Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

WSJ: Κανείς δεν τολμά να το αποκαλέσει πτώχευση

"Κανείς δεν τολμά να το αποκαλέσει πτώχευση", τιτλοφορεί σημερινό δημοσίευμα η Wall Street Journal, η οποία σημειώνει ότι μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι καλύτερη από το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε νέα Lehman Βrothers
                                      
Η εφημερίδα αναφέρει πως ο τρόπος για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η Ελλάδα να γίνει η Lehman της Ευρώπης δεν είναι να προσποιείται ότι η αναδιάρθρωση δεν μπορεί να συμβεί, αλλά να αρχίσει να εξηγεί πώς μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, από κοινού με πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια για το που θα μπορούσε να βλάψει και πώς και έτσι οι τράπεζες που είναι ευάλωτες σε κινδύνους θα μπορούν να βάλουν μια τάξη  πριν να είναι πολύ αργά.
"Για ένα σχεδόν χρόνο η άρνηση της Ευρώπης να αναγνωρίσει την πιθανότητα αθέτησης του ελληνικού χρέους αγγίζει τα όρια του κωμικού", αναφέρει.
Σημειώνει δε ότι
 η εκτίναξη της απόδοσης των ελληνικών διετών ομολόγων κοντά στο 20% και η ταυτόχρονη άνοδος των ασφάλιστρων κινδύνου (credit-default swaps) σε επίπεδα που καταδεικνύουν πτώχευση κάνουν την άρνηση την Ε.Ε. από διασκεδαστική, επικίνδυνη.
"Εάν η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της – κάτι που φαίνεται πολύ πιθανό-καλύτερα να το κάνει με συντεταγμένοι τρόπο, παρά να περιμένει μέχρι να αναγκαστεί να το κάνει", αναφέρει.
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί με ένα χρέος που δεν είναι βιώσιμο ακόμα και εαν καταφέρει να πετύχει τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο πακέτο διάσωσης της, κάτι που καθιστά την αναδιάρθρωση των οφειλών κάτι το αναπόφευκτο.
"Πίσω από αυτές τις επίσημες διαψεύσεις βρίσκεται μια πιο σύνθετη ερμηνεία που υποστηρίζει πως η αθέτηση υποχρέωσης ή ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα βλάψει τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς που θα χρειάζονται με τη σειρά τους διάσωση", επισημαίνει προσθέτοντας ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ παρά να εκθέσει τους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, σε πιθανές απώλειες του ελληνικού χρέους.
Μεταξύ άλλων κρίνει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει τους φορολογούμενους, τους επενδυτές και τις κυβερνήσεις σχετικά με τα ανοίγματα και τους κίνδυνους που ελοχεύουν αφού "με τις αποδόσεις του χρέους των ελληνικών ομολόγων να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η αγορά έχει ήδη τιμολογήσει την πιθανότητα ότι η Αθήνα δεν θα αποπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της".
http://www.news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: