Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Κουράγιο Έλληνες

Υπέρ ελεγχόμενης χρεοκοπίας η Τέλεγκραφ


Νέα αναφορά κάνει η Ντέιλι Τέλεγκραφ στη ζημιά που θα υφίστανται οι κάτοχοι ομολόγων σε περίπτωση εφαρμογής της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» στους κόλπους της νομισματικής ένωσης, που επεδίωξε και πέτυχε η Γερμανία.

Η εφημερίδα τονίζει ότι κάποιοι θεωρούν πως οι κάτοχοι ομολόγων της ευρωζώνης θα όφειλαν να είχαν τιμωρηθεί πολύ νωρίτερα για τα σφάλματά τους, (δηλαδή την αγορά ομολόγων χωρών όπως η Ελλάδα σε τιμές που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα).

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Τέλεγκραφ εκτιμά ότι η ελεγχόμενη χρεοκοπία με τη μορφή που συνήθως προσφέρει το ΔΝΤ είναι ακριβώς ότι χρειάζεται η χώρα.
«Δεν βγάζει νόημα η περαιτέρω ώθηση της Ελλάδας σε ένα σπιράλ χρέους με την αύξηση του δημοσίου χρέους της χώρας από το 115% του ΑΕΠ στην αρχή του μηχανισμού διάσωσης στο 150% στο τέλος αυτής της δοκιμασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Η Τέλεγκραφ συνεχίζει εκτιμώντας ότι αν κοιτάξει κανείς πίσω από όσα λέγονται, «το ελληνικό πακέτο επιτρέπει στις τράπεζες και τα επενδυτικά κεφάλαια να μεταφέρουν περίπου 150 δισεκατομμύρια παθαητικού τους στις κυβερνήσεις της ΕΕ ή την ΕΚΤ ή το ΔΝΤ. Οι Έλληνες πολίτες υπόκεινται στην πλήρη τιμωρία της λιτότητας υπό ψευδείς προφάσεις, χωρίς να τους προσφέρεται η θεραπεία της απαλλαγής χρέους».

Όπως συμπεραίνει η βρετανική εφημερίδα, στην πραγματικότητα (το ελληνικό πακέτο διάσωσης) είναι μία διάσωση των επενδυτών. Προστίθεται ότι η ελληνική αριστερά το έχει αντιληφθεί αυτό, ενώ συμπληρώνεται ότι ένας σοσιαλιστής από το «μπλοκ κατά του μνημονίου» είναι πιθανό να κερδίσει την Αθήνα στις επερχόμενες εκλογές.

Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι η καγκελάριος Μέρκελ είναι απολύτως σωστή στην υποστήριξή της στον «εντελώς υγιή» μηχανισμό αντιμετώπισης εθνικών κρίσεων χρέους. «Αν υπήρχε αυτός ο μηχανισμός πριν απί καιρό, η ΟΝΕ θα ήταν ισχυρότερη», καταλήγει το δημοσίευμα.
www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: