Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Η μαύρη επέτειος της σφαγής του Διστόμου


 10η Ιουνίου 1944
Καθοριστική καμπή στην ιστορική διαδρομή του Διστόμου η αποφράς εκείνη ημέρα.
Για τη σφαγή του Διστόμου γράφτηκαν αρκετά βιβλία και θα γραφτούν ακόμα πολλά.
Η προσέγγισή μας θα ήταν ελλειπής αν στηριζόταν αποκλειστικά σε κάποιο ή σε κάποια από αυτά. Προτιμήσαμε την αφηγηματική, παραστατική και συνάμα βασισμένη στα κεντρικά γεγονότα, προσέγγιση του παρακάτω υλικού που είναι αποσπάσματα από το κείμενο που συνέγραψε ο Διστομίτης Στάθης Σταθάς, με την ευκαιρία κυκλοφορίας τριπτύχου για τα πενηντάχρονα της σφαγής του Διστόμου, το 1994. ΙΣΤΟΡΙΚΟ -Σάββατο 10 Ιουνίου 1944.
Τα νέα από το μέτωπο ήταν καλά.
Ξημέρωνε μια ακόμα μέρα εργασίας και ελπίδας. Η μέρα της λευτεριάς και της ειρήνης κοντοζύγωνε. Τέσσερις μέρες πρίν, στις 6 Ιουνίου, οι σύμμαχοι είχαν αποβιβαστεί στη Νορμανδία. Οι Γερμανοί κατακτητές βλέπονιας να φτάνει το τέλος της αυτοκρατορίας τους καταλαμβάνονται από αμόκ καταστροφής. Βγάζουν διαταγές γενοκτονίας.
"Ένας Γερμανός σκοτωμένος - πενήντα Ελληνες, δέκα Γερμανοί - ένα χωριό"
Ήθελαν να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους ώστε να πάψουν να ενισχύουν τις οργανωμένες ανταρτικές ομάδες που δρούσαν στην περιοχή.

Έτσι στα πλαίσια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων εκείνο το φοβερό πρωϊνό μια φάλαγγα επτά αυτοκινήτων με γερμανούς στρατιώτες (2ος λόχος του 2ου τάγματος του 7ου Συντάγματος της 1ης Μεραρχίας των Ες - Ες με έδρα την Λιβαδειά), ξεκίνησε από τη Λιβαδειά με κατεύθυνση προς το Δίστομο. Από αυτά τα δύο πρώτα που προπορεύονταν αρκετά, ήταν Ελληνικά επιταγμένα, γεμάτα με Γερμανούς στρατιώτες ντυμένους μαυραγορίτες. Αυτοί θα πρωτοκτυπούσαν τους αντάρτες που ανύποπτοι θα πλησίαζαν τα αυτοκίνητα και θα ενισχύονταν από τη δύναμη που θα ακολουθούσε.

Από τον Καρακόλιθο και μετά σκορπούν το θάνατο. Σκοτώνουν πέντε και συλλαμβάνουν σαν ομήρους δώδεκα αγρότες ενώ θέριζαν. Στη διασταύρωση Διστόμου - Αράχωβας συναντιούνται με άλλα 60 αυτοκίνητα γεμάτα Γερμανους στρατιώτες που έρχονταν από την Άμφισσα με κατεύθυνση προς το Δίστομο.
Μπαίνουν στο Δίστομο. Οι κάτοικοι είναι ανυποψίαστοι. Βλέποντας όμως τους ομήρους ανησυχούν. Η φάλαγγα ήταν πρωτόφαντα μεγάλη. O επικεφαλής καλεί τον Πρόεδρο και τον παπά τον χωριού από τους οποίους ζητά πληροφορίες για τις κινήσεις των ανταρτών στην περιοχή. Μη μπορώντας να μάθουν, αφού τοποθέτησαν στα υψώματα γύρω απο το χωριό φυλάκια για τον έλεγχο και εκφοβισμό, επιδίδονται σε λεηλασίες.
Σφαγή
Κι εδώ αρχίζει η τραγωδία του Διστόμου.
Οι κάτοικοι, όσοι δεν κατάφεραν να διαφύγουν νωρίτερα από το Διάσκελο, τη μόνη αφύλακτη διάβαση, κλείνονται έντρομοι στα σπίτια τους.
Τους έρημους δρόμους του χωριου διατρέχουν εξαγριωμένοι στρατιώτες με εφ' όπλου λόγχη.
Μπαίνουν στα σπίτια, σκοτώνουν, καίνε, σφάζουν και βιάζουν. Γυναίκες, άνδρες, παιδιά, γέροι, γριές ακόμα και βρέφη λίγων ημερών πέρασαν από τον ίδιο τρομακτικό Γολγοθά.


Απαίσιοι ακούγονται οι θρήνοι και οι οιμωγές αυτών που ξεψυχουν.Νέοι Ηρώδεις οι εκπολιτιστές του Χίτλερ μακελεύουν τα παιδάκια του Διστόμου.
επιγραμμα
  Στο Δίστομο έγιναν αυτά. Θα γίνονταν κι άλλα. Μα ήρθε η νύχτα και οι δολοφόνοι φοβήθηκαν και έφυγαν.
Τώρα στο χωριό απλώνεται η γαλήνη του Νεκροταφείου για πολλή ώρα. Μα σιγά - σιγά ξύπνησε το Δίστομο. Και τότε ακούστηκαν οι θρήνοι των παιδιών που έρημα κλαίγαν τους γονείς τους και οι γόοι των γερόντων.
Ακούγονταν ακόμη και κάποια παράξενα γέλια και τραγούδια αυτών που παρεφρόνησαν, μπροστά στη φρίκη που έζησαν.
 Μέσα στη νύχτα μικρά παιδιά πήραν τους σκοτεινούς δρόμους προσπαθώντας να φτάσουν στα κοντινά χωριά. 'Ενα καραβάνι παιδιών που γύρευε ένα ανθρώπινο χέρι για να σκουπίσει τα δάκρυα από τα μουτράκια τους και να δώσει απάντηση στο ερωτηματικό: Γιατί τους σκότωσαν;"
  Από το βιβλίο του Γιάννη Μπασδέκη "ΔΙΣΤΟΜΟ", απ' όπου και οι 4 παραπάνω φωτογραφίες, μεταφέρουμε εν συντομία τις κάτωθι πληροφορίες:

"Οι βιαιότητες συνεχίστηκαν τις επόμενες ημέρες με ιδιαίτερη αγριότητα όπου οι Χιτλερικοί πλιατσικολόγησαν ότι είχε απομείνει όρθιο. Στις 26 Ιουνίου επανέρχονται με αποκορύφωμα τον ομαδικό βιασμό μιάς 50χρονης τυφλής και πνευματικά ανάπηρης γυναίκας αφού την χτυπούν στο πρόσωπο με τον υποκόπανο σπάζοντάς της τα δόντια και αναίσθητη όπως είναι, ξεσπούν επάνω της, το βρώμικο σαρκικό πάθος τους". Ο Στάθης Σταθάς συνεχίζει:


"Αποτελεί κατάπτυστο γεγονός για τον πολιτισμό εκείνων που φιλοδόξησαν να κυβερνήσουν τον κόσμο και που κατέδειξε ότι ο μέχρι σήμερα πολιτισμός καμμιά εν γένει επίδραση δεν είχε στις εγκληματικές ψυχές τους" (Νυρεμβέργη). 


Μετά τον πόλεμο και την ήττα των Γερμανών ο Διοικητής των Γερμανικών δυνάμεων που διέπραξαν το πανανθρώπινο έγκλημα του Διστόμου Χάνς Ζάμπελ συνελήφθη στο Παρίσι και εκδόθηκε από τις Γαλλικές αρχές στην Ελλάδα, ενώ όμως ήταν προφυλακισμένος και επρόκειτο να προσαχθεί σε δίκη ζητήθηκε απο την Κυβέρνηση της τοτε Δ. Γερμανίας και εστάλη σ' αυτή, όπου σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει σήμερα ελεύθερος."
ΔΙΣΤΟΜΟ 1994"Ακούγεται "Το ατελείωτο μοιρολόϊ" τοπικών δημιουργών, στίχοι: Στάθης Σταθάς, μοιρολόϊ: Λουκάς Τζιτζώκος
 Η διερεύνηση και ο εμπλουτισμός των γεγονότων και των στοιχείων της σφαγής είναι υπόθεση της παγκόσμιας κοινότητας και του κάθε ελεύθερα σκεπτόμενου πολίτη. Ήδη διάφοροι ερευνητές και ιδιαίτερα Γερμανοί, όπως ο ιστορικός Ντίτερ Μπέγκεμαν,Dieter Begemann, κυκλοφορούν νέα στοιχεία για την σφαγή του Διστόμου.


Σύμφωνα με αυτά, η μονάδα που ανέλαβε την απάνθρωπη αυτή επιχείρηση ήταν η 4η Μεραρχία Τεθωρακισμένων(PANZER) Γρεναδιέρων της Αστυνομίας των S.S. O Tεό που αναφέρεται ως αξιωματικός, πιθανότατα ήταν ο διερμηνέας τους και διερευνάται και η Ελληνική καταγωγή του.
Στο βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα, αναφέρεται ότι ο άνθρωπος που έδωσε τη διαταγή για την εκτέλεση των συμπατριωτών μας, ήταν ο εικονιζόμενος Φριτς Λάουτενμπαχ που τον παρουσιάσαμε σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, στις 15/5/2001, καθώς η είδηση αυτή ήρθε τότε στην κατοχή μας.
Αναμένονταςσχετικές επιβεβαιώσεις και σχόλια, διαβάσαμε σχετικό άρθρο από την αρθρογράφο Δέσποινα Κωνσταντινάκου του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, σε έκδοση της 29/1/2003.
 Παράλληλα παραπέμπουμε σε βιβλία που εκδόθηκαν με βάση τα γεγονότα του Διστόμου.
  • Η σφαγή του Διστόμου - Τάκης Λάππας - Έκδοση Δήμου Διστόμου 1944
  • Η σφαγή του Διστόμου - Γεώργιος Δ. Νικολάου Έκδοση ΑΜΦΙΣΣΑ 1978
     
  • Δίστομο - Γιάννης Μπασδέκης - Έκδοση Αρχέτυπο 1994
  • Αναμνήσεις & Μαρτυρίες πενηντάχρονες ή άχρονες - Καίτη Μανωλοπούλου - έκδοση Δήμου Διστόμου - 1994
  • Να ζεστάνουμε τις πέτρες στις πλαγιές του Διστόμου - Καίτη Μανωλοπούλου - Εκδόσεις Βεργίνα -Χορηγία Δήμου Διστόμου - 2004 (Λαογραφικό - Ειδικό κεφάλαιο Μαρτυριών Σφαγής )
  • Χαρακτηριστικό επίσης είναι και το ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού "ΕΜΒΟΛΙΜΟΝ τεύχος 21-22, Ιούνιος 1995 - Άσπρα Σπίτια, έκτακτη έκδοση (2009) εκτός σειράς, του περιοδικού "ΕΜΒΟΛΙΜΟΝ, με δημοσιεύσεις του τύπου της εποχής
Ακολουθεί η φωτογραφία που έκανε το γύρο του κόσμου, όταν δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο περιοδικό LIFE, αρ. τ. 10 στις 27-11-1944

Η Μαρία Παντίσκα - Μίχα, απεβίωσε στις 12/3/2009 σε ηλικία 84 ετών. Ετάφη στο Δίστομο σε μια σεμνή τελετή που τίποτα δε μαρτυρούσε τη τεράστια συμβολική σημασία της σεπτής αυτής μορφής που απεικόνισε σε μια φωτογραφία τον απίστευτο πόνο που πέρασε η περιοχή μας, με τον αινιγματικό λυγμό που δεν έφυγε ποτέ από τα χείλη της.


Αναδημοσίευση απο το site του δημου μας (http://www.daa.gov.gr)

19 σχόλια:

λασπη είπε...

πολυ ωραια η αλκηστη χθες βραδυ.απλα και μην το κοψεις τσοπανε μου κανε αλ γεινη εντυπωση οσα επανεφερε ο προεδρος του τοπικουγ ια τον γιανελο.πολυ μενος βρε αδελφε στο καφε.ενταξει ειαπαμε παπαγαλακι του δημαρχου ειναι αλλα οχι κι ετσι.μιλαμε για λασπη .Βεβαια σταθη αν σου ριχνει λασπη αυτος μαλλον διαφημιση σου κανει.και μια ερωτηση απο που πληρωθηκε η πρωτοψαλτη γιατι αυτα τα περι δωρεαν αφηστε τα,απο που και ποτε το αποφασισαν τα οργανα

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΕ ΛΑΣΠΗ ΕΙΣΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΑΣΠΗ.ΛΑΣΠΟΥΡΙΑ.ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΕΙΣΑΙ ? ΤΙ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕ ? ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΕΦΤΑ ? ΑΝ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΟΤΕ ΘΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ. ΚΑΙ ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ.ΑΝΤΕ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ.

λασπη είπε...

ρε μεγαλε ανωνυμε συγγνωμη που ρωτησα πως θα πληρωθει .νομιζα οτι εχουμε δημοκρατια και μπορουμε να ελεγχουμε την εξουσια γιατι ενα παραλιακο πουλακι μου πε οτι ποτε δεν παρθηκε καμια αποφαση για την συναυλια αυτη και ενα αλλο πουλακι μου πε με ποιον διασημο υπαλληλο του δημου ειναι κολλητη η αλκηστη και πως θα πανε μαυρα τα λεφτα.δεν ηξερα οτι απαγορευονται οι ερωτησεις.και παλι συγγνωμη

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΛΑΣΠΗ ΚΑΛΑ ΣΕ ΣΥΓΧΩΡΩ . ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΕ ΔΩΣΕ ΜΕ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΕΧΕΙΣ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ , ΟΧΙ ΣΚΕΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΟΠΟΤΕ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ.

περαστικα μας είπε...

ο ΛΑΣΠΗ εχει δικηο.πολλα ακουστηκαν σ αυτο το τριημερο των εκδηλωσεων σε γνωστο καφενειο.σταχυολογω μερικα.η αλκηστη λεει θα πληρωθει με μαυρα απο την κοινωφελη κι ουτε η προεδρος της δεν το ξερε.η οικονομικη επιτροπη ξαναστειλε πισω στο δημοτικο συμβουλιο την κοινωφελη του μιχου,κατι βρωμαει εδω κι ο ενας ριχνει το μπαλλακι στον αλλο.αυτο που ειπε ο λασπη ειναι σωστο.ο καραμελας οπου βρεθει ριχνει λασπη στους αραχωβιτες και κατα προτιμηση στον τεως προεδρο.ή βαγγελιτσα το παιζει συριζα φανερα πια και καυχιεται γι αυτο,το ιδιο κι η λενα συρου κι οι δυο ευνοημενες του πασοκ.εξαφανισμενος απο την πολιτικη σκηνη για τις εκλογες ψηλος λεοντιος ενω φιλος του τεως προεδρου μου λεγε οτι και στην ιστοσελιδα του καμια αναφορα για τις εκλογες.τετοια βλεπει ο φουρναρης και τρελλαινεται.ο νυν δημαρχος παντως το χει διπορτο το πρωι καμενος το βραδυ μπασιακικος.ομορφος κοσμος κι οπως ειπε και καποια υπαλληλος του δημου.Δημαρχο δεν εχουμε αλλα εχουμε καγκελαρια περαστικα μας καλη ψηφο

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΣ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ
ΤΩΡΑ ΗΣΥΧΑΣΑ.ΑΦΟΥ ΤΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙΣ ΕΣΥ ΠΟΥ ΤΑ ΑΚΟΥΣΕΣ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ.ΡΕ ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΥΛΙΣΕΤΕ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ? ΟΤΙ ΜΑΚΑΚΙΑ ΑΚΟΥΕΙ Η ΤΗΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙ.ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΚΟΥΣΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ.ΑΥΤΟ ΒΡΩΜΑΕΙ ? ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ? ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ? ΤΕΝΕΚΕΣ ΞΕΓΑΝΩΤΟΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ .

καστελλο ριζο είπε...

ρε τσοπανε σε διαβαζουν μερα νυχτα.μολις διαβασε τα σχολια ο καραμελας ετρεξε στη παραλια να ζητησει προστασια απο τον χοντρο.μονο που και κεινος με το ενα ποδι στον γκρεμο ειναι.ο εισαγγελεας πλησιαζει συνδικαλα.κοτζαμ τσοχατζοπουλο βαλαν μεσα εσυ θα γλιτωσεις?οχι τιποτα αλλο να γελασει και το χειλι των συντροφων σου στο βουνο

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΧΑΝ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ.ΒΑΡΑΓΑΝΕ ΔΗΜΑΡΧΟ,ΓΙΑΝΝΕΛΟ,,ΨΗΛΟ,ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ,ΛΕΟΝΤΙΟ.ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΦΤΑΣΑΤΕ ΜΩΡΕ ΕΡΜΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ.ΡΩΤΗΣΑΤΕ ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ

Δύσμοιρε Έλληνα είπε...

Κι όλα αυτά κάτω από την ανάρτηση της σφαγής του Διστόμου και της εμβληματικής φωτογραφίας της Μαρίας Παντίσκα..

καστελο-ριζο είπε...

Ο ΔΥΣΜΟΙΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ εχει δικιο αλλα αυτο που συμβαιναι σε αυτο τον δημο δεν εχει προηγουμενο.Επειδη εμενα ομως δεν μ αρεσουν τα κουτσομπολια του καφενειου,τα προεδρικα σχολια η τα δημαρχιακα σχολια θελω να ρωτησω κατι τον δημαρχο,τους αντιδημαρχους,τον προεδρο και τους επικεφαλης της αντιπολιτευσης.

α)ΕΚΕΙΝΗ Η ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΝ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΝΩ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΓΡΙ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΙΣΘΟ ΔΙΠΛΑΣΣΙΟ ΑΠΟ ΟΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
β)Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΩΣΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΜΙΣΘΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟΝ ΜΗΝΑ

γ)ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΚΑΝΕ ΝΤΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΔΥΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

δ)ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ,ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ,ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ

ε)ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΝΥΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ,ΤΑ ΒΡΗΚΑΝΕ ΚΙ ΑΝ ΝΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ

στ)ΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ.Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΞΕΧΡΕΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΑΝΩ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΦΡΑΓΚΟ

ζ)ΤΟ ΣΤΕΙΡΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ Η ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

Κυριε δημαρχε απο σενα δεν περιμενω καμια απαντηση γιατι οπως λενε οι ιδιοι οι δικοι σου που σε προτειναν εγκληματισαν κατα του δημου αρα τι να προσθεσω εγω.εσεις ομως συντροφισσα βαγγελιω οφειλετε να μας πειτε αν αληθευουν ολα τα παραπανω ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΙΣΤΕ ΕΚΕΙ.
ΥΓ.τεως προεδρε τα μπαραζ τελειωσαν,περιμενουμε απο σενα να ακουσουμε .την πρωτη τετραετια δεν φοβηθηκες κοτζαμ λεοντιο,τωρα που κολλας και δεν μιλας.Κατα τα αλλα καλο καλοκαρι σε ολους κι ελατε καμια βολτα στην παραλια.αφηστε και κανενα ευρουδακι κατω

Ανώνυμος είπε...

αρε γαργαρες!!!!κωλοτουμπες !!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΚΑΣΤΕΠΟ-ΡΙΖΟ
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ? ΤΑ ΡΗΜΑΔΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΛΕΕΙ ΣΤΑΥΡΩΣΑΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ.ΚΑΛΑ ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕΣ ΤΗΝ ΜΑΚΑΚΙΑ.ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕΣ ΤΟ ΕΙΠΕΣ.ΚΑΝΕΝΑ Ε Υ Ρ Ο Υ Δ Α Κ Ι ΙΠΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ. ΜΗΠΩΣ ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΥΡΟΥΔΑΚΙ ΑΕΡΙΤΖΙΔΙΚΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΤΟ ΔΙΝΟΥΝ ? ΚΑΜΑΡΙ ΜΟΥ ΕΣΥ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΘΕΛΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ? ΛΕΩ ΚΑΙ ΓΩ.ΤΟΝ ΕΠΙΑΣΕ Ο ΠΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ.ΕΤΡΟΥΔΑΚΙΑ ΘΕΛΕΙΣ Ε ? ΒΡΕ ΤΟΝ ΚΑΣΤΕΚΟ-ΡΙΖΟ .ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΣΥ ΜΕΛΟΣ ? ΘΑ ΕΙΣΗΓΗΘΩ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΕΥΡΟΥΔΑΚΙΑ ΣΤΑ ΛΙΓΟΥΡΙΑ. ΒΡΕ ΤΟΝ ΚΑΣΤΕΛΟ-ΡΙΖΟ. ΒΡΑΣΕ ΚΑΣΤΕΛΟ-ΡΙΖΑ ΠΟΥ ΛΕΜΕ.

τραβα τα τωρα είπε...

υπαρχουν κι αλλες προσληψεις που ερχονται φωτογραφικες ειδικων συμβουλων αλλα εκει λογω της φιλικης σχεσης με το μακαριτη το πατερα του μουγγα στη στρουγγα ολοι,ακομη κι ο ρομπεν των φτωχων τεως προεδρος .ετσι ειναι σταθαρα η μιλας για ολους η για κανενα.οχι επιλεκτικη μνημη,ηθελες τα και παθες τα.κοιτα το ψηφοδελτιο σας στο διστομο και στην αντικυρα και πες μου.κλητηρες στην κοκα κολα θα τους προσλαμβανες.τραβα τα τωρα

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΜΟΣΧΑΡΙΑ ΜΟΣΧΑΡΟΚΕΦΑΛΗ ΤΡΩΝΕ.

Ανώνυμος είπε...

Για τον 9:19μ.μ Αν κάποτε σου χαρίσουν τσουκνίδα, χάρισε τους τριαντάφυλλο και θα δεις ότι αυτοί θα πονέσουν πιο πολύ!

Ανώνυμος είπε...

Έχω την εντύπωση πως όσοι σχολιάζουν κάτω απο αυτο το άρθρο είναι ιεροσυλοι και αυτα που εκφράζουν είναι οι ίδιο..

Ανώνυμος είπε...

Καλα έκανε ο αντιδήμαρχος διστομου !!κάποιοι θεωρούν της δημόσιες υπηρεσίες σπίτια τους...

όσοι σχολιάζουν κάτω απο αυτο το άρθρο είναι ιεροσυλοι είπε...

Διαβάζουμε

Μπαίνουν στο Δίστομο. Οι κάτοικοι είναι ανυποψίαστοι. Βλέποντας όμως τους ομήρους ανησυχούν. Η φάλαγγα ήταν πρωτόφαντα μεγάλη. O επικεφαλής καλεί τον Πρόεδρο και τον παπά τον χωριού από τους οποίους ζητά πληροφορίες για τις κινήσεις των ανταρτών στην περιοχή. Μη μπορώντας να μάθουν, αφού τοποθέτησαν στα υψώματα γύρω απο το χωριό φυλάκια για τον έλεγχο και εκφοβισμό, επιδίδονται σε λεηλασίες.

Κι εδώ αρχίζει η τραγωδία του Διστόμου.

Οι κάτοικοι, όσοι δεν κατάφεραν να διαφύγουν νωρίτερα από το Διάσκελο, τη μόνη αφύλακτη διάβαση, κλείνονται έντρομοι στα σπίτια τους.
Τους έρημους δρόμους του χωριου διατρέχουν εξαγριωμένοι στρατιώτες με εφ' όπλου λόγχη.
Μπαίνουν στα σπίτια, σκοτώνουν, καίνε, σφάζουν και βιάζουν. Γυναίκες, άνδρες, παιδιά, γέροι, γριές ακόμα και βρέφη λίγων ημερών πέρασαν από τον ίδιο τρομακτικό Γολγοθά.

Για την παραποίηση της τοπικής ιστορίας της περιοχής μας και την προβολή της όπως μερικοί θέλουν γιατί δεν είπες και δεν έγραψες ποτέ τόσα χρόνια.

Έχουμε επιλεκτική μνήμη και επιλεκτικά.... κάνουμε σχόλια;;;;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 9:19, το μυαλό το σπείραν κι όσοι προλάβαν πήραν (είσαι απ αυτούς?)