Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο τύπου του Γιάννη Καράμπελα



Αθήνα 03.10.2012
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Δευτέρα 01/10/12 πραγματοποίησα επίσκεψη στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Βοιωτίας, στη Λιβαδειά. Αναγνωρίζοντας το πολύτιμο κοινωνικό έργο που εκτελούν οι εργαζόμενοι αυτών των δομών, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο για τους πολίτες και αφουγκραζόμενος τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές αυτές, τα οποία θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους. Αφού ενημέρωσα τους περισσότερους Βουλευτές της κοινοβουλευτικής μου ομάδας, καταθέσαμε με άλλους 40 συναδέλφους σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ζητώντας «Άμεση καταβολή οφειλών προς Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων και ομαλή χρηματοδότησή τους για το 2013 βάσει προϋπολογισμού»


Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας είναι αποκεντρωμένες δομές πρωτογενούς πρόληψης, που καλούνται εν μέσω κοινωνικής κρίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό ατόμων και ομάδων, με ιδιαίτερα έντονα προβλήματα. Στην επαρχία μάλιστα, ελλείψει άλλων δομών ψυχοκοινωνικής υγείας, τείνουν να μετατραπούν σε κέντρα παροχής κάθε σχετικής υπηρεσίας. Στα αυξημένα αιτήματα που δέχονται οι δομές και καλούνται να καλύψουν, ανταποκρίνονται οι εργαζόμενοι στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού, ωστόσο δεν ανταποκρίνονται η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δομών.

Η κεντρική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης προβλέπεται στην «Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης» και, σύμφωνα με αυτήν, προέρχεται κατά 50% από το ΥΠΕΣ και κατά 50% από το ΥΥΚΑ. 

Ωστόσο, πρόσφατα ανακοινώθηκε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι για το 2012 το Υπουργείο Εσωτερικών έχει παράτυπα προβλέψει 4.000.000€ για τα 71 Κέντρα Πρόληψης, ενώ στην Προγραμματική Σύμβαση προβλέπεται ποσό 10.686.334€ (μείωση της τάξης του 62,5% περίπου). Αλλά και εξ αυτών ακόμη των 4.000.000€ έχουν αποδοθεί στις δομές μονάχα τα 1.500.000€, τρεις μήνες πριν εκπνεύσει το 2012.

Από πλευράς Υπουργείου Υγείας η -εξίσου αυθαίρετη- περικοπή για το 2012 ανέρχεται σε ύψος 48,5% περίπου (εγγράφηκαν στον ΚΑΕ 2555 του ΥΥΚΑ 5.500.000€, αντί των 10.686.334€, που προβλέπονται από την ως άνω Προγραμματική Σύμβαση). Αν και τα -περικομμένα έστω- χρήματα του Υπουργείου Υγείας καταβάλλονται ανά μήνα στον ΟΚΑΝΑ με τελικούς αποδέκτες τα Κέντρα Πρόληψης, ωστόσο εκείθεν δεν κατανέμονται ολόκληρα τα ποσά, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί αδιάθετοι πόροι με αποδέκτες τα Κέντρα Πρόληψης. Η απόδοση αυτών των χρημάτων θα προσέφερε μια ανακούφιση στις δομές, εκ των οποίων άλλες έχουν μηδενικό τραπεζικό λογαριασμό, ενώ άλλες φτάνουν στο σημείο αυτό εντός του επόμενου διμήνου. Η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ επικαλείται διάφορες δικαιολογίες για αυτό, εκμεταλλευόμενη το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, ωστόσο το γεγονός είναι ότι υπάρχουν ήδη σήμερα απλήρωτοι εργαζόμενοι.

Οι Βουλετές που προχώρησαν στην ερώτηση θεωρούν πως τα Κέντρα Πρόληψης μπορούν να είναι βιώσιμα και μάλιστα να αναπτυχθούν, αρκεί να τηρούνται ταυτόχρονα δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, να χρηματοδοτηθούν με τα ποσά των 21.372.668€ για το 2012 και των 23.054.481€ για το 2013, που προβλέπονται από την Προγραμματική Σύμβαση και δεύτερον να επιλυθεί το θεσμικό πρόβλημά τους, αρχής γενομένης με την καταβολή της χρηματοδότησης του ΥΥΚΑ χωρίς την διαμεσολάβηση του ΟΚΑΝΑ και βάσει των προϋπολογισμών των Κέντρων Πρόληψης. 

Πιο συγκεκριμένα ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Θα καταβάλλετε στον ΚΑΕ 2555 του Υπουργείου Υγείας όλα τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα Προγραμματική Σύμβαση ποσά για το 2012 και το 2013, δηλαδή 10.686.334€ και 11.527.240,5€, αντιστοίχως;
- Θα φροντίσετε αρμοδίως ώστε άμεσα να καταβάλλει τις οφειλές του ο ΟΚΑΝΑ και θα προχωρήσετε σε χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης βάσει των προϋπολογισμών τους από πλευράς ΥΥΚΑ ή θα αφήσετε Κέντρα Πρόληψης να κλείσουν;


Ο Βουλευτής
Γιάννης Καράμπελας

Δεν υπάρχουν σχόλια: