το λογαριασμό στα 2.472 ευρώ.
4) Για τον καυστήρα βιομάζας (με πέλετ) η δαπάνη κυμαίνεται στη χειμερινή σεζόν από 840 μέχρι 1.120 ευρώ.
5) Η θέρμανση με φυσικό αέριο υπολογίζεται να κοστίσει περίπου 972,51 ευρώ.
6) Η δαπάνη για το ενεργειακό τζάκι μπορεί να φθάσει στα 1.400 ευρώ.
7) Για τις σόμπες που τροφοδοτούνται με πέλετ τα συνολικά έξοδα της σεζόν υπολογίζονται μεταξύ 1.120 και 1.400.
Στην κάθε επί μέρους λύση πρέπει να συνυπολογισθεί και η ποιότητα της θέρμανσης, η προσβασιμότητα στην καύσιμη ύλη, η διαθεσιμότητα των υποδομών κ. α..
1. Πετρέλαιο θέρμανσης
Η ποιότητα της θέρμανσης με πετρέλαιο είναι η ανώτερη, ενώ οι καυστήρες έχουν μεγάλη απόδοση σε σχέση με άλλους τρόπους. Επίσης η χρήση του θερμοστάτη μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση δαπάνης.
2. Φυσικό αέριο
Σημαντικό πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου είναι πως η παροχή του καύσιμου είναι διαρκής στο σπίτι. Για τις 12.630 kWh και με χρέωση στα 0,077 ευρώ ανά kWh το κόστος είναι 972,51 ευρώ. Πολύ, χαμηλό κόστος θέρμανσης.
Για όσους δεν είναι στο δίκτυο το κόστος για την εσωτερική εγκατάσταση κυμαίνεται σε 3.500 - 4.500 ευρώ για μια μέση πολυκατοικία με 15 διαμερίσματα. Οπότε το κόστος ανά διαμέρισμα ανέρχεται μέχρι 300 ευρώ.
Σε περίπτωση που απαιτείται και αλλαγή λέβητα, το κόστος ανέρχεται σε 6.500 - 7.000 ευρώ. Η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής έχει ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα με διευκολύνσεις πληρωμής.
Ωστόσο, το μειονέκτημα του φυσικού αερίου είναι ότι δεν υπάρχει δίκτυο σε όλες τις περιοχές της Αττικής.
3. Κλιματιστικά
Το πλεονέκτημα εδώ είναι ότι τα περισσότερα νοικοκυριά διαθέτουν ήδη τον εξοπλισμό. Μειονέκτημα όμως αποτελεί το συγκριτικά υψηλό κόστος, καθώς επίσης και το ότι η θέρμανση δεν διαρκεί μετά το κλείσιμο της συσκευής.
Για το σύνολο της σαιζόν, όπως προαναφέρθηκε απαιτείται κατανάλωση ρεύματος 12.360 kWh. Ωστόσο με τα κλιματιστικά ισχύει ο κανόνας πως για κάθε κιλοβατώρα που δαπανούμε θερμαινόμαστε με διπλάσια ενέργεια. Κι αυτό επειδή η απόδοσή τους είναι στο 1,7 με 2. Άρα δε θα χρειαστούμε 12.360 κιλοβατώρες το χειμώνα αλλά 7.270. Έτσι με 0,20 ευρώ την κιλοβατώρα θα χρειαστούμε όλο το χειμώνα 1.454 ευρώ.
Τα κλιματιστικά με inverter πετυχαίνουν ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση.
4. Θερμαντικά σώματα (ηλεκτρικά καλοριφέρ, αερόθερμα)
Πολύ πιο ακριβά, αφού καίνε περισσότερο. Για τις 12.360 κιλοβατώρες η χρέωση των νοικοκυριών στο τετράμηνο θα μεταπηδήσει στην υψηλότερη κλίμακα των 2.000 kWh ίσως και στη μεγαλύτερη. Συνεπώς το νοικοκυριό θα χρεωθεί με περίπου 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Άρα για τη θέρμανση το κόστος θα είναι στα 2.472 ευρώ.
5. Σόμπες πέλετ
Το κόστος τους κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα από 900 έως 2.000 ευρώ. Για τη χειμερινή σεζόν χρειάζονται 4.000 με 5.000 κιλά πέλετ. Η μέση τιμή είναι στα 0,28 ευρώ το κιλό. Οπότε χρειάζονται 1.120 με 1.400 ευρώ το χρόνο, πολύ χαμηλότερα από το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα.
Απαιτούνται όμως εργασίες στο σπίτι καθώς για παράδειγμα θα πρέπει να τοποθετηθεί σωλήνας για την εξαγωγή των καυσαερίων. Επίσης απαιτείται και επαρκής χώρος για την αποθήκευση των πέλετ. Επιπλέον, θα πρέπει ανά τακτά διαστήματα να εφοδιάζεται η σόμπα.
6. Καυστήρας βιομάζας
Έχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση από τη σόμπα, αν και «καίει» πέλετς. Χρειάζονται περίπου 3.000 με 4.000 κιλά το χρόνο. Με μέση τιμή τα 0,28 ευρώ το κιλό, το κόστος θέρμανσης κυμαίνεται από 840 μέχρι 1.120 ευρώ. Οι δαπάνες αγοράς είναι από 2.500 έως 5.000 ευρώ και χρειάζονται αποθηκευτικός χώρος, αλλά και τακτικός καθαρισμός.
7. Ενεργειακό τζάκι
Το ενεργειακό τζάκι είναι καλύτερης απόδοσης από το κλασικό τζάκι. Φτάνει στο 75% η απόδοσή του. Καταναλώνει λιγότερα ξύλα και θερμαίνει πολύ περισσότερο. Εκπέμπει μέσα από ειδικούς αεραγωγούς θερμό αέρα. Χρειάζονται όμως μετατροπές στην κατοικία και το μέσο κόστος είναι γύρω στα 3.000 ευρώ. Σε ξύλα απαιτούνται περίπου 7.000 κιλά. Με 0,20 ευρώ το κιλό τότε η συνολική δαπάνη είναι 1.400 ευρώ.
8. Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας
Πρόκειται για καινούρια στην ελληνική αγορά μορφή θέρμανσης. Τα πάνελ μπορούν να τοποθετηθούν στους τοίχους ή στις οροφές και με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος εκπέμπεται ακτινοβολία στα αντικείμενα και τα σώματα. Αυτή είναι και η διαφορά με τις άλλες μορφές θέρμανσης. Το κόστος ανά πάνελ ανάλογα με τα watt που καταναλώνει κυμαίνεται από 300 έως και πάνω από 500 ευρώ. Οι εταιρίες διαφημίζουν θέρμανση με 400 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο, ο υπολογισμός που κάνουν είναι με την τιμή της κιλοβατώρας στα 0,09 ευρώ (καθαρή τιμή). Με συνυπολογισμό των υπολοίπων χρεώσεων στα τιμολόγια ρεύματος που ανεβάζουν την τελική τιμή στα 0,20 ευρώ, και με δεδομένο ότι η κατανάλωση ρεύματος θα κυμανθεί στις 2.000 κιλοβατώρες και πάνω τότε προκύπτει ένα εύρος κόστους από 810 έως 1.110 ευρώ το χρόνο.
Τα πάνελ πρέπει όμως να είναι τοποθετημένα ώστε να βλέπουν αντικείμενα, δεδομένου ότι θερμαίνουν κυρίως αυτά και όχι τόσο τον αέρα.
http://www.zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου