Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Εν αναμονή του νέου Πρωτυπουργού της Ελλάδας


                                                                                              
Του Γιάννη Αν. ΛΟΥΚΑ

Ολίγη…Γραμματική

http://www.babiniotis.gr/wmt/userfiles/Image/gnostaerga/grammatiki_New_1.jpgΜετά την απόσυρση του ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ, η πιο πολυσυζητημένη λέξη τις τελευταίες ημέρες είναι ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ. Αναρωτιέμαι αν ο κάθε Έλληνας μπορεί να αναλύσει ετυμολογικά τη λέξη (κάποτε αυτό θα ήταν παιδαριώδες και προσβλητικό, για σήμερα δεν είμαι απόλυτα σίγουρος). Πρωθυπουργός λοιπόν σημαίνει : πρώτος + υπουργός ή καλύτερα ο πρώτος μεταξύ των υπουργών. Μα καλά τότε εκείνο το έρημο το ΄΄θήτα΄΄ τι γυρεύει εκεί μέσα; Οι παλιομοδίτικες Γραμματικές λένε ότι μετά την έκθλιψη του ο το τ   του πρώτου συνθετικού πρωτ- μετατρέπεται στο αντίστοιχο δασύ, δηλαδή το θ, κι αυτό επειδή το δεύτερο συνθετικό –υπουργός δασύνεται (παίρνει δασεία). Έτσι : πρωτο-υπουργός → πρωτ-υπουργός - πρωθ-υπουργός.
Όσοι λοιπόν από εσάς, αγαπητοί αναγνώστες, έχετε ακόμη παρατηρητικότητα (και γλωσσικό αισθητήριο) και εντοπίσατε ένα ΄΄λάθος΄΄ στον τίτλο του άρθρου, κάνατε λάθος. Σκόπιμα το έβαλα.
Αφού έχουμε καταργήσει τα πνεύματα, αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς στην προοδευτικότητά μας να καταργήσουμε κι αυτές τις παλιομοδίτικες εσωτερικές μετατροπές που οφείλονταν στα πνεύματα. Έτσι ο Πρωθυπουργός γίνεται Πρωτυπουργός, το καθημερινό κατημερινό, ο αφηγητής απηγητής, ο καθηγητής κατηγητής, η αφαίρεση απαίρεση, η (φορολογική) αφαίμαξη απαίμαξη, το καθεστώς κατεστώς, ο καθένας κατένας και πάει λέγοντας.
Αλλά μην ανησυχείτε πατριώτες ! αν ποτέ θελήσουμε να μάθουμε ποιες ήταν οι δασυνόμενες λέξεις, θα τις βρούμε αρκεί να ξέρουμε λίγα Αγγλικά ή Γαλλικά, αφού αυτοί οι ανθέλληνες κράτησαν τη δασεία στις δανεισμένες από την ελληνική γλώσσα λέξεις με τη μορφή του –h. Έτσι θα ξέρουμε ότι η Ιστορία κάποτε έπαιρνε δασεία βλέποντας το history ή histoire κι ότι το πνεύμα  το Ελληνικό διατηρείται στο Hellenic.
Έτσι όσοι νόμισαν ότι με τη λέξη ΄΄Πρωτυπουργού΄΄ σατίριζα ή έκανα πλάκα, διαβεβαιώνω ότι δεν είναι έτσι. Απλώς ΄΄κατάργησα΄΄ τη δασεία όχι μόνο από τη λέξη Ελλάδα (που κανέναν πια δε ξενίζει)αλλά και από τη λέξη Πρωθυπουργού. Αν το αποτέλεσμα ακούγεται λίγο αστείο δεν φταίω εγώ. Καταργούμε συνεχώς τα στολίδια και τη δομή της γλώσσας μας και μετά καμαρώνουμε κιόλας. Δεν είδα καμιά αντίδραση, όταν μεγάλη εταιρία κινητής τηλεφωνίας έχει διαφήμιση, όπου τα μηνύματα (της διαφήμισης) γράφονται με αισχρά greeklish των sms !
Ένας λαός που αποσυνθέτει και αποδομεί την πλουσιότερη γλώσσα του ανθρώπινου πολιτισμού, γιατί να μην κάνει το ίδιο για την οικονομία του;
Το πολιτιστικό έλλειμμα προηγήθηκε του οικονομικού.

http://silver.pblogs.gr/files/27042-politician1.gifΠρωθυπουργία και Αράχωβα
Σ’ αυτή την πρωθυπουργο-φιλολογία θα ήθελα να προσθέσω μερικές πληροφορίες – παρατηρήσεις.
  • Γνωρίζετε ασφαλώς ότι ένας από τους υποψήφιους πρωθυπουργούς κατάγεται από απέναντι χωριό και έχει κοντινούς συγγενείς στην Αράχωβα.
  • Γνωρίζετε όμως ότι στην Αράχωβα ζει και μια αδελφή πρώην πρωθυπουργού; Είναι η κυρία Αντωνία Τσίτσικα, αδελφή του πρώην πρωθυπουργού υπηρεσιακής κυβέρνησης κ Ιωάννη Γρίβα. Η συμπαθής κυρα – Αντωνία είναι και γειτόνισσά μου.
  • Έχετε σκεφθεί ότι στην Αράχωβα υπάρχουν αρκετά παρατσούκλια – παραγκώμια  που αναφέρονται σε παλιούς πρωθυπουργούς. Θα τα αναφέρω και ελπίζω να μην παρεξηγηθεί κανείς, αφού είναι γνωστό ότι τα παραγκώμια στην Αράχωβα ήταν απαραίτητα προκειμένου να διακρίνονται οι άνθρωποι από τα μεγάλα σόγια. Σκεφθείτε π.χ. πόσοι Ανδρέου υπάρχουν. Αναφέρω λοιπόν ονόματα παλιών πρωθυπουργών που είναι σε χρήση :
Βενιζέλος, Καφαντάρης, Πλαστήρας, Τσιριμώκος, Μαρκεζίνης και μπορεί να έχω παραλείψει κι άλλα. Άραγε έχουν προέλευση τους πολιτικούς ή όχι ; Κι αν ναι αυτό δείχνει έντονη συμμετοχή στα πολιτικά – κομματικά πράγματα εκείνης της εποχής;  Νομίζω θα είχε ενδιαφέρον κάποιος να ασχοληθεί.
  • Εντυπωσιάζει πάντως η μεγάλη χρήση του επωνύμου ΄΄Βασιλιάς΄΄. Λέτε να έχει ΄΄μοναρχική΄΄ προέλευση και ρίζα;
  • Για να ολοκληρώσουμε το στοιχειώδη ΄΄πρωθυπουργικό΄΄ - ΄΄πολιτικό΄΄ χάρτη της Αράχωβας να αναφέρουμε ότι ο τελευταίος υπουργός Αραχωβίτης ήταν  ο Θεμιστοκλής Κονίτσας. Να αναφέρουμε επίσης ότι ο σημερινός υπουργός κ. Θάνος Μωραΐτης έχει στενή συγγενική σχέση με την κα Ευαγγελία Γρανιτσιώτη και ότι ο δικηγόρος κ. Γεώργιος Δ. Ανδρέου ασχολείται ενεργά αυτή την περίοδο στην κεντρική πολιτική ζωή.

Επίμετρο
  • «Τον άρχοντα τριών δει μεμνήσθαι : Πρώτον μεν ότι ανθρώπων άρχει, δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει, τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»              
                                                                                  (Αγάθων – τραγικός ποιητής)

  • «Αρχή άνδρα δείκνυσι».                                      
                                          (Βίας ο Πριηνεύς)


                                                                                              Εν αναμονή (επιτέλους!)

                                                                             ΙΑΛ

ΥΓ1: Μπορεί ο καθένας να έχει την άποψή του, καλό είναι όμως να διδασκόμαστε από την Ιστορία ( με ή χωρίς πνεύμα και δασεία) και κυρίως από τα ¨ιστορικά¨ μας λάθη.
ΥΓ2: Λίγο χιούμορ ποτέ δεν έβλαψε.
ΥΓ3: H αδυναμία πρωθυπουργοποίησης μου θυμίζει τη διαφήμιση για τη φέτα, όπου ο παραγωγός καθόλου δε βιάζεται, καθώς η ¨ωρίμανση¨(κάθε είδους) θέλει τον καιρό της.
ΥΓ4: Αν δεν ευοδωθούν και σήμερα οι προσπάθειες να κληθεί να αναλάβει ο Μπαρμπάτσαρος… Οι παλιοί ξέρουν…