Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Μεγάλη συμφορά. De Morgen: Η Hermes σταματά τις εξαγωγές προς την Ελλάδα

Πως θα βγαίνουν τώρα οι κυρίες στη Λάκκα στην Αράχωβα;

De Morgen: Η Hermes σταματά τις εξαγωγές προς την Ελλάδα Τη διακοπή στην κάλυψη φορτιών με προορισμό την Ελλάδα αποφάσισαν οι εταιρείες Hermes SA και Coface SA, εξαιτίας των φόβων για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που θα πλήξει τη δυνατότητα των Ελλήνων εισαγωγέων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η βελγική εφημερίδα «De Morgen», σε δημοσίευμά της με τίτλο «Θα δούμε σε λίγο άδεια ράφια;», υποστηρίζει ότι οι εν λόγω εταιρείες ασφαλίζουν τους εξαγωγείς έναντι του ρίσκου να μην πληρωθούν και η απόφασή τους να παγώσουν την ασφάλιση των εμπορευμάτων σημαίνει ότι στο εξής οι αλλοδαποί εξαγωγείς εμπορευμάτων θα διστάζουν να τροφοδοτήσουν με αγαθά την ελληνική αγορά, φοβούμενοι τη στάση πληρωμών σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Επίσης, σημειώνει ότι οι Έλληνες εισαγωγείς θα πρέπει στο εξής να καταβάλουν μετρητά στους εξαγωγείς, γεγονός που θα τους δημιουργήσει προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά λόγω της ανόδου του ΦΠΑ, της απροθυμίας των επενδυτών να διαθέσουν νέα κεφάλαια και της αδυναμίας των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια.
Η κατάσταση αυτή, συνεχίζει η βελγική εφημερίδα, είναι πιθανό να οδηγήσει σε έλλειψη αγαθών στην αγορά.
Προς το παρόν πάντως, η De Morgen αναφέρει ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού, καθώς πολλοί ασφαλιστές δηλώνουν πρόθυμοι να αναλάβουν το ρίσκο. Ωστόσο, προσθέτει, τα συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί θα παραμείνουν σε ισχύ, αν και οι ασφαλιστικές δεν πρόκειται να αναλάβουν «νέες δουλειές», κάτι που σημαίνει ότι δεν θα είναι δυνατή η σύναψη νέων συμβολαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: