Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Η ΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜάΝΙΑ



Έρχεται! Χαρές μεγάλες και αγιασμοί. Η Μέρκελ στην Ελλάδα για να μας στηρίξει. Ποιους; Ποια; Η Μέρκελ; Μα αυτή τρέμει το κοινοβούλιο της χώρας της. Στέκεται όρθια σ’ ένα τεντωμένο σχοινί και είναι υποχρεωμένη να ισορροπεί σε συμβιβασμούς ανεχόμενη τον κάθε γραφικό Φίλιπ Ρέσλερ.
Αυτήν καλούνται να γλείψουν τώρα ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης. Μας ενδιαφέρει ο πρώτος. Οι άλλοι δύο ψόφησαν πολιτικά και αρνούνται να το καταλάβουν, παρά το ότι η σαπίλα τους μυρίζει σε κάθε άκρη της Ελλάδας. Ποιος είναι ο Σαμαράς;
Ένας πρωθυπουργός που έχει να πατήσει στο κοινοβούλιο από την ημέρα που έκανε τις προγραμματικές δηλώσεις αυτό το έκτρωμα που λέγεται κυβέρνηση. Μετά δεν τον ξαναείδε κανείς, ενώ σε λίγο καιρό οι απαντήσεις σε ερωτήσεις κομμάτων προς τον πρωθυπουργό, θα δίνονται από τους κλητήρες της Βουλής.

Ο Κώστας Καραμανλής δεν πήγαινε συχνά στη Βουλή επειδή βαριόταν να πάει. Δεν το έκρυβε. Βαριόταν τα πάντα. Ο Γιώργος Παπανδρέου πήγαινε πολύ συχνά στη Βουλή για να έχει παρέα ή να δείχνει το νέο gadget που αγόρασε με λεφτά μας. Ο Σαμαράς είναι άλλη ιστορία. Δεν πάει στη Βουλή επειδή ιδεολογικά την απεχθάνεται. Αν μπορούσε θα την είχε καταργήσει επίσημα. Δε μπορεί, οπότε την κατήργησε συμβολικά δια της απουσίας του.
Αυτή, λοιπόν, που τρέμει το κοινοβούλιό της έρχεται να στηρίξει αυτόν που έχει καταργήσει το κοινοβούλιό του. Ίσως επειδή κρυφά τον θαυμάζει. Ίσως επειδή κι αυτή θα ήθελε να καταργήσει το κοινοβούλιό της, αλλά η Γερμανία δε διαθέτει Βενιζέλο να σβήνει και να γράφει το Σύνταγμα της χώρας όπως βολεύει κάθε φορά.
Η Μέρκελ έρχεται στην Ελλάδα γιατί φοβάται τη ζημιά. Τρέμει στην ιδέα ότι αυτό που έγινε στο Πεντάγωνο μπορεί να γίνει παντού και κάθε μέρα. Δεν αντέχει στην ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να φύγει από το ευρώ διαλυμένη. Δεν το αντέχει όχι επειδή μας αγαπάει, αλλά επειδή όλους τους τριγμούς που θα υπάρξουν από μια τέτοια εξέλιξη στην ευρωζώνη θα τους χρεωθεί προσωπικά.
Όπως όλοι δείχνουν τώρα την Ελλάδα σα μαύρο πρόβατο, έτσι θα δείχνουν τη Μέρκελ. Για την καριέρα της νοιάζεται η Μέρκελ. Ειδικά τώρα, που μετά από πολύ καιρό τα ποσοστά της ανεβαίνουν. Της είπαν ότι αν έρθει και φανεί θετική προς την Ελλάδα, τα πράγματα θα ηρεμήσουν και η κυβέρνηση θα πάρει ανάσα και παράταση. Δεν ξέρω ποιος ηλίθιος την έπεισε ότι έτσι θα γίνει, αλλά τον ευχαριστώ θερμά. Και μάλλον είναι ο Αντώνης Σαμαράς, διότι είναι αυτός που έχει τη λιγότερη σχέση με την πραγματικότητα.
Ο ερχομός της Μέρκελ στην Αθήνα και ο τρόπος που προετοιμάζουν αυτή την επίσκεψη τα δημοσιογραφικά pet του Μαξίμου είναι απίστευτα προσβλητικός για κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Είμαι βέβαιος πως αρκετοί από τους δημοσιογράφους ιδιοκτησίας Μαξίμου γνωρίζουν ότι όλος ο χειρισμός της επίσκεψης είναι λανθασμένος. Όμως δεν πληρώνονται για να λένε τη γνώμη τους, αλλά τη γνώμη του εκάστοτε ενοικιαστή του Μαξίμου.
Η Μέρκελ εμφανίζεται από την κυβέρνηση, τα παραλυμένα στελέχη της, κάτι νεκροζώντανους κολαούζους και τα ΜΜΕ ως η θεία από το Γερμάνια. Μας θυμίζουν όμως άλλες εποχές. Εκείνες που όταν η θεία από το Αμέρικα έστελνε γράμμα, σκίζαμε το φάκελο προσεκτικά για να μη σκιστούν τα δολάρια που ελπίζαμε ότι θα περιέχει. Ποιος νοιαζόταν για το γράμμα; Το πετούσαμε και γυρίζαμε το φάκελο ανάποδα για να δούμε μήπως είχε κολλήσει το 20δόλαρο στον πάτο.
Έτσι και τώρα, τόσες δεκαετίες μετά, αδιαφορούν όλοι για το μήνυμα της παρουσίας Μέρκελ στην Ελλάδα. Αυτό που τους νοιάζει είναι να πει έστω και πλαγίως ότι θα δοθούν τα επόμενα δανεικά. Ύστερα από τόσες δεκαετίες, γυρίσαμε εκεί που ήμασταν. Στο 20δολαρο της θείας από το Αμέρικα. Τότε όμως το περίμενα εγώ κι εσύ. Τόσες δεκαετίες μετά, αυτό που κατάφεραν όλες οι κυβερνήσεις είναι να το περιμένει μια ολόκληρη χώρα. Όχι, αυτό δεν είναι πισωγύρισμα. Είναι ο όλεθρος και η εθνική μας ξεφτίλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: