Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Εκατοντάδες επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Ελλάδα

Σε γειτονικές χώρες, μεταφέρουν τις εγκαταστάσεις τους εκατοντάδες επιχειρήσεις, αφήνοντας στον δρόμο εργαζόμενους και στερώντας έσοδα από το κράτος. Τα στοιχεία που δείχνουν ενίσχυση της τάσης. Πώς συμβάλει το φαινόμενο στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας

Ως μοναδική λύση για να αποφύγουν το λουκέτο, οι επιχειρήσεις βλέπουν τη μετανάστευση. Ήδη περισσότερες από 1.500  ΑΕ και ΕΠΕ, μεταποίησης και υπηρεσιών, έχουν
μετεγκατασταθεί σε γειτονικές χώρες τη στιγμή που 7 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, 5 στις 10 έχουν διαχειρίσιμα προβλήματα, ενώ 2 στις 10 έχουν κατεβάσει ρολά.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου η μετεγκατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων θα προκαλέσει ακατάσχετη αιμορραγία στην ελληνική αγορά, αφού οι επιχειρηματίες όχι μόνο θα στερήσουν από έσοδα την οικονομία μας, αλλά δεν πρόκειται να επαναπατρίσουν τα κέρδη τους, αφού για την επιστροφή κεφαλαίων θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον φόρο 5%.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ανησυχεί έντονα για τη μετανάστευση της ελληνικής επιχειρηματικότητας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι  "η περιοριστική πολιτική που ακολουθείται στην ελληνική οικονομία όχι μόνο δεν διευκολύνει τη διαμόρφωση ενός αισιόδοξου κλίματος, αλλά στην ουσία οδηγεί την ελληνική οικονομία και κοινωνία σε επιδείνωση''.
Μάλιστα η  ΕΣΕΕ  κρούει τον κώδωνα για ενδεχόμενα νέα βάρη που θα επωμιστεί η ελληνική κοινωνία ''η οποία έχει ήδη επωμιστεί τεράστια βάρη και οποιεσδήποτε παραπάνω παρεμβάσεις θα δυναμιτίσουν το επιβαρυμένο κλίμα''.
Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα μετράμε 82.500 λιγότερους εργαζόμενους, 45.000 λιγότερους εργοδότες, ενώ 15.000 απασχολούμενοι έχασαν τη δεύτερη δουλειά τους, οι υποαπασχολούμενοι μαζί με τους ανέργους έφτασαν τους 815.000, οι συμβάσεις χρόνου τις 344.000 αυξημένες κατά 4.000 από πέρυσι, 25.000 προστέθηκαν στους μακροχρόνια άνεργους που έφτασαν τους 80.000, ενώ οι άνεργοι άνω του ενός έτους ξεπέρασαν τους 277.000. Πάνω από 200.000 νοικοκυριά, ποσοστό 10% δεν έχουν εισόδημα από εργασία, καθώς κανένα από τα μέλη τους δεν εργάζεται.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η κρίση πλήττει με ανελέητη σφοδρότητα τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του εμπορίου και ιδιαίτερα τους αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό και εκτιμά ότι αυτό που έχει ανάγκη το ελληνικό εμπόριο είναι ''ένα υγιές και εύρωστο κράτος που θα είναι αρωγός των δυνάμεων της αγοράς και όχι διώκτης τους'.
Τονίζει δε ότι  ανεξάρτητα από τα στοιχεία της αναμενόμενης έκθεσης της Eurostat, θα πρέπει να αξιολογηθεί και να ληφθεί υπόψη από την τρόικα το γεγονός ότι η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας δεν αντέχει στη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων αλλά χρειάζεται να υπάρξει μία αναθεώρηση στην εφαρμογή των παλαιών και περιορισμός των πρόσφατων δημοσιονομικών μέτρων.
"Είναι προτιμότερο η αναζήτηση της πολυπόθητης συναίνεσης να γίνει όχι προτάσσοντας διλήμματα, αλλά αξιοποιώντας, για παράδειγμα, τους θεσμούς κοινωνικού διαλόγου. Η ελληνική κοινωνία, σε αυτήν την φάση, χρειάζεται θετικές προτάσεις και όχι αποστροφές. Χρειάζονται ισχυρά κίνητρα παραμονής των επιχειρήσεων στην χώρα μας, ώστε να αποτραπεί η φυγή και η μετεγκατάστασή τους με την υιοθέτηση ενός «fast track», για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στην χώρα μας, επιδεικνύοντας για μια ακόμη φορά επιχειρηματικό πατριωτισμό", τονίζει, ισχυριζόμενη ότι  αυτό που χρειαζόμαστε όλοι είναι μια μακρά περίοδος οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και όχι αβεβαιότητας
http://news247.gr
      Απο το νέο έτος ο τσοπάνος θα έχει την στάνη έδρα στη βουλγαρία, (10% φόρος μόνο) , και το κοπάδι υποκατάστημα στην αράχωβα. Αμ' πως!!!!!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: