Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Tο πανηγύρι τελείωσε

του Γιώργου Δ. Ανδρέου

Το πανηγύρι  τελείωσε. Ο λαός απεφάνθη. Ο ενθουσιασμός και η ελπίδα από την ωραιοποιημένη εικόνα και τις προσδοκίες που φρόντισαν να καλλιεργήσουν τα κόμματα, θέλει λίγες ακόμα  μέρες να ξεφουσκώσει υπό την πίεση της οδυνηρής πραγματικότητας. Ελπίζω και εύχομαι οι προσδοκίες   που επενδύθηκαν σε σχέση με την επιθετική και απαιτητική «διαπραγμάτευση» του μνημονίου με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να μην μετατραπεί σε ένα ακόμα «εθνικό φιάσκο». Τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει ολοκληρωθεί  ο σχηματισμός της Κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή συνευθύνης ή όπως την ονοματίζει  ο καθένας από αυτούς που δέχθηκαν να συμμετάσχουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ελπίζω,  να μην πρυτανεύσουν οι διαφαινόμενοι μικροκομματικοί συσχετισμοί, που επηρέαζαν την σύνθεση των  Κυβερνήσεων της αποτυχίας  των τελευταίων ετών και να σχηματισθεί Κυβέρνηση των καλύτερων.

Τώρα λοιπόν που κατακάθεται σιγά  - σιγά το ροζ σύννεφο των προσδοκιών, είναι καιρός να ασχοληθούμε με την οδυνηρή  καθ’ ημέρα πραγματικότητα. Να δούμε – χθες - αυτό που ξεχάστηκε   στην προεκλογική περίοδο. Την αναμόρφωση του Κράτους και τις απολύτως αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που θα το κάνουν σύγχρονο, αποτελεσματικό και λιγότερο σπάταλο. Να κάνουμε δηλαδή αυτό που κυρίως επιτάσσει η δανειακή σύμβαση και απαιτούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ως προϋπόθεση της στήριξής τους.

Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για υψιπετείς σχεδιασμούς, επιτροπές μελέτης από ειδικούς και εμπειρογνώμονες, που αποτελούν την προσφιλή Ελληνική  μέθοδο παραπομπής των θεμάτων στις καλένδες. Οι Υπουργοί που θα αναλάβουν είναι επιτακτική ανάγκη να ασχοληθούν άμεσα και αποφασιστικά με μικρές και μεγαλύτερες,  αλλά καίριες και αποτελεσματικές, παρεμβάσεις, λύνοντας πρακτικά πράγματα και διορθώνοντας δυσλειτουργίες, που γνωρίζουν καλά – στο πετσί τους – όσοι ζουν την Ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα. Η ανάπτυξη που ήταν προεκλογική πιπίλα όλων, δεν μπορεί να γίνει με το κράτος αυτό, έτσι όπως είναι στημένο.

Για να μην περιπέσω όμως και εγώ σε γενικολογίες,  θα αναφέρω κάποια παραδείγματα, που γνωρίζω από τη καθημερινή επαγγελματική μου δραστηριότητα.

Δεν χρειάζονται στις έδρες των νομών Δασαρχεία  και Διευθύνσεις Δασών που κάνουν ουσιαστικά την ίδια δουλειά και παράγουν γραφειοκρατία και λειτουργικά έξοδα. Με την ενοποίησή τους σε μία ενιαία  Δασική Υπηρεσία, εκτός από τον περιορισμό των εξόδων  (διπλοί Διευθυντές, διπλά κτίρια, αυτοκίνητα, εξοπλισμός κλπ), θα περισσέψουν εκατοντάδες έμπειροι δασικοί υπάλληλοι, που  μπορούν να μεταταγούν εν μέρει στην Πυροσβεστική, που είναι απολύτως αναγκαίοι για την δασοπυρόσβεση.

Δεν χρειάζονται και πρέπει να καταργηθούν άμεσα οι κοστοβόροι και ουσιαστικά ανενεργοί Φορείς Διαχείρισης  Εθνικών Δρυμών, για δουλειά που μπορεί να κάνει η ενιαία Δασική Υπηρεσία, που θα πάρει και το σήμερα αργόμισθο προσωπικό τους.

Ανάλογη ενοποίηση   μπορεί να γίνει   και στις διάφορες αρχαιολογικές Υπηρεσίες – Εφορείες (προϊστορικών, κλασσικών, Βυζαντινών, νεωτέρων κλπ) και Συμβούλια, που δημιουργούν απέραντη γραφειοκρατία και λειτουργικό κόστος, γιατί παρεμβαίνουν άμεσα σε κάθε  επενδυτική δραστηριότητα.

Αντίθετα χρειάζεται να συσταθούν  άμεσα ειδικές Υπηρεσίες, στο Κέντρο και κατά Περιφέρεια ή Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στις οποίες θα μεταταγούν οι δασολόγοι και οι αρχαιολόγοι που θα περισσέψουν, οι οποίες θα  εξετάζουν  και θα  εγκρίνουν  σε μία στάση τις Περιβαλλοντικές  Μελέτες,  που απαιτούνται για την υλοποίηση επενδύσεων. Οι εγκρίσεις των Μελετών αυτών είναι αυτές που καθυστερούν τις επενδύσεις. Έτσι με την ταυτόχρονη κατάργηση της   χρονοβόρας  και κοστοβόρου   «γνώμης» των συναρμόδιων Αρχών, που ταλανίζουν και αποθαρρύνουν τους επενδυτές, θα επιταχυνθούν οι εγκρίσεις και θα διευκολυνθούν οι επενδύσεις, που είναι ο μοναδικός δρόμος επίτευξης της περιβόητης και πολυπόθητης  ανάπτυξης.

Τέτοια παραδείγματα, μικρών παρεμβάσεων, χωρίς απολύσεις και κοινωνικό πρόβλημα, συνδυασμένων με μεγαλύτερες (π.χ. την  κτηματογράφηση, το Δασολόγιο και την  Χωροταξική  οργάνωση της χώρας που μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα)   μπορούν να γίνουν άμεσα,  για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη. Και  υπάρχουν άπειρα. Αρκεί να υπάρχει βούληση και κυρίως θάρρος.  Αλλιώς θάχουμε μία από τα ίδια.  

5 σχόλια:

ΕΚ ΔΙΣΤΟΜΟΥ είπε...

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ...ΤΑ ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ….
ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ,ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΡΧΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ.
Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΩΣ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ, Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙ.
ΕΠΕΙΔΗ Η ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ...ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΕΤΕ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΟΣ
ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΦΘΑΡΣΙΑΣ.
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ....''ΑΝΔΡΕΟΥ ΑΚΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ..''
ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΕΛΟΥ Η ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ .
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΓΙΑΝΝΕΛΟ ΝΑ ΤΟΥ ΕΚΦΡΑΣΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.

αραχωβιτης είπε...

αγαπητέ εκ διστόμου ο γιώργης ο ανδρέου έχει αποδείξει την αγάπη του για τον δήμο αναλαμβάνοντας αφιλοκερδώς πολλές υποθέσεις και ξεμπλοκάροντας τον δήμαρχο που σε αυτά τα θέματα είναι ανύπαρκτος.δεν θ ασχοληθώ με την πολιτική του επιλογή .δικαιωμά του ήταν.αλλά την προσφορά του στην αράχωβα δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει.θα δώσω κι εγώ τα συγχαρητηριά μου στον στάθη που είχε τα κότσια να σηκώσει το ανάστημα στην παραπαίουσα δημοτική οικογένεια.ούτε αυτού την αγάπη για την αράχωβα τολμάω να βάλω στη ζυγαριά ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΡΑΦΏ ΣΤΟΝ ΚΑΤΆ ΤΑ ΆΛΛΑ ΦΊΛΟ ΠΆΛΑΙ ΠΟΤΈ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑ.δεν θα πώ βρισιές ούτε υπονοούμενα.φίλτατε ιωάννη ο φίλος μας στέργιος είχε πεί κάποτε για έναν υποψήφιο μας ΕΖΥΓΙΘΗΣ ΕΜΕΤΡΗΘΗΣ ΚΙ ΕΥΡΕΘΗΣ ΕΛΛΙΠΗΣ.εσυ γιάννη τα κανες μούσκεμα. μας απογοήτευσες όλους.Κάνε μια βόλτα στην αράχωβα και θα με πιστέψεις.

δημοτικος υπαλληλος είπε...

αν ησουν μια μερα μεσα στη δημαρχια και της αραχωβας και του διστομου θα ηξερες οτι ο ανδρεου ειναιpersonna non grata γιατι αφ ενος μεν με τις γνωσεις του αποδεικνυει την γυμνια τους αφ ετερου δε δεν παυει να ναι συγγενης του αντιπαλου στρατοπεδου.η ειρωνεια ειναι οτι πιο πολυ τον συκοφαντει αυτοε που τον εγλυφε 2 τετραετιες ο πιο διασημος δημοτικος υπαλληλος του δημου αν ειναι υπαλληλος

Ανώνυμος είπε...

γιαννελο πηγες κι εμπλεξες με τα πιτουρα και τωρα σε τρων οι κοτες..αφου δεν τους ηξερες δεν ρωταγες!!!!τι φρουτα ειναι;;;;ρωτα κι εμας στο αλουμινιο!!!!ρουφιανια κι αγιος ο θεος!!!!

ΕΚ ΔΙΣΤΟΜΟΥ είπε...

ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΛΑΘΗ ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ.
Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΠΑΛΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΧΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑ 100% ΝΟΜΙΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ.
ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ Η ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΟΤΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ .
ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΤΙΜΑΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥΣ.